Dodaj do ulubionych

2 dni w Gdyni

25.05.15, 19:53
poradźcie proszę co warto zobaczyć w Gdyni. mamy 2 dni do dyspozycji, będziemy w drodze do/z wakacji. jedziemy z synem lat 5. przyjeżdżamy i wracamy pociągiem, więc dobrze by było, gdybyśmy nie musieli za dużo się przemieszczać. co zobaczyć?
Obserwuj wątek
    • vi_san Re: 2 dni w Gdyni 25.05.15, 20:04
      Nie podajesz daty, a wbrew pozorom ma to znaczenie.
      Jeśli nie środek sezonu - polecam oceanarium. Tyle, że latem to obłęd w kratkę, żeby się dostać, bo kolejka jak do Meksyku i na powrót. Tuż za skwerem Kościuszki [główna promenada] stoi zacumowany ORP Błyskawica - najstarszy istniejący niszczyciel NA ŚWIECIE - okręt muzeum - dla chłopca na pewno będzie atrakcją. W pobliżu cumuje też Dar Pomorza - również dostępny dla zwiedzających [trzeba się tylko upewnić, czy nie będzie np. akurat remontowany albo inne takie]. I już masz dwa dni - jeden dzień na gdyńskie akwarium, drugi na skwer Kościuszki i marinę... big_grin
      Miłego pobytu.
      • lucy-luka Re: 2 dni w Gdyni 25.05.15, 20:14
        będziemy w Gdyni w drugiej połowie czerwca, najpóźniej 20.06 więc jeszcze przed sezonem. dziękuję za propozycje! smile
        • vi_san Re: 2 dni w Gdyni 25.05.15, 20:30
          Jeśli będzie ładnie w drugiej połowie czerwca do oceanarium już może być tłum. Radzę się upewnić, czy nie ma np. możliwości wcześniejszego wykupienia wejściówek i wydrukowania? Zaznaczam, że nie mam pojęcia - ja miejscowa, to mogę podjechać wiosną czy jesienią, jak się tłum turystyczny przekotłuje. big_grin Ale oceanarium zapewne ma swoją stronę a na niej nr telefonu czy adres email... Na pewno pobyt będzie udany. A na wypadek niepogody [niestety, słońca nie da się zagwarantować, nawet w drugiej połowie czerwca] można zaplanować muzeum Marynarki Wojennej [czynne wt - niedz, 10:00 - 17:00 - cena norm. 4 zł, ulg 2 zł] - eksponaty można było dotykać, usiąść na siedzeniu artylerzysty przy celowniku armaty itp, ale nie wiem, czy nadal takie "interaktywne" zwiedzanie jest możliwe. Akwarium czynne jest codziennie, od 9:00 do 19:00, cena biletu to normalny 16 zł, ulgowy 12. Z tym, że to info z netu, więc nie gwarantuję czy i na ile aktualne. smile
      • niktmadry Re: 2 dni w Gdyni 25.05.15, 20:57
        Bez przesady. Oceanarium to max dwie godziny. Skwer Kościuszki z wszystkimi okrętami, MMW i oceanarium to jeden dzień a jak wyjdą rano i będą mieli ochotę długo spacerować to i na Kamienną Górę zdążą. Wszystko to autorko jest blisko siebie - żadną komunikacją dojeżdżać nie trzeba.
        Na drugi dzień wymyśliłabym inne atrakcje w zależności od upodobań np.
        -stara gdynia czyli chylonia i oksywie w sumie nie wiem co tam zwiedzać:stare budynki, kościół na oksywiu (z cmentarzem gdzie pochowana jest P. Anna Przybylska, plaża, można dojechać na Babie Doły i zobaczyć torpedownię gdzie kręcono Czterech Pancernych,
        - Park Naukowo -Technologiczny Experyment (w sumie jak byliście w Warszawie w Koperniku to nie wiem po co ale to coś w tym stylu) www.experyment.gdynia.pl
        -przy ładnej pogodzie park Kolibki - suuuuper sprawa ale wydasz tam majątek. www.adventurepark.pl
    • morsk2 Re: 2 dni w Gdyni 26.05.15, 01:24
      Gdynia Śródmieście: idąc spacerem po kolei masz Muzeum Miasta Gdyni, Muzeum Marynarki Wojennej, plaża, marina, Akwarium Gdyńskie, Dar Pomorza, Błyskawica, Infobox.
      Następnego dnia: Experyment, molo w Orłowie, Adventure Park Kolibki.
      Jeśli będziecie 20.06 to koniecznie zaliczcie "Cudawianki":
      cudawianki.eu/
      W Gdyni wiecznie się coś dzieje, sprawdź sobie co będzie w interesujące Cię dni na stronie:
      gdyniarodzinna.pl/
      • fadilla Re: 2 dni w Gdyni 26.05.15, 07:38
        Sprostuję, bo jest pewna nieścisłość Infobox jest na skrzyżowaniu ulicy Świetojańskiej i 10 lutego, więc idąc spacerem od dworca będzie pierwszy na trasie zwiedzania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka