Dodaj do ulubionych

Prace z plastyki

13.06.15, 14:51
Jak już tak krążymy w tematach okołoszkolnych to mam pytanie - jaka jest w szkole waszych dzieciaków "procedura" oddawania prac z plastyki w przypadku gdy dziecka nie było na lekcji: musi te prace oddawać czy nie?
Ja jestem trochę zła na panią z którą syn ma zajęcia, bo ciągle są jakieś jaja. Przepływ informacji jest żaden, oceny w dzienniku elektronicznym pojawiają się sporadycznie po kilka naraz, a nie systematycznie. Po grzecznej mojej prośbie na półrocze trochę się sytuacja poprawiła, oceny się pojawiały i myślałam,że tak już zostanie, ale znowu są jakieś szopki. Ale do czego zmierzam - zaraz po półroczu w ocenach z muzyki (ta sama pani) pojawiła się informacja o braku jakiejś pracy. Syn poszedł wyjaśnić - okazało się, że na lekcji rysowali portret jakiegoś kompozytora na ocenę, stąd minus w dzienniku. Ale on nie musi tego rysować, bo na lekcji go nie było. No dobra. Wystawianie ocen na koniec roku - z plastyki, bo nie oddał jakichś dwóch prac z lekcji na których go nie było. Umówił się, że prace doniesie, ale ja zasad nie rozumiem. W systemie oceniania z plastyki tez nic na ten temat nie ma - stąd moje pytanie: jak jest w szkole waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Prace z plastyki 13.06.15, 14:52
      zjadło mi kawałek wypowiedzi - z plastyki na koniec dostał 3
    • antyideal Re: Prace z plastyki 13.06.15, 15:00
      U nas za prace z lekcji, na których nie bylo dziecka pani wpisuje nb i nie wymaga oddania pracy, choc kto jest chetny moze to zrobic. A co do wpisywania ocen - podobny bałagan, moze panie od plastyki tak mają tongue_out wciaz trzeba cos wyjasniac, albo pani cudze oceny wpisuje, albo o jego wlasnych zapomina itp.
    • niktmadry Re: Prace z plastyki 13.06.15, 15:23
      Dzieci muszą oddać wszystkie prace. Mają na to czas do końca semestru. Tak samo jak prace klasowe z jakiegokolwiek przedmiotu - dziecko nieobecne ma czas do koca semestru na zaliczenie sprawdzianu na którym było nieobecne.
    • maslova Re: Prace z plastyki 13.06.15, 16:32
      U mojej córki plastyka jest traktowana jak każdy inny przedmiot. Tzn. że jeśli kogoś nie było na lekcji, to ma obowiązek tę lekcję uzupełnić bez względu na to, czy są to zadania z matematyki, opis pantofelka z przyrody czy praca plastyczna właśnie
    • misterni Re: Prace z plastyki 13.06.15, 19:38
      U nas nauczycielka wymaga oddania wszystkich prac do końca klasyfikacji. Nawet jeśli dziecko było na lekcji, nie musi oddawać pracy od razu, może wziąć ją do domu i coś jeszcze poprawić.
      • little_fish Re: Prace z plastyki 13.06.15, 22:35
        czyli co kraj (a raczej nauczyciel) to obyczaj big_grin
        • b-b1 Re: Prace z plastyki 14.06.15, 11:13
          Praca musi być-nie ma znaczenia z jakiego przedmiotu. Brak pracy równa się wpisanie zera, które może być zamienione na ocenę. Jeśli pracy nie doniesiono-zero zamienia się na jedynkę.
          I na to naprawdę trzeba zwracać uwagę-bo na koniec roku można się zdziwić. U nas dziewczę-geniusz-laureatka konkursów-została z palcem w nocniku, bo dwa przedmioty obniżyły jej średnią-z ocen wychodziły piątki, ale brak dwóch prac z każdego przedmiotu zaowocowało jedynkami i na koniec trzy.
          A dziewczyna pracowita, naprawdę nie zasłużyła, sugerowała się nauczycielskim "nie musisz'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka