evita-is-me 11.08.15, 16:15 Macie jakieś pomysły co z nich zrobić? Jemy już od kilku dni a zostało ok 4 litry i wygląda na to, że już długo nie dadzą rady a szkoda byłoby wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edelstein Re: borówki 11.08.15, 16:21 Zamroz.Tylko sie nie przyznawaj na forum,bo tu laski gotuja na biezaco odmierzone porcje,a w zamrazarce trzymaja pustke i lod Odpowiedz Link Zgłoś
evita-is-me Re: borówki 11.08.15, 16:27 ślałam o mrożeniu ale nie mam pomysł jak je potem wykorzystać bo zawsze jemy świeze bezpośrednio a po rozmrożeniu to się chyba breja zrobi, czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: borówki 11.08.15, 16:29 jak zalejesz galaretką to sie breja nie zrobi, można do kiślu/kisielu dać, do musli, płatków owsianych... Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: borówki 11.08.15, 17:00 zamrażam zalane mlekiem potem do blendera i mam pyszne mrożone smoothie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: borówki 11.08.15, 17:41 lody tez trzymamy. Zrob sorbet z borowek. Swietny na upaly Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: borówki 11.08.15, 16:26 A jakie amerykańskie czy nasze polskie? Jak polskie to możesz sok zrobić, będzie na zimę jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
evita-is-me Re: borówki 11.08.15, 16:29 Kurczę, nie znam się, a jak je rozpoznać? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: borówki 11.08.15, 16:31 Borówki amerykańskie mają do 1 cm średnicy i są w środku zielone, borówki brusznice - czyli po prostu jagody - są o połowę mniejsze i fioletowe także w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: borówki 11.08.15, 17:31 Nope. Borówka brusznica jest czerwona, to jeszcze co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: borówki 12.08.15, 10:22 babcia.stefa napisała: > Nope. > Borówka brusznica jest czerwona, to jeszcze co innego. Łups, pomyliłam nazwy aż wstyd... Tylko upał mnie usprawiedliwia... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: borówki 11.08.15, 17:48 Borowka brusznica to czerwona borowka popularna w Szwecji i tam sie robi z niej mase dzemow. Vaccinium vitis-idaea Borowka czarna to nasza popularna JAGODA Vaccinium myrtillus znane w USA jako Huckleberry. Wiec te biale w srodku Blueberry sprzedawane na masowa skale ( co ciekawe wielkim producentem w EUropie jest Polska) sa rozne: Vaccinium alaskaense (Alaskan blueberry): Vaccinium angustifolium (lowbush blueberry): Vaccinium boreale (northern blueberry): Vaccinium caesariense (New Jersey blueberry) Vaccinium corymbosum (northern highbush blueberry) Vaccinium constablaei (hillside blueberry) Vaccinium darrowii (evergreen blueberry) Vaccinium elliottii (Elliott blueberry) Vaccinium formosum (southern blueberry) Vaccinium fuscatum (black highbush blueberry; syn. V. atrococcum) Vaccinium hirsutum (hairy-fruited blueberry) Vaccinium myrsinites (shiny blueberry) Vaccinium myrtilloides (sour top, velvet leaf, or Canadian blueberry) Vaccinium operium (cyan-fruited blueberry) Vaccinium pallidum (dryland blueberry) Vaccinium simulatum (upland highbush blueberry) Vaccinium tenellum (southern blueberry) Vaccinium virgatum (rabbiteye blueberry; syn. V. ashei) A te niebieskie w srodku to te: Vaccinium koreanum Vaccinium myrtillus (bilberry blueberry) <= Jagoda Vaccinium uliginosum No i potem sa jeszcze czerwone jakie wspominalismy... Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: borówki 12.08.15, 10:23 princesswhitewolf napisała: > Borowka brusznica to czerwona borowka popularna w Szwecji i tam sie robi z niej > mase dzemow. Vaccinium vitis-idaea Tak, wiem... Popularna także u mnie w domu, zawsze były słoiki z borówkami (+ gruszki) do mięsa na święta i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: borówki 11.08.15, 16:31 Polskie, czyli jagody są ciemne w środku, borówki amerykańskie - jasne. Jak polskie, to z zamrożonych można potem pyszny koktajl robić. Odpowiedz Link Zgłoś
evita-is-me Re: borówki 11.08.15, 16:34 No am amerykanckie, tym bardziej żal zmarnować Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: borówki 11.08.15, 16:32 te amerykańskie to też podobno nasze polkie tylko błednie nazywane chyba, że o leśną pytasz.. pl.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_wysoka Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: borówki 11.08.15, 16:34 beata985 napisała: > te amerykańskie to też podobno nasze polkie tylko błednie nazywane Rosną w Polsce, ale tak się nazywają. Pierogi ruskie i sałatkę grecką też w Polsce można zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: borówki 11.08.15, 16:39 no nie wiem, tak uslyszałam ostatnio w tv, że ta amerykańska jest jednak inna od tej uprawianej w Polsce, oczywscie u nas też pewnie mozna natknąć się na tą amerykanską oryginalną pewnie.. wnikać nie wnikałam, nie porównywałam tyle co usłyszałam, pewnie są do siebie podobne i wyglądem i smakie,m. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: borówki 11.08.15, 16:39 Zamrażam, a zimą robie koktajl z malinami i zsiadłym mlekiem , albo wrzucam do galaretki, w ostateczności jak już rozmrożą mi się i ni ma weny to do ciasta, mufinek. Aha. Robie też sernik na zimno z owocami i kawałkami czekolady. Owoce jagodowe do środka masy serowej wraz z czekoladą. Pyszności Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re: borówki 11.08.15, 17:03 U nas borówki są czerwone i robi się dżem z gruszkami. Amerykańskie wiadomo, a czarne to są potocznie jagody- jak u Konopnickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: borówki 11.08.15, 16:41 Wrzuć do zamrażarki. Możesz takie owoce zamrożone wykorzystać na różne sposoby. Zamrożone możesz zmiksować z małą ilością cukru i zrobić deser. W pucharkach warstwa zmiksowanych owoców, na to jogurt, potem znów owoce, potem jogurt. Na wierzch można posypać płatkami migdałów, albo pokruszonymi herbatnikami. Albo zmiksować zamrożone owoce z jogurtem, wyjdą lody, ew. dodać cukru. Możesz też dodać owoce do ciasta - np. drożdżowe z owocami i kruszonką. Albo placki - ciasto trochę gęściejsze niż na naleśniki, w to owoców. Zawsze też można wrzucić do miseczki i zalać galaretką. Albo zrobić gofry z bitą śmietaną i owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
evita-is-me Re: borówki 11.08.15, 16:48 W takim raziejednak zamroźę skoro piszecie,że ma tyle zastosowań. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: borówki 12.08.15, 10:35 U mnie dwa krzaczki w tym roku tak obrodziły, że mam całą szufladę w zamrażarce pełną I jeszcze coś na krzaczkach zostało-tylko w taki upał nikomu się nie chce nosa z domu wyściubiać. Jemy muffiny z borówkami, ciasto z borówkami, pierogi i jagodzianki. Wszystko z mrożonych, żadna breja się nie robi. Zrobię jeszcze kilka słoików dżemu. Odpowiedz Link Zgłoś