Dodaj do ulubionych

wrzosy w mieszkaniu

20.08.15, 14:16
czy któraś z was hoduje ?
podzielcie się radami-bardzo mi się podobają małe wrzosy na parapecie ale nie mam o ich hodowli zielonego pojęcia.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: wrzosy w mieszkaniu 20.08.15, 19:09
      Wrzosy to sie uprawia a nie hoduje i na zewnatrz a nie w mieszkaniu. Wewnatrz mozna je tylko usmiercic.
      • wegatka Re: wrzosy w mieszkaniu 20.08.15, 19:27
        To ja najwyraźniej musiałam trafić na jakieś pancerne okazy, bo mam w domu trzy sztuki już prawie rok i nie wyglądają na uśmiercone. Owszem, gdy się je dotyka, to troszkę się osypują, ale wciąż mają mnóstwo kwiatów i nadal rosną. Na pewno nie wyglądają gorzej, niż w dniu zakupu.
        • thea19 Re: wrzosy w mieszkaniu 20.08.15, 19:33
          Wrzuc fote tych pancernych okazow.
          • wegatka Re: wrzosy w mieszkaniu 20.08.15, 19:57
            Przykro mi, ale nie przebywam obecnie w domu i w najbliższym czasie nie będę. Jak za dwa tygodnie wrócę, to wrzucę. A te pancerne okazy sprzedawała Ikea - w jednej doniczce są pomieszane kolory - kremowy i fioletowy.

No chyba, że je wykończy córka pod moją nieobecność, to nie wrzucę big_grin
            • kalina_lin Re: wrzosy w mieszkaniu 21.08.15, 09:11
              >A te pancerne okazy sprzedawała Ikea

Może to sztuczne są ;-P
              • wegatka Re: wrzosy w mieszkaniu 21.08.15, 09:47
                Może big_grin To w takim razie powinnam chyba je reklamować, bo trochę się osypują wink
      • ola_dom Re: wrzosy w mieszkaniu 21.08.15, 10:34
        thea19 napisała:

> Wrzosy to sie uprawia a nie hoduje

Zależy, jak kto woli. Można też sobie hodować.
        • thea19 Re: wrzosy w mieszkaniu 21.08.15, 13:24
          a odrozniasz uprawe od hodowli?
    • skinnie07 Re: wrzosy w mieszkaniu 21.08.15, 08:52
      Wrzosy w domu na parapecie powinny dać radę, myślę że warto je przesadzić do troszkę większej doniczki niż ta kupna, donica koniecznie z "dziurką" 😜 żeby woda nie stała. Wrzosy są tez kwasolubne wiec dobry byłby nawóz do iglaków, rododendronów, azalii, borówek, może masz coś w domu żeby specjalnie nie kupować... Polecałabym w płynie, łatwiej dozować... Po kwitnieniu w lutym-marcu przyciąć wtedy ładnie się rozkrzewi.

Nie wiem czy wierzysz w zabobony, ale wrzosy to podobno nieszczęście 😉
      • solejrolia Re: wrzosy w mieszkaniu 21.08.15, 09:31
        Nie zapomnij o kaktusach, również przynoszą nieszczęście domownikom- to tez taki przesądtongue_out

Co do rad odnośnie uprawy- zgadzam się.
        Kup większą doniczkę, posadź wrzosy w podłożu dla roslin kwasolubnych.
        Albo wymieszaj torf z dodatkiem piasku.
        Chodzi o to, żeby podłoze było maksymalnie przepuszczalne.
        I nie zalej ich! Nie podlewaj nadmiernie. Wrzosy wolą mniej wody, niż nadmiar.
        Stanowisko raczej słoneczne albo ze słońcem niebezpośrednim. (w półcieniu i cieniu gorzej rosną i kiepsko kwitną).
        Do wrzosów dosadź też wrzośce. Stworzysz kompozycję w której wrzosy zakwitną późnym latem,jesienią, a wrzośce wiosnąsmile
        • bei Re: wrzosy w mieszkaniu 21.08.15, 10:40
          Nieszczęście- jak przyniesiesz do domu wrzos leśny, i zaplacisz mandat, bo tego nie wolno robićsmile

Najważniejsze, to podloże kwaśne, przepuszczalne, stanowisko sloneczne i nie zalewać wodą.
          Masz taras? Bo po kwitnieniu to lepiej gdyby zimowaly na zewnątrz ( względy estetyczne)- tylko zabezpiecżamy bryłę korzeniową i częśc naziemną przed mrozami. Wiosną przycinamy, wowczas pieknie zagęszczają się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka