marzeka1 22.09.15, 15:20 Ma się wątpliwości jakiekolwiek wobec tego, czego jesteśmy świadkami- Polacy są ksenofobami; pan Jan Gross mówi o Polakach to, co mówi: uzasadniona krytyka. I teksty : prof. Hartmann Islam, czyli normalność Pan Gross Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiu-1 Re: My Polacy... 22.09.15, 15:46 Dwie kanalie - trudno powiedzieć, która większa. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 17:18 misiu-1 napisał: > Dwie kanalie - trudno powiedzieć, która większa. jarek i jego spółka PISowskia przebija ich Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: My Polacy... 22.09.15, 15:59 Jeśli chodzi o tego Hartmana i jego artykuł to moim zdaniem kompletne pomieszanie pojęć. Po pierwsze wielokulturowość w wydaniu I RP to na pewno nie jest współczesne multi-kulti. Nie można porównywać rozwiązań społecznych z XVI czy XVII w z sytuacją obecną. A po drugie nawet jeśli uznać że utrata przez Polskę owej wielokulturowości na skutek wiadomych wydarzeń XX w to strata czegoś wartościowego ( z czym mogę się zgodzić ) to na pewno nie jest metodą naprawienia tego ściąganie tu teraz ludzi, którzy wcale się tu nie garną. Pożądaną wielokulturowość można uzyskac tylko dobrowolnie z obu stron i bardzo stopniowo Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: My Polacy... 22.09.15, 16:12 "Jeśli chodzi o tego Hartmana i jego artykuł to moim zdaniem kompletne pomieszanie pojęć. Po pierwsze wielokulturowość w wydaniu I RP to na pewno nie jest współczesne multi-kulti. " No i z tym się zgadzam i ten cały tekst dla mnie jest takim pomieszaniem. Do tego obraźliwe teksty i uogólniające pana Grossa, gdy jemu od razu odmowa/wątpliwości skojarzy się w holocaustem, a do tego zero komentarza, że np. Izrael od razu odmówił pomocy w tej samej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 17:23 marzeka1 napisała: > że np. Izrael > od razu odmówił pomocy w tej samej sytuacji. Izrael odmówił ludziom z którymi jest w stanie permanentnej wojny od 1948 roku Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: My Polacy... 22.09.15, 16:38 "Ma się wątpliwości jakiekolwiek wobec tego, czego jesteśmy świadkami- Polacy są ksenofobami; pan Jan Gross mówi o Polakach to, co mówi: uzasadniona krytyka." konia z rzedem temu, kto przetlumaczy to "zdanie" na jezyk polski. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: My Polacy... 22.09.15, 16:57 Uff, bo juz myslalam, ze cos ze mna nie halo Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: My Polacy... 22.09.15, 17:02 Ależ proszę, poprawię zdanie, którego nie rozumiecie: chodzi o to, komu i co wolno mówić. Czyli pan Gross mówi, co mówi, uogólniając zdanie o Polakach, tak naprawdę plując na nich- "to uzasadniona krytyka", gdy część Polaków ma jakieś wątpliwości- zostaje z góry zaliczony do ksenofobów,bo "krytykuje muzułmanów". A ponieważ i z lewa, i z prawa, i ze środka przeglądam różne zdania na ten temat- widzę tę dwuznaczność. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 17:32 marzeka1 napisała: > Czyli pan Gross mówi, co mówi, uogólniając zdanie o Polakach, tak naprawdę plując na nich- "to uzasadniona krytyka", pan Gross jak widać ma jakieś swoje powody zeby tam mówić . gdy część Polaków ma jakieś wątpliwości- > zostaje z góry zaliczony do ksenofobów,bo "krytykuje muzułmanów". A ponieważ i > z lewa, i z prawa, i ze środka przeglądam różne zdania na ten temat- widzę tę dwuznaczność. skoro 51% społeczeństwa ankietowanego ktore w wiekszosci na oczy nie widziadło uchodźcy jest im przeciwna to.... Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: My Polacy... 22.09.15, 17:43 aaaaaaaa, czyli rozchodzi ci sie o to : muzulmanie = ahmedy: dzicz, gwalciciele, arabusy, kozojebcy, islamisci, najezdzcy, VERSUS polacy = janusze: pijacy, zlodzieje, katoliban, rasisci, ksenofobia, antysemici, buraki no i masz racje, nazywa sie to : krzywdzace stereotypy (kalpki na oczach, ciasnota umyslowa, ignorancja, glupota) pacz pan, rzadko mi sie to zdarza, ale tu sie z toba zgadzam polacy sa rozni : i wspaniali i bardzo zli muzulmanie idem Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: My Polacy... 22.09.15, 17:57 No i o to mi chodziło i zwyczajnie wkurzają mnie takie słowne rozgrywki i dawanie pewnym osobom prawo do mówienia tak, bo "pochyla się z troską" i może tak mówić, a inny od razu zostaje ksenofobem. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 10:46 ale czy ty mnie aby marzeko zrozumialas ? mam wrazenie ze trudno u ciebie z logika, wiec tlumacze : dopuki jazgot i histeria (w ktorej aktywnie uczestniczysz) "narodu wybranego" przeciwko ahmedom bedzie sie rozwijala, doputy "narod wybrany" zaslugiwac bedzie na nic wiecej niz miano januszy Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: My Polacy... 23.09.15, 16:48 ingryd napisała: > ale czy ty mnie aby marzeko zrozumialas ? > mam wrazenie ze trudno u ciebie z logika, > wiec tlumacze : > > dopuki jazgot i histeria (w ktorej aktywnie uczestniczysz) "narodu wybranego" p > rzeciwko ahmedom bedzie sie rozwijala, doputy "narod wybrany" zaslugiwac bedzie > na nic wiecej niz miano januszy > Dopóki będzie w wypowiedziach jakiejś grupy ludzi, widzieć, że tacy są "wszyscy Polacy'", dopóty rozmowa będzie niemożliwa. Podobnie w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: My Polacy... 23.09.15, 16:55 Aha, i mieć w tej kwestii jakiekolwiek wątpliwości o tzw. ciąg dalszy i plany - jest dla Ciebie już uczestniczeniem w "jazgocie i histerii"- to napisz na przyszłość: rację mają tylko ci, którzy myślą dokładnie jak ja. Każdy kto widzi to inaczej, jest histerykiem, jazgoczącą babą. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: My Polacy... 23.09.15, 17:34 Marzenko, masz rację. Wyzywając nas od rzekomych ksenofobów i rasistów nie sprawią, że przejdziemy na ich stronę, wprost przeciwnie, pewna część skłonnych do zmiany zdania jeszcze bardziej po tych wyzwiskach się w nich utwierdzi. Mam wrażenie, że chcą hasłami jak "ksenofobia, rasizm" zamknąć nam usta. Wmawiają nam zdanie których nigdy nie pisaliśmy, że rzekomo marzymy o zatapianiu łódek, że rzucimy się na tych ludzi z widłami, że życzymy śmierci ich dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: My Polacy... 23.09.15, 10:55 ale przecież możesz sobie mówić co tam chcesz a inny z kolei ma prawo Cie skrytykować. Narazie mamy wolność słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: My Polacy... 22.09.15, 18:27 Nie domyslilabym sie z Twoim tlumaczeniem sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: My Polacy... 22.09.15, 16:44 Nie wiem co ten pa bierze, ale musi to być dobry towar: "Instynktownie wyczuwamy w tym właśnie ową ?światowość?, która tak nas zadziwia i onieśmiela" Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: My Polacy... 22.09.15, 16:48 Islam to nie religia, tylko ideologia, system, ustrój i nie moze byc traktowany na rowni z chrześcijaństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 17:27 fadilla napisała: > Islam to nie religia, tylko ideologia, system, ustrój i nie moze byc traktowany > na rowni z chrześcijaństwem. chrześcijanie od początku stawiali na żywot nie w tym "świecie" ,katolicyzm jeszcze 200 lat temu w swoim uzurpowaniu do władzy niczym od islamu sie nie różnili Odpowiedz Link Zgłoś
sofija_biala multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:25 opisane przez znawcę Autor jest profesorem nadzwyczajnym Uniwersytetu Wrocławskiego, kierownikiem Pracowni Badań Praw Orientalnych na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii CO do Hartmana - może "starsi bracia w wierze" dadzą młodszym godny przykład i zastosują sobie mulit kulti u siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:28 sofija_biala napisała: > CO do Hartmana - może "starsi bracia w wierze" dadzą młodszym godny przykład i > zastosują sobie mulit kulti u siebie? Hartman jest u siebie ma pewniejsze tu korzenie niż możliwe ze ty Odpowiedz Link Zgłoś
sofija_biala Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:44 Ja wiem, że Hartman jest u siebie. Ja chciałabym zobaczyć równość i multi-kulti w Izraelu. Równe traktowanie innych nacji, równe traktowanie kobiet i mężczyzn... Takie tam. Sama mam korzenie żydowskie, tatarskie i rdzennie polskie - mimo to chodzić w burce w Polsce nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:52 czyli obawiasz sie ze uchodzcy syryjscy mogliby zdominowac polski przemysl tekstylny i narzucic 38 mln narodowi swoja haute couture ? ps. nie sadze by hartman uwazal panstwo izrael i jego polityke za przyklad panstwa prawa, gdzie rygorystycznie przestrzegane sa prawa czlowieka i obywatela Odpowiedz Link Zgłoś
sofija_biala Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:57 ja też nie sądzę, ale wkurza mnie, że jeździ tylko po Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: multi kulti i głos rozsądku 23.09.15, 10:59 sofija_biala napisała: > ja też nie sądzę, ale wkurza mnie, że jeździ tylko po Polakach. jeżdzi po tym co dobrze zna, a przeciwnicy islamu jeżdża to czyms o czym najczesciej mają niewielkie pojecie. Dostrzegam tu sporą róznicę Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 19:16 sofija_biala napisała: > Ja wiem, że Hartman jest u siebie. Ja chciałabym zobaczyć równość i multi-kult > i w Izraelu. Równe traktowanie innych nacji, równe traktowanie kobiet i mężczyz > n... Takie tam. akurat takie tam ,to norma Izrael jest krajem bardzo świeckim, adolf skutecznie wybił z głowy izraelitów wiarę we wszechmogącego chroniącego naród wybrany boga... > Sama mam korzenie żydowskie, tatarskie i rdzennie polskie - mimo to chodzić w burce w Polsce nie chcę. no a czemu masz w tym chodzić , sądzisz ze 12 tys Syryjczyków zdominuje 38 milionów Polaków ?? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:52 "Starsi bracia w wierze" stosuja u siebie multikulti. Nie mówiąc już o cieszących się pełnią praw loaklnych Arabach (muzułmanie, chrześcijanie) i Jazydach, Izrael od początku jest multikulti, bo żydowskich przybyszów więcej dzieliło, niż łączyło: mieli różne języki, obyczaje, odłamy wiary, nawet rasę. Po 48 roku kraje muzułmańskie wygnały lub zmusiły do emigracji kilkaset tysięcy Żydów, oczywiście przy okazji oskubując ich z dorobku pokoleń. Izrael ich przyjmował. Jednocześnie te same kraje islamskie (poza Jordanią, w której skończylo się to probą obalenia króla i masakrą) proponowały muzułmańskim emigrantom/uchodźcom pobyt w obozach, bez asymilacji, bez obywatestwa itp.. Stąd takie cuda jak blisko stutysięczny obóz palestyński pod Damaszkiem, 70 lat po arabskim wyjściu z Palestyny, czy takie same obozy w Libanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sofija_biala Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:57 Czy jako Polka, mogę swobodnie emigrować do Izraela, cieszyć się tam pełnią praw jako obywatel i kobieta? Czy mogę praktykować religię katolicką i czy w niedzielę oraz Boże Narodzenie dostanę wolne? Ja wiem, że to państwo tworzyli ludzie bardzo różni - ale cały czas był element ich łączący - byli Żydami. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 19:23 sofija_biala napisała: > Czy jako Polka, mogę swobodnie emigrować do Izraela, cieszyć się tam pełnią pra > w jako obywatel i kobieta? Czy mogę praktykować religię katolicką i czy w niedz > ielę oraz Boże Narodzenie dostanę wolne? Izrael jest bardzo ostrożny , ale nie ma czemu się dziwić od 67 lat są w stanie wojny z każdym arabskim sąsiadem > Ja wiem, że to państwo tworzyli ludzie bardzo różni - ale cały czas był element > ich łączący - byli Żydami. tak samo się żrą i żarli jak polscy katoliccy,ale zawsze scalali się przeciwko wrogom a nie tak jak polscy lizali każdemu kto coś im obiecał występując przeciwko swoim... Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 20:46 > Czy jako Polka, mogę swobodnie emigrować do Izraela, cieszyć się tam pełnią pra > w jako obywatel i kobieta? 1. Jako Polka nie możesz swobodnie emigrować nigdzie poza EU, nie weźmie cię ani USA ani Kanada, ani Australia, kraje bardzo multi-kulti, więc to żaden wyznacznik. 2. W Izraelu kobiety cieszą się pełnią praw. Owszem, członkinie bardzo konserwatywnych odłamów judaizmu prowadzą bardzo ograniczony tryb zycia (ale mężyźni z tych grup też, o ile wiem), a państwo nie tylko nie zmusza ich do pozostawania we wspólnocie religijnej, ale wręcz udziela pomocy osobom, które postanawiają przejść do życia świeckiego. > Ja wiem, że to państwo tworzyli ludzie bardzo różni - ale cały czas był element > ich łączący - byli Żydami. I tak, i nie. Izrael przyjmuje także potomków Żydów z jednego rodzica czy nawet dziadka, nie wymaga też wyznawania judaizmu, wystarcza mu nieprzynależność do innych wyznań. Emigrantów łączyla więc chyba głównie chęć życia w żydowskim państwie, natomiast mogli się róznić i językiem, i doświadczeniem, i pod wzgledem rasy (Żydzi jemeńscy są czarni, jeszcze czarniejsi są afrykańscy Lemba, jest też jakaś wspólnota indyjska, Żydzi afgańscy wyglądali mniej więcej jak Pasztuni), i języka. A gdybyś zrobiła formalną konwersję na judaizm ortodoksyjny, to mogłabyś być przy tym nawet Marsjanką z ojca z planety Vega i matką z Alfa Centauri, a Izrael by cię przyjął. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:53 może "starsi bracia w wierze" dadzą młodszym godny przykład i > zastosują sobie mulit kulti u siebie? Jeśli masz na myśli Izrael, to prawie 20% ludności to Arabowie, w większości muzulmanie. 20% to w Polsce by znaczyło ponad 7 milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 18:05 I chyba w Izraelu Palestyńczycy nie mają zbyt fajnie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 18:56 Masz na myśli Palestyńczykow z terytoriow okupowanych? Na pewno nie mają zbyt fajnie. Natomiast są jeszcze Arabowie - obywatele Izraela, to własnie te 20%. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: multi kulti i głos rozsądku 23.09.15, 14:10 Artykuł fachowca zgodny z moimi przemyśleniami i obawami. "Tylko europejek żal". Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 19:24 triss_merigold6 napisała: > A prof. Hartman jest Polakiem? no a kim ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 10:49 a witamy, witamy czolowa rasistke forumowa mozna bylo sie spodziewac ze nie tylko arabusy ale i parchy ci w polsce wadza, w sumie nie powinno mnie to dziwic, a jednak ... Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: My Polacy... 22.09.15, 18:33 Problem w tym ze wszyscy mogą mieć fobie....Żydzi mogą mieć fobie...muzułmanie mogą mieć fobie....nawet Czesi mogą mieć fobie...a Polacy...no cóż maja tylko ksenofobie... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: My Polacy... 22.09.15, 18:43 Może dlatego warto zobaczyć, jak szkodliwe na dłuższą metę jest posługiwanie się stereotypami po tejże historii: zderzenie stereotypów - autentycznej tragedii tych ludzi. I że nic w tej historii nie jest w układzie 0-1. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: My Polacy... 22.09.15, 18:49 Piękna historia...ale zgodzisz sie że żeby budować piękne historie czasem trzeba wzajemności a nie takiego Grossa ....tak wiem...są te drzewa....sprawiedliwi wśród narodów świata...Dobrze że są... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: My Polacy... 22.09.15, 20:00 Gross to antypolonista. Skoro jest antysemityzm i jest on krytykowany, czemu antypolonizm jest tolerowany? Co by się działo gdyby w mediach to jakiś Polak "jechał" na Żydów? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 20:37 kaz_nodzieja napisał(a): > Gross to antypolonista. Skoro jest antysemityzm i jest on krytykowany, czemu antypolonizm jest tolerowany? tolerujesz to ?? >Co by się działo gdyby w mediach to jakiś Polak "jechał" na Żydów? no a ci nie jadą po nich?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 19:29 kozica111 napisała: > Problem w tym ze wszyscy mogą mieć fobie....Żydzi mogą mieć fobie...muzułmanie > mogą mieć fobie....nawet Czesi mogą mieć fobie...a Polacy...no cóż maja tylko ksenofobie... no a jaki procent ,tych co są przeciwni przyjęciu przez nas muzułmanów , kiedykolwiek ich na oczy widzieli ?? -- www.youtube.com/watch?v=x6LXp9uWQUk „Być ateistą to żaden wstyd.Wprost przeciwnie:wyprostowana postawa,która pozwala spoglądać dalej,powinna być powodem do dumy - bo ateizm prawie zawsze świadczy o zdrowej niezależności umysłu..." Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: My Polacy... 22.09.15, 19:47 Wystarczy spojrzeć co w innych europejskich krajach wyprawiają. To też są imigranci/azylanci/uchodzcy te kraje kiedys ich przyjeły. Muzułmanie sie po prostu nie asymilują. A najbardziej szkodliwi sa ich potomkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: My Polacy... 22.09.15, 20:01 Zgadza się. Nie potrzebujemy tej dziczy u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 10:56 kaz_nodzieja napisał(a): > Zgadza się. Nie potrzebujemy tej dziczy u siebie ooooooooo, marzeko, prosze cie bardzo, jaki piekny i jakze niestety nierzadki przyklad januszowstwa, dlaczego wiec ty sie dziwisz ze panowie ktorych cytujesz, "oskarzaja" nas o ksenofobie ??? ja tam sie dziwie, ze ty sie dziwisz Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: My Polacy... 23.09.15, 11:19 Każdy każdego może oskarżyć o wszystko, np. ja Ciebie o współżycie z koniem, co nie oznacza, że oskarżający mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 11:26 oj kaznodzieja, jak to milo uslyszec z twoich ust ze przyznajesz ze nie masz racji (ze dzicz, ze ahmedy..) no wiec mnie nie pozostaje nic innego jak odszczekac twoje januszostwo (zes tepak, ksenofob i rasista) Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: My Polacy... 23.09.15, 14:15 Kpisz czy o drogę pytasz?! Muszę widzieć Arabów czy innych muzułmanów w większej masie, żeby wiedzieć, jakimi prawami rządzi się proces ich "współżycia" z Europejczykami w krajach, gdzie już jest ich sporo? Czytać i słuchac pilnie wystarczy. Nie mam zamiaru obudzić się jako ugotowana żaba za kilkadziesiąt lat w nieoficjalnym szariacie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 17:20 nie moge jednego tylko zrozumiec, wiec prosze cie wytlumacz mi jak to jest, (bardzo grzecznie prosze), 80% forumowiczow ktora jedzie po ahmedach, dziczy, gwalcicielach, kozojebcach i co tam jeszcze zechcesz, gloszaca jako ten augur koniec cywilizacji i kultury europejskiej , jest tak jak ty, ludzmi ktorzy wsrod nich nigdy nie zyli, nie mieli za sasiadow, przyjaciol, klientow co nie przeszkadza im twierdzic ze : " Czytać i słuchac pilnie wystarczy." zeby nie obudzic sie w nieoficjalnym szariacie 20% pozostalych, ktore probuja uspokoic nastroje to w wiekszosci wlasnie te ktore zyja z nimi na codzien od wielu, wielu lat, w belgii, niemczech, francji, anglii i naocznie moga sie przekonac kim sa ci ludzie i jakie realnie stwarzaja niebezpieczenstwo; wiec powiedz o co kaman ? czy ja zyjac od 30 lat we francji zupelnie osleplam, zdurnialam, ze nie widze tego kalifatu francuskiego ktory obwieszczany jest w co 2 poscie i brzmi mniej wiecej tak : "niech sie wynosza, nie dopuscimy zeby bylo jak we francji/szwecji/niemczech.... czy sadzisz ze ty sluchajac i czytajac (uwaznie) zaposiadlas te prawde prawdziwa, zas oszolomki zyjace od dekad z nimi poprostu... no wlasnie nie wiem co? klamia? zmyslaja? oszukuja?.... tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: My Polacy... 23.09.15, 17:31 Widzisz, problem w tym, że my nie chcemy Ci narzucić sąsiadów, a Ty nam tak. Skoro mieszkasz we Francji (osobiście poznałem Francuza, który bardzo negatywnie wypowiadał się o imigracji muzułmańskiej, nie ostatniej tylko tej od lat we Francji, więc widzisz, że i mieszkańcy Francji mają różne zdania i obserwacje) to jakim prawem wybierasz nam sąsiadów? Wypowiadaj się na temat przyjmowania "uchodźców" do Twojego kraju zamieszkania, a nie cudzego. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: My Polacy... 23.09.15, 08:26 Jeszcze całkiem niedawno był w Europie kraj, w którym obywatele różnych nacji żyli ze sobą w zgodzie, dopóki dyktator trzymał ich za pysk. Kiedy poczuli luz, zrobili krwawą łaźnię i zaleli Europę ponad milionem uchodźców. I tyle w temacie dobrodziejstw wielokulturowości. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: My Polacy... 23.09.15, 08:40 Kurde, zgadzam sie z Toba, mimo ze jestes katoliczka otwarta, a ja zazwyczaj predzej bede mial po drodze z Urbanem lub Millerem, niz z katolicyzmem otwartym. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: My Polacy... 23.09.15, 09:38 Hartman w jednym ma racje, porównał multikulti do burdelu. Jako osoba mieszkająca kilka lat w kraju wielokulturowym nie podzielam zachwytu nad tą mieszaniną kolorów, języków i kultur. Uważam, że obydwaj panowie są bardzo zakompleksieni. Ja osobiście wyjeżdżając za granicę, nie czuje się gorsza od kolorowego, który urodził się w Paryżu, Madrycie czy Londynie. Skąd to przeświadczenie, że Polacy za granicą maja rozdziawione buzie w zachwycie? Polacy znają języki obce, maja znajomych na całym świecie, studiują czy odbywają staże także za granicą, pracują lub prowadzą firmy międzynarodowe. I maja swoja świadomość. gross ma chyba kompleks nie-żyda, którym tak bardzo chciałby być. Gdyby mamusia Polka, nie pomogła tatusiowi Żydowi to janka by nie było. A tak biedny urodził się z matki Polki, więc żydem nie jest biedaczek. No to trąbi na całym świecie jak to Polacy nic innego nie robili, tylko swoich sąsiadów żydów zabijali. Jakoś nie pamięta o bandzie lonka skosowskiego, o innych żydowskich konfidentach, którzy wydawali gestapo swoich współbraci a także polaków pomagających żydom, o Stelli Kuebler-Goldschlag, o łapance Vel d'Hiv, gdzie FRANCUZI w ciągu jednej doby wyłapali 14 tysięcy Żydów, z których przeżyło 25 osób. O tym, że w tylko w Polsce za pomoc żydom groziła śmierć. Pamiętam, czytałam kiedyś książkę, nieważne czyją, autor - żydówka. Rzecz dzieje się w Krakowie, autorka jest wraz z rodzina wywlekana z domu przez niemców i cały czas w książce opluwa polskich sąsiadów, że nikt nie stanął w ich obronie. Następnie akcja przenosi się do getta. następuje opis jak niemcy wyciągnęli z domu żonę rabina, bili ja i kopali. Autorka zza firanki, wraz z rodzina, patrzyła na to ze łzami w oczach. Nikt nie staną w obronie bitej kobiety. Widać żyd rządzi się innymi prawami....... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: My Polacy... 23.09.15, 11:17 Ta książka to "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku"? Dawno czytałem, jak przez mgłę pamiętam, że miała pretensje do przechowującej jej i jej matkę kobiety o jakiś drobiazg, o jakieś jej irytujące zachowanie. Nie czuło się wdzięczności do tej kobiety, która przecież ryzykowała swoje życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 11:38 hmmmmm... czy zanim "zaleli", to nie pojawil sie tam taki pan na "M", co poszczul jednych na drugich i wzbudzil najgorsze antagonizmy (cos w rodzaju kaczynski : my prawdziwi polacy, katolicy, patrioci : wy zomo) ? "I tyle w temacie dobrodziejstw wielokulturowości." a nie umknely twojej swiadomosci takie malenkie panstewka jak : UK Belgia Szwajcaria czy przede wszystkim : USA Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: My Polacy... 23.09.15, 11:03 Witam Nie lubię Hartmanna po jego występach w temacie kazirodztwo. Obrzydzenie nie minęło. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: My Polacy... 23.09.15, 14:19 Ja też. W moich oczach zobrzydził się bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: My Polacy... 23.09.15, 16:43 No zobrzydził się, co nie znaczy, że jak ktoś pieprzy bez sensu w jednym w temacie, to już w żadnym innym nie ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 12:21 "Marine Le Pen zwyciężyłaby pierwszą rundę wyborów, gdyby odbyły się teraz - przynajmniej tak mówią sondaże. Powodem jest fakt, że kandydatka sprzeciwia się przyjmowaniu kolejnych imigrantów. Co innego robi Hollande, który w ten sposób podpada wyborcom." Cokolwiek nie mówiłyby nasze miłośniczki multi-kulti z Francji: natemat.pl/154331,francja-le-pen-moglaby-wygrac-z-hollandem-wszystko-przez-imigrantow Merkel jest już politycznym trupem, a PEGIDA rośnie w siłę każdego dnia. W Polsce wygra PiS. A za 15 lat z więzienia wyjdzie Breivik i zostanie premierem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 12:33 To co zrobił Breivik jest wstrętne i odrażające, ale wyraził w swym podłym czynie to o czym myśli wielu rodowitych Szwedów skrępowanych polityczną poprawnością i to jest naprawdę okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 13:54 Breivik nie jest Szwedem, do tego strzelał do rodaków, więc "wyraził się" dość okrężną drogą. Szwecja miała swojego terrorystę prawie ćwierć wieku temu: en.wikipedia.org/wiki/John_Ausonius www.goodreads.com/book/show/18755210-m-czyzna-z-laserem-historia-szwedzkiej-nienawi-ci Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 14:12 Strzelał do osób o muzułmańskim typie urody, ocalały z rzezi Polak ocalał dzięki temu, że wyglądał "aryjsko" wiec Breivic do niego nie strzelił. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 16:37 kaz_nodzieja napisał(a): > Strzelał do osób o muzułmańskim typie urody, ocalały z rzezi Polak ocalał dzięk > i temu, że wyglądał "aryjsko" wiec Breivic do niego nie strzelił. Ale to tylko pokazuje, jakim psycholem jest Breivic. Niczym się nie różni od islamisty, który zarzyna tylko dlatego, że ktoś jest "inny". Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 17:39 Zgadza się, ale on działał sam, bez wsparcia żadnej organizacji, został szybko schwytany i osądzony, nikomu już nie zagraża. Niestety nie można tego samego powiedzieć o zamachowcach islamskich. Oni (w odróżnieniu od Breivica) ciągle są niebezpieczni, ciągle na wolności, w dużej, ale niewiadomej liczbie. Nie ma miejsca w Europie (może poza Rosją i Białorusią) w której by nie istniało ryzyko zamachu z ich strony, zagrożone są też polskie Dni Młodzieży. Gdy my staramy się nie wpuścić potencjalnych zamachowców do naszego kraju wyzywa się nas od ksenofobów i rasistów. manipuluje nami. Nagle z licznych zdjęć i filmów przedstawiających "uchodźców" na których dobre 70% stanowią zdrowi, młodzi i krzepcy mężczyźni, na oko maksymalnie do 32 lat gdy mowa o przyjęciu ich do polski artykuły przestawiają kobietę z małym dzieckiem na ręku. Jeżeli to nie manipulacja to co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 18:06 kaz_nodzieja napisał(a): > To co zrobił Breivik jest wstrętne i odrażające, ale wyraził w swym podłym czyn ie to o czym myśli wielu rodowitych Szwedów skrępowanych polityczną poprawności ą i to jest naprawdę okropne. Brevik jest rosjaninem a nie szwedem .. Odpowiedz Link Zgłoś