Dodaj do ulubionych

My Polacy...

22.09.15, 15:20
Ma się wątpliwości jakiekolwiek wobec tego, czego jesteśmy świadkami- Polacy są ksenofobami; pan Jan Gross mówi o Polakach to, co mówi: uzasadniona krytyka.
I teksty : prof. Hartmann Islam, czyli normalność
Pan Gross
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: My Polacy... 22.09.15, 15:46
      Dwie kanalie - trudno powiedzieć, która większa.
      • kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 17:18
        misiu-1 napisał:

> Dwie kanalie - trudno powiedzieć, która większa.

jarek i jego spółka PISowskia przebija ich
    • julita165 Re: My Polacy... 22.09.15, 15:59
      Jeśli chodzi o tego Hartmana i jego artykuł to moim zdaniem kompletne pomieszanie pojęć. Po pierwsze wielokulturowość w wydaniu I RP to na pewno nie jest współczesne multi-kulti. Nie można porównywać rozwiązań społecznych z XVI czy XVII w z sytuacją obecną. A po drugie nawet jeśli uznać że utrata przez Polskę owej wielokulturowości na skutek wiadomych wydarzeń XX w to strata czegoś wartościowego ( z czym mogę się zgodzić ) to na pewno nie jest metodą naprawienia tego ściąganie tu teraz ludzi, którzy wcale się tu nie garną. Pożądaną wielokulturowość można uzyskac tylko dobrowolnie z obu stron i bardzo stopniowo
      • marzeka1 Re: My Polacy... 22.09.15, 16:12
        "Jeśli chodzi o tego Hartmana i jego artykuł to moim zdaniem kompletne pomieszanie pojęć. Po pierwsze wielokulturowość w wydaniu I RP to na pewno nie jest współczesne multi-kulti. "
        No i z tym się zgadzam i ten cały tekst dla mnie jest takim pomieszaniem.

Do tego obraźliwe teksty i uogólniające pana Grossa, gdy jemu od razu odmowa/wątpliwości skojarzy się w holocaustem, a do tego zero komentarza, że np. Izrael od razu odmówił pomocy w tej samej sytuacji.
        • kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 17:23
          marzeka1 napisała:

> że np. Izrael
          > od razu odmówił pomocy w tej samej sytuacji.

Izrael odmówił ludziom z którymi jest w stanie permanentnej wojny od 1948 roku
    • ingryd Re: My Polacy... 22.09.15, 16:38
      "Ma się wątpliwości jakiekolwiek wobec tego, czego jesteśmy świadkami- Polacy są ksenofobami; pan Jan Gross mówi o Polakach to, co mówi: uzasadniona krytyka."

konia z rzedem temu, kto przetlumaczy to "zdanie" na jezyk polski.
      • iskierka3 Re: My Polacy... 22.09.15, 16:57
        Uff, bo juz myslalam, ze cos ze mna nie halo wink
        • marzeka1 Re: My Polacy... 22.09.15, 17:02
          Ależ proszę, poprawię zdanie, którego nie rozumiecie: chodzi o to, komu i co wolno mówić.
          Czyli pan Gross mówi, co mówi, uogólniając zdanie o Polakach, tak naprawdę plując na nich- "to uzasadniona krytyka", gdy część Polaków ma jakieś wątpliwości- zostaje z góry zaliczony do ksenofobów,bo "krytykuje muzułmanów". A ponieważ i z lewa, i z prawa, i ze środka przeglądam różne zdania na ten temat- widzę tę dwuznaczność.
          • kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 17:32
            marzeka1 napisała:

> Czyli pan Gross mówi, co mówi, uogólniając zdanie o Polakach, tak naprawdę plując na nich- "to uzasadniona krytyka",

pan Gross jak widać ma jakieś swoje powody zeby tam mówić .

gdy część Polaków ma jakieś wątpliwości-
            > zostaje z góry zaliczony do ksenofobów,bo "krytykuje muzułmanów". A ponieważ i
            > z lewa, i z prawa, i ze środka przeglądam różne zdania na ten temat- widzę tę dwuznaczność.

skoro 51% społeczeństwa ankietowanego ktore w wiekszosci na oczy nie widziadło uchodźcy jest im przeciwna to....
          • ingryd Re: My Polacy... 22.09.15, 17:43
            aaaaaaaa, czyli rozchodzi ci sie o to :

muzulmanie = ahmedy: dzicz, gwalciciele, arabusy, kozojebcy, islamisci, najezdzcy,
            VERSUS
            polacy = janusze: pijacy, zlodzieje, katoliban, rasisci, ksenofobia, antysemici, buraki

no i masz racje, nazywa sie to : krzywdzace stereotypy (kalpki na oczach, ciasnota umyslowa, ignorancja, glupota)
            pacz pan, rzadko mi sie to zdarza, ale tu sie z toba zgadzam
            polacy sa rozni : i wspaniali i bardzo zli
            muzulmanie idem
            • marzeka1 Re: My Polacy... 22.09.15, 17:57
              No i o to mi chodziło i zwyczajnie wkurzają mnie takie słowne rozgrywki i dawanie pewnym osobom prawo do mówienia tak, bo "pochyla się z troską" i może tak mówić, a inny od razu zostaje ksenofobem.
              • ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 10:46
                ale czy ty mnie aby marzeko zrozumialas ?
                mam wrazenie ze trudno u ciebie z logika,
                wiec tlumacze :

dopuki jazgot i histeria (w ktorej aktywnie uczestniczysz) "narodu wybranego" przeciwko ahmedom bedzie sie rozwijala, doputy "narod wybrany" zaslugiwac bedzie na nic wiecej niz miano januszy

• marzeka1 Re: My Polacy... 23.09.15, 16:48
                  ingryd napisała:

> ale czy ty mnie aby marzeko zrozumialas ?
                  > mam wrazenie ze trudno u ciebie z logika,
                  > wiec tlumacze :
                  >
                  > dopuki jazgot i histeria (w ktorej aktywnie uczestniczysz) "narodu wybranego" p
                  > rzeciwko ahmedom bedzie sie rozwijala, doputy "narod wybrany" zaslugiwac bedzie
                  > na nic wiecej niz miano januszy
                  >

Dopóki będzie w wypowiedziach jakiejś grupy ludzi, widzieć, że tacy są "wszyscy Polacy'", dopóty rozmowa będzie niemożliwa. Podobnie w drugą stronę.
                  • marzeka1 Re: My Polacy... 23.09.15, 16:55
                    Aha, i mieć w tej kwestii jakiekolwiek wątpliwości o tzw. ciąg dalszy i plany - jest dla Ciebie już uczestniczeniem w "jazgocie i histerii"- to napisz na przyszłość: rację mają tylko ci, którzy myślą dokładnie jak ja. Każdy kto widzi to inaczej, jest histerykiem, jazgoczącą babą.
                  • kaz_nodzieja Re: My Polacy... 23.09.15, 17:34
                    Marzenko, masz rację. Wyzywając nas od rzekomych ksenofobów i rasistów nie sprawią, że przejdziemy na ich stronę, wprost przeciwnie, pewna część skłonnych do zmiany zdania jeszcze bardziej po tych wyzwiskach się w nich utwierdzi. Mam wrażenie, że chcą hasłami jak "ksenofobia, rasizm" zamknąć nam usta. Wmawiają nam zdanie których nigdy nie pisaliśmy, że rzekomo marzymy o zatapianiu łódek, że rzucimy się na tych ludzi z widłami, że życzymy śmierci ich dzieciom.
              • mama303 Re: My Polacy... 23.09.15, 10:55
                ale przecież możesz sobie mówić co tam chcesz a inny z kolei ma prawo Cie skrytykować. Narazie mamy wolność słowa.
          • iskierka3 Re: My Polacy... 22.09.15, 18:27
            Nie domyslilabym siewink z Twoim tlumaczeniem sie zgadzamsmile
    • kaz_nodzieja Re: My Polacy... 22.09.15, 16:44
      Nie wiem co ten pa bierze, ale musi to być dobry towar:

"Instynktownie wyczuwamy w tym właśnie ową ?światowość?, która tak nas zadziwia i onieśmiela"
    • fadilla Re: My Polacy... 22.09.15, 16:48
      Islam to nie religia, tylko ideologia, system, ustrój i nie moze byc traktowany na rowni z chrześcijaństwem.
      • kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 17:27
        fadilla napisała:

> Islam to nie religia, tylko ideologia, system, ustrój i nie moze byc traktowany
        > na rowni z chrześcijaństwem.

chrześcijanie od początku stawiali na żywot nie w tym "świecie" ,katolicyzm jeszcze 200 lat temu w swoim uzurpowaniu do władzy niczym od islamu sie nie różnili
    • sofija_biala multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:25
      opisane przez znawcę
      Autor jest profesorem nadzwyczajnym Uniwersytetu Wrocławskiego, kierownikiem Pracowni Badań Praw Orientalnych na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii

CO do Hartmana - może "starsi bracia w wierze" dadzą młodszym godny przykład i zastosują sobie mulit kulti u siebie?
      • kolter Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:28
        sofija_biala napisała:

> CO do Hartmana - może "starsi bracia w wierze" dadzą młodszym godny przykład i
        > zastosują sobie mulit kulti u siebie?

Hartman jest u siebie ma pewniejsze tu korzenie niż możliwe ze ty
        • sofija_biala Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:44
          Ja wiem, że Hartman jest u siebie. Ja chciałabym zobaczyć równość i multi-kulti w Izraelu. Równe traktowanie innych nacji, równe traktowanie kobiet i mężczyzn... Takie tam.
          Sama mam korzenie żydowskie, tatarskie i rdzennie polskie - mimo to chodzić w burce w Polsce nie chcę.
          • ingryd Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:52
            czyli obawiasz sie ze uchodzcy syryjscy mogliby zdominowac polski przemysl tekstylny i narzucic 38 mln narodowi swoja haute couture ?

ps. nie sadze by hartman uwazal panstwo izrael i jego polityke za przyklad panstwa prawa, gdzie rygorystycznie przestrzegane sa prawa czlowieka i obywatela
            • sofija_biala Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:57
              ja też nie sądzę, ale wkurza mnie, że jeździ tylko po Polakach.
              • mama303 Re: multi kulti i głos rozsądku 23.09.15, 10:59
                sofija_biala napisała:

> ja też nie sądzę, ale wkurza mnie, że jeździ tylko po Polakach.

jeżdzi po tym co dobrze zna, a przeciwnicy islamu jeżdża to czyms o czym najczesciej mają niewielkie pojecie. Dostrzegam tu sporą róznicę
          • kolter Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 19:16
            sofija_biala napisała:

> Ja wiem, że Hartman jest u siebie. Ja chciałabym zobaczyć równość i multi-kult
            > i w Izraelu. Równe traktowanie innych nacji, równe traktowanie kobiet i mężczyz
            > n... Takie tam.

akurat takie tam ,to norma Izrael jest krajem bardzo świeckim, adolf skutecznie wybił z głowy izraelitów wiarę we wszechmogącego chroniącego naród wybrany boga...

> Sama mam korzenie żydowskie, tatarskie i rdzennie polskie - mimo to chodzić w burce w Polsce nie chcę.

no a czemu masz w tym chodzić , sądzisz ze 12 tys Syryjczyków zdominuje 38 milionów Polaków ??
      • langsam Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:52
        "Starsi bracia w wierze" stosuja u siebie multikulti. Nie mówiąc już o cieszących się pełnią praw loaklnych Arabach (muzułmanie, chrześcijanie) i Jazydach, Izrael od początku jest multikulti, bo żydowskich przybyszów więcej dzieliło, niż łączyło: mieli różne języki, obyczaje, odłamy wiary, nawet rasę. Po 48 roku kraje muzułmańskie wygnały lub zmusiły do emigracji kilkaset tysięcy Żydów, oczywiście przy okazji oskubując ich z dorobku pokoleń. Izrael ich przyjmował. Jednocześnie te same kraje islamskie (poza Jordanią, w której skończylo się to probą obalenia króla i masakrą) proponowały muzułmańskim emigrantom/uchodźcom pobyt w obozach, bez asymilacji, bez obywatestwa itp.. Stąd takie cuda jak blisko stutysięczny obóz palestyński pod Damaszkiem, 70 lat po arabskim wyjściu z Palestyny, czy takie same obozy w Libanie.
        • sofija_biala Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:57
          Czy jako Polka, mogę swobodnie emigrować do Izraela, cieszyć się tam pełnią praw jako obywatel i kobieta? Czy mogę praktykować religię katolicką i czy w niedzielę oraz Boże Narodzenie dostanę wolne?

Ja wiem, że to państwo tworzyli ludzie bardzo różni - ale cały czas był element ich łączący - byli Żydami.
          • kolter Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 19:23
            sofija_biala napisała:

> Czy jako Polka, mogę swobodnie emigrować do Izraela, cieszyć się tam pełnią pra
            > w jako obywatel i kobieta? Czy mogę praktykować religię katolicką i czy w niedz
            > ielę oraz Boże Narodzenie dostanę wolne?

Izrael jest bardzo ostrożny , ale nie ma czemu się dziwić od 67 lat są w stanie wojny z każdym arabskim sąsiadem

> Ja wiem, że to państwo tworzyli ludzie bardzo różni - ale cały czas był element
            > ich łączący - byli Żydami.

tak samo się żrą i żarli jak polscy katoliccy,ale zawsze scalali się przeciwko wrogom a nie tak jak polscy lizali każdemu kto coś im obiecał występując przeciwko swoim...
          • langsam Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 20:46
            > Czy jako Polka, mogę swobodnie emigrować do Izraela, cieszyć się tam pełnią pra
            > w jako obywatel i kobieta?

1. Jako Polka nie możesz swobodnie emigrować nigdzie poza EU, nie weźmie cię ani USA ani Kanada, ani Australia, kraje bardzo multi-kulti, więc to żaden wyznacznik.
            2. W Izraelu kobiety cieszą się pełnią praw. Owszem, członkinie bardzo konserwatywnych odłamów judaizmu prowadzą bardzo ograniczony tryb zycia (ale mężyźni z tych grup też, o ile wiem), a państwo nie tylko nie zmusza ich do pozostawania we wspólnocie religijnej, ale wręcz udziela pomocy osobom, które postanawiają przejść do życia świeckiego.

> Ja wiem, że to państwo tworzyli ludzie bardzo różni - ale cały czas był element
            > ich łączący - byli Żydami.
            I tak, i nie. Izrael przyjmuje także potomków Żydów z jednego rodzica czy nawet dziadka, nie wymaga też wyznawania judaizmu, wystarcza mu nieprzynależność do innych wyznań. Emigrantów łączyla więc chyba głównie chęć życia w żydowskim państwie, natomiast mogli się róznić i językiem, i doświadczeniem, i pod wzgledem rasy (Żydzi jemeńscy są czarni, jeszcze czarniejsi są afrykańscy Lemba, jest też jakaś wspólnota indyjska, Żydzi afgańscy wyglądali mniej więcej jak Pasztuni), i języka. A gdybyś zrobiła formalną konwersję na judaizm ortodoksyjny, to mogłabyś być przy tym nawet Marsjanką z ojca z planety Vega i matką z Alfa Centauri, a Izrael by cię przyjął.
      • nangaparbat3 Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 17:53
        może "starsi bracia w wierze" dadzą młodszym godny przykład i
        > zastosują sobie mulit kulti u siebie?

Jeśli masz na myśli Izrael, to prawie 20% ludności to Arabowie, w większości muzulmanie. 20% to w Polsce by znaczyło ponad 7 milionów.
        • triss_merigold6 Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 18:05
          I chyba w Izraelu Palestyńczycy nie mają zbyt fajnie, nie?
          • nangaparbat3 Re: multi kulti i głos rozsądku 22.09.15, 18:56
            Masz na myśli Palestyńczykow z terytoriow okupowanych? Na pewno nie mają zbyt fajnie.
            Natomiast są jeszcze Arabowie - obywatele Izraela, to własnie te 20%.
      • aandzia43 Re: multi kulti i głos rozsądku 23.09.15, 14:10
        Artykuł fachowca zgodny z moimi przemyśleniami i obawami. "Tylko europejek żal".
    • triss_merigold6 Re: My Polacy... 22.09.15, 18:04
      A prof. Hartman jest Polakiem?
      • kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 19:24
        triss_merigold6 napisała:

> A prof. Hartman jest Polakiem?

no a kim ??
      • ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 10:49
        a witamy, witamy czolowa rasistke forumowa
        mozna bylo sie spodziewac ze nie tylko arabusy ale i parchy ci w polsce wadza,
        w sumie nie powinno mnie to dziwic, a jednak ...
    • kozica111 Re: My Polacy... 22.09.15, 18:33
      Problem w tym ze wszyscy mogą mieć fobie....Żydzi mogą mieć fobie...muzułmanie mogą mieć fobie....nawet Czesi mogą mieć fobie...a Polacy...no cóż maja tylko ksenofobie...
      • marzeka1 Re: My Polacy... 22.09.15, 18:43
        Może dlatego warto zobaczyć, jak szkodliwe na dłuższą metę jest posługiwanie się stereotypami po tejże historii: zderzenie stereotypów - autentycznej tragedii tych ludzi. I że nic w tej historii nie jest w układzie 0-1.
        • kozica111 Re: My Polacy... 22.09.15, 18:49
          Piękna historia...ale zgodzisz sie że żeby budować piękne historie czasem trzeba wzajemności a nie takiego Grossa ....tak wiem...są te drzewa....sprawiedliwi wśród narodów świata...Dobrze że są...
          • kaz_nodzieja Re: My Polacy... 22.09.15, 20:00
            Gross to antypolonista. Skoro jest antysemityzm i jest on krytykowany, czemu antypolonizm jest tolerowany? Co by się działo gdyby w mediach to jakiś Polak "jechał" na Żydów?
            • kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 20:37
              kaz_nodzieja napisał(a):

> Gross to antypolonista. Skoro jest antysemityzm i jest on krytykowany, czemu antypolonizm jest tolerowany?

tolerujesz to ??

>Co by się działo gdyby w mediach to jakiś Polak "jechał" na Żydów?

no a ci nie jadą po nich??
      • kolter Re: My Polacy... 22.09.15, 19:29
        kozica111 napisała:

> Problem w tym ze wszyscy mogą mieć fobie....Żydzi mogą mieć fobie...muzułmanie
        > mogą mieć fobie....nawet Czesi mogą mieć fobie...a Polacy...no cóż maja tylko ksenofobie...

no a jaki procent ,tych co są przeciwni przyjęciu przez nas muzułmanów , kiedykolwiek ich na oczy widzieli ??
        --
        www.youtube.com/watch?v=x6LXp9uWQUk

„Być ateistą to żaden wstyd.Wprost przeciwnie:wyprostowana postawa,która pozwala spoglądać dalej,powinna być powodem do dumy - bo ateizm prawie zawsze świadczy o zdrowej niezależności umysłu..."
        • fadilla Re: My Polacy... 22.09.15, 19:47
          Wystarczy spojrzeć co w innych europejskich krajach wyprawiają. To też są imigranci/azylanci/uchodzcy te kraje kiedys ich przyjeły. Muzułmanie sie po prostu nie asymilują. A najbardziej szkodliwi sa ich potomkowie.
          • kaz_nodzieja Re: My Polacy... 22.09.15, 20:01
            Zgadza się. Nie potrzebujemy tej dziczy u siebie.
            • ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 10:56
              kaz_nodzieja napisał(a):

> Zgadza się. Nie potrzebujemy tej dziczy u siebie

ooooooooo, marzeko, prosze cie bardzo,
              jaki piekny i jakze niestety nierzadki przyklad januszowstwa,
              dlaczego wiec ty sie dziwisz ze panowie ktorych cytujesz, "oskarzaja" nas o ksenofobie ???
              ja tam sie dziwie, ze ty sie dziwisz
              • kaz_nodzieja Re: My Polacy... 23.09.15, 11:19
                Każdy każdego może oskarżyć o wszystko, np. ja Ciebie o współżycie z koniem, co nie oznacza, że oskarżający mają rację.
                • ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 11:26
                  oj kaznodzieja, jak to milo uslyszec z twoich ust ze przyznajesz ze nie masz racji (ze dzicz, ze ahmedy..)
                  no wiec mnie nie pozostaje nic innego jak odszczekac twoje januszostwo (zes tepak, ksenofob i rasista)
        • aandzia43 Re: My Polacy... 23.09.15, 14:15
          Kpisz czy o drogę pytasz?! Muszę widzieć Arabów czy innych muzułmanów w większej masie, żeby wiedzieć, jakimi prawami rządzi się proces ich "współżycia" z Europejczykami w krajach, gdzie już jest ich sporo? Czytać i słuchac pilnie wystarczy. Nie mam zamiaru obudzić się jako ugotowana żaba za kilkadziesiąt lat w nieoficjalnym szariacie.
          • ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 17:20
            nie moge jednego tylko zrozumiec, wiec prosze cie wytlumacz mi jak to jest, (bardzo grzecznie prosze),
            80% forumowiczow ktora jedzie po ahmedach, dziczy, gwalcicielach, kozojebcach i co tam jeszcze zechcesz, gloszaca jako ten augur koniec cywilizacji i kultury europejskiej , jest tak jak ty, ludzmi ktorzy wsrod nich nigdy nie zyli, nie mieli za sasiadow, przyjaciol, klientow co nie przeszkadza im twierdzic ze : " Czytać i słuchac pilnie wystarczy." zeby nie obudzic sie w nieoficjalnym szariacie

20% pozostalych, ktore probuja uspokoic nastroje to w wiekszosci wlasnie te ktore zyja z nimi na codzien od wielu, wielu lat, w belgii, niemczech, francji, anglii i naocznie moga sie przekonac kim sa ci ludzie i jakie realnie stwarzaja niebezpieczenstwo;

wiec powiedz o co kaman ?
            czy ja zyjac od 30 lat we francji zupelnie osleplam, zdurnialam, ze nie widze tego kalifatu francuskiego ktory obwieszczany jest w co 2 poscie i brzmi mniej wiecej tak : "niech sie wynosza, nie dopuscimy zeby bylo jak we francji/szwecji/niemczech....

czy sadzisz ze ty sluchajac i czytajac (uwaznie) zaposiadlas te prawde prawdziwa,
            zas oszolomki zyjace od dekad z nimi poprostu... no wlasnie nie wiem co? klamia? zmyslaja? oszukuja?.... tylko po co?
            • kaz_nodzieja Re: My Polacy... 23.09.15, 17:31
              Widzisz, problem w tym, że my nie chcemy Ci narzucić sąsiadów, a Ty nam tak. Skoro mieszkasz we Francji (osobiście poznałem Francuza, który bardzo negatywnie wypowiadał się o imigracji muzułmańskiej, nie ostatniej tylko tej od lat we Francji, więc widzisz, że i mieszkańcy Francji mają różne zdania i obserwacje) to jakim prawem wybierasz nam sąsiadów? Wypowiadaj się na temat przyjmowania "uchodźców" do Twojego kraju zamieszkania, a nie cudzego.
    • echtom Re: My Polacy... 23.09.15, 08:26
      Jeszcze całkiem niedawno był w Europie kraj, w którym obywatele różnych nacji żyli ze sobą w zgodzie, dopóki dyktator trzymał ich za pysk. Kiedy poczuli luz, zrobili krwawą łaźnię i zaleli Europę ponad milionem uchodźców. I tyle w temacie dobrodziejstw wielokulturowości.
      • wheels.of.steel Re: My Polacy... 23.09.15, 08:40
        Kurde, zgadzam sie z Toba, mimo ze jestes katoliczka otwarta, a ja zazwyczaj predzej bede mial po drodze z Urbanem lub Millerem, niz z katolicyzmem otwartym.
        • dzikka Re: My Polacy... 23.09.15, 09:38
          Hartman w jednym ma racje, porównał multikulti do burdelu.
          Jako osoba mieszkająca kilka lat w kraju wielokulturowym nie podzielam zachwytu nad tą mieszaniną kolorów, języków i kultur.
          Uważam, że obydwaj panowie są bardzo zakompleksieni.
          Ja osobiście wyjeżdżając za granicę, nie czuje się gorsza od kolorowego, który urodził się w Paryżu, Madrycie czy Londynie. Skąd to przeświadczenie, że Polacy za granicą maja rozdziawione buzie w zachwycie? Polacy znają języki obce, maja znajomych na całym świecie, studiują czy odbywają staże także za granicą, pracują lub prowadzą firmy międzynarodowe. I maja swoja świadomość.

gross ma chyba kompleks nie-żyda, którym tak bardzo chciałby być. Gdyby mamusia Polka, nie pomogła tatusiowi Żydowi to janka by nie było. A tak biedny urodził się z matki Polki, więc żydem nie jest biedaczek. No to trąbi na całym świecie jak to Polacy nic innego nie robili, tylko swoich sąsiadów żydów zabijali. Jakoś nie pamięta o bandzie lonka skosowskiego, o innych żydowskich konfidentach, którzy wydawali gestapo swoich współbraci a także polaków pomagających żydom, o Stelli Kuebler-Goldschlag, o łapance Vel d'Hiv, gdzie FRANCUZI w ciągu jednej doby wyłapali 14 tysięcy Żydów, z których przeżyło 25 osób. O tym, że w tylko w Polsce za pomoc żydom groziła śmierć.
          Pamiętam, czytałam kiedyś książkę, nieważne czyją, autor - żydówka. Rzecz dzieje się w Krakowie, autorka jest wraz z rodzina wywlekana z domu przez niemców i cały czas w książce opluwa polskich sąsiadów, że nikt nie stanął w ich obronie. Następnie akcja przenosi się do getta. następuje opis jak niemcy wyciągnęli z domu żonę rabina, bili ja i kopali. Autorka zza firanki, wraz z rodzina, patrzyła na to ze łzami w oczach. Nikt nie staną w obronie bitej kobiety. Widać żyd rządzi się innymi prawami.......
          • kaz_nodzieja Re: My Polacy... 23.09.15, 11:17
            Ta książka to "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku"? Dawno czytałem, jak przez mgłę pamiętam, że miała pretensje do przechowującej jej i jej matkę kobiety o jakiś drobiazg, o jakieś jej irytujące zachowanie. Nie czuło się wdzięczności do tej kobiety, która przecież ryzykowała swoje życie.
      • ingryd Re: My Polacy... 23.09.15, 11:38
        hmmmmm...
        czy zanim "zaleli", to nie pojawil sie tam taki pan na "M", co poszczul jednych na drugich i wzbudzil najgorsze antagonizmy (cos w rodzaju kaczynski : my prawdziwi polacy, katolicy, patrioci : wy zomo) ?

"I tyle w temacie dobrodziejstw wielokulturowości."
        a nie umknely twojej swiadomosci takie malenkie panstewka jak :
        UK
        Belgia
        Szwajcaria
        czy przede wszystkim : USA
    • inguszetia_2006 Re: My Polacy... 23.09.15, 11:03
      Witam
      Nie lubię Hartmanna po jego występach w temacie kazirodztwo. Obrzydzenie nie minęło.
      Pzdr.
      Ing
      • aandzia43 Re: My Polacy... 23.09.15, 14:19
        Ja też. W moich oczach zobrzydził się bezpowrotnie.
        • nenia1 Re: My Polacy... 23.09.15, 16:43
          No zobrzydził się, co nie znaczy, że jak ktoś pieprzy bez sensu w jednym w temacie, to już w żadnym innym nie ma racji.
    • woman_in_love Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 12:21
      "Marine Le Pen zwyciężyłaby pierwszą rundę wyborów, gdyby odbyły się teraz - przynajmniej tak mówią sondaże. Powodem jest fakt, że kandydatka sprzeciwia się przyjmowaniu kolejnych imigrantów. Co innego robi Hollande, który w ten sposób podpada wyborcom."
      Cokolwiek nie mówiłyby nasze miłośniczki multi-kulti z Francji:
      natemat.pl/154331,francja-le-pen-moglaby-wygrac-z-hollandem-wszystko-przez-imigrantow

Merkel jest już politycznym trupem, a PEGIDA rośnie w siłę każdego dnia.

W Polsce wygra PiS.

A za 15 lat z więzienia wyjdzie Breivik i zostanie premierem.
      • kaz_nodzieja Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 12:33
        To co zrobił Breivik jest wstrętne i odrażające, ale wyraził w swym podłym czynie to o czym myśli wielu rodowitych Szwedów skrępowanych polityczną poprawnością i to jest naprawdę okropne.
        • echtom Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 13:54
          Breivik nie jest Szwedem, do tego strzelał do rodaków, więc "wyraził się" dość okrężną drogą. Szwecja miała swojego terrorystę prawie ćwierć wieku temu:

en.wikipedia.org/wiki/John_Ausonius

www.goodreads.com/book/show/18755210-m-czyzna-z-laserem-historia-szwedzkiej-nienawi-ci
          • kaz_nodzieja Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 14:12
            Strzelał do osób o muzułmańskim typie urody, ocalały z rzezi Polak ocalał dzięki temu, że wyglądał "aryjsko" wiec Breivic do niego nie strzelił.
            • marzeka1 Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 16:37
              kaz_nodzieja napisał(a):

> Strzelał do osób o muzułmańskim typie urody, ocalały z rzezi Polak ocalał dzięk
              > i temu, że wyglądał "aryjsko" wiec Breivic do niego nie strzelił.

Ale to tylko pokazuje, jakim psycholem jest Breivic. Niczym się nie różni od islamisty, który zarzyna tylko dlatego, że ktoś jest "inny".
              • kaz_nodzieja Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 17:39
                Zgadza się, ale on działał sam, bez wsparcia żadnej organizacji, został szybko schwytany i osądzony, nikomu już nie zagraża. Niestety nie można tego samego powiedzieć o zamachowcach islamskich. Oni (w odróżnieniu od Breivica) ciągle są niebezpieczni, ciągle na wolności, w dużej, ale niewiadomej liczbie. Nie ma miejsca w Europie (może poza Rosją i Białorusią) w której by nie istniało ryzyko zamachu z ich strony, zagrożone są też polskie Dni Młodzieży. Gdy my staramy się nie wpuścić potencjalnych zamachowców do naszego kraju wyzywa się nas od ksenofobów i rasistów. manipuluje nami. Nagle z licznych zdjęć i filmów przedstawiających "uchodźców" na których dobre 70% stanowią zdrowi, młodzi i krzepcy mężczyźni, na oko maksymalnie do 32 lat gdy mowa o przyjęciu ich do polski artykuły przestawiają kobietę z małym dzieckiem na ręku. Jeżeli to nie manipulacja to co to jest?
        • kolter Re: Le Pen idzie po władzę we Francji 23.09.15, 18:06
          kaz_nodzieja napisał(a):

> To co zrobił Breivik jest wstrętne i odrażające, ale wyraził w swym podłym czyn ie to o czym myśli wielu rodowitych Szwedów skrępowanych polityczną poprawności ą i to jest naprawdę okropne.

Brevik jest rosjaninem a nie szwedem ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka