Dodaj do ulubionych

Kosciol a IVF - pytanie techniczne

13.11.15, 16:56
Czy ktoras z forumek zaanagazowanych religijnie moze mi powiedziec, czy kosciol zezwala na IVF jesli tylko JEDEN embrion powstaje w wyniku tej procedury? Tj. zaden inny embrion nie powstaje, ani nie jest mrozony itp.? Wiem, ze niektore kliniki specjalizuja sie w IVF z cyklu naturalnego, albo tak steruja cyklem, zeby wyprodukowala sie tylko jedna komorka jajowa. Czy wobec tego, ze nie "zabija" sie embrionow, to procedura jest dozwolona, czy nadal problem jest w tym, ze zaplodnienie odbywa sie na szkle. Jesli tak, to jak to kosciol tlumaczy? Tj. co jest nagannego i niegodnego w zaplodnieniu na szkle, w sensie co za roznica czy w jajowodzie czy w szkle?
No i jeszcze jedno pytanie mam. Czy jezeli w wyniku procedury powstanie wiecej niz jedna zygota, ale jej rozwoj naturalnie sie zatrzymuje, czyli np. przestaje sie dzielic, to czy to tez jest traktowane jako "morderstwo"?
Probuje ustalic z czym tak naprawde kosciol ma problem? Z tego co sie orientuje, przypadki, ze para ma kilka embrionow jest rzadkoscia raczej regula. Zazwyczaj jak jest jeden to sukces. Wiec w czym jest problem? czy tylko w tych "left-over" embryonach, ktorych pozwala sie umrzec?
Obserwuj wątek
    • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 17:37
      O ile wiem, przeszkadza im sam fakt zapłodnienia poza organizmem kobiety. Ba, nawet przeszkadza fakt pozyskiwania nasienia do zapłodnienia lub badań drogą masturbacji.
      • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 17:54
        > O ile wiem, przeszkadza im sam fakt zapłodnienia poza organizmem kobiety

Ale jest to wytlumaczone dlaczego?

> awet przeszkadza fakt pozyskiwania nasienia do zapłodnienia lub badań drogą mas
        > turbacji.

A jak to robia w klinikach stosujacych naprotechnologie?

• mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:00
          doczytaj czym jest naprotechnologia - znajdziesz odpowiedź - pyt 2
          Rdz 38 - Biblia Tysiąclecia - pyt 1
          • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:04
            > doczytaj czym jest naprotechnologia - znajdziesz odpowiedź - pyt 2
            > Rdz 38 - Biblia Tysiąclecia - pyt 1

Wole poczytac Nature albo Science, dziekuje. Nie mozesz odpowiedziec na proste pytanie?
            • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:09
              skoro czytasz takie naukowe pisma i mądre to nie wiesz, że w napr zapłodnienie nie powstaje poza organizmem? W tych naukowych pismach nie ma rozważań nt Biblii? Nawet w Discovery mnóstwo jest o tajemnicach, kłamstwach... Biblii. Zadałaś pytanie, w którym roi się od podstawowych błędów już na wstępie.
              • obrus_w_paski Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:18
                Ja zrozumiałam pytanie inaczej- o próbkę nasienia celem diagnostyki. Ktos zasugerował ze kościół nie zgadza sie na masturbacje ergo nie mozna uzyskać próbki nasienia np do diagnostyki - bo napro chyba mężczyzn tez diagnozuje?
                • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:45
                  cały ten wpis z konkretnym adresatem, z nawiasami, pejoratywnymi określeniami jest nakierowany na kontrowersję, a nie na uzyskanie odpowiedzi. Bo te można odnaleźć po wpisaniu frazy i kliknięciu enter.
                  • mamati3 Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:51
                    100/100
                  • anorektycznazdzira Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:44
                    "można odnaleźć po wpisaniu frazy i kliknięciu enter."
                    myślę, że właśnie to zrobiła wysyłając posta
                • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:40
                  > Ja zrozumiałam pytanie inaczej- o próbkę nasienia celem diagnostyki

Dokladnie o to chodzilo.
                  • aurita Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:56
                    Pobiera sie nasienie w specjalna prezerwatywe (bez srodkow plemnikobojczych i z dziurkami) podczas stosunku seksualnego. nastepnie pedem zanosi sie te plemniki do laboratorium
              • cosmetic.wipes Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:30
                Naprotechnologia i nauka się wykluczają tongue_out
                • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:33
                  Dlaczego? To całkiem sensowne metody, oparte na dokładnej znajomości funkcjonowania organizmu. Tylko niepotrzebnie przedstawiane są jako alternatywa dla ivf.
                  • cosmetic.wipes Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:44
                    Coby powiesz? Ciekawe jak naprotechnologia zadziała w przypadku niedroznosci jajowodow?
                    • aurita Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:57
                      jeszcze ciekawsze jak badanie sluzu wplynie na azoospermie i inne formy nieplodnosci meskiej
                      • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:23
                        Stwierdzenie: "Naprotechnologia jest oparta na wiedzy naukowej" nie oznacza "naprotechnologia jest skuteczna przy azoospermii". Pytanie nijak ma się do tego co napisałam.
                        • anorektycznazdzira Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:46
                          ale
                          na czymkolwiek jest oparta, nie ma prawa być zestawiana z IVF w jednej kategorii a tym bardziej nachalnie reklamowana jako naukowa alternatywa dla IVF.
                          • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 14.11.15, 10:24
                            A co ja napisałam?
                    • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:15
                      Przeczytaj jeszcze raz to co napisałam. Spróbuj zrozumieć.Powtórzę: "tylko niepotrzebnie przedstawiane są jako alternatywa dla ivf." Przy niedrożności jajowodów nie pomoże, to oczywiste.
                      Ale to nie oznacza, że nie jest oparta na metodach naukowych, tak jak napisałaś. To że jest nachalnie promowana przez KK, (który robi jej tym samym krecią robotę), nie oznacza, że trzeba ją w czambuł potępić. Trzeba tylko wiedzieć w jakich przypadkach jest sens ją zalecić (przykładowo-pco, lżejsze przypadki niepłodności męskiej, w szczególności dotyczące krótkiego czasu przeżywalności plemników, obniżonej ruchliwości itp).
                  • paszczakowna1 Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:44
                    > Dlaczego? To całkiem sensowne metody, oparte na dokładnej znajomości funkcjonow
                    > ania organizmu. Tylko niepotrzebnie przedstawiane są jako alternatywa dla ivf.

Różne metody pakowane w opakowanie marketingowe z etykietką "naprotechnologia" bywają sensowne, a w każdym razie oparte na badaniach naukowych, tak. Tyle, że te badania są z reguły nie pierwszej młodości, a istnieją metody znacznie bardziej skuteczne.
              • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:35
                > W tych naukowych pismach nie ma rozważań nt Bibl
                > ii?

Ze co???!!!!!

> ii? Nawet w Discovery mnóstwo jest o tajemnicach, kłamstwach... Biblii

Widze ze nie bardzo lapiesz roznice miedzy magazynem naukowym a popularno-naukowa stacja telewizyjna...
            • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:47
              czytaj to co rozumiesz.
          • misiu-1 Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:11
            mildenhurst napisała:

> Rdz 38 - Biblia Tysiąclecia - pyt 1

Wkradły się tu dwa błędy. Po pierwsze - to, co zrobił Onan to nie była masturbacja, tylko stosunek przerywany. Po drugie - winą Onana nie było to, że "wylał nasienie na ziemię", tylko to, że uchylił się od wypełnienia prawa lewiratu. Chyba nie o to chodzi.
            • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:16
              tu jest odpowiedź, że Bóg zakazuje kończyć poza kobietą jeśli facet zaczyna. Nie znam Biblii, ale taka odpowiedź pojawia się na zadane pytanie. Osoba obyta z pismami naukowymi potrafi zadać pytanie, na które google zna odpowiedź. Nie trzeba kontrowersji.
              • kolter Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:27
                mildenhurst napisała:

> tu jest odpowiedź, że Bóg zakazuje kończyć poza kobietą jeśli facet zaczyna. Nie znam Biblii, ale taka odpowiedź pojawia się na zadane pytanie. Osoba obyta z pismami naukowymi potrafi zadać pytanie, na które google zna odpowiedź. Nie trzeba kontrowersji.

Onan poniósł karę bo sprzeciwił się ojcu ,przeciwko sprzeciwianiu się wobec tzw prawa bożego nie za masturbację
              • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:42

No ale jak sie pobiera nasienie do diagnostyki w naprotechnilogii? Matko, tyle wymadrzania a zero sensownej odpowiedzi.
                • cosmetic.wipes Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:48
                  Co nie?
                  Gadka o biblii, s konkretów zerobig_grin
                  • kolter Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:55
                    cosmetic.wipes napisała:

> Co nie?
                    > Gadka o biblii, s konkretów zerobig_grin

biblia jednak nie zabrania kręcenia śmigłem przez facetów ...........
                • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:26
                  No przecież już ktoś napisał:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,567,159282540,159284037,Re_Kosciol_a_IVF_pytanie_techniczne.html
                • stacie_o Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 21:00
                  Tak
                  adonai.pl/nieplodnosc/?id=6
                  I jakże znamienny w swojej wymowie fragment ze po latach badania zony zdecydowano sie wreszcie zbadać pana.
        • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:30
          Czytałam kiedyś, że w napro nasienie do badania pozyskuje się w trakcie stosunku - używa się czegoś w rodzaju przerwatywy. Szczegółów nie znam, google powinno wiedzieć.
          • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:41
            dokładnie tak. Podczas stosunku.
            • cosmetic.wipes Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:33
              Prezerwatywa nie pozwala "skończyć" w kobiecie. Kończy się w gumie.
              Czyżby nasienie w naprotechnologii pozyskiwalo się z pochwy?
              Bleeebig_grin
              • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:33
                Akurat to nie dotyczy tylko napro, a jeszcze do niedawna było standardową procedurą w diagnostyce niepłodności:
                portal.abczdrowie.pl/test-po-stosunku-postkoitalny
    • annajustyna Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:54
      Taaa, podczas stosunku. Akkurat uzyskanie nasienia do badania usprawiedliwia masturbacje - zreszta nie demonizujmx jej, to juz nie jest taki znowu wielki hrzech.
      • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 18:58
        pierwszy kontakt ze smartphonem?
        • annajustyna Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:26
          Tak, z czeska klawiatura.
      • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 19:43
        > Taaa, podczas stosunku. Akkurat uzyskanie nasienia do badania usprawiedliwia ma
        > sturbacje

Acha, czyli to usprawiedliwiamy ale zaplodnienie na szkielku to juz straszne rzeczy?

• aurita Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:01
      KK jest przeciwny KAZDEJ formie wspomaganego rozrodu w ktorej nie ma stosunku fizycznego pomiedzy kobieta a mezczyzna (nazywaja to aktem milosci). Tak wiec KK jest przeciwny IVF z jednym zarodkiem a nawet inseminacji gdzie do zaplodnienia dochodzi w organizmie kobiety.
      Jedym wyjatkiem ktory KK akceptuje posrod technik wspomaganego rozrodu jest technika w ktorej oocyt jest przenoszony do jajowodu a potem ma miejsce normalne bzykanko.

To cale larum o zarodki to taka medialna papka, ktora KK was karmi bo to takie wzruszajace dbac o nienarodzone dzieci, podczas gdy de facto chodzi o bzykanko: musi byc seks.
      • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:17
        >podczas gdy de facto chodzi o bzykanko: musi byc seks.

No bo inaczej byłoby niepokalane poczęcie wink
        • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:49
          zdefiniuj pojęcie niepokalane?
          • kolter Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 21:02
            mildenhurst napisała:

> zdefiniuj pojęcie niepokalane?

ano powstał ten gniot w 1800 lat po Jezusie, więc trudno uważać to za natchnienie od bozi big_grin
        • aurita Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:52
          niepokalane poczcie to poczecie bez grzechu pierworodnego smile
          • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:55
            i jak ma to się do sexu? nijak .
          • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 20:55
            Wiem, to żarcik był. Widocznie mi nie wyszedł.
            Ale co do meritum mam podobne zdanie. KK najbardziej boli poczęcie bez seksu, a wyssane z palca opowieści o mordowanych zarodkach mają za zadanie to ukryć.
          • kolter Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 21:05
            aurita napisała:

> niepokalane poczcie to poczecie bez grzechu pierworodnego smile

to najpierw ustal czym był grzech pierworodny , bo na 100% nie było to bzykanko big_grin

(27) Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. (28) Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi.
            • aurita Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 21:07
              a ja napisalam, ze bylo to bzykanko? chyba nie... smile

grzech pierworodny to zszamanie jablka-owocu zakazanego

Nic wspolnego ze sposobem poczeciasmile
              • kolter Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 21:17
                aurita napisała:

> a ja napisalam, ze bylo to bzykanko? chyba nie... smile
                >
                > grzech pierworodny to zszamanie jablka-owocu zakazanego
                >
                > Nic wspolnego ze sposobem poczeciasmile

jednak nie wiesz , nadal błądzisz big_grin big_grin nic o jabłku ino owoc big_grin

(1) A wąż był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył. On to rzekł do niewiasty: Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew tego ogrodu? (2) Niewiasta odpowiedziała wężowi: Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy, (3) tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli.
            • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 21:07
              No nie było, wszyscy to wiemy.
            • aurita Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 21:09
              Nie wiem co sugerujesz, ale mam dziecko poczete dzieki IVF smile i jestem z tego powodu bardzo szczesliwa smile
        • annajustyna Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 14.11.15, 10:15
          Niepokalanie tp Maryja byla poczeta, bo bez grzechu pierworodnego.
          • kolter Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 14.11.15, 10:26
            annajustyna napisała:

> Nie pokalanie tp Maryja byla poczeta, bo bez grzechu pierworodnego.

idiota który ten idiotyzm usankcjonował tak z 1800 lat po smieci owej Mari , nie znał na 100% tego kawałka pisma świętegobig_grin big_grin

(20) jako że z uczynków Prawa żaden człowiek nie może dostąpić usprawiedliwienia w Jego oczach. Przez Prawo bowiem jest tylko większa znajomość grzechu. (21) Ale teraz jawną się stała sprawiedliwość Boża niezależna od Prawa, poświadczona przez Prawo i Proroków. (22) Jest to sprawiedliwość Boża przez wiarę w Jezusa Chrystusa dla wszystkich, którzy wierzą. Bo nie ma tu różnicy: (23) wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej, (24) a dostępują usprawiedliwienia darmo, z Jego łaski, przez odkupienie które jest w Chrystusie Jezusie. (25) Jego to ustanowił Bóg narzędziem przebłagania przez wiarę mocą Jego krwi. Chciał przez to okazać, że sprawidliwość Jego względem grzechów popełnionych dawniej - za dni cierpliwości Bożej - wyrażała się (26) w odpuszczaniu ich po to, by ujawnić w obecnym czasie Jego sprawiedliwość, i [aby pokazać], że On sam jest sprawiedliwy i usprawiedliwia każdego, który wierzy w Jezusa.

jak widać wszyscy a do tego dopiero krew Jezusa to zmywa ,wiec jakim cudem Marię to objelo lata przed śmiercią jej syna ?? dlatego przez takie kwiatki , katolicyzm dla mnie to pogańska sekta big_grin
          • kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 14.11.15, 10:28
            No następna z misją edukacyjną. Wiem.
            Żartowałam opierając się na potocznym rozumieniu sformułowania "niepokalane poczęcie".
        • mamusia1999 Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 15.11.15, 21:58
          czyli duszą konkurencję w zarodku? pierwszy raz tak to widzę, ale mi się podoba.
      • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:49
        > jest przeciwny IVF z jednym zarodkiem a nawet inseminacji gdzie do zaplodnieni
        > a dochodzi w organizmie kobiety.

Naprawde? Nie wiedzialam o tym.

> To cale larum o zarodki to taka medialna papka, ktora KK was karmi bo to takie
        > wzruszajace dbac o nienarodzone dzieci, podczas gdy de facto chodzi o bzykanko:
        > musi byc seks.

Kurcze ale chyba nawet dla najbardziej zdurnialych przedstawicieli kk musi byc oczywiate ze zabijanie embrionow to diametralnie inna kategoria niz brak bzykanka. No nie kumam tego. Przeciez dla kk moglaby to byc doakonala furtka na wybrniecie z zabobonu - jesli jest jeden embrion i nie zabija sie innych to daloby sie w ten sposob zgodzic doktryne z IVFem, nieprawdaz? Nie moznaby uznac ze w pewnych sytuacjach nalezy pomoc woli boskiej i nie skupiac sie na detalach czyli wymogu seksu??

• kalina_lin Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 14.11.15, 10:34
          > jesli jest jeden embrion i nie zabija sie innych to daloby sie w ten sposob zgodzic doktryne z IVFem,

Zacznijmy od tego, ze jak jest wiecej zarodków, to tez sie ich nie zabija. Spory odsetek obumiera samoistnie, ale tak samo sie dzieje przy naturalnym poczeciu.
          • aurita Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 15.11.15, 18:06
            Dokladnie Stowarzyszenie Nasz Bocian robilo monitoring w polskich klinikach i w Polsce nie zabijalo sie ambrionow. Teraz nowa ustawa wrecz tego zabrania
          • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 15.11.15, 20:12
            >>> Zacznijmy od tego, ze jak jest wiecej zarodków, to tez sie ich nie zabija. Spory odsetek obumiera samoistnie,

ale dla kk to samoistne obumieranie to tez chyba morderstwo. Ja juz sie w tym kompletnie gubie...
    • mildenhurst Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 20:53
      ale indolencja w temacie, brak chęci zgłębienia tematu robią złą i prześmiewczą opinię osobom, które coś chcą. Antyklerykał nie może opierać się na ignorantach. Proszę.
      • kolter Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 21:03
        mildenhurst napisała:

> ale indolencja w temacie, brak chęci zgłębienia tematu robią złą i prześmiewczą
        > opinię osobom, które coś chcą. Antyklerykał nie może opierać się na ignorantach. Proszę.

??????
        • aurita Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 21:04
          a kto niby jest tym ignorantem?
          • azja001 Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 21:15
            d.o.s.i.a napisała:

> > O ile wiem, przeszkadza im sam fakt zapłodnienia poza organizmem kobiety
            >
            > Ale jest to wytlumaczone dlaczego?

Bo Bóg tak nie chciał, chciał aby po stosunku w uświęconym związku małżeńskim poczęło się dziecko. Niestety nie przewidział, że stworzony przez niego świat w swojej oraz ludzkiej niedoskonałości nie jest w stanie sprostać takim oczekiwaniom. Stąd to całe zamieszanie.
            • kolter Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 21:21
              azja001 napisała:

> d.o.s.i.a napisała:
              dosia wypowiadała sie pod tym tytułem ??

Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji,
            • mildenhurst Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 22:24
              Będę jednak stać na staniwaku , że prawo kontrowersyjnych pytań niech mają ludzie mądrzy.
              • mildenhurst Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 22:26
                stanowisku
              • kolter Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 22:34
                mildenhurst napisała:

> Będę jednak stać na staniwaku , że prawo kontrowersyjnych pytań niech mają ludzie mądrzy.

biedni, nie wykształceni,skrzywdzeni odpadli ...
                • mildenhurst Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 22:42
                  pani sprzątająca nie wnika w rozkminę pracy silnika TDI, chyba ze ma pojęcie. Dyskutuj jeśli wiesz o czym. Jeśli nie to się uczy zanim zaczniesz.
      • d.o.s.i.a Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 22:40
        > ale indolencja w temacie, brak chęci zgłębienia tematu robią złą i prześmiewczą
        > opinię osobom, które coś chcą. Antyklerykał nie może opierać się na ignorantac
        > h. Proszę.

Po jakiemu to?
        • mildenhurst Re: Z całym szacunkiem dla dyskusji, 13.11.15, 22:45
          Welche Sprache ist das? da się poprawiniej?
    • alka7777 Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:39
      dosia zajmij się sobą a nie innymi. Może oni mają inne problemy niz ty. daj ludziom żyć i nie wtrącaj się w ich wybory.
      • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:41

• d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:42
        > dosia zajmij się sobą a nie innymi. Może oni mają inne problemy niz ty. daj lud
        > ziom żyć i nie wtrącaj się w ich wybory.

Ale o tso chodzi???
        • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:47
          co to naprotechnologia?
          • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:50

Pilas cos?
            • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:52
              nic mocnego jeśli sugerujesz. Ad vocem?
              • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 22:56

Sugeruje bo bredzisz bez sensu, ladu i skladu. Potrafisz napisac gramatyczne zdanie na temat?
                • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 23:08
                  Do mnie to? To ja niby nie wiem o co pytam?
                  • d.o.s.i.a Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 13.11.15, 23:12

Piszesz rzeczy w stylu:

"ale indolencja w temacie, brak chęci zgłębienia tematu robią złą i prześmiewczą opinię osobom, które coś chcą. Antyklerykał nie może opierać się na ignorantach. Proszę.".

Albo pytasz co to naprotechnologia pod moim pytaniem do forumki, ktora napisala o czym zupelnie innym.

Albo piszesz cos o biblii jak ja pytam o sposob pobierania nasienia w napro. Kazda twoja odpowiedz w tym watku jest bez ladu i skladu. Dlatego pytam czy cos pilas.
                    • mildenhurst Re: Kosciol a IVF - pytanie techniczne 15.11.15, 20:18
                      Z pochwy kobiety po stosunku- nie z doświadczenia. Czytałam jedynie jak Ty . pewnie ominęłaś fragment.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka