sueellen 17.12.15, 12:00 w tym roku na wigilię chciałabym zrobic muffiny z rybą (nie wiem jaką, moze makrelą?) i susi z łososiem. Macie jakieś sprawdzone przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaz_nodzieja Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 14:30 Możesz zrobić takie danie, ale wigilia to nie będzie, po prostu kolacja z rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 14:40 Te muffiny z rybą (ja bym zrobiła z łososiem) to wspaniały pomysł, moje najstarsze dziecko uwielbia łososia, z pełnoziarnistej mąki to będzie super. Proszę wrzuć przepis, jak coś sensownego znajdziesz. Ja bym z tego zrobiła danie kolacyjne, Wigilia Bożego Narodzenia to jednak w Polsce przynajmniej ma swoje ustalone menu Odpowiedz Link Zgłoś
millitta Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 14:46 Jeśli rodzina tradycyjna i nie przywykła do eksperymentów to sushi zrobiłabym pół na pół z pieczonym łososiem(np. w sosie teryaki), dodatki dałabym standardowe - awokado, serek philadelphia, ogórek, tykwa, sałata itd. Z takich dziwnych połączeń mogę Ci polecić łososia(surowego) z gruszką, kiedyś z przyjaciółmi dla jaj dodaliśmy gruszkę do sushi i było to naprawdę dobre, ale nie pamiętam już jaki jeszcze dodatek był oprócz tej gruszki. Co do muffinek z rybą, to wydaje mi się, że dzisiaj mi taki przepis gdzieś mignął(nie wiem czy wczoraj go nie widziałam w książce zwycięscy Masterchefa), poszukam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 14:48 Od kiedy to na wigilię podaje się łososia, awokado czy sałatę? Odpowiedz Link Zgłoś
millitta Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 14:59 Ja nie mam zamiaru, choć do niektórych potraw tradycyjnych dodałam nowoczesny twist, jednak dalej chce się utrzymać w klimacie świątecznym. Jednak rozumiem, że inni mogą mieć inaczej i chcą podać 1-2 czy nawet kilka potraw inspirowanych różnymi tradycjami czy smakami świata. Chodzi o to, że ma być miło, rodzinnie i każdy ma spędzać dobry czas. A każda rodzina ma prawo świętować jak jej się podoba. Zresztą z tego co kojarzę to Autorka nie mieszka na stałe w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 15:00 a co, jest jakiś odgórny NAKAZ podawania na stól wyłącznie okreslonych potraw?... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 15:04 Nakazu nie ma, ale wtedy to nie nazywa się wigilia tylko kolacja z rodziną, jakich wiele w ciągu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 17:25 Ale wigilia wcale nie musi miec jakiegoś swojego zestawu potraw - to chodzi o czas czyli kolacje w noc przed BN. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 18:26 Oczywiście, że musi. Można oczywiście w dniu 24 grudnia zamówić pizzę i popić colą, ale to nie będzie wigilia. Wigilia to tradycyjne dania, a nie owoce morza czy ośmiorniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 20:09 Wyjdz troszke dalej za plot swej chalupy. Kapusta z grochem nie jest serwowana w kazdym kraju 24 grudnia. .. z polskich potraw bedzie tradycyjny barszcz z uszkami i ryba po grecku. Pierwszego dnia swiat ges i bigos. Reszta to mix ze swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Muffiny z rybą i sushi 18.12.15, 09:10 nawet w obrębie jednego kraju wieczerze wigilijne moga być skrajnie różne. tu barszczyk, tu grzybowa, tu rybna, tu migdałowa. tu karp, tu szczupak, tu pstrąg. tu kluski z makiem, tu kutia, tu łamańce. a gdzie indziej racuchy i pierogi ze śliwkami!... taka niespodzianka Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Muffiny z rybą i sushi 17.12.15, 20:03 Na wigilii bedzie jedna Polka (ja) 4 Hiszpanow, , Anglik, irlandczyk, Rumunka i. .. Syryjczyk I dzieci mieszane. Jestesmy poprawni politycznie 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Muffiny z rybą i sushi 18.12.15, 09:11 a gdzie jestescie? w Hiszpanii czy w Anglii? napisz coś o tradycjach świątecznych Hiszpanów Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Muffiny z rybą i sushi 18.12.15, 11:57 W UK. W Hiszpanii raczej nie mają typowo tradycyjnych potraw tak jak u nas, każda rodzina ma swoje zwyczaje. Są potrawy regionalne oczywiście, ale nie ma ścisłego menu tak jak w Polsce. Uczta trwa bardzo długo, Hiszpanie kochają długie kolacje. Zaczyna się po 20:00 i może jeszcze trwać grubo po połnocy. Nie ma prezentów, choinki ani Świętrgo Mikołaja. Na prezenty przyjdzie czas 6 stycznia. Wtedy rano przychodzą 3 królowie z prezentami, na śniadanie je się specjalne ciasto z niespodzianką (Rosca de reyes) - niespodzianka to np zabawka zapieczona w tym cieście - kto ją dostanie w swoim kawalku ten będzie miał szczęście. Popija się to ciasto gorącą czekoladą i leniuchuje pół dnia. Czy tak jest w całej Hiszpanii? Nie mam pojęcia - tak jest w rodzinie mojego M. Odpowiedz Link Zgłoś