Dodaj do ulubionych

studniówki 2016

27.01.16, 13:42
www.kurierlubelski.pl/wiadomosci/art/9322370,studniowki-2016-bal-zso-nr-1-w-arkadii-zdjecia-wideo,id,t.html
Ależ ta młodzież szybko dojrzewa. Wyglądają naprawdę bardzo poważnie jak na swój wiek. A może to tylko makijaż i fryzury.
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: studniówki 2016 27.01.16, 14:05
      W tym roku akurat miałam okazję widzieć sporo zdjęć i nagrań ze studniówek: większość dziewcząt wygląda w tych strojach i fryzurach jak własne babki. To nie jest przypadłość tylko maturzystek; ładna i pasująca do okazji i osoby suknia to rzadkość nie tylko na studniówce, ale i na wielkich galach.
      • kkalipso Re: studniówki 2016 27.01.16, 15:18
        A co w zamian proponujesz?
        Wiele dziewczyn całkiem ładnie wygląda....Mówię ogólnie nie konkretnie o zalinkowanej studniówce.
        • kawka74 Re: studniówki 2016 27.01.16, 17:12
          Na przykład to, co w linku poniżej: biała bluzka i ciemna spódnica. To naprawdę taki despekt?
          • memphis90 Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:13
            Biała bluzka i spódnica to strój do biura, nie na wieczorowo-nocną elegancką galę.
            • kawka74 Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:20
              To nie jest wieczorowo-nocna gala, tylko studniówka, impreza o dość specyficznym charakterze. Galą może być ewentualnie bal maturalny.
              • memphis90 Re: studniówki 2016 27.01.16, 19:42
                Jest wieczorem/w nocy, są tańce, jest poczęstunek. Jest dostojnie i elegancko (polonez, obecność najwyższych przełożonych tj. dyrekcji). Bluzka i spódniczka są do biura.
              • morekac Re: studniówki 2016 28.01.16, 00:12
                A gdzieś robią jeszcze bale pomaturalne? Na studniówki chodzi się teraz właśnie w takiej gali. Młoda dama w czarnej spódnicy i białej bluzce nie byłaby ubrana do końca stosownie do okazji.
          • kkalipso Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:17
            Może jak zakonnice?! Będzie bardziej na czasie.
            • kawka74 Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:20
              Miałaś kiedyś jakąś studniówkę i rozumiesz jej znaczenie?
              • edelstein Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:33
                Ja mialam i nikt nie wystepowal w bialej bluzce i czarnej spodniczce.
              • kkalipso Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:43
                Miałam.
                Tak jak dziś tak i wtedy dziewczyny popełniały błędy, na twoje rozumowanie to większość dziewczyn nie miała. Nie rozumie jej znaczenia. Na dodatek jak do tego dopuścili nauczyciele i rodzice Matko Boska że dziewczęta się w sukienki ubrały i makijaż zrobiły, o czerwonych majtkach i podwiązce nie wspomnę.
                • arwena_11 Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:56
                  wiesz może nie bluzki i spódnice ( chociaż to bardzo ładnie w tym Olsztynie wyglądało ) ale nie bal. Kolory galowe, granat, czerń, biel, skromne sukienki. Po prostu teraz to wypaczenie idei studniówki. Obecne studniówki wyglądają jak bale maturalne.
              • memphis90 Re: studniówki 2016 27.01.16, 19:43
                Studniówka to jak bal debiutantek- pierwszy krok w dorosłym świecie.
                • kawka74 Re: studniówki 2016 27.01.16, 20:01
                  Nie, od tego jest bal maturalny. To on jest pierwszym krokiem w dorosłym świecie, z tak zwanym egzaminem dojrzałości w kieszeni, poza szkołą dosłownie i w przenośni. Studniówka ma zupełnie inny charakter.
                  • kandyzowana3x Re: studniówki 2016 27.01.16, 22:55
                    tradycji balów maturalnych po ukończeniu szkoły najstarsi górale nie pamiętają. od dobrych kilkunastu jeśli nie kilkudziesieciu lat funkcje balu maturalnego przejęła studniówka. świat się zmienia.
                  • lady-z-gaga Re: studniówki 2016 28.01.16, 14:50
                    Od dawna nie ma balów maturalnych.
                    • morekac Re: studniówki 2016 28.01.16, 15:16
                      Tak mi się właśnie wydawało. Bo o ile o studniówce (u córki ) była nieustająca mowa na zebraniach już od klasy 2 lo , to nikt się nawet nie zająknął o balu maturalnym.
                      • iwoniaw A wy miałyście bal maturalny? 28.01.16, 18:18
                        Bo w moim liceum już dobrych parę dekad temu były urządzane tylko i wyłącznie studniówki. "Za moich czasów" już poza szkołą, w wynajętej sali, w garniturach i kieckach wieczorowych.
                  • memphis90 Re: studniówki 2016 28.01.16, 18:07
                    To czemu służy studniówka, krynico mądrości o tradycji i zwyczajach...? Zaznaczam, zależy mi na informacjach sprzed siermiężnych czasów PRL.
    • kolibeer2 Re: studniówki 2016 27.01.16, 15:07
      u mojej córki w szkole wyglądały tak :
      olsztyn.wm.pl/328785,Studniowka-w-LO-I-w-Olsztynie-ZDJECIA-i-FILM.html?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork#axzz3yRA3Yfev
      ale to studniówka w szkole, więc nie stroiły się pewnie "pałacykowo"
      • melisaa4 Re: studniówki 2016 27.01.16, 15:50
        Ślicznie, naprawde supoer pomysl z czarnymi spodniczkami i bialymi bluzkami, wygladaja pieknie i dziewczeco
      • gaskama Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:08
        Wow, dziewczyny w białych bluzkach/koszulach i czarnych spódnicach? Nie było protestów ze strony młodzieży? Rodziców? Tyle rozsądnych ludzi w jednej szkole się zebrało? Przywróciłaś mi nadzieję, że nadal może być normalnie.
      • amoreska Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:58
        Pięknie smile
      • arwena_11 Re: studniówki 2016 27.01.16, 17:00
        Ślicznie i to jest studniówka a nie bal maturalnysmile Pogratuluj córce, bo bez zgody dzieciaków to by nie przeszło
        • zla.m Re: studniówki 2016 28.01.16, 14:22
          Balów maturalnych już daaawno nie ma. A spora część tych dziewczyn wygląda jak na rozdaniu świadectw, a nie na wieczorowej, eleganckiej z założenia imprezie.
      • lucyjkama Re: studniówki 2016 27.01.16, 19:44
        Mi się nie podoba. Biała bluzka brrrr.... i te chusteczki od czapy.
        Tu jest dużo lepiej:
        www.zslp.edu.pl/web/zslp/aktualnosci/Wpisy/2016/1/23_Studniowka_w_Zespole_Szko_Nr_1.html#13
        • wioskowy_glupek Re: studniówki 2016 28.01.16, 17:59
          Chyba żartujesz, coś koszmarnego jak zlot pracowników domu pogrzebowego... skrzyżowanych z sex shopem albo żałobników.
          Ta wersja powyżej o wiele bardziej stosowna.
      • salinas Re: studniówki 2016 27.01.16, 22:29
        kolibeer2 napisała:

> u mojej córki w szkole wyglądały tak :

To dokładnie tak jak na mojej studniówce '87 . Białe bluzki, czarne spódnice i chusteczki do poloneza. I oczywiście na sali gimnastycznej w szkole, trzeba było wykazać się inwencją twórczą , aby salę przyozdobić w niepowtarzalny sposób. Jedzenie na stołówce przygotowane przez mamy uczniów. Szacowne grono pedagogiczne razem z uczniami ... ech wspomnienia wróciły.

A swoją drogą świetną młodzież macie w swoim mieście, bo chciała wrócić do tradycji. Super!
      • aankaa Re: studniówki 2016 28.01.16, 00:40
        studniówka na 100%

suknie to na bal maturalny
    • rozwiane_marzenie Re: studniówki 2016 27.01.16, 15:11
      Też miałam okazję pooglądać zdjęcia strojów studniówkowych, ponieważ moja bratanica właśnie miała studniówkę. Szok, nie to co za naszych czasów, białe bluzeczki i ciemne spódnice
      • kandyzowana3x Re: studniówki 2016 27.01.16, 15:29
        może tak było za czasów bali maturalnych. jestem z rocznika 79 i na studniówki za moich czasów dziewczyny ubieraly raczej długie czarne sukienki.
        a moja mama wspominala, ze za jej czasow to bluzki i spodnice wink. na za linkowanych zdjęciach dramatu nie widzę. dziewczęta jak dziewczęta.
      • edelstein Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:05
        Powinnas byla napisac,za "moich"czasoe,bo za moich nie bylo ani spodni czekac ani bluzeczek ma studniowkach.
    • maga34 Re: studniówki 2016 27.01.16, 15:11
      Wczoraj kupowaliśmy garnitur synowi, koszulę, buty i takie tam wink Nie powiem, dopiero do mnie dotarło, że to już takie stare chłopisko. A jak elegancko i poważnie wygląda smile Aż sama się zdziwiłam, że mam takiego przystojniak na składzie wink
    • morgen_stern Re: studniówki 2016 27.01.16, 15:34
      Ładna ta czerwona sukienka bez ramion. Dziewczyna też ładna, fajna fryzura, tylko dobry efekt zepsuty przez białe buty.
      Ale to są jeszcze młode dziewczyny, nie ma co obgadywać smile ja na ich miejscu ubrałabym się pewnie znacznie gorzej, w tym wieku to w ogóle gustu żadnego nie miałam.
      • edelstein Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:02
        Te fryzury i makijaze to efekt pracy domoroslych makijazystek i fryzjerek,a nie tych dziewczyn.Wiekszosc Wola o pomste do nieba.
        Nie uwazam,ze musi byc skromnie,ale niech bedzie dopasowane do urody i wieku.
        • morgen_stern Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:52
          Daj spokój, mają dziewczyny biegać po profesjonalnych makijażystkach i stylistkach i płacić za to kasę? To jest dopiero paranoja, niech się ubierają jak chcą.
          • edelstein Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:36
            No wlasnie biegaja,a to sa efekty pracy tychze makijazystek i fryzjerek.Chodzenia do fryzjera i makijazystek przed studniowkach bylo juz za moich czasow.
        • wioskowy_glupek Re: studniówki 2016 28.01.16, 18:00
          Dokładnie Edel
    • sanrio Re: studniówki 2016 27.01.16, 15:56
      Na moje to one właśnie wyglądają dokładnie na swój wiek - wiek, w którym nie ma się zielonego pojęcia w czym dobrze się wygląda, wiek nieopierzenia, wiek zbyt mocnych makijaży, złych fryzur, brzydkich, niedobranych sukienek i jeszcze nie do końca ukształtowanych sylwetek. Zwyczajne, źle wystylizowane nastolatki. Zresztą - my też takie byłyśmy, jak patrzę na swoje zdjęcia z studniówki jestem oszołomiona, zwłaszcza fryzurą big_grin
      • edelstein Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:03
        Gdyby te fryzury i makijaze robily same to rozumiem,ale wiekszosc oddaje sie w rece "specjalistek".
        • kkalipso Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:17
          U jednej dziewczyny zauważyłam komiczne brwi.
      • iwoniaw Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:19
        Zr
        > esztą - my też takie byłyśmy, jak patrzę na swoje zdjęcia z studniówki jestem o
        > szołomiona, zwłaszcza fryzurą big_grin

No dokładnie big_grin Fryzury, kiecki wieczorowe, jakich dziś pewnie żadna z nas by nie założyła (i nie chodzi mi o zmianę mody) - normalka. Człek się na studiach i później wyrabia i tyle.
      • migona Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:21
        zdjęcia ze studniówki to koszmar. U mnie były wtedy na topie te suknie z gorsetem z tafty. Najczęstszą fryzurą był jakiś kok z obowiązkowymi karbowanymi pasemkami, a najpopularniejsze buty to były straszydła z długimi czubami.
        Jak patrzę na obecne studniówki to wcale nie wyglądają tragicznie. A "upiększenie" przez postarzenie to i 10 lat temu było nagminne.
        • melisaa4 Re: studniówki 2016 27.01.16, 16:36
          Ja wyglądałam dziewczęco mimo długiej sukni bez ramiączek. Moja mama ma jednak gust i skutecznie mi podpowiadalo co wybrac i jak sie uczesac. Nie wstydze sie tego jak wygladalam, a nawet teraz bym podobnie sie ubrala na jakis bal.
          • martishia7 Re: studniówki 2016 27.01.16, 17:01
            U mnie była zawodniczka w szytej na miarę sukni ze złotym gorsetem i czarną spódnicą. Suknia była bardzo ładna, nie powiem. Pan młody, znaczy wróć, partner, miał krawat szyty na miarę z materiału , z którego był zrobiony gorset. Po polonezie wskoczyła w czarną sukienkę, jak to się mówi w modzie ślubnej: "na przebranie".
          • kkalipso Re: studniówki 2016 27.01.16, 17:10
            A one nie wyglądają dziewczęco?
            Przypominam, mówię o obejrzanych studniówkach na yt nie konkretnie o tym co zalinkowałaś.

Mogłabyś pokazać zdjęcie i podać rok, podejrzewam że niedawno to było...

U mnie minęło ponad 20 lat i w sumie też twierdzę że nie mam czego się wstydzić, oprócz fryzurytongue_out
            • melisaa4 Re: studniówki 2016 27.01.16, 17:49
              zdjęcia gdzieś w szafie, jak znajdę do zrobie zdjecie tel i przesle, mam film na dvd, mnie sie wydaje ze one wygladaja ciezko te dziewczyny(zbyt mocny makijaz, ciezkie koki, suknie) te zalinkowane w bialych spodniczkach wygladaja dziewczeco i pieknie. Ja mialam sukienkę dluga, bez ramiaczek i rozpusczone wlosy, delikatne fale, delikatny makijaz. Wygladalam fajnie smile i z przyjemnoscia ogladam to dvd
              • melisaa4 Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:01
                Chociaz niektóre fajnie i naturalnie wygladaja
          • sanrio Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:00
            jejku, ale się spięłaś. Wszystkie, które miałyśmy studniówki co najmniej 17 lat temu wyglądałyśmy dziwnie, nie sądzę, żebyś była wyjątkiem, chyba, że to było z 5 lat temu wink
        • latarnia_umarlych Re: studniówki 2016 27.01.16, 17:40
          Migona, przypomniałaś mi to wszystko.
          OMG, moda z moich licealnych czasów to był koszmar... Pamiętam te buty z czubami, satynowe spodnie, taftowe suknie z kamizelką udającą gorset, mocno cieniowane włosy, pasemka szerokie na palec, sztywne koki i solarę. Nigdy nie przełamałam do tej estetyki i byłam wtedy po prostu niemodna smile
          Dzisiejsze nastolatki mają fajnie, bo współczesna moda sprzyja naturalnemu wyglądowi.
          • migona Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:30
            który jesteś rocznik? big_grin
            Z liceum (ale nie na studniówce) pamiętam jeszcze obowiązkowe opaski o takie:
            www.iwoman.pl/uroda/fryzurydamskie/poldlugie,55.html
            najlepiej było mieć ich kilka, żeby dopasować kolorystycznie do czegoś w ubiorze - butów albo bluzki wystającej z rozpiętej bluzy. I to się zakładało do końskiego ogona gładkiego na czole. I nie - nie na lekcje w-f big_grin Nie wiem czemu to był taki hit, naprawdę nie wiem...
            Solarium u obu płci taaak.

I może nie jakiś wielki koszmar, ale pamiętam że były modne marynarki ze sztruksu w różnych kolorach i takie cienkie kurteczki (bo nie kurtki) jeansowe
            • latarnia_umarlych Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:42
              Te opaski trochę kojarzę, ale chyba nie był to u mnie wiodący trend. Kurteczki - taaak, były wszędzie. Marynarki sztruksowe pamiętam, ale chyba był na nie szał chwilę wcześniej?
              BTW właśnie kupiłam granatową sztruksową marynarę 2 tygodnie temu w Stradivariusie wink, taki mały powrót do przeszłości. Mój rocznik to 1985.
              • latarnia_umarlych Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:50
                Jeszcze dżinsy z brokatem, wielkie koła w uszach i spódnice noszone razem ze spodniami wink były obowiązkowe u modnych dziewczyn.
                • migona Re: studniówki 2016 27.01.16, 19:03
                  o jeżu o jeżu...odejdź. Wszystko mi się przypomina. Jestem rocznik 1987, więc blisko. Jeansy z brokatem, z wyszywanymi kwiatkami, z jakimiś cekinami - to wszystko pamiętam bardziej z gimnazjum. Co do spódnic ze spodniami - coś mi się tli, ale raczej nieczęsto i jak już to w wersji lekka letnia sukienka w kwiaty do jeansów. Kolczyki koła - oczywiście, mogły być nawet plastikowe, najlepiej w kolorze wspomnianej opaski big_grin

Jeszcze do tych spódnic ze spodniami. Nie pamiętam czy byłam wtedy w podstawówce czy w gimnazjum, ale była taka moda na spodnie z jakiegoś materiału rozciągliwego, dzwonowate z wszytą krótką spódnicą z tego samego materiału - to był hit.
                  Patrząc na dajmy na to 90% mody z lat szkolnych (obojętnie na jakim szczeblu edukacji) zadaję sobie tylko jedno pytanie "dlaczego?"
    • hersylijka Re: studniówki 2016 27.01.16, 17:02
      Studniówka studniówką, mnie najbardziej smuci jak młodzież chodzi ubrana na co dzień - szare, smutne kolory, wszystkie jak jeden mąż klony z Bershki.
      • wioskowy_glupek Re: studniówki 2016 28.01.16, 18:04
        Akurat w Beshce to raczrej trudno o szare bure big_grin
    • kura17 Re: studniówki 2016 27.01.16, 17:12
      ja chce takie buty jak na tym zdjeciu (sandaly z paskow), ktos wie, gdzie takie kupie???
      moga byc bardziej zabudowane i na koturnie.

https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/fc/13/56a3f6025f689_p.jpg?1453745204
    • emily.1 Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:01
      Mi tam się podobasmile To znaczy nie chodzi o to ze podobają mi się akurat te sukienki i fryzury, co bardziej to ze nie m przymusu czarnych czy granitowych długich kiecek, każda dziewczyna może się ubrać jak chce, w jakie chce kolory i dlugsc, a makijaże są mniej lub bardziej udane. To jest czas i miejsce na testowanie i probowanie. Wcale nie rozumiem zachwytu czarnymi spódniczki i białymi bluzkami, przecież to nie żaden egzaminy, a jedyną okazja żeby się wystroic (mniej lub bardziej udanie) i imprezowacsmile
    • melisaa4 Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:08
      www.youtube.com/watch?v=LulIDMis9JA a tu świetną mają choreografię
      • aankaa Re: studniówki 2016 28.01.16, 00:53
        super !
    • memphis90 Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:21
      Ten w mundurze to się długo do matury szykował big_grin W ogóle- uczennice jak uczennice, ale na zdj. 1 to chyba jest nauczycielka - i to jest przerażające...
    • mamati3 Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:21
      Mój syn ma studniowkę za tydzień i tak może trochę zboczę z tematu: ile kosztowała Was impreza studniowkowa Waszych dzieci? U nas 250 od osoby + 150 osoba towarzysząca, wydaje mi się że to dużo...
      • dorotanagazecie12 Re: studniówki 2016 27.01.16, 22:41
        w tamtym roku, właśnie w Dworku Arkadia, za studniówkę syna płaciłam 550 zł/para
    • edelstein Re: studniówki 2016 27.01.16, 18:56
      Mialam sukienke szyta na miare,moglaby ja dzis zalozyc,tylko gdzies ja wcielo.
      Taka:
      elisi.blog.pl/files/2013/08/karo2.jpg

Roznica,ze moja byla dluga i miala rozporek na jednej nodze.
      Do tego mialam wloskie szpilki z zaokraglonym czubkiem.
      Jedyne co zrobilabym inaczej to fryzura,ale wtedy nie bylo mnie stac na fryzjera,wiec mialam cus takiego:
      2.bp.blogspot.com/_aEJ5sbg4G5g/TNrLE_Om4ZI/AAAAAAAAAiw/UDU-bt8ojU0/s400/0a300c72cce88207_meganfoxtwo.xlarge.jpg
      To moja babcia potrafia wykonac,bo pol zycia takiego koka nosila.
      • kura17 Re: studniówki 2016 27.01.16, 19:49
        musialas slicznie wygladac smile (pisze powaznie)
        ja mialam czarna krotka sukienke, uszyta przez moja mame, troche taka "w greckim stylu", drapowana, do tego szpilki i wielkie wiszace srebrne kolczyki (mialam wtedy faze na "oryginalne" kolczyki, hehe).
        • edelstein Re: studniówki 2016 27.01.16, 20:19
          Ja sie sobie podobalam,ale przy tych wszystkich dziewczynach w gorsetach,tafcie i tiulach wygladalam jak uboga krewna.
          Sukienke projektowalam sama i sama szukala materialow,miala miec troche inna gore,ale nigdzie nie znalazlam tego co zaplanowalam..Musze spytac mamy czy moze wie gdzie jest ta sukienka.Chetnie bym ja zalozyla ponownie.
          • aankaa Re: studniówki 2016 28.01.16, 00:52
            a zmieścisz się w nią ? ::
            • edelstein Re: studniówki 2016 28.01.16, 08:41
              Bez problemu.Schudlam nawet od tego czasu
              • nika.lucja Re: studniówki 2016 28.01.16, 09:12
                piękny ten zalinkowany walc i wspaniale wygląda młodzież w tych biało-czarnych strojach
                pierwsza klasa!
                podobnie LO z Olsztyna - brawo za pomysł i realizację

a te pierwsze fotki, to niestety festyn i targ próżności i brzydoty (nie dziewczyn, tylko kompozycji, doboru, realizacji)
                trudno źle wyglądać w klasycznych kolorach i prostych formach, łatwo się zbłaźnić gdy się ma zero doświadczenia i daną wolną rękę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka