Dodaj do ulubionych

tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie karnym

04.04.16, 14:15
Art 9 KK - Czyn zabroniony popełniony jest umyślnie, jeżeli sprawca ma zamiar jego popełnienia, to jest chce go popełnić albo przewidując możliwość jego popełnienia, na to się godzi. Czyn zabroniony popełniony jest nieumyślnie, jeżeli sprawca nie mając zamiaru jego popełnienia, popełnia go jednak na skutek niezachowania ostrożności wymaganej w danych okolicznościach, mimo że możliwość popełnienia tego czynu przewidywał albo mógł przewidzieć.

Umyślność to - 1) zamiar bezpośredni 2) zamiar ewentulany (chcę zabić kobietę, nie dziecko, ale z takim skutkiem się godzę)
Nieumyślność to 1) niedbalstwo - i pytanie czy tu nie zaczną wrzucać np. podania jakiś leków ciężarnej i 2) nieostrożność - czyli np. jechał za szybko samochodem z żoną w ciąży

Projekt przewiduje, że za nieumyślne zabicie dziecka poczętego nie ma kary dla kobiety, podobnie jak za uszkodzenie. Ale za umyśle już jest, ale można od karania odstąpić. To nowość.
Za zabicie umyślne odpowiadają też pomagające osby i namawiąjące. Teraz tylko za aborcję.

Inne zmiany w stosunku do stanu obecnego, to:
- karalność osób trzecich też za nieumyślne uszkodzenie dziecka i też za inne jego zabicie niż tylko przerwanie ciąży (aborcja)
- zmiana kontratypu odpowiedzialności lekarza za śmierć dziecka - może leczyć tylko gdy jest "bezpośrednie zagrożenie życia matki"

Dużą zmianą jest wprowadzenie nieumyślności w przypadku uszkodzenia dziecka poczętego no i zabicia dziecka poczętego u osób trzecich.
Zmianą też jest to, że w projekcie nie mówi się już o przerywaniu ciąży, ale o zabiciu dziecka. Czyl teraz jak chcę zabić kobietę i nie uda mi się, to nie odpowiem bezpośrednio za śmierć dziecka. Bo to nie aborcja. Po zmianie (i to moim zdaniem słusznej dość), odpowiem za usiłowanie zabójstwa kobiety i zabójstwo dziecka.

Wprowadzenie nieumyślności też jest trochę moim zdaniem ok. Powinna być jakaś kara nawet za nieumyślne wjechanie w kobietę w ciąży na pasach na przykład. W normalnej sytuacji gdyby się tylko poobijała ona jako ona, nic wielkiego sprawcy nie grozi, nawet gdyby właśnie straciła dziecko lub doznało z tego tytułu uszczerbku. To może być ważne przy np. kwestii odpowiedzialności z OC. Z drugiej strony mogę sobie wyobrazić, że ewentualne wyroki sądów będą szły w kierunku uznania, że nie ma tu nieumyślności, bo nie można wymagać od kierowcy przewidywania, że kobieta jest akurat w ciąży albo ustalać to w zależności od widoczności tej ciąży i pójdzie to w absurd.

Z tą karalnością kobiety będzie większy problem i mogę sobie wyobrazić, że na podstawie właściwych zawiadomień do sądów mogą trafić sprawy o to czy fakt, że ktoś pojechał na ekstrmelne narciarstwo czy siedział do pracy do późna, to już umyślność czy nie. Nie mówiąc o dragach, przyjmowaniu jakiś leków gdzie w ulotce jest napisane, że niewskazne czy zwykłym piciu. To będzie pole do popisu dla sądów i niezłej kazuistyki.

Z tym kontratypem, że lekarz nie odpowiada za śmierć dziecka, gdy zabieg był dla ratowania matki, to rzeczywiście jest tak, że jest tam słowo "bezpośredniego" niebezpieczeństwa życia, co może być niebezpieczne w późniejszym orzecznictwie.
Zwłaszacza, że ten sam kontratyp odnoście uszkodzenia dziecka, mówi już tylko o "niebezpieczeństwie" i odności się i do życia i do zdrowia matki.

Sądy będą musiały jakoś tą różnicę ująć w orzecznictwie. Jak to wpłynie na decyzyjność i chęć ratowania kobiet w ciąży przez lekarzy przed chorobami itp, łatwo można sobie wyobrazić.

Czyli innymi słowami lekarz decydując o leczeniu będzie mógł je zaordynować jak dotychczas ,jeżeli ryzyko to tylko uszkodzenie płodu, a jego brak zagraża życiu lub zdrowiu matki (np;. zaaplikować leki, grożące rozwojem u dziecka czegoś tam, ale ratujące zdrowie matki), ale już nie będzie mógł tego leczenia zaaplikować gdy istnieje ryzyko poronienia, a bez leczenia matka co najwyżej będzie poważnie chorowała, będzie niepełnosprawa ale raczej nie umrze i to szybko.

To tak od strony prawnej trochę.
Obserwuj wątek
    • scher Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 15:18
      Wreszcie jakaś dyskusja na poziomie.
      • spanish_fly Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 15:56
        Skoro się pojawiłeś, to już niestety nie.
    • babcia.stefa Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 15:28
      >Powinna być jakaś kara nawet za nieumyślne wjechanie w kobietę w ciąży na pasach na przykład.

Ale tylko wtedy jak będzie nosić wielką tablicę "jestem w ciąży".

(A co, poredukujmy se do absurdum).
      • zolla78 Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 16:21
        Przecież napisałam, że niestety jest prawdopodobieństwo uzyskania w tej mierze absurdalnych wyroków i pewnie też niesprawiedliwych.
    • asia_i_p off topic 04.04.16, 15:40
      Przepraszam za off topic w gorącym temacie, ale znasz się najwyraźniej na rzeczy, więc spytam o to, co mnie w prawie polskim najbardziej irytuje. Jak do tych klasyfikacji ma się kategoria "pobicia ze skutkiem śmiertelnym"? Bo według tego, co piszesz, większość "pobić ze skutkiem śmiertelnym", o których orzeczeniu słyszałam, to powinny być "zabójstwa z zamiarem ewentualnym", a jednak to pierwsze zdarza mi się czytać w artykułach dużo częściej niż to drugie.
      • zolla78 Re: off topic 04.04.16, 16:00
        Pobicie ze skutkiem śmiertlenym będzie wtedy kiedy 3 lub więcej bije i nie do końca wiadomo kto zadał ostateczny cios. Gdyby nie przepis o tym w zasadzie byłoby ciężko skazać konkrentą osobę za to, że zabił. Byloby to też o tyle "niesprawiedliwe", że przecież np. kopią wszyscy i co za znaczenie ma, że akurta kopnięcie tego jednego zadało śmierć. Dlatego odpowiedzą wszyscy.
        Ale już gdyby tak kopali po nogach i brzuchu, a jeden wyrwał się i kopnął w głowę i to zabiło, to on odpowie za zwykłe zabójstwo właśnie z zamiarem ewentrulanym lub nawet bezpośrednim.
        • asia_i_p Re: off topic 04.04.16, 18:13
          To dlaczego czyta się, że stawia się ten zarzut rodzicom, którzy zabiją dziecko (np. rodzice zastępczy z Pucka"? Błąd dziennikarski czy ta kwalifikacja jest nadużywana?
          • zolla78 Re: off topic 04.04.16, 18:23
            Nie, gdyż jeżeli biło i jedno i drugie, albo szarpali i bili razem, a potem jedno zwala na drugie lub oboje się nie przyznają, to nie możesz ustalić, które szarpnięcie czy uderzenie było tym które doprowadziło do śmierci albo o niej przesądziło - stąd taki zarzut zwykle na początku. Potem jednak biegli wskazali na konkretne ciosy jako przyczynę śmierci w tej sprawie z Pucka i sąd dał wiarę ojcu, że uderzył chłopca tak (w inne miejsca), że to nie było przycyzną śmierci i dostał on wyrok tylko znęcanie się, a ona za zabójstwa dwa z zamiarem ewnetulanym. Nie zostali skazani za pobicie ze skutkiem śmiertelnym, tylko mieli początkowo taki zarzut.
    • zolla78 Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 18:07
      Doczytałam uzasadnienie projektu. Oni tam wyraźnie piszą i rzeczywiście ma to odzwierciedlenie dla regulacji, że nie może być zdrowie matki powodem aborcji. Czyli tak tu dyskutowany przypadek ciąży pozamacicznej jak najbardziej się moim zdaniem łapie w tą sytuację. Tj. że nie można usunąć dopóki nie zagraża bezpośrednio życiu. Ewentualne skutki w postaci krwotoku, który jest do opanowania przecieć, czy pękniętych jajowodów (chyba, sorry ale anatomia to moja słaba strona sad) od strony prawnej nie mają znaczenia. I chyba orzecznictwo sądów będzie przy tak sformułowanej regulacji musiało właśnie w tym kierunku pójść.
    • zolla78 Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 18:15
      No i zgodnie z tymi przepisami wszystkie tabletki "po" to powód by pójść siedzieć. Przestają być z automatu dostępne. Odpowie też ten, kto np. zamówi je i sprowadzi skądś też dla koleżanek. Chociaż zastanawiam się jak będą udowadniać, że je zastosowono. Domniemania winy nie będzie, zatem musieliby mieć potwierdzenie ciąży.
      • iskierka3 Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 18:20
        Poczekaj jeszcze chwile a bedzie i domniemanie winy. W imie milosci blizniego, rzecz jasnawink
      • paloma_blauwinder Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 18:46
        > No i zgodnie z tymi przepisami wszystkie tabletki "po" to powód by pójść siedzi
        > eć.
        Chyba raczej nie, skoro tabletkę stosuje się jeszcze przed zaistnieniem ciąży (=przed zagnieżdżeniem zarodka). Oczywiście ciąży w sensie medycznym, definicja legalna ciąży może być prawie dowolna.
        • szeera Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 19:06
          W projekcie jest definicja dziecka "od momentu połączenia męskiej i żeńskiej komórki rozrodczej".
          • paloma_blauwinder Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 21:49
            Aaa, tego nie wiedziałam. A to faktycznie pigułka "po" musi w efekcie zostać zdelegalizowana, a także zwykłe pigułki wieloskładnikowe (które m.in. uniemożliwiają zagnieżdżenie).
            • zolla78 Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 05.04.16, 10:55
              Jeżeli te wieloskładnikowe działają właśnie tak, to rzeczywiście mogą być zdelegalizowane i za ich branie może być potencjalnie prowadzone postępowanie karne, gdyż byłaby tu umyślność i to zarówno po stronie kobiety jak i dostarczyciela tych tabletek.
              Swoją drogą zaskakuje mnie, że o takich skutkach tej ustawy sie nie trąbi, a tylko o dość zawsze kontrowersyjnej kwestii aborcji jako takiej.
              Gdyby chyba do opinii przekazano informację o skutkach w postaci braku antykoncepcji na rynku , to trochę więcej osób i organizacji zaczęłoby być bardziej przeciw, a przynajmniej o konieczności dyskusji a nie przyjmowania nowego prawa bo ochrona życia.
              • kai_30 Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 05.04.16, 16:17
                Tak, to jest jeden z aspektów działania pigułki - zapobieganie implantacji zarodka (gdyby inne mechanizmy zawiodły i do zapłodnienia by doszło).
        • minor.revisions Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 19:12
          jeśli zgodnie z ustawą dzidzia się zaczyna od połączenia plemnika z jajem, to już nawet nie musi się zagnieżdżać i od razu jesteś potencjalnym zabójcą prenatalnym jeśli z jakiegoś powodu się nie zagnieździ.
    • paloma_blauwinder Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 18:56
      Dzięki za ten wątek. Osobiście uważam, że ten temat trzeba teraz rozgrzebać - PIS na to w pełni zasłużył! I życzę mu, żeby właśnie na tym temacie się przejechał w polityczny niebyt (bo niekoniecznie chciałabym, żeby spowodowała to dopiero gigantyczna dziura budżetowa albo katastrofa ekologiczna, nie mówiąc już o kwestiach bezpieczeństwa narodowego).
    • kai_30 Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 19:33
      Ja nie wiem, o co się tak gorączkujecie, skoro Beacia powiedziała dziś w Szczecinie, że "w Polsce nie ma dziś tego tematu [ustawy o zakazie przerywania ciąży]". A to, co ona sama mówiła w czwartek (że jest za zakazem), to było jej prywatne zdanie przecież, jako Beaci, nie premiera. A ustawa? Jaka ustawa, projekt obywatelski ktoś sobie złożył, przecież może. Pan może, pani może. Nie ma tematu, rozejść się.

Może jednak skala natychmiastowych protestów ich przerosła trochę i wycofują się raczkiem?
      • szeera Re: tak dla wyjaśnienia-nie/umyślność w prawie ka 04.04.16, 20:01
        Dlatego uważam, że ważne jest aby teraz kontynuować prostesty. Żeby się jednak nie okazało, że dziś to była prywatna opinia, a w czwartek to była opinia oficjalna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka