Dodaj do ulubionych

Pomocy !! szuflady i niemowlę

13.04.16, 10:51
Na gwałt potrzebuję niedrogie, ale SKUTECZNE blokady do szuflad bo mnie chyba szlag jasny już trafi.Wolałabym jakieś do środka bo z zewnątrz wszystko jest na bieżąco rozpracowywane uncertain
Macie patrull z Ikei?
takie cosik:
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90148691/
albo jakieś podobne.Sprawdzają się ?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 10:55
      Mam zalinkowane do szafek kuchennych i są nie do otworzenia dla malucha, a poza tym niezniszczalne przez 8 lat jak na razie wink
      Do szuflad nie próbowałam.
    • rulsanka Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 10:56
      A nie możesz odkręcić uchwytów od szuflad? Na niemowlaka to wystarczające zabezpieczenie.
      • mysza9940 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 11:03
        Mam jedną szufladę (taka pod piekarnikiem) bez uchwytu, łapie toto jakoś tymi małymi paluszkami i w sekundę otwiera, więc myślę,że dałaby radę i bez uchwytów.
      • ananas.89 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 15:49
        Niestety nie na każdego wink
    • yoma Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 11:05
      Jedna moja kuma spinała komodę takim dłuuuuugim paskiem ze sprzączką...
      • mysza9940 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 11:10
        potrzeba matką wynalazków.. ja już dziś zatknęłam do jednego słupka szuflad długą łyżkę do butów, w drugim tkwi parasol, szafki są powiązane jedna ścierką, druga reklamówką,
        moja kuchnia to szczyt dizajnu ;p
        • yoma Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 12:21
          Jeśli wesoło i kolorowo... smile
    • lady_mary Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 11:20
      Ale chodzi Ci o uchronienie zawartości szuflad czy paluszków? Bo jeśli o to drugie to po dwóch - trzech razach dziecko się nauczy zamykać szuflady bezpiecznie.
      Pozamykalam tylko szafki z chemią - blokady mam z ikei, są ok.
      • mysza9940 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 11:25
        Przede wszystkim chodzi mi o ochronę moich nerwów, bo wkładanie wszystkiego do szuflad po sto razy dziennie odrobinkę mi się już znudziło wink
        Zamykać bezpiecznie już umie.
        • melancho_lia Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 12:09
          Mi swego czasu udało się przekonać córkę ze może wywalac tylko z jednej czy dwóch szuflad i reszty nie ruszała. Zabezpieczeń żadnych nie stosowałam więc tu nie pomoge.
          • isa1001 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 14:00
            Też miałam tę samą metodę. Moje dziecko mogło wywalać z jednej szuflady i jednej szafki. Nigdy nie potrzebowałam żadnych blokad.
        • glicynia15 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 12:10
          To ja pozwalam małej buszowac w jednej szufladzie i jednej szafce. Ma tam łyżki drewniane itp a w szafce zamknięte ryze, makarony. Ona sobie wyjmuje i wkłada a ja spokojnie obiad ugotuje.
          Pozwól jej otwierać dwie szuflady. Nauczy się i innych nie będzie otwierała.
        • wilowka Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 12:18
          Ale z jedną to mu zostaw do otwierania i zamykania. dziecko buduje w mózgu schemat. smile
          • yoma Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 12:22
            Jest jeszcze opcja, żeby w tej jednej trzymać dziecięce zabawki.
            • mysza9940 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 15:31
              Opróżniłam ze wszystkiego dwie szuflady i dałam tam klocki.
              Wywala je stamtąd i zbiera, innymi szufladami póki co nie jest zainteresowana.
              Ale kupię jednak te zabezpieczenia bo nie wierzę,że poprzestanie na tych z klockami,
              zbyt ciekawski egzemplarz mi się trafił.
              Te ikeowskie piszecie że dobre, kupię je.
              • kiddy Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 15:37
                E tam, klocki wink . Włóż jej jakieś małe gary, drewniane łyżki, przykrywki, będziesz miała dziecko z głowy na pół dnia wink . Najfajniejsze są zabawki, którymi bawią się dorośli smile.
                • yoma Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 17:09
                  Potwierdzam smile
                • kfugktru23 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 23:31
                  wibratory?
            • melancho_lia Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 17:09
              Zabawki to nuda. Lepsze sa garnku, łyżki, pudelka, ściereczki.
              • mysza9940 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 21:10
                Na razie wywala te klocki i zwierzątka,
                jak jej się znudzi to powymieniam na asortyment bardziej kuchenny ;p
    • cauliflowerpl Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 12:15
      Ja na moje koty pozaklejalam po prostu szuflady tasma klejaca, ale to troche upierdliwe.
      Chociaz i tasme nauczyly sie z czasem odklejac, ale przynajmnie otwieranie trwalo 30 a nie 2 sekundy, byl czas zareagowac.
    • gosiacizio Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 12:19
      mam dokładnie takie zalinkowane,sprawdzają się doskonale, tylko pierwsza szuflada od góry musi mieć inne zamykanie, albo pozostać otwarta, bo do tej blokady sięga się "od wewnątrz".
      mój dzieciak oprócz tego ze wywalał wszystko z szuflad jak leci, to otwierał z takim zamachem ze sobie raz buzię rozbił, ząbki mało nie poleciały, musiałam ukrócić grzebanie
    • ginger.ale Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 14:12
      Mam, skuteczne i trwałe.
      Ale lepsza bramka do kuchni smile
      U mnie była kolejność-zapalamy lampkę w piekarniku, otwieramy szuflady, wciskamy przyciski w zmywarce...
    • zazou1980 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 14:22
      My mamy te, sa nie do otwarcia przez roczniaka...

https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/patrull-blokada-wielofunkcyjna-bia-y__28464_PE098869_S4.JPG
    • ichi51e Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 14:23
      Tasmy na rzepy mialam. Bardzo dobre takie rozowe z bezpiecznego dzieciaka. Inne szybko sie wyuzywaly
    • jusiakr Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 14:32
      A jakie masz uchwyty? Ja nie chciałam wiercić w szafkach i w końcu wymyśliłam cos takiego ze przekładałam długą listwę przez wszystkie uchwyty. Wtedy by otworzyć szufladę, trzeba otworzyć wszystkie, a to juz było za ciezko dla malucha.
    • mum2004 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 14:32
      Nigdy nie miałam blokad. Trochę powyrzucali, pooglądali, w końcu się znudzili. Owszem - nieraz tłumaczyłam po sto razy żeby pewnych rzeczy nie ruszać - ale ogólnie uważam że trzeba umożliwić maluchom poznawanie świata.
      • bergamotka77 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 15:00
        tez nie mialam blokad, jedyne zabezpieczenie to schody...Dziecko powinno poznawac swiat i nauczyc sie uwazac. A odchowalam juz z wieku wczesnodzieciecego juz dwojke smile
        • rulsanka Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 21:46
          No ale zanim dziecko ten świat szuflad pozna i mu się znudzi, to matce garb wyrośnie od wkładania rzeczy z powrotem. A zakazywać też niedobrze, bo po pierwsze niezbyt skuteczne w tym wieku, a po drugie lepiej zakazy zostawić na poważniejsze sprawy, związane z bezpieczeństwem.
          • mum2004 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 22:31
            Ale dlaczego mają nie poznawać rzeczy z szuflady? Bo matce się chować nie chce? Jakoś mnie to nie przekonuje.
            Uważasz że lepiej zablokować niż pokazać dziecku i ewentualnie wytłumaczyć czego nie dotykać?
            • rulsanka Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 22:39
              Uważam, że matka ma prawo mieć JAKIEŚ szuflady niewywalone, nawet jeśli zawartość nie jest niebezpieczna. Tłumaczenie czegokolwiek dziecku do lat 2 najlepiej ograniczyć do spraw kluczowych i logicznych (myjemy zęby, żeby się nie zepsuły) a nie walczyć o pierdoły. Mój starszak wywalał szuflady od 8 do 15 miesiąca życia, żadnej nie przepuścił. Jedynym sposobem by nie wywalał, było nie chowanie rzeczy i życie w syfie. Jak komuś dziecko wywala przez 2 miesiące 2 szuflady to nie problem, ale 9 miesięcy wywalania wszystkich szuflad i szafek może zbrzydnąć świętemu. W tym kontekście blokada wydaje się dobrym pomysłem.
            • mysza9940 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 23:16
              mum2004 napisała:

> Ale dlaczego mają nie poznawać rzeczy z szuflady? Bo matce się chować nie chce?
              Pewnie,że jest to jeden z powodów, chowaj coś po sto razy dziennie,ogarnij w międzyczasie dom,obiad,szkoła itd.
              Uwierz,że może się w końcu już matce nie chcieć.

> Uważasz że lepiej zablokować niż pokazać dziecku i ewentualnie wytłumaczyć czeg
              > o nie dotykać?
              Nie no jasne..weź wytłumacz roczniakowi,że te kolorowe śliczne kapsułki wkłada się do zmywarki a nie do buzi.
              Oczywiście,że uważam,że lepiej zablokować.
    • melani5 Re: Pomocy !! szuflady i niemowlę 13.04.16, 22:08
      Z moim roczniakiem tez dom wyglada jak by przez niego przeszli zlodzieje. Wyciaga wszystko co mozliwe. Ze starszym nie mialam tego problemu,szybko mu przeszlo zainteresowanie szafkami i szufladami. Mam nadzieje ze wkoncu sie tym znudzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka