Dodaj do ulubionych

Prezent ślubny

17.04.16, 21:12
Ile zwyczajowo daje się w kopercie? Wiem, wiem ile kogo stać ble ble... Ale i tak są jakieś przyjęte normy, do których się dopasowuje większość.
Jakie sposoby ma para, aby dać do zrozumienia gościom żeby koperty nieśli a nie toster?
Obserwuj wątek
    • ludborka Re: Prezent ślubny 17.04.16, 21:24
      To chyba zależy od regionu. Kiedyś, na biednym podkarpaciu, w kolejce w kwiaciarni usłyszałam 3 tysiące na chrzciny. Wszystko mi opadło, nawet kwiaty zwiędły...
      • capa_negra Re: Prezent ślubny 17.04.16, 21:26
        To chyba przyjezdni byli....
        • ludborka Re: Prezent ślubny 17.04.16, 21:32
          No nie. To ja byłam przyjezdna.
          • capa_negra Re: Prezent ślubny 17.04.16, 22:13
            Może w kolejce za przyjezdnymi stałaś??? wink
            Tak na poważnie to mieszkam na Podkarpaciu i o kwotach 3000 na chrzest nie słyszałam.
            • ludborka Re: Prezent ślubny 17.04.16, 22:22
              Ja miałam ochotę chrzcić siebie i całą moją rodzinę raz jeszcze wink
              • capa_negra Re: Prezent ślubny 17.04.16, 22:40
                a potem komunia, bierzmowanie..... rozmarzyłam się
                • ludborka Re: Prezent ślubny 18.04.16, 08:43
                  A ile ślubów big_grin aż się 'pobudujesz' winkbig_grin
      • ladnyusmiech Re: Prezent ślubny 17.04.16, 21:53
        Może ćwoki zera pomyliły big_grin
        Jak dla mnie to nie prezent tylko darowizna. Ciekawe czy do Urzędu Skarbowego zgłosili tongue_out
        • capa_negra Re: Prezent ślubny 17.04.16, 22:13
          Ćwoki ..... no doprawdy ubawiłam się
      • 1.kinia Re: Prezent ślubny 18.04.16, 12:58
        może źle zrozumiałaś, i te 3 tys było za imprezę na 30 osób.
    • zazou1980 Re: Prezent ślubny 17.04.16, 22:17
      My dajemy od 300 do 500 pln, jako zwykli goscie. Zazwyczaj 300 znajomym, 500 rodzinie...
    • iwoniaw Re: Prezent ślubny 17.04.16, 22:30
      Ale i t
      > ak są jakieś przyjęte normy, do których się dopasowuje większość.

Zgadza się, ale te normy zależą od środowiska, konkretnego towarzystwa. Nikt przecież nie idzie na ślub do obcych ludzi - na ogół wiesz, co oni dawali komuś na podobną okazję, co sama od nich/ich najbliższej rodziny dostajesz. Dlatego jedni Ci napiszą 300 inni 3000 - i obie wersje mogą być prawdziwe/stosowne/oczekiwane.

Sugerowanie gościom, że powinni przynosić w prezencie pieniądze wydaje mi się w każdej opcji niestosowne. Jak zechcą dać gotówkę, to zrobią to bez żadnego "dawania do zrozumienia".
      • pole_koniczyny Re: Prezent ślubny 17.04.16, 22:44
        Ja celuję w około 400-600 złotych (od pary), kierując się zasadą, że prezent to plus minus wartość talerzyka.
        Natomiast na swoim ślubie dostałam prezenty głównie pieniężne (zresztą bez żadnego sugerowania gościom) i były to naprawdę najróżniejsze kwoty.
        Moim zdaniem jeśli ma się wątpliwości czy dać gotówkę, czy prezent to najlepiej spytać świadków - oni powinni się orientować. Natomiast jeśli młodzi nie przygotowali żadnej listy prezentów, to chyba bezpiecznie założyć, że wolą dostać pieniądze.
        • za_mszowe Re: Prezent ślubny 18.04.16, 07:10
          Znajomym co najmniej wartosc "talerzyka"(ja+os.tow),bliskiej rodzinie np (kuzyni,rodzenstwo), wiecej, wedle uznania.

Rok temu otrzymalam zaproszenie z dolaczonym stosownym wierszykiem:

"Na wesele przybywajcie,
          O prezenty sie nie martwcie.
          By nie składać ich na stercie,
          Niechaj zmieszczą się w kopercie."
          • pierwszykot Re: Prezent ślubny 18.04.16, 09:03
            Zamiast tych cudnych wierszyków lepiej niech bilety wstepu zaczną sprzedawacsmile
    • jematkajakichmalo Re: Prezent ślubny 17.04.16, 22:49
      Dla mnie to troche dziwne pytanie. Ile dajesz zalezy chyba od tego jak bliskie sa Ci osoby biorace slub no i przede wszystkim na ile Cie stac. Region ma tu chyba mniejsze znaczenie.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Prezent ślubny 18.04.16, 08:39
      My dajemy - 500, siostrze meza - 1000.
    • ga-ti Re: Prezent ślubny 18.04.16, 08:59
      Trochę patrzę, jak wielkie koszty młodzi ponieśli, by nas ugościć, czy np. jest nocleg, poprawiny, zaproszone też nasze dzieci oraz jak bliskimi są dla nas ludźmi (no i zdarzyło sie, że znajomi byli bliżsi niż rodzina).
      Z drugiej strony ile my musimy dodatkowych kosztów ponieść, np. bardzo daleki dojazd, nocleg.
      A tak zwyczajowo 'u nas' chrzestni od 1000 do 2000, dziadkowie około 1000, kuzynostwo około 500, wujostwo około 700... ale jak kto chce to może dać więcej smile Jeśli nie stać na kopertę to można prezent. Ja zapytuje przeważnie młodych, co wolą, co by chcieli, o czym marzą, na co zbierają... zwykle 'chcą' pieniądze, czasem podkreślają to jakimś okolicznym wierszykiem na zaproszeniu (choć moim zdaniem to nie fair, takie narzucanie zaproszonym gościa, że maja przyjść z prezentem i to 'kopertowym' uncertain ).
      Podpytaj innych czonków rodziny, co planują dać w prezencie i przelicz sobie wink
    • kropkacom Re: Prezent ślubny 18.04.16, 09:18
      Tyle na ile mnie aktualnie stać aby nie uszczuplać finansów rodziny i nie odkładać miesiącami. Tego też oczekuje od obdarowujących mnie, czy moje dzieci. Gdyby ludzie kierowali się powyższą zasadą uniknęli by wielu zupełnie zbędnych problemów, nieporozumień.
    • lopez27.1 Re: Prezent ślubny 18.04.16, 20:58
      Przeważnie piszą jakieś fajne wierszyki na zaproszeniu że zamiast kwiatów i słodyczy winko itp.tak samo z kasą .Jest bardzo dużo tych rymowanek .Z kasą różnie, zależy oczywiście ile osób :ja za trzyosobową rodzinę daję do 500 zł .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka