sloneczko98666 12.09.16, 11:22 Powiedzcie kobietki co sadzicie o przesadach ze w ciąży nie można mówić lancuszkow , korali siedzieć w siadzie skrzyżnym , zapatrzeć sie na brzydkiego chorego itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edelstein Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:26 Nawet nie wiedzialam,ze takie przesady istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:30 Ja też. Oj jednak 500plus daje radę, dawno na ematce nie bylo tyle cip-owych tematów i ciężarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jaskiereczka Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:30 Powiem Ci po nowym roku. Oparzyłam się w rękę i odruchowo zlapalam za biodro - wg przesądów dziecko powinno mieć myszkę czy znamie na biodrze Odpowiedz Link Zgłoś
rysiowa85 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:30 w ciąży z dziewczynką się brzydnie (nawet niektórzy próbują to naukowo udowadniać) nie potwierdziło się Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:30 Siedzenie ze skrzyzowanymi nogami to akurat nie przesąd. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:32 Co niby sie stanie jak siedzisz w ciazy po turecku? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:40 jak się zasiedzisz to kto wie Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko98666 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:01 Dziecko będzie mialo krzywe nogi jak siedzisz po turecku tak strasza Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:06 To jest myśl! Słuchajcie ja mam krzywe nogi. To jak mam siadać by je wykrzywić dziecku w drugą stronę? Wiecie + i - daje zero Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:12 Może tak? www.nebule.pl/wp-content/uploads/2015/03/images.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:16 Dorosły to tak sensownie nie zrobi, tylko dzieci umieją Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:21 Kswrstia rozciagniecia. Ja nie dosc ze tak siedze to jeszcze umiem sie polozyc. Co gorsza jest mi w tej pozycji wygodnie i plecami dotykam ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:30 Wiem. Ale większość dzieci tak zrobi (nawet, jak nie powinno), większość dorosłych, już nie (skostniałe ramole ja umiałam przed ciążą, teraz nie próbowałam - ale wygodne to nie było) Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:43 > Kswrstia rozciagniecia. To jednak musi być jakaś inna kwestia, bo ja słabo rozciągnięta siądę tak bez problemu i nawet się położę, a mój rozciągnięty mąż nie daje rady. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:29 Ale ja mam krzywe w X. To chyba powinnam raczej konno jeździć albo co. Zresztą jak bym tak usiadła to potem już bym tylko chirurga ortopedy potrzebowała... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:27 pogromcymitowmedycznych.pl/myth/998/długie-i-częste-siedzenie-noga-na-nogę-może-doprowadzić-o-zatoru-płucnego Nic nie pisałam o siedzeniu po turecku, tylko o zakładaniu nogi na nogę. Dla każdego jest to niezdrowe, dla kobiet w ciąży w szczególności, bo są bardziej narażone na zator płucny. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:37 Pierdoły ale urocze. W sensie jako opowieści o kolorowej folkkulturze Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:57 Gorzej, jak przerażona teściowa prawie zawału dostaje, bo coś się jej wnuczkowi stanie. Są ludzie, którzy NAPRAWDĘ się tym przejmują i od zmysłów odchodzą, że się ich ciężarna nie słucha. A oni przecież dla ich dobra tylko! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:34 Chrzestna tez nie mozna byc Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:45 Myślenie magiczne mające na celu jakoś opanowanie nieopanowanej sytuacji w czasach z przed USG. Stąd te wszystkie wyglądanie na dziewczynkę, okręcanie pępowiną (łańcuszki itd). Moja teściowa ostatnio rzuciła, że wiedziała, że noszę chłopca bo mam apetyt na ostre a nie na słodkie. No w sumie racja nie jem słodkiego ale to nie wynika z mojego apetytu (bo ten jak najbardziej mam) a z cukrzycy ciążowej. I cała teoria poszła się.... Na szczęście teraz jest USG, badania prenatalne itd i nie musimy wróżyć z jedzenia czy innego myślenia magicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:45 Należy jeść za dwoje i nie wolno patrzeć przez dziurkę od klucza. Nie powinno się też przyglądać zwierzętom zbyt intensywnie. Ani oglądać pożaru. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:51 Dlaczego nie mozna zwierzetom? Nie znam tego Trzeba oddac zwierze mi sie jeszcze przypomnialo Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 11:54 Tylko kota. Bo koty zabierają oddech. A jak nie zabiorą to przegryzają krtanie dzieciom. A w ciąży mordują toxo. Odpowiedz Link Zgłoś
yaguarete Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:11 beataj1 napisała: > Tylko kota. Bo koty zabierają oddech. A jak nie zabiorą to przegryzają krtanie > dzieciom. A w ciąży mordują toxo. Jakos mam kota i male dziecko w domu, ale na szczescie nikt mi takich bzdur nie wmawial, chociaz sie w necie troche naczytalam takich urban legends i straszne to, ale niektorzy naprawde w to wierza!! Natomiast spotkalam sie z takim przesadem, zeby wozka nie kupowac dopoki dziecko sie nie urodzi. Tak jedna kolezanka z pracy twierdzila. I faktycznie, wozek dopiero w miesiac po porodzie kupilismy, ale nie ze wzgledu na ten przesad tylko jakos tak wyszlo, mala byla przez pierwszy miesiac noszona w chuscie i dobrze jej tam bylo, wiec nie bylo pospiechu. > Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:18 No, ja mam 3 sztuki. W tym jednego 13 kilogramowego potwora. Jak zaszłam w pierwszą ciąże padły chyba ze 3 pytania co z kotami ale szybko załatwiłam temat. Lekarze itd nawet się nie zająknęli. Ale przesądy jakoś tam się trzymają na granicy świadomości ludzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
yaguarete Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:37 beataj1 napisała: > No, ja mam 3 sztuki. W tym jednego 13 kilogramowego potwora. > Jak zaszłam w pierwszą ciąże padły chyba ze 3 pytania co z kotami ale szybko za > łatwiłam temat. Lekarze itd nawet się nie zająknęli. > Ale przesądy jakoś tam się trzymają na granicy świadomości ludzkiej Hahaha, fajne pytanie ''co z kotami''? Mozna odpowiedziec ''A dziekuje,wszystko w porzadku, zdrowe, jedza, pija, bawia sie, w sumie nic nowego''. Ale to chyba raczej starszej daty osoby w takie przesady wierza. Jeszcze mi sie przypomnialo, jak moja mam kupila ubranka dla malej, jak jeszcze bylam w ciazy, to jakas jej znajoma powiedziala, ze to niedobrze, nie powinno sie kupowac jak dziecka jeszcze nie ma i jeszcze jakas historia o kims z rodziny, ze niby tez wszystko bylo kupione dla dziecka a dziewczyna niestety poronila. Bardzo budujace, na szczescie moja mama nie wierzy w takie bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:42 Ja odpowiadałam że sory -koty były pierwsze a potem zawieszałam głos. Przestali pytać Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:00 Bo dziecko może przejąć cechy wyglądu zwierzęcia Naprawdę tak słyszałam. Nie za bardzo mogę sobie to wyobrazić- przychodzi mi jedynie do głowy powiedzenie, że ktoś ma końską twarz (może się matka zapatrzyła?) Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 14:23 Naprawdę? Całymi dniami patrzę na moje koty - bez nich bym zwariowała. I jeśli moje dziecko będzie miało taki charakter jak któryś z nich albo oba - będę przeszczęśliwa. Moje kotki mogłyby być kocimi ambasadorami - serdeczne, zapatrzone w nas, tulące, czyste i mruczące. Chodzące dobro na ośmiu łapach! Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 11:49 że jak pan w sukience nie pokropi dzieciaka, to pójdzie do piekła. W XXI wieku, w środku Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 11:50 Nie do pikla tylko teafi w zaswiaty gdzie bedzie sie cala wiecznosc miotac Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:01 Zależy kto w które objawienie papieskie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 11:53 A do chrztu trzeba koniecznie podjechać wózkiem, nosidełkiem, samochodem etc z przypięta czerwoną kokardką. Tak dla pewności załatwiamy kwestię związaną z wiarą i pogańską. To się nazywa myślenie globalne. No i jeszcze trzeba uważać by się dziecko nie zauroczyło i ochwaciło. Choć to ostatnie to się chyba bardziej kobył tyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:01 I jeszcze coś o przełamaniu było Przechynięciu? Czy czymś takim. Laboga, laboga, ile to się człowiek dokształcić musi Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko98666 Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:04 Nosika ktoras lancuszek korale i dziecko nie byli owinięte pepowina? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:43 Ja nosilam i nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko98666 Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:07 Nosila ktoras kobietka w ciąży naszyjniki i dziecko nie bylo owinięte? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:10 Całą ciążę (tę i poprzednią) noszę łańcuszki różne. Poprzednio ściągnęłam, kiedy jechałam na porodówkę. Wyobraź sobie, że dzieci nie były owinięte! Taka magia! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:22 Moja tesciowa nosila - i bylo Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:50 > Całą ciążę (tę i poprzednią) noszę łańcuszki różne. Poprzednio ściągnęłam, kied > y jechałam na porodówkę. Wyobraź sobie, że dzieci nie były owinięte! Tu żadnej magii nie ma. Jak zdjęłaś, to się dziecko odwinęło z pępowiny. Proste! Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 13:12 Moja tesciowa nosiła i urodziła dziecko owiniete pepowiną. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 14:33 A ja przez całą ciażę koralików z szyi nie ściągnęłam, na porodówce też nie i paczpani, dziecko się nie owinęło! Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:02 Ochwat dotyczy koni nie ludzi pl.wikipedia.org/wiki/Ochwat Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 12:04 A widzisz. Tak mi się coś po głowie kołatało Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wyobraź sobie, że niektóre wierzą 12.09.16, 17:14 Jeśli w ciąży zapatrzysz się na konia, to dziecko się może ochwacić Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:04 A wieszanie firanek to przesąd czy must-not? Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:07 Zależy czy wypadniesz przez okno... Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:09 Tu akurat coś w tym jest. I chodzi raczej o BHP a nie przesąd. Ponoć ciężarne mogą mieć tendencję do zasłabnięcia z uwagi na ewentualne problemy z ciśnieniem itd. Zatem lepiej nie polecieć na głowę z drabiny, parapetu itd. I tyle - chyba nie ma przełożenia w stylu - wieszasz firanki - dziecko będzie mieć długie rzęsy (jak firanki)... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko98666 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:12 A to ze jak sie zadziwi zapatrzy na blade dziecko to urodzi sie blade a jak na ciemnoskóre to będzie takie? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:14 Stuknij się w łepetynę. Część 'przesądów' ma medyczne uzasadnienie, typu właśnie wieszanie firanek, latanie pod sufitem (bo można zasłabnąć i sobie zrobić potężną krzywdę), a część - chyba nietrudno się domyślić, która - to jakieś zabobony, tylko stresujące osoby nieco trzeźwiej myślące. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:19 No moj lekarz twierdzil ze zakaz podnoszenia rak nie ma medycznego uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:14 Dobre wytłumaczenie skoku w bok Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:15 A, jeszcze. Dziecko rodzi się ciemnoskóre, bo ma takich rodziców, a nie, że matka się zapatrzyła. To mogło być takie 'tłumaczenie' dla blondyna o niebieskich oczach, męża blondynki o niebieskich oczach, któremu urodził się uroczy mulacik Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:13 Wieszanie firanek może spowodować odklejenie łożyska, także ten. Ja nie zamierzam! Mąż wie, że jak zachce mieć czystsze firanki, to sam sobie musi polatać pod sufitem. Do tej pory nie chciał Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:15 Mi się zawsze wydawało, że to chodzi o to, że nie powinno się rąk do góry podnosić ze względów fizjologicznych, w sensie, że może skurcze wywołać czy coś. Tak jak mycie okien. A to często w parze idzie: tzn mycie okien i firanki. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko98666 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:20 Nosika ktoras w ciąży naszyjnik? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:22 W poprzedniej ciąży miałam faze na korale. Zatem nosiłam i to dużo. Lekarz nic nie wspominał o owinięciu córki pępowiną. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:20 O tego typu przesądy są jak najbardziej ok. Ja bym do tego dołozyła zakaz gotowania! Bo grubas się urodzi (albo cokolwiek innego, byleby nie stac przy garach) Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:27 Nie można stać za długo przy kuchence, albo przy zmywaniu. Raz - można oparzyć brzuch Dwa - kiedy bęben już jest taki konkretny, to nie da się przy nich stać, tylko się trzeba nachylać. Nachylenie + brzuch -> szkoda dla kręgosłupa Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:32 Zdecydowanie tak miałam i potwierdzam Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:59 Przesądy których doświadczyłam: -fryzjer brzydko mnie ostrzygł bo miałam fanaberię z fryzurą a ciężarnej się nie odmawia bo myszy zjedzą cośtam już nie pamiętam co - jak ktoś przejdzie nad leżącą ciężarną to dziecko nie urośnie i potem jak mój mały syn nie wyrastał ponad 3 centyl to sobie o tym głupia przypominałam. Obecnie syn ma 185cm😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:40 Proste, proste. Tylko czy te teściowe to przekona? Pewnie zaraz odpowiedzą "ciąza to nie choroba" itp. Dla teściowej trzeba inną, subtelniejszą wersję stworzyć, a nie tak od razu delikatną, starszą panią faktami w łeb walić. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:47 Bo nie można dać wytłumaczenia, że kręgosłup boli. Na teściowej to nie sprawi wrażenia. Musi być coś bardziej zabobonnego. Typu- jak będziesz zmywała i moczyła ręce to dziecku będą się pociły brzydko dłonie ( wypowiedziane grobowym głosem) Albo jak będziesz stała przy kuchence dziecko będzie miało wielki , czerwony nochal Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 18:15 O to to! Piękne. Każda teściowa takie tlumaczenie przyjmie ze zrozumieniem. I czerwoną wstążeczkę na kuchence zawiąże żeby, nawet nieużywana, nie zagrażała brzemiennej. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:42 Sądzimy, że to bardzo głupie przekonania, zabobony jakieś ze średniowiecza rodem. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko98666 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 12:51 A nosilyscie lancuszki? Chodzilyscie pod sznurkami od prania? Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 13:01 oczywiście. Łańcuszki sznurki drabiny i ogień to są autentyk ze średniowiecza zabobony Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 13:29 Coś się tak uwzięła na te łańcuszki? Dziecko owija się pępowiną kiedy jest ona długa a dziecko jest ruchliwe, niezależnie od tego, czy nosisz kryzę, różaniec, łańcuszek czy nic. Trzeba się źle czuć w głowę, żeby w XXI wieku wierzyć w takie brednie! Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 23:41 Dziewczyno, pytasz o to często, więc specjalnie Ci odpowiem: nosiłam w ciąży łańcuszki, szale, korale etc. Obcinałam włosy, nie uciekałam przed czarnymi kotami, nawet pod drabiną przeszłam kilka razy (miałam remont). Pewnie spodziewasz się strasznych wieści, uspokajam: dziecię me jak rydz zdrowe, pępowiną nieowinięte etc. etc. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 13:14 sądzę że to wszystko głupoty, tak samo jak czerwona wstążeczka w wózku. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_kaw Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 14:26 Akurat nie -siedzenie w siadzie skrzyznym nie jest przesadem tylko zaleceniem albowiem w tej pozycji skraca się szyjka macicy Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 17:21 Jessu, przecież to troll. Nikt normalny takich pytań nie zadaje, jak autorka wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 17:25 Słyszałam że nie można wypinać języka a po kształcie brzucha łatwo poznać płeć dziecka. Jak masz chęć na na kwaśne to chłopak a słodkie dziewczynka Pod koniec tygodnia idę z teściową na zakupy dla maleństwa ze dwa razy pytała czy już można bo kiedyś tak się nie robiło. W pewnych mitach jest może i trochę sensu np. w tym że nie można trzymać za długo rąk do góry czyli słynne wieszanie firanek czy też mycie okien ale większość lepiej traktować z przymrużeniem oka. A, wkurzają mnie jeszcze kobiety które twierdzą że od początku były pewne płci dziecka jakby to było w skali od jednego do stu wyczuć co tam siedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko98666 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 17:54 Przecież to jest normalne pytanie dużo osób wierzy w takie cos zwlaszcza babki ciotki i potem ostrzegają Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko98666 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 17:55 A skąd niby te przesady jak nie od babc możecie sie smiac ale one w to wierzą Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: obalamy przesady ciazowe 12.09.16, 17:59 Bo obwinięcie pępowiną jest zagrożeniem dla życia dziecka. Kiedyś nie było USG to kobiety używały myślenia magicznego. Bo i tak niewiele od nich w tej kwestii zależało to choć dawały sobie złudzenie cienia kontroli. Teraz już nie trzeba wierzyć w czary mary. Teraz jest technika. Odpowiedz Link Zgłoś