Dodaj do ulubionych

olej kokosowy

19.09.16, 09:46
naczytałam się jaki zdrowy, odchudzający itp. zrobiłam na nim jajecznicę. dziecko odmówiło zjedzenia, ja zjadłam ale cały dzień było mi niedobrze sad da się przyzwyczaić?
to niby był rafinowany i nie powinien mieć smaku.
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: olej kokosowy 19.09.16, 09:49
      Rafinowany nie jest tak zdrowy, kup nierafinowany. On faktycznie ma kokosowy posmak i ja go np dodaje do owsianki - smakuje wtedy jak rafaello.
      • moje.m Re: olej kokosowy 19.09.16, 14:22
        uzywam od roku kokosowego oleju i nigdy smaku nie czulam. Uzywam rozne jakie akurat kupie. One sa bezzapachowe i bezsmakowe. Dziwne ze ty czujesz
        • asia-loi Re: olej kokosowy 19.09.16, 17:55
          moje.m napisała:

> uzywam od roku kokosowego oleju i nigdy smaku nie czulam. Uzywam rozne jakie akurat kupie. One sa bezzapachowe i bezsmakowe. Dziwne ze ty czujesz

Są dwa rodzaje oleju kokosowego. Jeden pachnie i ma więcej właściwości, drugi nie pachnie, ale został oczyszczony, czyli został pozbawiony swych właściwości.
          Może kupujesz różnych firm, ale ten niepachnący?
        • maggi9 Re: olej kokosowy 19.09.16, 20:31
          moje.m napisała:

> uzywam od roku kokosowego oleju i nigdy smaku nie czulam. Uzywam rozne jakie ak
          > urat kupie. One sa bezzapachowe i bezsmakowe. Dziwne ze ty czujesz

Zazwyczaj w sklepie są nierafinowane/bezzapachowe. One nie pachną, są wysokooczyszczone. Zaś nierafinowane pachną i smakują właśnie kokosem bo nie sa tak mocno oczyszczone a więc bogatsze w dobre składniki. Zobacz jaki olej masz w kuchni a potem się możesz dziwić.
    • jakasik0 Re: olej kokosowy 19.09.16, 09:50
      Jajecznicę to na maśle się robi. A na oleju kokosowym można kotlety usmażyć, albo nogi sobie nasmarować. smile
    • pasquda77 Re: olej kokosowy 19.09.16, 09:50
      Dziwne...smażę na kokosowym właśnie jajka i naleśniki nikt nie narzeka.Sobie i synowi smaruję chleb olejem kokosowym ( zamiast masła czy margaryny) i smakuje ok.Może stary ten olej? Mój nie zmienia smaku potraw.
      • moje.m Re: olej kokosowy 19.09.16, 14:23
        no wlasnie moj tez nie wplywa na smak
      • asia-loi Re: olej kokosowy 19.09.16, 18:03
        pasquda77 napisała:

> Dziwne...smażę na kokosowym właśnie jajka i naleśniki nikt nie narzeka.Sobie i synowi smaruję chleb olejem kokosowym ( zamiast masła czy margaryny) i smakuje ok.

Ja też smażę na nim jajecznicę (tym bezzapachowym). Chleb również nim smaruję (tym bezzapachowym) i czasami kładę na kromki plasterki ogórka małosolnego (pycha) i ten olej zastępuje mi masło.
        Normalnie trzymam go w szafce, więc jest zawsze dobry do smarowania, ale jak były upały i w moim mieszkaniu było bardzo gorąco, to raz jak go wyciągnęłam z szafki i odkręciłam, to się nim oblałam (taki się rzadki zrobił), więc go wstawiłam do lodówki, ale wyjęty prosto z lodówki nie chce się rozsmarować na chlebie (jak masło prosto z lodówki)
    • an.16 Re: olej kokosowy 19.09.16, 10:00
      Używamy kokosowego często (dzisiaj rano smażyłam na nim placuszki bananowe), ale nie przyszłoby mi do głowy dodawać go do jajek. Jajka smaży się na maśle albo na wędzonce. Omlet na słodko jeszcze by uszedł. No i kupuję tylko virgin, nierafinowany. Ten rafinowany przecież nie ma wartości.
    • lola211 Re: olej kokosowy 19.09.16, 10:02
      Po pierwsze- nierafinowany ma te wlasciwosci.
      Po drugie- trzeba przemyslec co na nim smazyc.
      Omlet z owocami jak najbardziej, ale do jajecznicy to tylko masło.
      Ja uzywam tego oleju np do zupy dyniowej, do dan owocami, do deserów.
      Ale wszystko inne robie na klarowanym masle.
    • mid.week Re: olej kokosowy 19.09.16, 10:08
      Też tak mam. Przerobiłam oleje różnych firm, rafinowane i nierafinowane. Są potrawy, do których zupełnie mi nie podchodzi.w sumie większość. Używam kokosowego do ciast, owsianki, omletu. Nic na ostro.
      • lola211 Re: olej kokosowy 19.09.16, 10:10
        Do ajatyckich na ostro sie nadaje jak najbardziej.
        Do wszelkich dan, gdzie po prostu pasuje kokos.
        • mid.week Re: olej kokosowy 19.09.16, 12:46
          Próbowałam i nie daje rady. Kurczak usmazony na kokosie nawet jako chinszczyzna rośnie mi w ustach.
    • swiezynka77 Re: olej kokosowy 19.09.16, 10:10
      kupiłam rafinowany właśnie dlatego że miał nie mieć smaku. nawet nie chodzi mi o smak samej potrawy. po zjedzeniu i umyciu zębów cały czas czuję jakby oblepioną tłuszczem jamę ustną. wczoraj cały dzień to się utrzymywało.
      • swiezynka77 Re: olej kokosowy 19.09.16, 10:11
        i nie jest to smak kokosa, tylko taki tłusty po prostu.
        • lola211 Re: olej kokosowy 19.09.16, 10:18
          Nie wiem co to za olej, ale albo z nim cos nie tak albo z waszymi odczuciami.
          Uywam oleju kokosowego od dawna i nie mam zadnych takich wrazen.
    • an.16 Re: olej kokosowy 19.09.16, 11:02
      Ależ do ostrych nadaje się jak najbardziej. Jak nie mam mleka kokosowego (a często nie mam, za to mam zawsze ten olej) to dodaję do dań curry czy zupy tajskiej. Ale do jajek ... są lepsze tłuszcze
      • berber_rock Re: olej kokosowy 19.09.16, 11:26
        Wszystko fajnie, ale dlaczego sprzedaja go w sprayu????
        • asia-loi Re: olej kokosowy 19.09.16, 17:58
          berber_rock napisał(a):

> Wszystko fajnie, ale dlaczego sprzedaja go w sprayu????

Ja widziałam tylko w słoiku. Z wyglądu przypomina smalec.
          • berber_rock Re: olej kokosowy 19.09.16, 20:13
            To w naszych warunkach atmosferycznych przypomina smalec. Ja widzialam w formie plynnej wersje kosmetyczna w sprayu do olejowania wlosow. Szkoda ze po przywiezieniu do Europy nie bylam w stanie go wyjac z butelki sad
    • mynia_pynia Re: olej kokosowy 19.09.16, 18:41
      Ja tam lubię go jeść paluchem ale tylko w stałej konsystencji. Uwielbiam też sobie przekąsić masło kakaowe ;P Jak koleżanka robi mi mydło to normalnie zjadam pojedyńcze produkty, masło sha też smakowałam, takie sobie ;P
      • loloszantrape Re: olej kokosowy 19.09.16, 18:52
        Wszystko z nim/na nim robie i wszystkim smakuje ,)
    • rerekum1 Re: olej kokosowy 19.09.16, 18:59
      Że zdrowy to rozumiem, ale odchudzający?
      • lola211 Re: olej kokosowy 19.09.16, 19:11
        Owszem, ma takie działanie.
        • rerekum1 Re: olej kokosowy 19.09.16, 20:25
          Jak każdy tłuszcz smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka