Dodaj do ulubionych

Polak=katolik

14.10.16, 16:47
Kaczyński w wywiadzie o "Czarnym proteście"
"Zresztą protest był groźny, ale mniej może dla partii, a bardziej dla fundamentów naszego narodowego jestestwa.
Dlaczego?
Bo był w istocie atakiem na Kościół i to atakiem bardzo ostrym."
Szanowny Panie Prezesie! O ile wiem, jest Pan zwolennikiem Piłsudskiego, a nie Dmowskiego. Spieszę zatem zawiadomić, że Marszałek by się pod tym nie podpisał. Marszałek nie używał zbitki "Polak-katolik" choćby dlatego,że katolikiem być przestał.
Kościół jak fundament narodowego jestestwa wyklucza z niego sporą część obywateli, w dodatku zdanie to stoi w sprzeczności z Konstytucją - nie tylko nielubianą przez Pana obecną, ale nawet Kwietniową.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Polak=katolik 14.10.16, 16:53
      Jeśli już koniecznie musimy wiązać poczucie narodowości z religią to fundamentami naszego narodowego jestestwa jest rodzimowierstwo. Naród istniał przed czasami chrześcijańskimi. Po raz kolejny się potwierdza, że brak wiedzy o legendarnej historii Polski sprzed chrztu jest bardzo szkodliwy, bo tworzy szkodliwe poczucie więzi między poczuciem polskości, a kościołem katolickim.
      • elle-hivernale Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:38
        No co ty, Polska zaczęła się od chrztu. Chrzest wziął i wyniósł z lasu bandy pogan, którzy wcześniej porozumiewali się systemem pierdnięć i chrząkań.
        • lauren6 Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:17
          Z drzewa zeszli.
          • fragile_f Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:00
            Musieli tylko ogonów się pozbyć. I futra.
        • xcv12 Re: Polak=katolik 15.10.16, 06:01
          elle-hivernale napisała:

> No co ty, Polska zaczęła się od chrztu. Chrzest wziął i wyniósł z lasu bandy po
          > gan, którzy wcześniej porozumiewali się systemem pierdnięć i chrząkań.

Ale za to mieli widelce! Już wtedy. A potem zanieśli ten widelec oświaty innym wink
      • kolpik124 Re: Polak=katolik 14.10.16, 21:10
        wtedy nie było narodu, co najwyżej związki plemienne, nie było czegoś takiego jak Polska

pojęcie narodu, a i to w specyficznej formie "narodu szlacheckiego" to dopiero XVI wiek, a już w nowoczesnej formie czasy rozbiorów i zaborów
        • lauren6 Re: Polak=katolik 14.10.16, 22:19
          Polska, Lechia, plemiona słowiańskie - jak ich zwał tak ich zwał. Ważne, że nie było próżni na mapie. Byli ludzie, którzy tworzyli społeczności, mieli jakąś religię, struktury, przeszli do historii czy to w podaniach pisemnych, czy to legendach.

Dziś o tym się nie mówi, zmowa milczenia. W szkole dzieciak łyknie mity rzymskie lub greckie, wykuje na pamięć datę bitwy pod Cedynią, ale nie zna imion 14 legendarnych władców sprzed Mieszka I. Takie bajdurzenia dla historyków zapaleńców. Ważne by ciemny lud wierzył, że 1050 lat temu dzikus przyjął chrzest i tak zaczęła się historia Polski.
          • ira_08 Re: Polak=katolik 15.10.16, 09:55
            Żadna zmowa milczenia. Historia to historia, legendy to legendy. Początki polskiej państwowości to 966 rok i tyle, nie ma co histeryzować. Chrzest to była decyzja polityczna przecież - i wielu zapomina, że w tych czasach nie istniał wcale współczesny KK, wielka schizma jeszcze się nie dokonała. Mam wrażenie, że tak jak jedni chcieliby polski naród zespawać z KK po wsze czasy od chrztu - choć go wtedy wcale nie było, tak innym trudno przełknąć fakt, że tak, ten chrzest był ważny i nie ma się co oburzać, że to był początek państwa polskiego. I od niego zaczynają się lekcje polskiej historii, choć o czasach wcześniejszych też się przecież na historii uczy.

Wcześniej próżni nie było i chyba nikt na lekcjach tak nie uważa - co nie zmienia faktu, że plemiona Polan nie tworzyły państwa, a naród to już w ogóle całkiem nowoczesny wynalazek wink To prawica by chciała wierzyć, że nasz naród ma 1000 lat.
    • aqua48 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:00
      Chyba nie próbujesz wmówić temu panu, że białe jest białe, a czarne, czarne...
    • mamma_2012 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:06
      Definicja Polaka się niebezpiecznie zawęża, a niechęć do nie-Polaków bardzo nasila, resztę można przewidzieć.
      • mamablue Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:09
        Oby nie sad
    • lusitania2 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:18
      verdana napisała:

> Marszałek nie używał zbitki "Polak-katolik" choćby dlatego,że katolikiem być p
      > rzestał.

ojtam, ojtam. Na pewno w ipn znajdą się "właściwe papiery", że Piłsudski, mimo przejścia na luteranizm był, jest i będzie najgorliwyszym z gorliwych katolików.
      Że prawda historyczna jest inna? Tym gorzej dla prawdysad, pod pisimi rządami rządzi "polityka historyczna" i tylko ona.
      • arwena_11 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:36
        Ale Piłsudski nie przeszedł na luteranizm =, bo tak mocno pokochał tamten odłam, ale żeby wziąć ślub. Sam raczej uważał się za ateistę, chociaż gdzieś czytałam że przed śmiercią się wyspowiadał?

Bardziej pasuje do Henryka VIII, który zmieniał wiarę w zależności od okolicznosci osobistych.
        • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:43
          Zmienil tylko raz, a to dlatego ze sie owczesny papierz na rozwod nie zgodzil a on syna potrzebowal. No coz, mial facet jaja (pomimo ze ogolnie go nie lubie) i nie podporzadkowal sie ksiadzu.
          • arwena_11 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:56
            Tyle że sam o sobie mówił, że jest ateistą - wiec ogólnie to robił z wiarą co mu pasowało. A przed śmiercią wyspowiadał się i przyjął sakrament chorych
            • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:10
              Kto sie uwazal za ateiste?
              • arwena_11 Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:22
                Piłsudski.
                • ola_dom Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:31
                  arwena_11 napisała:

> Piłsudski.

No właśnie. Tym samym więc nie utożsamiał państwowości i patriotyzmu z Jedyną Słuszną Religią, ani z żadną inną.
                  Prawnik Kaczyński tej lekcji najwyraźniej nie odrobił. Ja mogłam tego nie wiedzieć, ale prawnik...?
                  • arwena_11 Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:57
                    To raczej ciekawostka dla historyków. Ja akurat przeczytałam chyba wszystko co było dostępne o Piłsudskim, ale większość ludzi pewnie nie wie, że zmienił wyznanie dla ślubu.
                    • zla.m Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:00
                      Jak ktoś czytał cokolwiek o Piłsudskim, to o tym wie.
        • olena.s Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:32
          Obaj zmienili wyznanie z powodów męsko-damskich, u obu też świadczy to, że katolicyzm oraz pomysły teologiczne KK mieli w ......odwłoku (przypominam uprzejmie, że w czasach Piłsudskiego katolik, który by zblądził na nabożeństwo protestanckie musiał sie potem z tego spowiadać i prosić o rozgrzeszenie, no a w czasach Henia dopiero łądnie rozkręcały się wojny religijne. Za to Henio podobno zastanawiał się nad opcją przejścia na islam i komunikował w tej sprawie z sułtanem Maroka, ale może to być plotka - niemniej bardzo smaczna).
          Piłsudski sie przed śmiercia oczywiście nie spowiadał, natomiast o ile pamiętam nieprzytomnego namaszczano, żeby wyszło, że jednakowoż katolik-ci on.
          • arwena_11 Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:01
            No są zeznania świadków, że przed śmiercią z miłością patrzył na obraz Matki Boskiej i zrobił znak krzyża ręką. No i że skinął głową na pytanie czy chce rozgrzeszenia. Grono całkiem spore mu towarzyszyło przy tym. Na ile to prawda, a na ile pobożne życzenia - nie dowiemy się już nigdy.
            • nickbezznaczenia Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:07
              Dwie osoby, w tym jedna to ksiądz.
              • arwena_11 Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:10
                No nie wiem, czytałam że trochę więcej niż dwie. Ale może oni wyszli wcześniej.
                • nickbezznaczenia Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:11
                  Tak, na pewno wyszli wcześniej.
            • olena.s Re: Polak=katolik 14.10.16, 21:03
              (...) "Nie, nie chcę spowiedzi. Nie wierzę w Boga. Nigdym nie chodził do kościołów, nigdym nie bił czołem przy ołtarzach. Nie wierzę w to wszystko. I nie ma w moim sercu niedowiarstwa, tylko pewność, że się w proch obrócę. (...) Nawet teraz, kiedy mi głowie kołace osobliwa myśl, że może jednak coś tam znajde, tym bardziej życzę sobie wytrwać w wierności.
              Jesli Boga nie ma, na co mi ojciec od Jakobinów? A jeżeli jest, co soie o mnie pomyśli? Że w ostatniej chwili, ze strachu padłem przed nim na kolana? Janie! Jeżeli On jest, jest wielki, mądry i właśnie dlatego nie wyjde mu na przeciw." (...)
              Jak czytałam tę wypowiedź hrabiego de Sexe, myślałam sobie własnie o śmierci Pilsudskiego.
            • mid.week Re: Polak=katolik 15.10.16, 10:06
              Byli swiadkowie na to, że Bona cały majątek przekazała swojemu medykowi a dzieci wydziedziczyła... Tak więc z tymi świadkami to róznie była, szczególnie gdy są zainteresowani danym rozwojem sytuacji.
              U nas generalnie dobrze ma się przekonanie, że ateista to taki niedorozwój religijny, ale jak mu smierć zajrzy w oczy to zmądrzeje. Jak lezysz w szptalu to zawsze znajdzie sie ktoś zyczliwy kto przyczepi ci nad łóżkiem jezuska czy jp2, którego to chwilę wcześniej odczepiłaś.
    • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:27
      Jednak Polak-katolik wcale taki bezpodstawny nie jest. Mniejszosci religijnych w Polsce niewiele,papierz JPII wielbiony bardzoej niz Jezus, ksieza obecni w zasadzie wszedzie,otwarcie mostu - ksiadz kropidlem kropi itp. Spoleczenstwo dalo sobie wprowadzic religie katolicka do szkol i wiekszosc dzieci posyla, kilka procent nie chodzi a bywa ze sa 100%klasy uczeszczajacych. Kosciolow w Polsce jest mnostwo, swieta religi katolickiej podporzadkowane do tego stopnia ze ksiaza przestrzegaja przed Halloween itd.
      A gdy taki Polak za granice wyjedzie to tym bardziej katolicyzm podtrzymuje. Takze tego.
      • verdana Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:30
        Dziękuję za informację, ze nie jestem Polką.
        • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:32
          Wiekszosc jest i do tego katolikami.
          • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:34
            Polska ogolnie jest krajem postrzeganym jako katolicki a Polacy sami sie okreslaja jako katolicy wiec co tak dziwi?
            • araceli Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:44
              yamilca197 napisał(a):
              > Polska ogolnie jest krajem postrzeganym jako katolicki a Polacy sami sie okresl
              > aja jako katolicy wiec co tak dziwi?

No takie typowe katolickie przejawy chrześcijaństwa jak rasizm, ksenofobia, złodziejstwo, oszukiwanie na podatkach i inne podobne tongue_out
          • mid.week Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:34
            A mniejszość ma sie wynieść zeby nie przeszkadzać?
            • rozaly Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:38
              W sumie to ja bym się chętnie wyniosła, nie będę przeszkadzać w rozwijaniu katolickiego jestestwa narodu
            • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:44
              mid.week napisała:

> A mniejszość ma sie wynieść zeby nie przeszkadzać?

A czy ja cos takiego twierdze?zwracam tylko uwage ze takie poczynania rzadzacych i koscila nie biora sie z nikad.
              • mid.week Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:12
                Ale rządzący to nie powinna być sekta religijna. Równie dobrze można ustalić, że polacy to w większości biali (tez fakt), więc jakikolwiek kolorowy na ulicy będzie zamachem na polskość.
                • mdro Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:19
                  Znikąd. Jak rany, szacunek do języka już nie jest przejawem patriotyzmu?
                  • mid.week Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:22
                    yyyy...?
                    • mdro Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:32
                      Do yamilca197 było - "nie biora sie z nikad".
                      • rosapulchra-0 Re: Polak=katolik 15.10.16, 01:07
                        E tam, najma od pozowała na bi_scotti, ale zdecydowanie jej to nie wychodzi wink
                        A poza tym nie wiemy, że jest patriotką, mieszka poza Polską od dobrych kilkunastu lat.
                • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:19
                  mid.week napisała:

> Ale rządzący to nie powinna być sekta religijna.

Oczywiscie ze nie powinna ale jest a dlatego ze spoleczesntwo na to pozwala nie tylko poparciem ale tez brakiem sprzeciwu.
                  • mid.week Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:33
                    Jasne bo czarny protest to zabawa taka była a nie forma sprzeciwu... Jakże mogłam zapomnieć.
                    • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:07
                      mid.week napisała:

> Jasne bo czarny protest to zabawa taka była a nie forma sprzeciwu... Jakże mogł
                      > am zapomnieć.

Tyle ze protesty to teraz gdy widmo smierci rodzac pod przymusem kazde dziecko jest calkiem realne w wczesnjen jakos sprzeciwu specjalnie nie manifestowano.
                      • zla.m Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:57
                        yamilca197 napisał(a):

> Tyle ze protesty to teraz gdy widmo smierci rodzac pod przymusem kazde dziecko
                        > jest calkiem realne w wczesnjen jakos sprzeciwu specjalnie nie manifestowano.

Yhy, manifestacje KOD-u to były takie wiece poparcia.
                        • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:20
                          zla.m napisała:

> yamilca197 napisał(a):

> Yhy, manifestacje KOD-u to były takie wiece poparcia.
                          >

A ten KOD to przeciwko czemu protestowal, kk? Faktycznie, starsznie zamierzchle czasy.
                          • zla.m Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:42
                            Uwagi o zamierzchłych czasach nie rozumiem, protesty KOD rozpoczęły się krótko po wyborach, a rozmowa dotyczyła zachowania rządzących i tego, że nie ma wobec nich sprzeciwu, a nie kk jako takiego. Protesty KOD dotyczyły głównie TK, ale też innych spraw, w tym popieranej przez kk i prezentowanej przez ciebie idei zawłaszczenia Polski przez katolików (m.in. protesty w okol. dnia niepodległości rok temu).
                            • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 21:12
                              zla.m napisała:

> Uwagi o zamierzchłych czasach nie rozumiem,

A szkoda.

protesty KOD rozpoczęły się krótko > po wyborach, a rozmowa dotyczyła zachowania rządzących i tego, że nie ma wobec nich sprzeciwu, a nie kk jako takiego.

No wiec wlasnie.
                  • ola_dom Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:38
                    yamilca197 napisał(a):

> Oczywiscie ze nie powinna ale jest a dlatego ze spoleczesntwo na to pozwala nie
                    > tylko poparciem ale tez brakiem sprzeciwu.

Jasne, verdana tak przyszła wyrazić poparcie,
                    tak samo większość w tym wątku dołączamy się gremialnie do poparcia,
                    no i wczoraj goście Jarosława też popierali z całej siły.

Ale wcale nie dziwi mnie to, co i jak piszesz - tak jak typowy przedstawiciel swojego grona widzisz to, co chcesz widzieć i tłumaczysz, że czarne jest białe, bo takie jest Twoje zdanie i Ty się z nim zgadasz, a ksiądz i Jarosław także, o! Więc bez dyskusji, bo wszyscy wiedzą, jaka jest prawda, a jest taka, jak mówisz.
                    To tak mniej więcej.
        • bi_scotti Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:01
          Oh, c'mon, Verdana, nie kryguj sie wink Bycie "minority", ktorego osobiscie doswiadczam cale zycie gdziekolwiek sobie nie pozyje, bywa uciazliwe w krajach niedemokratycznych (np. PRL) ale w obecnej PL to nie powinien byc zaden problem, eh wink
          BTW, bedac minority, nawet w (sorry za slownik) pierdlu, wciaz mozna czuc sie jakas tam elita - to nie jest zle samopoczucie, jestem pewna, ze wiesz smile Cheers.
          • daisy Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:34
            Oj problem, problem. Zwłaszcza jak masz dzieci. Przestaje być śmiesznie.
        • zla.m Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:23
          Razem ze mną. Madagaskar wciąż wolny? wink
      • zla.m Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:15
        papieŻ! Co to jest, że im bardziej Polak-katolik, tym gorzej stoi z własnym językiem
      • maadzik3 Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:32
        po pierwsze papież nie papierz bo mnie heretyczkę trzęsie
        po drugie cóż, od dawna wiem że (z różnych powodów) dla części współobywateli Polką nie jestem, nie robi na mnie wrażenia, ale sympatyczne nie jest zwłaszcza w stosunku do takich na których robi
        po trzecie do 1939 r. począwszy od XVI wieku katolicy nie mieli w Polsce nawet 50%, owszem byli najliczniejszą grupą, zwykle w okolicach 40-44%.
        Rozumiem że Rej, Kochanowski, Brzechwa, Tuwim, Frycz-Modrzewski, Bem, Maria Skłodowska-Curie, Korczak czy Rubinstein, Bolesław Leśmian, Krzysztof Arciszewski i wielu wielu innych też nie było Polakami. W dobrym towarzystwie będę smile
      • srebrnarybka Re: Polak=katolik 15.10.16, 01:38
        Ja tak OT: jako polska patriotka mogłabyś prawidłowo stosować zasady polskiej ortografii. Słowo "papieŻ" pisze się przez "ż", bo to nie pochodzi od papieru, tylko od łacińskiego słowa "papa", przejętego zresztą z greki. Jeszcze jeden przykład na to, jak wielką krzywdę wyrządzili polskiej kulturze komuniści wyrzucając w 1948 czy 1949 ze szkół łacinę. Ale to mniejsza. W każdym razie uważam, że dbanie o kulturę języka polskiego w mowie i piśmie jest obowiązkiem patriotycznym Polaka niezależnie od wyznania bądź braku wyznania.
    • livia.kalina Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:38
      To jest jakiś ich nowy pomysł. Zaczynają tę prawdę objawiona przemycać mniej lub bardziej subtelnie. Kilka dni temu słuchałam wypowiedzi Mariana Piłki, który tłumaczył, że to przecież oczywiste, że Solidarność jest/była ruchem katolickim. Plus długi pokrętny wywód w roli dowodu tej tezy.
      • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:55
        Jednak kojarzy sie kk nie bez powodu, L Walesa z wizerunkiem matki boskiej w klapie marynarki chodzil a caly ruch byl zwiazany z kk.
        • bi_scotti Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:05
          yamilca197 napisał(a):

> caly ruch byl zwiazany z kk.
          >

Pomijajac tych paru lewakow, o ktorych pewnie nie warto juz dzis pamietac, eh ... bo nie dosc, ze lewicowi to jeszcze niektorzy byli mojzeszowi ... No przeciez niemozliwym jest zeby "tacy" ow ruch rozruszali. Life.
          PS. Czy jest emoticon na sarcasm?
        • mdro Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:21
          Twoja znajomość historii najnowszej dorównuje, obawiam się, umiejętności pisania w języku polskim...
          • bi_scotti Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:59
            mdro napisała:

> Twoja znajomość historii najnowszej dorównuje, obawiam się, umiejętności pisani
            > a w języku polskim...

Don't worry! Jeszcze pamietam jak (rowniez i dla Twojej korzysci) te historie najnowsza tworzylam. Jeszcze ten Niemiec z nazwiskiem na "A" u mnie nie zagoscil tongue_out Cheers.
            • nickbezznaczenia Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:03
              Drzewko, Bi!
            • mdro Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:04
              Bi-scotti, czytaj drzewko wink. Moja wypowiedź jest na tym samym poziomie wcięcia co Twoja i jest odpowiedzią na wpis yamilca197. (Muszę się nauczyć cytować wpis, do którego się odnoszę, bo to forum jest zdecydowanie mniej czytelne niż kiedyś).
              • bi_scotti Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:10
                Sorry, ja czytam z "drzewkiem" - zle czytam?
                Anyway, sorry smile
              • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:10
                Nie martw sie mdro moja posownia,masz wieksze zmartwienia jesli mieszkasz w katolickiej Polsce.
                A histirie znam ale widze ze Polak lubi zapomianc i przekrecac zeby do teori pasowalo.
                • mdro Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:36
                  Utożsamianie ruchu "Solidarności" z Kk bez wątpienia świadczy o znajomości historii, podobnie jak przekonanie, że trzeba być katolikiem, by być Polakiem.
                  • livia.kalina Zaczeronijmy więcej z krynicy mądrości..... 14.10.16, 20:01
                    Nie chciałabym, żeby W#as to ominęłowink

"Marian Piłka (ur. 1954) – polski polityk prawicowy, poseł na Sejm RP.

Antykoncepcja rozregulowuje organizm kobiety i prowadzi do niepłodności.

Najpierw kibicujemy Polakom, potem krajom katolickim, wreszcie chrześcijańskim. I tu wolimy prawosławie niż heretyków. Jeśli nie grają chrześcijanie, kibicujemy monoteistom. A na końcu wszystkim, byle nie Niemcom…
                    Źródło: Robert Mazurek, Komu powinien kibicować katolik, „Plus-Minus”, rp.pl, 16 czerwca 2012

Niestety, moje nazwisko nie pochodzi od futbolu, ale od piłki do rżnięcia.
                    Źródło: TVN24, 26 kwietnia 2007

Odrywanie dziecka od matki to przemoc psychiczna.
                    Opis: o urlopach rodzicielskich dla ojców, debata „Gazety” 10–11 czerwca 2006.
                    To kobieta piękna, łagodna i dobra. I zawsze uśmiechnięta. Dla niej rodzina jest podstawą, potrafi poświęcić dla niej swoje ambicje. Ona wie, co jest dla niej najważniejsze. To wychowanie polskich patriotów w naszej świętej katolickiej wierze.
                    Opis: o ideale kobiety.
                    Źródło: „Przekrój”, październik 2006
                    "
      • anorektycznazdzira Re: Polak=katolik 15.10.16, 00:10
        się kościółek przewróci wreszcie na tym nadużyciu.
        jak ktoś jest zbyt pazerny to się wreszcie udławi.
      • anorektycznazdzira Re: Polak=katolik 15.10.16, 00:10
        się kościółek przewróci wreszcie na tym nadużyciu.
        jak ktoś jest zbyt pazerny to się wreszcie udławi.
    • kozica111 Re: Polak=katolik 14.10.16, 17:59
      Coś tam kombinował z wyznaniem, ale miał zawsze duże nabożeństwo do Matki Bożej i to go uratowało.
      • mdro Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:17
        Przed czym uratowało? big_grin
        • livia.kalina Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:28
          >Przed czym uratowało?
          Tez jestem bardzo ciekawa. Może przed śmiercią? Piłsudski wcale nie umarł - Popija margaritę z Elvisem Presleyem.
          • mdro Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:33
            W Jarkacza reinkarnował...
      • zla.m Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:19
        Ale że masz jakąś bezpośrednią relację z zaświatów i wiesz czy tylko tak klepiesz?
        • verdana Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:30
          Na pewno socjalista z PPS-frakcji rewolucyjnej, który w dodatku porzucił KK, miał niezwykle nabożeństwo do wszystkich świętych i Matki Boskiej.
          • paszczakowna1 Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:55
            Jej się chyba Piłsudski z Januszem Radziwiłłem z "Potopu" pomylił.
            • zla.m Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:04
              big_grin
          • anorektycznazdzira Re: Polak=katolik 15.10.16, 00:12
            oni tam sobie tworzą takie urban legend i tak długo powtarzają z przekonaniem, aż sami uwierzą, że ich romantyczne farmazony to prawda.
      • nickbezznaczenia Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:36
        "Cud' nad Wisłą to Piłsudski miał w dużym poważaniu.
        • olena.s Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:41
          Koncepcje "cudu" forsowąła narodowa katolicka prawica (która jednocześnie puszczała obegi, że Piłsudski ma połączenie ze sztabem Budionnego) poniewaz każdy kolejny listek lauru w wieńcu Naczelnika był jej solą w oku. Lepsza więc była dla nich bezpośrednia interwencja Matki Boskiej niż konieczność uznania, że Pisłudski dobrze dowodził i wygrał bardzo ważną wojnę.
          • nickbezznaczenia Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:49
            Ale dlaczego m to tłumaczysz?
            Przecież właśnie o tym pisałam.
            • olena.s Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:54
              Rozwijam twoją myśl, aniele, by kaganek oświaty rozjaśnił mroki coponiektórych umysłów.
              • nickbezznaczenia Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:59
                Tylko bez aniołów proszęsmile
                • olena.s Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:41
                  Ciach - i po skrzydełkach.
    • sumire Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:46
      I tak właśnie zaczyna się fundamentalizm religijny.
    • la_mujer75 Re: Polak=katolik 14.10.16, 18:59
      Polecam piosenkę Kultu "Polska jest ważna" - dla mnie idealnie nawiązuje do Verdany postu "Polak+Katolik" smile I ta mina na koniec, gdy Chrystus rozkłada ramiona i ukazuje się napis "Jestem żydem"...
      Kocham swój kraj, wychowuję swoje dzieci, ucząc ich historii (studiowałam historię, więc co nie co wiem wink ) Polski.
      Coraz bardziej przeraża mnie, że czuję, iż zaczyna dla mnie i moich dzieci brakować miejsca. Jestem ateistką, nie znoszę KK (moja niechęć wzrosła ostatnimi czasy), brzydzę się takiej moralności, jaką na siłę usiłują mnie wcisnąć ludzie, którzy są dla mnie moralnymi zerami, a już na pewno żadnymi autorytetami. I wqrza mnie szarganie i wycieranie się tych przebrzydłych mord wielkimi słowami, jakimi dla mnie jest "ojczyzna".
    • paszczakowna1 Re: Polak=katolik 14.10.16, 19:47
      A dla mnie to ględzenie znaczy, że Kaczyński się boi, że mu kler ucieka. Biskupi trzymają z wygrywającymi.
    • paszczakowna1 Pamięta ktoś ZChN? 14.10.16, 19:54
      "ZChN to najkrótsza droga do dechrystianizacji Polski" Jarosław Kaczyński
    • yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:19
      Dla mnie to dobra wiadomosc ze pisze na forum,w ktorym wiekszosc to nie-Polacy,od razu mi emigrantce lepiej.
      Ematki juz w zasadzie udowodnily,ze Polak to wszystko jest tylko nie Katolik. W koncu liczy sie co bylo ponad 1000 lat temu, to ze praprapraprapraprapraprapraprapra.........dziadek nie byl Katolikiem no i Pilsudski tez nie byl. Co tam 1000 lat histori, co tam polska przestrzen napakowana kosciolami jak dobra kasza skwarkami, one puste stoja, niszczeja,nikt nie wie kto, kiedy i za co i dla kogo je zbudowal, w sumie mozna by je dla uchodzcow na schronienie oddac. Ksieza i katechetki w pustych klasach siedza, czasem 1-2 dzieci przyjdzie ale jak chore to i 3 tyg pod rzad nikogo nie ma, chrzty niemowlat to taki folklor, a sluby i pogrzeby katolickie to rzadkosc. Generalnie kto to wymyslil ze Polak to Katolik a Polska kraj katolicki. Dobry zart. big_grin
      • mama303 Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:54
        yamilca197 napisał(a):

>Generalnie kto to wymyslil ze Polak to Katolik
        jakiś ignorant posługujący się stereotypem

• yamilca197 Re: Polak=katolik 14.10.16, 20:59
          Oczywiscie big_grin
      • gulcia77 Re: Polak=katolik 15.10.16, 00:16
        A masz świadomość, że okrojona Polska, w takiej formie, w jakiej dziś istnieje, jednolita (no w miarę jednolita) etnicznie i religijnie, to po prostu spełnienie mokrych snów batiuszki Stalina?
        Słowa te pisze ateistka, wywodząca się z rodziny Świadków Jehowy, o korzeniach polskich, ukraińskich, francuskich i węgierskich. To kiedy mam się wyprowadzać?
      • maadzik3 Re: Polak=katolik 15.10.16, 11:04
        No jasne, rozumiem że z literatury polskiej wywalamy Reja, Kochanowskiego, Frycza-Modrzewskiego, Brzechwę, Tuwima, Leśmiana i paru innych.
        A z historii Polski m.in. gen Sowińskiego, Arciszewskiego, Bema, gen. Andersa
        Przynajmniej młodzież będzie miała mniej zakuwania wink
        • olena.s Re: Polak=katolik 15.10.16, 11:09
          Nie zapomnij też o tych muzułmańskich Tatarach w polskiej armii, i wszystkich tych zdrajcach imperiów, którzy tworzyli po 1918 polską marynarkę, przemysl itp...
    • gogologog Re: Polak=katolik 14.10.16, 21:05
      > Kościół jak fundament narodowego jestestwa wyklucza z niego sporą część obywateli

Jesli juz to sami sie dobrowolnie wykluczyli ...
      • verdana Re: Polak=katolik 14.10.16, 21:57
        Piłsudski też sie wykluczył. Ciekawe.
      • maadzik3 Re: Polak=katolik 14.10.16, 22:29
        zaraz to wszyscy katolicy są Polakami od tej pory - no, skoro to podstawa
        • gat45 Re: Polak=katolik 15.10.16, 00:21
          Większość Polaków to kobiety.
          Wniosek ?
      • anorektycznazdzira Re: Polak=katolik 15.10.16, 00:16
        Pomyliło ci się, nie rozmawiamy o Watykanie
    • nathasha Re: Polak=katolik 15.10.16, 09:07
      Ale on to przeciez mowi do swoich wyborcow i ma kompletnie w dupie ze wiekszosc moze miec inny poglad, nie byc katolikami czy nawet wierzacymi. Dla niego wazny jest jego elektorat ktory pojdzie na wybory i KK ktory tych ktorzy do kosciola chodza zacheci do glosowania na jedna sluszna partie.
    • ira_08 Re: Polak=katolik 15.10.16, 10:15
      Mnie to już nie rusza, katoliczką nie jestem, mój mąż nie jest i w rodzinie nawet żadnego katolika nie ma. Jasne że katolicyzm w historii Polski odgrywał dużą rolę (i na minus i na plus, ogólnie piszę). Jasne, że żyjemy w kręgu kultury judeochrześcijańskiej, w której możesz żyć nie wiedząc kim był Thor czy Światowid, ale nie odnajdziesz się bez wiedzy na temat Biblii i mitologii. Ale fundament narodu? Naród to pojęcie dość młode i tym, co go tworzyło było coś zdecydowanie więcej niż wspólna wiara, która wcale przez lata wspólna nie była.

Mówienie o Kościele w kwestii tradycji mi nie przeszkadza - wszak taka Norwegia czy Dania mają swoje oficjalne wyznania. W Anglii monarcha jest głową Kościoła. Tam potrafią jakoś podejść do tematu spokojnie, bez przeginki w żadną stronę (pt. każdy Norweg to luteranin vs. luteranizm nie miał znaczenia dla historii Norwegii). W Polsce Kościół Katolicki staje się parodią. I dziwię się, że katolicy tego nie widzą.
      • livia.kalina Re: Polak=katolik 15.10.16, 11:00
        bardzo rozsądna wypowiedź
    • livia.kalina Może troche pięknej histroii Polski 15.10.16, 11:13
      dla ignorantów z Petersburja np.

"Konfederacji warszawska uchwalona 28/29 stycznia 1573 r. Był to akt, który wprowadzał oficjalnie wolność sumienia w Rzeczypospolitej, zakaz prześladowania za wiarę, wprowadzał wolność religijną. Był to pierwszy taki akt w Europie. Episkopat katolicki nigdy nie uznał ważności tej ustawy. Był to szczytowy moment wpływów Reformacji w Polsce, która jak żaden inny kraj europejski cieszyła się tolerancją religijną, która jako jeden z niewielu krajów dawała schronienie prześladowanym, która nie zaznała potwornych wojen religijnych pustoszących Francję i Niemcy tego okresu. Mówiło się wówczas, że jeśli szukasz jakiejś zaginionej religii — zaglądnij do Rzeczypospolitej."

I jeszcze nie-polacy no nie katolicy:
      Rej- kalwinista
      Józef Bem -muzułmanin
      luteranie:
      Juliusz Konstanty Ordon (ten od reduty Ordona)
      Józef Longin Sowiński (ten od obrony Woli)
      Janusz Korczak- Żyd
      Maria Curie-Skłodowska-ateistka, jako i poniżej ateiści
      Andrzej Sapkowski
      Wisława Szymborska
      Witkacy
      Tadeusz Różewicz
      Czesław Miłosz
      Gombrowicz
      Lem
      Boy Żeleński,
      Tadeusz Kościuszko

Jak dobrze spojrzeć to nie wiem kto z wielkich Polaków był katolikiem wink
      • verdana Re: Może troche pięknej histroii Polski 15.10.16, 15:56
        Jan Paweł II Był katolikiem!!!
        • bi_scotti Re: Może troche pięknej histroii Polski 15.10.16, 17:09
          Ale to chyba nie chodzi o licytacje kto byl, kto nie byl (Roman-Catholic), kto mniejszy (???) Polak, kto wiekszy ... Tak idealistycznie, acz niekoniecznie naiwnie (!) rzecz ujmujac, kazdy z nas winien miec w pelni zagwarantowana rownosc polskosci bezprzymiotnikowej. O to przeciez chodzi zeby po prostu byc Polakiem, regardless of religion (or lack of)! Tak po prostu jestem Polka, bez dodatkowych "epitetow", eh. I wszystkim nam zycze zeby to bylo wystarczajace (i w 100% wiazace!) dla kazdej wladzy aby traktowac nas powaznie, odpowiedzialnie i z szacunkiem. Serwus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka