20.11.16, 20:30
Co można wlewać do inhalatora oprócz soli fizjologicznej. Aptekarka powiedziała ze bez recepty nic nie ma. Kupiłam alpe leśną - taką miksturę ziołową na której pisze ze jest m.in. do inhalacji - tylko zastanawiam się czy nie do takiej w kąpieli. Słyszałam ze olejki eteryczne, ale aptekarka powiedziała ze tez nie. A wy coś stosujecie? Dla osoby dorosłej.
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Inhalacje 20.11.16, 20:42
      Moja aptekarka dała mi olejek sosnowy i eukaliptusowy. Stara pani mgr z porządną wiedzą, zawsze mi służy radą.
      • klamkas Re: Inhalacje 20.11.16, 20:44
        Ja też używam sosnowego, albo z drzewka herbacianego, albo po prostu Olbasu. Zależy na co te inhalacje.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Inhalacje 20.11.16, 20:48
          O, herbacianego nie stosowałam. Na co dobrze robi?
          • klamkas Re: Inhalacje 20.11.16, 20:50
            Ma właściwości bakteriobójcze, więc na katar i kaszel natury bakteryjnej.
            • memphis90 Re: Inhalacje 17.12.16, 10:18
              Nie wolno do nebulizatora wlewać olejków uncertain
        • dorek3 Re: Inhalacje 20.11.16, 21:43
          Jak sobie kiedyś zapodałam Olbasa do inhalatora to myślałam że się uduszę. A to była naprawdę jedna kropla.
          • memphis90 Re: Inhalacje 17.12.16, 10:25
            Ja sobie kiedyś przypadkiem zapodałam kropelki Olbas do nosa big_grin Myślałam, że mi dziurę do mózgu wypali, choć- przyznaję- przeczyściło zatoki solidnie i trwale...
    • terencja07 Re: Inhalacje 20.11.16, 22:50
      Dla dziecka i dla osoby dorosłej polecam Nebu dose - są dwa rodzaje.
      • aqua48 Re: Inhalacje 17.12.16, 15:04
        Ja robię inhalacje z roztworu soli bocheńskiej. Można dodać azulan. Olejki można też - pichtowy, a nawet amol.
    • mid.week Re: Inhalacje 20.11.16, 22:53
      Olbas, szałwia, wciśnięty czosnek, czystek.
    • drobnostka7 Re: Inhalacje 20.11.16, 22:56
      Ja na przyblokowane zatoki sinupret w kroplach rozcieńczony solą fizjol. stosuje.. On nie jest na recepte.. Mam też mgiełke solankową ..
    • anika772 Re: Inhalacje 20.11.16, 23:02
      Ług ciechociński
      Mucosolvan, przy wskazaniach, na receptę.
      Dziwię się że piszecie o olejkach, do mojego inhalatora nie wolno wlewać żadnych olejków.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Inhalacje 20.11.16, 23:20
        Dlaczego? Jaki masz nebulizator?
        • nowel1 Re: Inhalacje 20.11.16, 23:30
          Nebulizatory służą do tworzenia aerozolu, który nawilża i jest nośnikiem dla odpowiednich leków, jeśli są potrzebne. Nie służy do "aromaterapii" olejkami, które lekami nie są.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Inhalacje 21.11.16, 07:37
            Myślę ze jednak bede polegc na zdaniu profesjonalistow a nie anonimowego nicka z forum.
            • nowel1 Re: Inhalacje 21.11.16, 08:50
              Gdzieżbym miała władzę, żeby Ci coś narzucać smile Aczkolwiek nie spotkałam się z sytuacją, żeby pulmonolog zalecał moim pacjentom "inhalacje" olejkami. W zasadach aerozoloterapii też nic nie pisali... ale Twoi profesjonaliści pewnie po prostu mają dostęp do innych źródeł wink
              • zuleyka.z.talgaru Re: Inhalacje 21.11.16, 09:49
                Możesz kpić. Enjoy.
                • nowel1 Re: Inhalacje 21.11.16, 13:11
                  A Ty wiesz lepiej i będziesz inhalować olejkami. Enjoy.
                • memphis90 Re: Inhalacje 17.12.16, 10:20
                  Ale ona ma rację. Do nebulizatora nie stosuje się żadnych olejków, olbasów, czosnku ani sinupretu. Trudno mi sobie wyobrazić, żeby profesjonalista nakazał Ci nebulizacje z powyższych. Olejki można wlać do nawilżacza powietrza, takiego pokojowego, ale nie do nebulizatora.
          • anika772 Re: Inhalacje 21.11.16, 07:59
            Nie pamiętam jak się nazywa, ale podczas zakupu usłyszałam dokładnie to, co pisze nowel1.
            • truscaveczka Re: Inhalacje 21.11.16, 11:10
              No a jak, olejki to sobie można do kominka, do kąpieli albo do kubka z wrzątkiem. Ale nie do nebulizacji, na litość.
              • bisiek10 Re: Inhalacje 21.11.16, 16:12
                Do mojego nebulizatora tez nie wolno nic oprocz lekow do tego przeznaczonych i soli fizjologicznej wlewac.Zadnych olejkow itp.I to nie opinia nicka z forum tylko zalecenie producenta.I z tego co wiem do zadnego nebulizatora nie wolno.
    • odnawialna Re: Inhalacje 20.11.16, 23:40
      Akurat temat dla mnie, dziękuję smile
      Właśnie kupiliśmy inhalator MEDEL dla córki, jutro ma być dostarczony. Jak inhalować córę to wiem, ale pomyślałam, że sama skorzystam, bo zimą mam ciągle problemy z oskrzelami. Mogę? Czym się inhalować?
      • nowel1 Re: Inhalacje 21.11.16, 00:43
        Nebu-dose hypertonic
    • dziennik-niecodziennik Re: Inhalacje 21.11.16, 07:49
      olejki mozna, ale nie we wszystkich inhalatorach. jak masz nieodpowiedni typ to go sobie spieprzysz i tyle.
      przeczytaj w instrukcji urządzenia czy mozna olejki. jak mozna to prosze bardzo. tylko kup takie ktore mają przeznaczenie m.in. do inhalacji, bo dużo jest takich tylko to użytku zewnętrznego (masaże, kominki zapachowe etc).
    • mum2004 Re: Inhalacje 21.11.16, 08:05
      Też używamy nebudose dose. Lekarka nam zaleciła. Mam wrażenie ze to taka sól fizjologiczna tylko ze droższa.
      • schiraz Re: Inhalacje 21.11.16, 15:58
        nebu dose nie powinna być używana ot tak, bo mam kaprys. To stężona sól fizjologiczna, która ma lepszą penetrację. Oznacza to, że mocniej niż zwykła sól rozrzedza wydzielinę i działa wykrztuśnie. Nie ma potrzeby stosowania jej gdy nie ma objawów chorobowych. Do nebulizacji polecam mgiełkę zabłocką. Kupuje się ją w aptekach, nadaje się do nebulizacji, zawiera sole mineralne i ładnie nawilża śluzówki oddając przy tym to co w sobie ma. Kosztuje mniej niż 10 zł a starcza na rok bo to duża butla. Małym dzieciom (niemowlęta i do 3 roku życia) poleca się rozcieńczanie pół na pół z solą fizjologiczną zwykłą.
        • szarsz Re: Inhalacje 21.11.16, 16:05
          Ja stosowałam mgiełkę. Ona ma duże stężenie soli, więc jest świetna, jak infekcja zejdzie niżej.
          • schiraz Re: Inhalacje 21.11.16, 16:13
            Lekarze moich dzieci generalnie stosują zasadę, że nebulizacja jak coś się dzieje. Nie profilaktycznie czy na co dzień. Przy początkach kataru czy kaszlu czy choćby przeziębienia tak ale tak po prostu bo dziś mróz na dworze i sucho, to już nie. Mgiełka tak jak i nebu dose działa gdy jest stan chorobowy, bo po prostu wtedy widać efekty. Przy czym tylko niebieskie nebu dose jest tą stężoną - silniejszą solą, zielone nebu dose zawiera kwas hialuronowy który ma działanie nawilżające. Plmunolog dzieci radził mi niebieską przy kaszlu, zieloną przy gardle chorym.
    • leszekem Re: Inhalacje 17.12.16, 09:26
      Olejki eteryczne dodane do soli fizjologicznej w nebulizatorze będą miały zbyt wysokie stężenie- mogą podrażnić drogi oddechowe. W końcu pojemniczek na płyn ma raczej małą objętość. Nie każdy ma dostęp do organicznych solubilizatorów. Jeśli juz ktoś się zdecyduje na stosowanie olejków w nebulizatorze, to najlepiej mieć oddzielną część do generowania pary, w której będziemy używać olejków. I KONIECZNIE OD RAZU PO UŻYCIU dokładnie umyć żeby pozbyć się pozostałości olejków ponieważ mogą wejść w reakcję z plastikiem i zniszczyć go. Może lepiej stosować klasyczną inhalacje aromaterapeutyczną czyli gorąca woda, olejek i ręcznik.
    • memphis90 Re: Inhalacje 17.12.16, 10:24
      Jak jest kaszel suchy, krtaniowy, mocno wysuszone drogi oddechowe albo chcesz zrobić inhalację w nocy - sól fizjologiczna albo Nebudose Hyaluronic czy inne mgiełki, ale o stężeniu fizjologicznym.
      Jeśli kaszel jest produktywny, duża ilość wydzieliny albo wydzielina bardzi gęsta, kleista - 3% solanka, 3% sól fizjologiczna (czyli Nebudose Hypertonic albo można pomieszać samemu sól 10% i 0.9% w stos. 1:7), na receptę mucosolvan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka