Dodaj do ulubionych

wymioty żółcią

29.11.16, 06:41
jak sobie pomóc?
po nocy spędzonej nad sedesem nie mam już czym zwracać- poza właśnie żółcią. nie mam już sily.
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 06:42
      Natychmiast na pogotowie! To może być wyrostek, woreczek żółciowy, zapalenie żołądka, trzustki lub wątroby. Nie lekceważ tego.
      • memphis90 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:01
        Rany, Rosa, nie histeryzuj. Od tego jest lekarz rodzinny/pomoc doraźna, a nie pogotowie do każdego bólu brzucha i każdych wymiotów uncertain
        • aurinko Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:05
          W Polsce jeszcze istnieje instytucja pogotowia przyjmującego osoby źle czujace się? Myślałam, że pogotowie to tylko wyjazdowo (karetka) a jechać to się na SOR jedzie albo do przychodni.
        • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:19
          Czytaj ze zrozumieniem.
          • aurinko Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:27
            Pisz ze zrozumieniem.
            "Natychmiast na pogotowie" w twoim wydaniu może równie dobrze oznaczać "wyślij córkę do warzywniaka po buraki".
        • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:41
          ale rosa ma racje. Bo to sa objawy zoltaczki mechanicznej. Moze kamien utkwil w przewodach. To sa naprawde objawy jakich nie WOLNO ignorowac.
          • memphis90 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 17:04
            W żółtaczce mechanicznej:
            1. masz żółtaczkę
            2. nie wymiotujesz żółcią, bo jest zaczopowana w drogach żółciowych
            • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 17:20
              Uwierz, że zółć z ciebie leciach hurtowych.
        • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:17
          Pewno ze w ciagu tygodnia lepiej by popedzila do rodzinnego bo sa otwarci w koncu.
    • turzyca Re: wymioty żółcią 29.11.16, 06:48
      Czopek antywymiotny.
      Zapełnić żołądek czymkolwiek, u mnie działa szklanka letniej wody z łyżeczką cukru i dwiema szczyptami soli. Taki domowy orsalit. Ale orsalitu nie przełknę, a to owszem. Musisz sama ustalić, zazwyczaj musi być letnie i nie "suche", woda czy normalna czarna herbata odpadają. Lekka i słodka herbata, rumianek, lipa.
      • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 07:14
        To żółć, a nie treść pokarmowa. Nie tykałabym domowych sposobów, tylko poszła do szpitala.
        • lilly_about Re: wymioty żółcią 29.11.16, 07:48
          rosa, ty latasz do szpitala nawet jak sobie palce skaleczysz, więc wiesz...
          • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:20
            Następna wunska specjalistka od mojego życia tongue_out
            • lilly_about Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:27
              Nie ma nic o tobie, czego sama byś nie chciała kochana wink
              • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:30
                Tia.. Złośliwości pod moim adresem możesz przesłać mi na maila. A tu pisz na temat wątku. O ile masz coś sensownego do powiedzenia i na temat, co bardzo rzadko ci się zdarza.
                • cosmetic.wipes Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:37
                  Na sześć twoich postów połowa (trzy) jest kompletnie nie na temat, więc bądź łaskawa nie kreować się na kierowniczke forum tongue_out
                • lilly_about Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:41
                  Póki co to ty napisałaś w 15 postach, że przy jelitówce konieczny jest szpital wink Wszyscy ci obśmiali po pierwszym, więc nie marnuj naszego czasu smile A córka się pewnie cieszy czytając kolejny raz, jak to pluła żółcią.
                  • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:47
                    lily naprawde tu akurat rosa ma racje. TO SA OBJAWY ZOLTACZKI MECHANICZNEJ. To nie jest normalne by rzygac zolcia. To nie wyglada na zwykle wymioty po zatruciu bo mowi o ZOLCI

Ja bym nie podwazala wypowiedzi kogos kto byc moze ma wieksze pojecie na temat medycyny ukladu pokarmowego nie majac o tym pojecia.
                    • lilly_about Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:05
                      Obawiam się, że rosa nie jest tu żadnym ekspertem, ponieważ ona ze wszystkim lata do szpitala. Przy zwykłej jelitówce też wymiotujesz żółcią, jak ci się skończy zawartość żołądka, dwa razy w życiu miałam i dziękuję bardzo. A jeśli to nie daj boze coś więcej, to pewnie, ze zostanie zdiagnozowane, ale moze niekoniecznie po pierwszych wymiotach?
                      • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:09
                        Znasz angielskie realia?
        • turzyca Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:22
          No i co z tego, ze zolc? Grypa zoladkowa nie wie, ze Ci sie tresc pokarmowa skonczyla. Jesli przyczyna jest z grubsza znana, to domowe leczenie objawow spokojnie wystarczy.
          • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:48
            tzn wg ciebie jesli ktos ma objawy zoltaczki mechanicznej nie powinien isc do lekarza. Boze.... na podst rad z tego forum zatem mozna sie przekrecic...
            • aquella Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:14
              też mi się w głowie nie mieści jak można się nie przejmować wymiotami żółcią, znam jedną istotę która właśnie brzydko mówiąc przekręciła się po takich
            • turzyca Re: wymioty żółcią 29.11.16, 12:08
              Moim zdaniem Tereska nie opisuje objawow zoltaczki mechanicznej, a problemy pojawiajace sie przy dlugotrwalych nudnosciach. No albo ja mialam zoltaczke przy kazdej infekcji zatok.
            • iskierka3 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 17:17
              Ale ona nie ma objawow zoltaczki mechanicznej, jak rany!
      • seniorita_24 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:02
        Takie czopki są na receptę więc najpierw telefon do lekarza lub szybka wizyta.
    • aurinko Re: wymioty żółcią 29.11.16, 07:42
      Jak już nie mam czym bo wszystko poszło a żołądek dalej szarpie to jem coś lekkiego albo piję ciepłe (nie gorące), ale ja zawsze znam przyczynę. Jeśli Ty wiesz skąd takie wymioty to możesz próbować różnych rzeczy, jeśli nie to lekarz.
    • leni6 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 07:54
      Ja w takiej sytuacji jem coś, najlepiej lekkiego dla żołądka, no i pije, małymi łyczkami ale systematycznie.
    • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 07:56
      o jedzeniu mowy nie ma. popijam herbatę łyczkami i na razie nie ewraca
      • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:21
        Nie czekaj. Idz na SOR. Dobrze ci radzę. Odczuwasz jakiś ból?
        • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:29
          rosapulchra-0 napisała:

> Nie czekaj. Idz na SOR. Dobrze ci radzę. Odczuwasz jakiś ból?
          >
          Nie przesadzaj.
          • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:36
            Nie przesadzam. Byłam wielką bohaterką. Trochę boli, trochę żółci - dam radę. No ja nie dam? Po 10 godzinach męczarni w domu trafiłam z rozległą infekcją układu pokarmowego, a mogłam tego uniknąć, gdybym nie czekała na cud. Na początku trochę bolało, na początku trochę rzygałam. Nic wielkiego. Da się przeżyć. Na zimne się dmucha i nie lekceważy objawów. Niedawno moja córka trafiła do szpitala, bo chlustała żółcią - wyrostek. Nie panikuję, nie parzesadzam, doradzam na podstawie własnych doświadczeń.
            • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:37
              A nie bierzesz pod uwagę zwykłej jelitówki?
              • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:39
                Przyszło mi to głowy, ale dziewczyna nie ma gorączki.
                • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:41
                  Nigdy nikt w mojej rodzinie nie ma gorączki przy jelitowce! Nie wiedziałam, że wyznacznikiem jelitówki jest gorączka.
                  Napiszę jeszcze raz. Przesadzasz.
                  • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:49
                    A w mojej ma każdy. I co teraz?
                    • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:52
                      No właśnie, i co? Każdy inaczej przechodzi jelitowkę i pisanie o braku gorączki to jakieś kuriozum.
                      • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:53
                        Kuriozum powiadasz? Znasz znaczenie tego słowa?
                        • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:56
                          Oczywiście, że znam. Ty zapoznaj się ze znaczeniem słowa jelitówka. Zanim kogoś do szpitala wyślesz.
                          • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:07
                            Wole wysłać do szpitala, nawet na wyrost, niż ryzykować czyjeś zdrowie i życie. Ale ja nie mieszkam w PL i znam trochę inne realia po prostu.
                            • cosmetic.wipes Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:13
                              A jakież to są realia, że zwykła wirusowa jelitówka musi być leczona w szpitalu? Ludzi z katarem też się u was w UK kładzie na OIOM?
                            • lilly_about Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:38
                              Weź zrozum, że normalni ludzie nie latają ze sraczką po szpitalach. A ty jak masz nadmiar wolnego czasu to moze zacznij szydełkować, zamiast dokladać ludziom roboty.
                            • memphis90 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:01
                              Wysyłając wszystkich jak leci na sor ryzykujesz zdrowiem i życiem tych, którzy mają zawał, zapalenie trzustki czy pęknięcie wyrostka i czekają w wielogodzinnych kolejkach, aż lekarz zbada każdy kaszelek (może to zapalenie płuc albo rąk?), sraczkę i wysypkę na prąciu. Nie leci się z każdym rzygiem na sor- od tego jest lekarz rodzinny.
                              • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:02
                                memphis. Wymioty zolcia to jest bardzo powazny objaw. Spytalam obok siedzacego lekarza. Potwierdza.

zalozycielka watku mowi o wymiotach zolcia a nie zwyklych wymiotach.
                                • zawsze-w-drodze Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:04
                                  Memphis jest lekarzem.
                                  • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:05
                                    i nie wie co to mechaniczna zoltaczka i jakie ma objawy?

przeciez autorka watku mowi o ZOLCI...

chyba ze zolcia ona nazywa wymioty slina.
                                    • iskierka3 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 17:21
                                      Ale wiesz, ze ZOLC moze sie znajdowac w zoladku? I ze po dlugich wymiotach mozna wymiotowac zolcia? I wiesz na czym polega zoltaczka mechaniczna? Bo chyba nie.
                                    • memphis90 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 17:22
                                      Żółtaczka mechaniczna nie objawia się wymiotami żółciowymi. Natomiast w czasie intensywnych wymiotów zdarza się domieszka żółci, bo się cofa z dwunastnicy do żołądka.
                                • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:05
                                  Memphis też jest lekarzem.
                                  • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:11
                                    I da umrzeć z bólu pacjentowi, bo TYLKO RZYGA ŻÓŁCIĄ?
                                    • cosmetic.wipes Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:14
                                      Tereska napisała wyraźnie,że nie odczuwa bólu.
                                      • lilly_about Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:46
                                        Nie psuj rosie diagnozywink Już leczenie przecież wdraża!
                                    • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:24
                                      A ktoś tu komuś daje umrzeć?
                                    • lilly_about Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:45
                                      Cieszymy się, ze znalazłaś wątek, w którym możesz się wykazać smile
                              • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:06
                                Ojej. A na pewno nie ryzykuję zdrowiem i życiem osoby, której doradzam, żeby tam poszła.
                                I żeby było jasne, powtórzę - dziś wolę jechać na pogotowie niż robić z siebie bohaterkę. Gdy zrobiłam z siebie bohaterkę, to leżałam sześć miesięcy w szpitalu. W dwóch miastach. Byłam na liście do przeszczepu.
                                Na zimne jednak lepiej po prostu podmuchać.
                                • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:14
                                  Taaa, bo autorka wątku nie ma mózgu i nie wie kiedy ma iść do lekarzauncertain
                              • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:06
                                Ojej. A na pewno nie ryzykuję zdrowiem i życiem osoby, której doradzam, żeby tam poszła.
                                I żeby było jasne, powtórzę - dziś wolę jechać na pogotowie niż robić z siebie bohaterkę. Gdy zrobiłam z siebie bohaterkę, to leżałam sześć miesięcy w szpitalu. W dwóch miastach. Byłam na liście do przeszczepu.
                                Na zimne jednak lepiej po prostu podmuchać.
                • cosmetic.wipes Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:46
                  Przy jelitówce nie ma obowiązku mieć gorączki.
                  • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:03
                    taaa jelitowka i wymioty zolcia...
              • aurinko Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:41
                Nie może to być zwykła jelitówka bo przecież rosa miała coś innego. Przy zwykłej jelitowce nie byłoby jak opisywać swoich chorób. Ani choroby córki.
            • aurinko Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:38
              Wiedziałam, że prędzej czy później zacznie się opisywanie własnych chorób. A teraz do tego dołączyła prywatność córki.
    • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:09
      Kurcze ale jak mi brzuch poleciał i talia wysmukliła D
      • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:08
        tereska.z.bombaju napisała:

> Kurcze ale jak mi brzuch poleciał i talia wysmukliła D
        >

Zamknij się z tą talią suspicious
    • lelija05 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:13
      A próbowałaś wypić mleko?
      • jakasik0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:24
        Tylko nie mleko na żołądek. Rany!!!!!!
        Młody miał tak ostatnio. Lekarka poleciła odgazowac colę, zmieszać z wodą i podawać łyżeczką. Cola działa przeciwwymiotnie.
        • lelija05 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:30
          Dlaczego?
          • leni6 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:36
            Bo u większości dorosłych mleko powoduje rewolucję żołądkową.
          • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:38
            lelija05 napisała:

> Dlaczego?
            >

Biegunka i wymioty murowane.
          • jakasik0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:53
            dorosły nie trawi laktozy
            • lelija05 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 12:24
              No może, ale akurat na moje dolegliwości spowodowane, no niech będzie zatruciem ;P to było jedyne remedium - skuteczne. Nie było to żółtaczka, a zwyczajny mega kac.
        • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:31
          Odgazowana cola, paluszki. Dobry jest z leków Enterol.
        • emily.1 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:56
          Rzeczywiście podobno mleko nie wskazane, ale np u mnie jest t jedyny ratunek. Ciepłe mleko z miodem i od razu lepiej. Każdy musi chyba przetestować co na niego działa.
    • joanekjoanek Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:32
      Jeśli było to wynikiem pijackich ekscesów, to zupka typu gorący kubek, najchętniej żurek, nie wracała mi nigdy.

Jeśli rotawirus czy coś, to paracetamolu, popić czymkolwiek i spać iść.
    • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:34
      Nic mnie nie boli tylko mam windę w przełyku i biegunkę. Gorączki niet ale osłabiona jestem bardzo i zaraz sobie litorsal zrobię.
      Dzięki za rady
      • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:40
        Idz do lekarza.
        • lilly_about Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:42
          to już nie na SOR? wink
          • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:49
            Lilly naprawde jesli to ZOLC to tym razem rosa ma racje. Jesli zwykle wymioty to niekoniecznie jest powod zaraz do niepokoju.

Ja bym uwazala na to w jakiej dziedzinie daje rady jesli nie mam pojecia o temacie.
            • cosmetic.wipes Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:57
              Zółtaczka mechaniczna powstaje, kiedy żółć NIE SPŁYWA do przewodu pokarmowego z powodu zablokowania przewodów żółciowych, a pierwszymi jej objawami jest zażólcenie spojówek i odbarwienie kału.
            • rosapulchra-0 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:02
              To co napisała ci c-w jest czystą bzdurą.
              • cosmetic.wipes Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:05
                Jasne, jasne. Bo żółtaczka mechaniczna nazywana jest zastoinową tylko dla jaj big_grin
                • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:08
                  mojej znajoma corka miala 2 dni bole brzucha i wymioty zolcia. Lat 18. Wyladowala na pogotowiu z diagnoza zoltaczka mechaniczna. w ciagu paru godzin miala operacje wyciagania endoskopowo kamienia ktory utknal w przewodach zolciowych.

Zwykle rzygi to moze byc niestrawnosc albo jelitowka... ale zolc??
                  • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:11
                    Jak nie mam już "czym" wymiotować to też wymiotuję żółcią.
                  • iskierka3 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 17:24
                    Slowo klucz - bole brzucha.
                    Wymioty i biegunka, zwykla wirusowka.
              • dorek3 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:10
                Miałam dwukrotnie zatkany przewód żółciowy. I o ile faktycznie są nawracające wymioty (żółć zawsze w końcu poleci jak żołądek jest całkowicie opróżniony) to przede wszystkim jest ból . Mnie tylko wymioty przynosiły chwilową ulgę, ale po tym wszystko wracało.
                Wątkodajka napisała, że nic ją nie boli więc i moim zdaniem to jelitówka
                • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:12
                  no zazolcone bialka w oczu mialas i pare innych objawow...
                  • dorek3 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:22
                    Nie byłam żółta ani trochę choć moje wyniki były wywalone w kosmos. Tyle, że nie byłam w stanie wytrzymać dłużej niż 24 godziny w takim stanie. Po 48 miałam już ECPW.
                • aurinko Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:15
                  Mnie przy jelitówce nieraz bolał żołądek, silny skurczowy ból, nie do wytrzymania.
                  • dorek3 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:23
                    Zatkanie przewodu boli pod prawym żebrem. Zdecydowanie da się odróżnić od żołądka, który jest centralnie.
                    • aurinko Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:48
                      Ale nie można uznać, że jak nie boli to jelitówka, a jak boli to nie jelitówka. A takie sugestie w jedną i drugą tu padają.
                      • iskierka3 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 17:26
                        Jak nie boli to przede wszystkim na pewno nie kamica.
          • shell.erka Re: wymioty żółcią 29.11.16, 11:28
            i czego się cieszysz? mój ojciec też zbagatelizował. okazało się, że miał OZT. po miesiącu zmarł. a dał radę w tym stanie przejechać cierpiąc ogromnie 600 km autem.
            • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 12:27
              Ale Tereska napisała, że ją nie boli!
    • kozica111 Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:49
      Panuje wyjątkowo wredna jelitówka teraz, tak sie objawiająca właśnie.Lekarz u nas kazał podawać wodę pomału łyżeczką co kilkanaście minut, nie naraz.
      • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 08:58
        Oj panuje, panuje. U nas na 18 dzieci w klasie jest teraz 11. Jelitówka. A nie, pewnie zapalenie trzustkitongue_out
      • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:05
        u nas też ponoć pomór..
        • cosmetic.wipes Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:16
          No to można śmiało przyjąć, że wiadomo co ci dolega. I nie jest to ostre zapalenie trzustki ani perforacja żołądka jak była łaskawa diagnozować rośkabig_grin

Pij, odpoczywaj i szybkiego powrotu do formy życzę smile
          • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:25
            w nocy wyrzygałam przewód pokarmowy. gorzej już nie może być big_grin
            dzięki smile
            • isanek Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:36
              Może spróbuj pić smectę małymi łyczkami i łyknij probiotyk.
              • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 09:53
                I jak Tereska? Wymiotujesz jeszcze?
                • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:18
                  Nie wymiotuję. Zaryzykowałam. Wypiłam herbatę i litorsal łyczkami i zjadłam piętkę bułki pszennej z masłem. Chyba się trawi bo nie wraca smile
                  Gwoli wyjaśnienia- nie mam już woreczka, nie jestem żółta. Wymioty żółcią nastąpiły po oddaniu treści żołądkowej. Z tego co czytałam takie wymioty są z dwunastnicy przy większych zatruciach.
                  Dziękuję za troskę smile i nie kłóćcie się baby!
                  • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:26
                    Trzymam kciuki, żeby tak zostałowink

Ps: gdzie masz pająka! Super byłwink
                    • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:40
                      karmelowa napisała:
                      >
                      > Ps: gdzie masz pająka! Super byłwink

Mówisz? Przekonałaś mnie big_grin
                      jak się spionizuję to dam pająka
                      • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 11:07

> karmelowa napisała:
                        > >
                        > > Ps: gdzie masz pająka! Super byłwink
                        >
                        > Mówisz? Przekonałaś mnie big_grin
                        > jak się spionizuję to dam pająka
                        No ba! Twój pająk wymiatałbig_grin
                  • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:39
                    no to nie zolcia ale kwasem zoladkowym...
                    • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:46
                      princesswhitewolf napisała:

> no to nie zolcia ale kwasem zoladkowym...

Jak najbardziej kwasem z zawartością żółci
    • katriel Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:09
      Ale naprawdę żółć, czy po prostu kwas żołądkowy?
      Bo dziewczyny, które krzyczą o pogotowiu i żółtaczce mechanicznej interpretują żółć jako żółć.
      Ale stwierdzenie "nie mam już czym, więc zwracam żółcią" sugeruje, że niekoniecznie chodzi o żółć, a po prostu o normalną zawartość pustego żołądka.
      Jeśli to to drugie, będzie ci łatwiej, jeśli żołądek nie będzie pusty - pij (pomału) cokolwiek, co ci wchodzi, nawet jeśli masz to zaraz zwrócić. Może być ta herbatka, odgazowana cola, woda; może być lekko ciepłe, może być chłodne, unikaj tylko ekstremów. Jeśli miałoby ci pomóc pogryzanie paluszków / krakersów / biszkoptów / wafli ryżowych - pogryzaj.
      Myśmy ostatnio rodzinnie przeszli jelitówkę o podobnym obrazie jak opisujesz: wymioty utrzymujące się mimo całkowitego opróżnienia żołądka, silne osłabienie, brak gorączki. Ja z biegunką, starszy syn bez, mąż sama biegunka bez wymiotów, młodszy się jakimś cudem uchował. Wykańczające i po ustąpieniu objawów wymagało jeszcze dwóch dni dochodzenia do siebie w zasadzie w łóżku, ale przeszło.
      • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:11
        >Ale naprawdę żółć, czy po prostu kwas żołądkowy?
        >Bo dziewczyny, które krzyczą o pogotowiu i żółtaczce mechanicznej interpretują żółć jako żółć.

no wlasnie. Bo ludzie czasem przesadzaja w opisie
        • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:21
          Że tak obrazowo napiszę- mocno żółte to było z lekkim zabarwieniem zielonkawym.
          • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:30
            Prawdziwa żółć jest gęsta i ciemnożółta
            • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:40
              no ale przy rzygach to jest rozrzedzona w kwasie wiec nie bedzie juz gesta az...
    • eve-lynn Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:41
      To o wymiotowaniu żółcią i sianiu paniki - jeśli wymiotuje z jakiegoś powodu, a żółć leci bo żołądek pusty, to jest to przecież normalne.
      Ja kocham żagle ale mam chorobę morską i jak się trafi chałowa pogoda to też żygam żółcią, bo już jeść nic nie daję rady. I wcale nie ma powodu helikoptera wzywać, tylko po prostu zawinąć do portu jak się da.
      Także zainteresowany sam wie jaki jest powód, i nie jak ma po prostu kaca giganta to nie będzie ambulansu wzywał...
      • princesswhitewolf Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:46
        >a żółć leci bo żołądek pusty, to jest to przecież normalne.

nie nie jest normalne. Normalnie w takich sytuacjach wymiotujesz kwasem zoladkowym i zolci tam jest odrobina wymieszana a nie sama zolcia...
        • tereska.z.bombaju Re: wymioty żółcią 29.11.16, 10:48
          Następnym razem dam tytuł "wymiotuję kwasem żołądkowym z niewielką, rozrzedzoną ilością żółci.."
          • karme-lowa Re: wymioty żółcią 29.11.16, 11:03

> Następnym razem dam tytuł "wymiotuję kwasem żołądkowym z niewielką, rozrzedzoną
            > ilością żółci.."
            >
            big_grin
    • anamatopeja Re: wymioty żółcią 29.11.16, 11:20
      Mnie kiedyś pomogło łyknięcie tabletek łagodzących kwasy żołądkowe/p.zgadze, któreś z rodzaju Rani...coś tam.
      Wymiotowałam 2 dni, wszystkim, nawet po herbacie, uspokoiło się dopiero po tych pigułkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka