Dodaj do ulubionych

Przegapiłam?

20.12.16, 10:16
Dopiero pokroiłam buraki na zakwas. Dam radę? Ukisi się do soboty? Jak ewentualnie przyspieszyć proces?
I jeszcze jedno - mam kamionkę z pokrywką. Jest dość szczelna a we wszystkich przepisach czytam, żeby przykryć tylko gazą. To co, olać przykrywkę?
A, i drugie smile Jak kocham czosnek tak do barszczu mi nie pasuje. Nie chcę dodawać, mam nadzieję, że obecność czosnku nie jest jakimś warunkiem jego ukiszenia?

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • aquella Re: Przegapiłam? 20.12.16, 10:20
      powinien wg mnie pod warunkiem, że odpowiednia temperatura, coś gdzieś czytałam o dodawaniu skórki od chleba żytniego
    • barefoot_duck Re: Przegapiłam? 20.12.16, 11:43
      Skórka, piętka chleba żytniego - zawinięta w gazę, żeby pleśń nie wyszła. Garnka nie przykrywać i trzymać w ciepłym miejscu, gdzieś w pobliżu kaloryfera. Buraki pokrój dość drobno, nie na grube kawały.
    • helka.pentelka Re: Przegapiłam? 20.12.16, 12:12
      szybciej zacznie kisnąć od łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty, chleb mi czasem pleśniał, sok z ogórków działał najlepiej. Ja kiszę w słoiku i przykrywam pokrywką, żeby nie naleciało kurzu, ale nie zakręcam szczelnie. Powinnaś zdążyć
      • barefoot_duck Re: Przegapiłam? 20.12.16, 16:43
        Spróbuję patentu z sokiem z ogórków lub kapusty! Podejrzewam, że to bakterie kwasu mlekowego przyspieszają kiszenie. To może być super patent.
    • mynia_pynia Re: Przegapiłam? 20.12.16, 14:51
      Ukisi się, ja wczoraj nastawiłam, ze skórką chleba, barszcz w ciepłym miejscu po 4 dniach jest gotowy, ty masz 5 dni. Ja muszę idzisiaj go podrasować, bo miałam tylko łyżeczkę soli a portzebuję dodać 3 łyżki smile
    • szarsz Re: Przegapiłam? 20.12.16, 17:02
      Czosnek może zbuzować, nie dawaj do kiszenia. Chleba też nie, bo splesnieje. No chyba że masz prawdziwy chleb, żytni z zawasu. Możesz dać troszkę zakwasu chlebowego albo zuru, parę kropli dosłownie. Ale potwierdzam, najlepszy jest sok z kapusty kiszonej albo ogórków.
    • kondolyza Re: Przegapiłam? 21.12.16, 10:08
      w wielu sklepach mozna kupic gotowy
    • barefoot_duck Re: Przegapiłam? 31.12.16, 19:48
      No i jak - ukisił się?
      • nisar Re: Przegapiłam? 31.12.16, 19:59
        Ukisił i był pycha.
        Na dodatek poczytałam sobie o właściwościach takiego zakwasu i resztę trzymałam w lodówce i piliśmy codziennie po pół szklanki.
        Następny zakwas nastawiony wczoraj. Też będziemy pili "dla zdrowotności" smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka