krejzimama 08.01.17, 21:06 Co zrobi Duda? Duuudddaaaaa... w sprawie ustawy niszczącej polską edukację. 1- Podpisze 2- Podpisze 3- Podpisze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skarolina Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:10 Ech, nadzieja matką głupich, ale umiera ostatnia... Ja od 19 grudnia się nią karmię, pewnie jutro będę mogła tylko pokiwać głową z politowaniem nad swoją głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:15 nie podpisze, każą mu cofnąć. To kompletny niewypał. Dla opozycji nie wiem, czy nie byłoby nawet lepiej, żeby podpisał bo się zaorają Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Nie podpisze 08.01.17, 21:29 Po to PiS zmajstrował tą ustawę, żeby PAD mógł pokazać jaki jest niezależny. Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:35 Podpisze. A gdyby tego nie zrobił, to co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:38 anilka napisała: > Podpisze. > A gdyby tego nie zrobił, to co dalej? to chyba najmniejszy problem, nabór do gimnazjum dla kolejnego rocznika. Odpowiedz Link Zgłoś
y_y Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:43 Czyli szósta klasa pisze egzamin? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:46 Nie, sprawdzian szóstoklasistów zniesiono jeszcze rok temu. Gdyby nie podpisał tej ustawy i gimnazja się uchowały, to po prostu 6-klasiści poszliby do rejonowych, a te, które mają klasy "specjalne" (np. językowe czy sportowe) zrobią dodatkowy test predyspozycji przy naborze i tyle. Ew. konkurs świadectw. Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:49 Miałam na myśli bardziej ogólne "co dalej". Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:51 Podpisze jutro o 23:59 Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:53 Jeszcze tylko doba niepewności, damy radę Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 21:56 Nadzieja umiera ostatnia Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:02 Waham się między 2 i 3... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:28 4 - Będzie przetrzymywał tak długo, żeby ZNP nie miało szans na legalny strajk, a likwidowane szkoły na zgłoszenie wniosku o przekształcenie w szkoły społeczne. Potem podpisze. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:30 Czyli w tym celu najlepiej chyba odesłać do Trybunału, będzie wolniej niż do Sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:40 Za Trybunałem przemawia też potrzeba pokazania, że owa instytucja nadal działa, więc niestety to możliwe. A że początek nowego roku szkolnego za niecałe (!) 8 miesięcy, a programy (o podręcznikach nie mówiąc) nie istnieją? Kto by się tam przejmował Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 11:33 Odsyłanie do TK nie ma sensu, TK tylko stwierdza czy ustawa jest zgodna z konstytucją czy nie, a niby co w tej ustawie jest niezgodne? Parlament ma prawo kształtować system edukacji i jest to zgodne z konstytucją - po prostu ustawa jest głupia i niepotrzebna, ale tego TK nie orzecze, bo to nie jego rola. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 18:39 Kiedyś TK mówił o zachowaniu vacatio legis… Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:31 A może tak przetrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 23:03 Wrzuca do trybunału, trybunał rozwiewa jego wątpliwości, podpisuje. Wrzuca do trybunału, trybunał wskazuje błędy, odsyła do sejmu, sejm naprawia błędy, podpisuje. Bawić się można w nieskończoność, mam wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 23:09 Trybunał rozpatruje wg kolejności wpływu, więc może za jakiś rok np. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 08.01.17, 22:46 Myślę, że on sam jeszcze nie wie bo pewnie prezes Kaczyński nie zaszczycił go jeszcze swoją opinią na ten temat. Jestem pewna, że żeby dobitnie pokazać kto tu rządzi, o swej decyzji informuje go jakieś 5 min przed żądanym podpisem, najchętniej w środku nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 07:49 No, czyli dobrze mówię- podpis dziś o 23:59 Odpowiedz Link Zgłoś
ankar_a Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 07:55 W necie znalazłam taką wypowiedź na ten temat: eska.salon24.pl/745138,prezydent-i-reforma-edukacji Smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 07:54 To co mu bedzie glowa panstwa kazala. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 07:58 Myślę, że sam jeszcze nie został poinformowany co zrobi. Prezes wie, że co w tym temacie nie zrobi będzie źle, więc postawił dwie miseczki i kot podejmie decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 11:30 mamma_2012 napisała: > Myślę, że sam jeszcze nie został poinformowany co zrobi. Prezes wie, że co w ty > m temacie nie zrobi będzie źle, więc postawił dwie miseczki i kot podejmie decy > zję Piękne Jednocześnie smutne ale w takim kraju żyjemy Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 12:54 Chyba kot nie ma dziś apetytu, bo decyzji nadal brak Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 13:14 O 15.00 oświadczenie w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:17 Podpisał! Jak możną w ogóle przypuszczać, że będzie miała jakąkolwiek refleksję własną. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:18 Jak to? Mam być o 15.45 jakaś konferencja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:21 Już była, właśnie skończył. Wolę więcej nic nie pisać, ale jestem szczerze wkurzona na wszystkich, którzy zagłosowali na te kalesony. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:32 Może napisz co takiego strasznego się stanie w twoim życiu wraz z wejściem tej ustawy w życie ? Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:34 Ja napiszę co się stanie w życiu moich dzieci - do liceum będą startować w podwójnym roczniku. Tylko i aż tyle. Szczęśliwie załapały się na gimnazjum a nie na ten b..el. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:39 U mnie musiałby dojeżdżać do gimnazjum. Podstawówkę mamy pod nosem. Bez zmiany otoczenia, nauczycieli, środowiska. Dzieci w tym wieku źle znoszą zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:42 Nie każdy chce, żeby jego dzieci kończyły edukację na podstawówce. No i niestety dla wielu dzieci w kwestii dojazdów nic ta reforma nie zmienia - starsze roczniki z podstawówki mojego dziecka będą rozpirzone na trzy nowe podstawówki powstające przy gimnazjach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:43 To hoduj swojego cyca jak chcesz, ale popatrz trochę dalej, niż na czubek swojego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:48 leokadia35 napisał(a Dzieci w tym wieku źle znoszą zmiany Może twoje. Spróbuj je trochę odpepowic, z korzyścią dla nich to będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:50 > Podstawówkę mamy pod nosem. Na razie macie. A od wrzesnia możecie mieć w budynku gimnazjum Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:52 Życzę leokadii aby właśnie tak się jej trafiło. Wtedy rozumie na własnej d..pie Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:57 Dzisiaj takich Leokadii więcej tu na dyżur przyleci, nadgodziny im rzucili. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:38 A może ty poszukaj tu na forum, zamiast kolejny raz się głupio pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:41 Wolałabym jednak inne źródło od TEGO forum. Tutaj PiS zawsze jest be, niezależnie co zrobią Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:44 Idź na frondę, czy tam inne "źródła". Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:47 To pytaj gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:41 Mam dziecko wchodzące w ten chaos, poza tym nie jest mi obojętne, że ktoś realizuje swoje chore, nieprzemyślane decyzje (argument jaki padł- bo tak obiecano w kampanii) bez względu na koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 15:43 leokadia35 napisał(a): > Może napisz co takiego strasznego się stanie w twoim życiu wraz z wejściem tej > ustawy w życie ? A moja córka od 4 klasy (jako 9 latka) trafi do innej szkoły, dokładnie do gimnazjum i będzie uczyła się w jednym budynku z dziećmi 14 i 15 letnimi. Szkoła kompletnie niedostosowana do małych dzieci, nawierzchnie śliskie, brak placu zabaw i takie tam.....banał, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 16:05 Moze czas przestac trzasc sie tak nad dziecmi. Podstawowke zaczynalam 8- klasowa wiec jako 7 latka chodzilam tam z 14 latkami- nikomu sie krzywda nie dziala. Teraz syn poszedl do szkolnej zerowki, tez mialam wiele obaw ale jestem bardzo zadowolona, widze jak sie usamodzielnia. Do tego stopnia ze corke jako niespelna 5-latke takze chce poslac do tej "strasznej i okropnej" szkoly do oddzialu przedszkolnego gdzie sa starsze dzieci ( takze gimnazjalisci bo to zespol szkol i budynek gimnazjalny jest obok). Odpowiedz Link Zgłoś
annabel_lee Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 16:23 Ale przecież to był jeden z argumentów za reformą - żeby biedne maluszki nie musiały stresować się zmianą szkoły, tylko w cieplarnianych warunkach siedziały 8 lat w ukochanej podstawówce... A teraz i tak się okazuje, ze część dzieciaków będzie musiało zmienić szkołe, tylko zupełnie od czapy, w trakcie etapu edukacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 16:34 powiedz to leokadii, która dzieciątko przy cycku trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 17:48 A twój syn ile ma lat? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 17:49 kropkaa17 napisała: > Moze czas przestac trzasc sie tak nad dziecmi. Podstawowke zaczynalam 8- klasow > a wiec jako 7 latka chodzilam tam z 14 latkami- nikomu sie krzywda nie dziala. > Teraz syn poszedl do szkolnej zerowki, tez mialam wiele obaw ale jestem bardzo > zadowolona, widze jak sie usamodzielnia. Do tego stopnia ze corke jako niespeln > a 5-latke takze chce poslac do tej "strasznej i okropnej" szkoly do oddzialu p > rzedszkolnego gdzie sa starsze dzieci ( takze gimnazjalisci bo to zespol szkol > i budynek gimnazjalny jest obok). Jeszcze raz zapytam o wiek syna? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 17:51 Teraz syn poszedl do szkolnej zerowki Toż widzisz, że doświadczona matka się wypowiada na temat gimnazjów, ma zerówkowicza Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Deforma edukacji - co zrobi Duda 09.01.17, 17:53 iwoniaw napisała: > Teraz syn poszedl do szkolnej zerowki > > Toż widzisz, że doświadczona matka się wypowiada na temat gimnazjów, ma zerówko > wicza > Ano właśnie! Taka mądra i radzi, żeby przestać się trząść nad dziećmi a sama wysyła dzieciaka do zerówki, zamiast do pierwszej klasy, hehe Odpowiedz Link Zgłoś