11.01.17, 10:52
Mamy okazje po znajomosci tanio wynajac domek w Hiszpanii w wiosce Las Barreras, kolo Orgivy. Guglam, guglam i duzo nie wyguglalam.

Opiszecie mi w skrocie, czy warto?

Szukamy ciszy i bezposredniego dostepu do natury; nie lubimy miejscowosci turystycznych.
Ze do morza daleko, to wiem - bardziej zalezaloby nam na spacerach w gorach. W te gory mozna z miejscowosci juz sobie isc (chodzi o niekoniecznie wyczynowe szlaki, bo mamy dwulatka w pakiecie), czy trzeba jechac?
Czy ta miejscowosc jest w miare urokliwa, czy jedynie prostokatne betonowe budynki jak gugiel wyplul?

Ktos cos podpowie? Dzieki!!
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Hiszpanki 11.01.17, 12:12
      Sierra Nevada pod nosem, blizej juz ciezko podjechac wink
      Obie miejscowosci mozesz obejrzec przez google street view. Na pierwszy rzut oka - typowa wewnetrzna Andaluzja. Ale mnie sie lokalizacja sama w sobie podoba, bo sa i gory i morze calkiem niedaleko a do autostrady rzut beretem. I Malaga ma bezposrednie polaczenia lotnicze z Polska.
      Minus - w lecie upal i susza, jak to na poludniu.

Na fejsie jest grupa "Polacy w Andaluzji", tam Ci powiedza wiecej.
      • cauliflowerpl Re: Hiszpanki 11.01.17, 12:28
        Ach, chodzi o wynajem, nie wiem czemu zrozumialam, ze o kupno.
        Jak cena jest przystepna, to na wakacje bym brala. Gory sa, polaczenia autobusowe z Orgivy do Granady i Motril dobre, do samej Orgivy spacerek, zeby na kawe czy wino wyskoczyc. Bedzie co robic.
        • sfornarina Re: Hiszpanki 11.01.17, 12:39
          Bysmy brali wlasnie nie latem, a wiosna smile

Dzieki, na Twoja wypowiedz liczylam, bo zdaje sie, ze tez jestes milosniczka natury! A opisy miejscowosci w guglu skape i do tego po hiszpansku smile
          • cauliflowerpl Re: Hiszpanki 11.01.17, 16:12
            O, to tym bardziej bym brała, właśnie ze względu na to, że to też dobra baza wypadowa. W lecie nie chce się zwiedzać miast, ale na wiosnę warto skorzystać i któreś zobaczyć.
          • sylwiastka Re: Hiszpanki 11.01.17, 18:09
            Wiosna w Andaluzji to najlepsza pora roku tylko bedziesz tam blizej marca (wiosna) czy maja (juz moze byc goraco). Bylam w lutym w okolicy Motril (ale blisko morza) i pogoda byla fantastyczna, tylko noce chlodniejsze.
            • sueellen Re: Hiszpanki 11.01.17, 18:17
              w Andaluzji (nad morzem) od listopada do kwietnia pogoda wygląda tak:
              2-3 dni deszczu, 3 dni słońca, 23- deszczu, 3 słońca. Najzimniej w styczniu i lutym (15-18 stopni - 15 gdy pada, 18 gdy swieci słońce), potem stopniowo robi się coraz cieplej i coraz mniej pada. To jest absolutnie niesamowite, ze pogoda jest tam aż tak przewidywalna!
    • sueellen Re: Hiszpanki 11.01.17, 17:54
      Tego regionu nie znam. Byłam raz w Granadzie ale poruszłama się szlakami czysto turystycznymi, rok mieszkałam w Costa Del Sol - spokoju raczej nie uświadczysz. Jak chcesz spokoju to polecam region Jaen - gaje oliwne, bydło. Wakacje tam wspominam wspaniale:

Przeskocz pierwszą minutę filmu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka