Dodaj do ulubionych

Psychologicznie - praca nad sobą

28.01.17, 07:24
Pracujecie nad sobą? W jakich obszarach i jak to robicie? Ja usiłuję wrócić do asertywności i zaakceptować swoją sytuację życiową. Polecicie jakieś książki przy okazji?
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 09:01
      Książki Marii Król-Fijewskiej.
    • lucerka Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 09:36
      Trzeba siebie samego najpierw pokochac. Reszta przyjdzie sama.
      • zona_mi Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 15:08
        Niektórzy muszą się dopiero nauczyć siebie kochać.
        A to nie przyjdzie samo, warto się wspomóc fachową wiedzą - terapią albo choćby czytaniem dobrych poradników.
    • butch_cassidy Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 10:16
      Kiedyś bardzo dużo, łącznie z terapią.
      Obecnie uznałam, że mam dość, życie nie polega na tym, żeby stać się jakąś wymyślonym, zaplanowanym przez siebie postacią, która wydaje się bliska ideału. Mam swoje wady i zalety i tak już zostanie.
      Owszem, kilka męczących dla mnie spraw przepracowałam, ale kilka odpuściłam.

Teraz tylko od czasu do czasu czytam sobie jakąś książkę dająca do myślenia czy Charaktery (jak temat z okładki mnie zaciekawi), żeby tak zupełnie nie zgnuśnieć wink Jednak gdy znów zaczynam się siebie za coś czepiać, to raczej staram się pracować nad zaakceptowaniem danej wady niż z nią walczyć.

Nie polecę z głowy tytułów, bo jak piszę, czytam rzadko takie pozycje, a poza tym najwyżej sobie coś tam wynotuję, co mnie zaciekawi, a potem puszczam książkę w obieg i zwykle zapominam nawet jej tytuł smile
      Tyle że teraz akurat czytam:
      Bliżej siebie. Rozmowy z mistrzami
      Dorota Krzemionka
      W niektórych wywiadach profesorowie fajnie demaskują mity pop-psychologii.
      • aqua48 Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 12:22
        Codziennie rano pracuję nad sobą usilnie, żeby wstać z łóżka.. I odnoszę sukces!
      • kanna Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 12:45
        >Mam swoje wady i zalety i tak już zostanie.
        >Owszem, kilka męczących dla mnie spraw przepracowałam, ale kilka odpuściłam

Strasznie fajny wpis. Pozytywny. Chyba o to własnie chodzi w terapii, czy pracy nad sobą - o akceptację.
      • zona_mi Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 15:09
        > Owszem, kilka męczących dla mnie spraw przepracowałam, ale kilka odpuściłam.

Fajnie smile
        Umieć sobie odpuścić to też sztuka.
    • anika772 Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 15:13
      Przeczytaj "Potęgę codzienności", to jakby o wszystkich obszarach.
      A z którym obszarem masz problem? Jak z damsko-męskim to jeszcze polecam "Mądre kobiety to wiedzą".
      • alina460 Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 15:16
        Bardziej mam problem z samotnością i sensem życia, z lubieniem siebie i robieniem czegoś dla samej siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka