alina460 28.01.17, 07:24 Pracujecie nad sobą? W jakich obszarach i jak to robicie? Ja usiłuję wrócić do asertywności i zaakceptować swoją sytuację życiową. Polecicie jakieś książki przy okazji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 09:01 Książki Marii Król-Fijewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 09:36 Trzeba siebie samego najpierw pokochac. Reszta przyjdzie sama. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 15:08 Niektórzy muszą się dopiero nauczyć siebie kochać. A to nie przyjdzie samo, warto się wspomóc fachową wiedzą - terapią albo choćby czytaniem dobrych poradników. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 10:16 Kiedyś bardzo dużo, łącznie z terapią. Obecnie uznałam, że mam dość, życie nie polega na tym, żeby stać się jakąś wymyślonym, zaplanowanym przez siebie postacią, która wydaje się bliska ideału. Mam swoje wady i zalety i tak już zostanie. Owszem, kilka męczących dla mnie spraw przepracowałam, ale kilka odpuściłam. Teraz tylko od czasu do czasu czytam sobie jakąś książkę dająca do myślenia czy Charaktery (jak temat z okładki mnie zaciekawi), żeby tak zupełnie nie zgnuśnieć Jednak gdy znów zaczynam się siebie za coś czepiać, to raczej staram się pracować nad zaakceptowaniem danej wady niż z nią walczyć. Nie polecę z głowy tytułów, bo jak piszę, czytam rzadko takie pozycje, a poza tym najwyżej sobie coś tam wynotuję, co mnie zaciekawi, a potem puszczam książkę w obieg i zwykle zapominam nawet jej tytuł Tyle że teraz akurat czytam: Bliżej siebie. Rozmowy z mistrzami Dorota Krzemionka W niektórych wywiadach profesorowie fajnie demaskują mity pop-psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 12:22 Codziennie rano pracuję nad sobą usilnie, żeby wstać z łóżka.. I odnoszę sukces! Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 12:45 >Mam swoje wady i zalety i tak już zostanie. >Owszem, kilka męczących dla mnie spraw przepracowałam, ale kilka odpuściłam Strasznie fajny wpis. Pozytywny. Chyba o to własnie chodzi w terapii, czy pracy nad sobą - o akceptację. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 15:09 > Owszem, kilka męczących dla mnie spraw przepracowałam, ale kilka odpuściłam. Fajnie Umieć sobie odpuścić to też sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 15:13 Przeczytaj "Potęgę codzienności", to jakby o wszystkich obszarach. A z którym obszarem masz problem? Jak z damsko-męskim to jeszcze polecam "Mądre kobiety to wiedzą". Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Psychologicznie - praca nad sobą 28.01.17, 15:16 Bardziej mam problem z samotnością i sensem życia, z lubieniem siebie i robieniem czegoś dla samej siebie. Odpowiedz Link Zgłoś