Dodaj do ulubionych

śmietana po terminie - pilne ;)

16.02.17, 15:19
mam kremówkę ważną do dziś. czy jak ją ubiję do ciasta, to jutro, pojutrze jeszcze będzie jadalna czy lepiej lecieć po nową?
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:23
      Powinna być dobra, zazwyczaj terminy są nieco na wyrost.
    • andaba Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:23
      Do ciasta to bym nie ryzykowała, ale na bieżąco (do lodów np) to nawet po terminie bym zjadła, o ile by nie skwaśniała.
      • sanrio Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:28
        do ciasta, ale tylko do wyłożenia na wierzch (robię Leśny Mech, ha!)
    • butch_cassidy Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:24
      Zależy jaka. Niektóre firmy psują się przed terminem, inne są dobre kilka dni po. Tak zaobserwowałam.
    • lady-z-gaga Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:26
      Nadruk to tylko nadruk, termin jest umowny smile myślisz, że bakterie czytają termin ważności i dokładnie w oznaczonym dniu zaczynają dziać na rzecz szkodliwości śmietany? smile i tak wszystko zależy od przechowywania i świeżości w momencie pakowania. Gdyby była przeterminowana o dwa tygodnie to rozumiem, ale jeden dzień?jesli wyglada i smakuje dobrze, ja bym użyła bez wahania
      • sanrio Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:28
        ajlowju zgaga suspicious Tak myślałam, że bakterie takie sprytne nie są wink
        • szarsz Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:37
          Normalną śmietanę to ja jem tylko po terminie, bo dopiero wtedy zaczyna smakować jak śmietana. Kremowke obejrzalabym dokładnie i zjadła bez wyrzutów sumienia.
    • rulsanka Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:40
      Jeśli jest gorzkawa lub kwaśnawa to się nie nadaje. Spróbować musisz. Akurat kremówka lubi się zepsuć nawet przed terminem. Z kolei kwaśna śmietana nadaje się do spożycia długo po terminie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka