sanrio 16.02.17, 15:19 mam kremówkę ważną do dziś. czy jak ją ubiję do ciasta, to jutro, pojutrze jeszcze będzie jadalna czy lepiej lecieć po nową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nenia1 Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:23 Powinna być dobra, zazwyczaj terminy są nieco na wyrost. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:23 Do ciasta to bym nie ryzykowała, ale na bieżąco (do lodów np) to nawet po terminie bym zjadła, o ile by nie skwaśniała. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:28 do ciasta, ale tylko do wyłożenia na wierzch (robię Leśny Mech, ha!) Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:24 Zależy jaka. Niektóre firmy psują się przed terminem, inne są dobre kilka dni po. Tak zaobserwowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:26 Nadruk to tylko nadruk, termin jest umowny myślisz, że bakterie czytają termin ważności i dokładnie w oznaczonym dniu zaczynają dziać na rzecz szkodliwości śmietany? i tak wszystko zależy od przechowywania i świeżości w momencie pakowania. Gdyby była przeterminowana o dwa tygodnie to rozumiem, ale jeden dzień?jesli wyglada i smakuje dobrze, ja bym użyła bez wahania Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:28 ajlowju zgaga Tak myślałam, że bakterie takie sprytne nie są Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:37 Normalną śmietanę to ja jem tylko po terminie, bo dopiero wtedy zaczyna smakować jak śmietana. Kremowke obejrzalabym dokładnie i zjadła bez wyrzutów sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: śmietana po terminie - pilne ;) 16.02.17, 15:40 Jeśli jest gorzkawa lub kwaśnawa to się nie nadaje. Spróbować musisz. Akurat kremówka lubi się zepsuć nawet przed terminem. Z kolei kwaśna śmietana nadaje się do spożycia długo po terminie. Odpowiedz Link Zgłoś