Dodaj do ulubionych

Za 8 godzin

23.04.17, 00:27
wybory we Francji.

Kto siedzi na miejscu, niech raportuje. tongue_out
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Za 8 godzin 23.04.17, 01:35
      Well, w "mojej okolicy" (kolo 1800 km na wschod ode mnie wink ) Francuzi juz sobie glosowali. Przy okazji, polecam wszystkim vagabonds/wloczykijom wizyte na naprawde uroczej Saint Pierre et Miquelon, szczegolnie milosnikom dzikich koni i tradycyjnych baquettes wink
      en.wikipedia.org/wiki/Saint_Pierre_and_Miquelon
      Cheers.
      • nathasha Re: Za 8 godzin 23.04.17, 07:55
        Ale fajne! Trzeba bedzie kiedys zjesc bagietke miquelonnoise smile ciekawe jak z ich francuskim, ten kanadyjski jest mocno specyficzny wink ale na wiki pisza ze ci z miquelon maja wymowe i akcent zblizone do francji metropolitalnej. ja to mam straszny sentyment to wysp ks edwarda, marzy mi sie zobaczenie kiedys na zywo tych cudow LMMontgomery.
        Ps.a co do tematu, grozi wam Bi zostanie jednym z nielicznych narodow z normalnym przywodca i to jest dolujace sad
        • echtom Re: Za 8 godzin 23.04.17, 09:58
          > grozi wam Bi zostanie jednym z nielicznych narodow z normalnym przywodca i to jest dolujace sad

Przynajmniej ułatwia decyzję o kierunku emigracji wink
          • nathasha Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:04
            i terenow im tez nie brakuje smile
            • rorzrzutny Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:11
              I chętnych też. tongue_out
              • nathasha Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:16
                tej francuskiej komunie z Saint Pierre et Miquelon ostatnio spada populacja wink
                • rorzrzutny Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:23
                  Na przyjęcie wszystkich sierot po wolnym świecie terenów im jednak nie wystarczy. sad
                  • echtom No właśnie 23.04.17, 10:34
                    już się przed tym zabezpieczają:

https://i.ytimg.com/vi/f2IvSCnqXcM/hqdefault.jpg
          • joa66 Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:06
            Nie dobijaj mnie big_grin
        • rorzrzutny Optymistka... :> 23.04.17, 10:09
          nathasha napisała:

> Ps.a co do tematu, grozi wam Bi zostanie jednym z nielicznych narodow z normaln
          > ym przywodca i to jest dolujace sad

Może inaczej - będą (na razie suspicious) jednym z nielicznych narodów przed wyborami... tongue_out
          I jest to jeszcze bardziej dołujące. sad
          • nathasha Re: Optymistka... :> 23.04.17, 10:12
            no lawina moze pojsc, o lawine nietrudno. A nasz dobrobyt i nasz swiat wydaja sie takie kruche.
            • rorzrzutny Re: Optymistka... :> 23.04.17, 10:18
              Demokracja to tylko podejmowanie decyzji większością głosów, nic więcej.

Wygląda na to, że tym razem zabije (już zabija?...) nas głupota.
              • nathasha Re: Optymistka... :> 23.04.17, 10:21
                dlatego wlasnie rozmyslam ostatnio nad tym czy na pewno wszyscy powinni miec prawo glosu albo czy glosowanie nie powinno byc obowiazkowe, by zmusic czesto tych niezdecydowanych zeby sie opowiedzieli. Moze sie okazac ze Tusk wroci szybciej do kraju niz przewidywano.
                • rorzrzutny Re: Optymistka... :> 23.04.17, 10:30
                  1. Wyborca z cenzusem to klasyczny pomysł obrońców "starego porządku". Tych, którzy właśnie wygrywają wszędzie jak leci. big_grin

2. Mówi się (i to nie od dzisiaj), że rozkład preferencji wśród niegłosujących nie różni się istotnie od tego, który ujawniany jest w głosowaniach.

3. Tusk - przykra sprawa - jest współtwórcą (a co najmniej jednym z głównych akuszerów) syfu, w którym tkwi Polska.
                  • nathasha Re: Optymistka... :> 23.04.17, 10:36
                    Nie. Nie o cenzus mi chodzi. Moze jakies badania nad wplywami populizmu na mozg, jak za duzy osoba nie ma prawa glosu suspicious
                    Co do Tuska sie nie wypowiem, nieobiektywna jestem.
                    • rorzrzutny Re: Optymistka... :> 23.04.17, 10:58
                      nathasha napisała:

> Nie. Nie o cenzus mi chodzi. Moze jakies badania nad wplywami populizmu na mozg
                      > , jak za duzy osoba nie ma prawa glosu suspicious

Innymi słowy: uzależnienie prawa do głosowania od spełnienia jakiegoś warunku. Czyli cenzus wyborczy. tongue_out

No i dlaczego ograniczyłaś się do czynnego prawa wyborczego? suspicious
                      Może byłoby lepiej, gdyby głupi też mogli głosować, ale jednak nie na pojebów? big_grin
                      • nathasha Re: Optymistka... :> 23.04.17, 11:14
                        wobec tego co sie dzieje wszystko jest do przemyslenia wink moze jednoosobowa komisja w mojej osobie bedzie decydowala kto i na kogo moze glosowac wink
                        • rorzrzutny Re: Optymistka... :> 23.04.17, 21:35
                          Jakaś komisja może gdzieś wypączkuje. Pod innym niebem i mocno poniewczasie, ale jest jakaś próba refleksji, może nawet nadzieja na przyszłość.
                          Mental health experts say President is paranoid and delusional
                      • echtom Re: Optymistka... :> 23.04.17, 11:21
                        > Czyli cenzus wyborczy. tongue_out

Cenzus i tak jest, choćby wiekowy. Głupi 18-latek ma prawo do głosowania, a mądry 17-latek nie ma wink
                        • rorzrzutny Re: Optymistka... :> 23.04.17, 20:41
                          Jest, i to nie jeden. Muszą jakieś być, przynajmniej przy założeniu uczciwego liczenia głosów. suspicious
                • echtom Re: Optymistka... :> 23.04.17, 10:37
                  > dlatego wlasnie rozmyslam ostatnio nad tym czy na pewno wszyscy powinni miec prawo glosu

"Najlepszym argumentem przeciwko demokracji jest pięciominutowa rozmowa z przeciętnym wyborcą"
    • znowu.to.samo Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:01
      Coś mi mówi że wygra Le pen...
      • nathasha Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:05
        jak wykraczesz stawiasz tequile...
        swoja droga 3 z 4 kandydatow jest proputinowskich dwoch na czterech nie chce wyprowadzenia Francji z Unii, takze ten tego
        • znowu.to.samo Re: Za 8 godzin 23.04.17, 19:02
          Coraz bardziej prawdopodobnym jest kurs do monopolowego big_grin
          • rorzrzutny Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 20:37
            Nie ma czego świętować, to nie jest żaden sukces.

Ale prawdziwą klęską byłby wynik np. 30% dla Le Pen, a pozostali 10 punktów niżej, z dość przypadkowym kontrkandydatem dla Marine w drugiej turze.
            • nathasha Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 21:11
              Ale i tak jest ogromnie wysoka frekwencja sad musze sprawdzic w domu jak to sie rozlozylo
              • znowu.to.samo Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 21:44
                To chodzi o zakład, nie o świętowanie bo wiadomo że nie ma czego świętować.
                Nie chce znów krakać ale czuje, że ona wygra te wybory.
                Poprzednio założyłam się z mamą że Trump wygra wybory i co? I trafiłam...
                • nathasha Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 23:15
                  znowu.to.samo, ja CIe prosze, blagam, zaklinam, wysle Ci szampana bylebys tylko nie miala tych przeczuc sad serio, publicznie sie tu zobowiazuje, moze byc na poste restante. ten wynik pokazuje tylko jak Francuzi sa potwornie zmeczeni ta tradycyjna zawsze ta sama klasa polityczna..
                  • znowu.to.samo Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 23:32
                    Ja sie obawiam że będzie to samo co u nas i w Stanach. Czyli wygra kandydat którego wybór przeczy wszelkim prawom zdrowego rozsądku uncertain
                    • nathasha Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 23:36
                      wiesz, w Stanach to inaczej sie glosuje - tzn glosuje sie elektronicznie i to glosowanie naprawde nietrudno sfalszowac bez zostawiania sladow - co zostalo wielokrotnie udowodnione. Wiec akurat Putin mial wspaniale pole do popisu + fake newsy na facebooku z ktorego wiedze czerpia naprawde ogromne masy Amerykanow.
                      no zobaczymy, we Francji, nie ma jakiejs paniki ze Le Pen jest druga - moze dlatego ze a. jej ojciec juz to osiagnal i wtedy to byl horror, b. sondaze juz wszystkich na to przygotowaly. Sadze ze wiekszosc sie przygotowuje na Macrona, taka jest wymowa wypowiedzi, ale zobaczymy. Znowu.to.samo jak masz te pesymistyczne mysli to mysl o szampanie od Nathashy, Veuve Cliquot, mysl intensywnie to moze sie to pesymistyczne myslenie odwroci.
                      • znowu.to.samo Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 24.04.17, 16:41
                        Natasha uważasz że samo pozytywne myślenie zmieni wynik wyborów??? big_grin A tak serio ona stoi mocno w sondażach, także wysoce prawdopodobne że może wygrać uncertain
                        • nathasha Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 24.04.17, 16:57
                          clinton tez miala przewage. wiesz, wszystko sie moze zdarzyc - zwlaszcza ze Melenchon nie opowie sie za zadnym kandydatem. A czesc ludzi z prawicy moze jednak wolec Le Pen. Kto wie, jesli dojdzie do kolejnego zamachu, co zrobia Francuzi. Ech... nerwy mnie zjedza. wiec lepiej zebys jednak myslala pozytywnie smile
                          • snakelilith Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 24.04.17, 19:49
                            nathasha napisała:

Kto wie, jesli dojdzie do kolejnego zamachu, co zrobia Francuzi.
                            > Ech... nerwy mnie zjedza. wiec lepiej zebys jednak myslala pozytywnie smile

Spoko. Zamachy nie będą miały żadnego wpływu na wybór, bo ten ostatni też nie miał. Francuzi wiedzą, że Le Pen nie ma żadnych rozwiązań na problem terroryzmu, te pierdoły, który ona planuje, nie powstrzymają przecież IS. Wybór jest więc pro albo przeciw Europie, wiec zobaczymy, czy Francuzi życzą sobie Frexitu.
                    • joa66 Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 23:39
                      No chyba nie wszystkim (o ile się nie mylę). Czy Macron nie planuje przypadkiem przywrócenia obowiązkowej służby wojskowej czy go z kimś pomyliłam?
                      • nathasha Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 23:43
                        ale wiesz, w obliczu frexitu to jest pikus bo wszyscy wiedza ze prezydent bedzie musial wspolpracowac i sobie sam decyzji o wojsku nie podejmie, a referendum o frexicie zorganizowac moze.
                      • nathasha Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 23:45
                        ta obowiazkowa sluzba wojskowa mialaby trwac miesiac wiec jest to do przelkniecia. po atakach terrorystycznych bylo ogromne zainteresowanie sluzba w wojsku
                      • joa66 Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 23:45
                        Pikuś to jest dla mnie, ale czy na pewno dla takiego osiemnastolatka?
                        • nathasha Re: Jednak wygląda na remis Macron - Le Pen :) 23.04.17, 23:54
                          miesiac w wojsku - zwlaszcza teraz jak to jest gloria i chwala - przjedzie, zwlaszcza ze 18-latek raczej nie bedzie zwracal akurat na to uwagi ale ze ma swojego kandydata, mlodego, preznego, spoza establishmentu (mlodziencowi moze sie tak wydawac).
    • julita165 Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:24
      Mnie się wydaje że pierwsza turę rzeczywiście może wygrać Le Pen ale to i tak nie ma znaczenia bo przegra druga. Z Macronem lub Fillonem. A który z nich lepszy ? Moim zdaniem Fillon ale też szału nie ma...
      • nathasha Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:34
        No sondaze typuja jeszcze trzeciego mozliwego kandydata do drugiej tury. I jesli przejdzie moze byc problem z jasnym poparciem dla niego wszystkich innych opcji politycznych. W przypadku Macron lub Fillon partie zachowaja sie najprawdopodobniej jak za czasow Le Pen i Chiraca albo ostatnich wyborow samorzadowych - wszystkie opowiedza sie za kontkandydatem Le Pen, wiec szansa na jej pokonanie jest.
        • julita165 Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:38
          Wiem że jest jeszcze trzeci kontrkandydat Le Pen ale to coś jak zwalczanie dżumy cholera. To jakieś mocno przekwitle dziecko kwiat.
          • nathasha Re: Za 8 godzin 23.04.17, 10:41
            Nie uwierzysz ilu ludzi uwaza go za powiew swiezosci we francuskiej polityce.
            • julita165 Re: Za 8 godzin 23.04.17, 11:19
              No fakt. Trudno uwierzyć że ktoś może uznać za świeże stare zgrane lewackie pomysły.
          • taki-sobie-nick Re: Za 8 godzin 23.04.17, 20:39
            Które? Bo mnie wyszło podstawowych kandydatów pięciu (Marcon, Le Pen, Fillon, Melenchon i niejaki Hamon), a w ogóle to ich jest jeszcze więcej, tylko część nie jest brana serio.

Chyba chodzi ci o Melenchona.
            • nathasha Re: Za 8 godzin 23.04.17, 21:10
              Oczywiscie ze Melenchon. Hamon sie w ogole nie liczyl
    • asia-loi Re: Macron ma żonę starszą o 24 lata 23.04.17, 21:48
      Wcześniej się nie interesowałam bliżej kandydatami na prezydenta we Francji, ale teraz sobie trochę poczytałam, i jestem trochę zdziwiona, że żona Macrona jet tak dużo starsza od niego.
      Z tego co przeczytałam, wynika że to jednak miłość. Ona była jego nauczycielką w szkole.
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/ClEktkqTURBXy8xNWUwZTA3ZjBlNTJjZmUxZjQ2OTcxNDZiZjMwMzEwMi5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM

www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/emmanuel-macron-ma-zone-starsza-o-blisko-25-lat-brigitte-trogneux/jg3xeb4
      • echtom Re: Macron ma żonę starszą o 24 lata 23.04.17, 22:20
        Jak nauczycielka, to chyba z miłości, nie dla pieniędzy smile W sumie fajnie pomyśleć, że w moim wieku mogłabym jeszcze wyrwać ambitnego i rokującego 30-latka wink
        • asia-loi Re: Macron ma żonę starszą o 24 lata 23.04.17, 22:29
          echtom napisała:

> Jak nauczycielka, to chyba z miłości, nie dla pieniędzy smile W sumie fajnie pomyś
          > leć, że w moim wieku mogłabym jeszcze wyrwać ambitnego i rokującego 30-latka wink
          >

Link do artykułu wkleiłam pod zdjęciem.
      • nathasha Re: Macron ma żonę starszą o 24 lata 23.04.17, 23:17
        mowi sie ze to "biznes" smile ze Macron jest de facto gejem, no ale to sa takie tylko krążące ploty.
    • princesswhitewolf Re: Za 8 godzin 23.04.17, 22:28
      Nie straszcie mnie Le Pen bo jesli ona wygra to na bank bedzie Frexit a wtedy totalny rozpad UE....

Polska na tym dobrze nie wyjdzie
      • nathasha Re: Za 8 godzin 23.04.17, 23:18
        nikt na tym dobrze nie wyjdzie. a przepraszam, przeciez wiemy kto na tym dobrze wyjdzie - Putin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka