Dodaj do ulubionych

Eksmisja na bruk...

20.07.17, 12:42
Wy tu gadu gadu o zamachach na demokrację, o wolnych sądach a tym czasem PiS przepycha przywrócenie eksmisji na bruk (zamiast do lokalu zastępczego), która to jest im niezbędnie potrzebna do programu Mieszkanie+

I nie wiem co myśleć, bo z jednej strony z moim libertariańskim podejściem popieram ochronę własności czyli eksmisję na bruk, a z drugiej strony to mam wrażenie, że Mieszkanie+ to jakaś niezła jatka będzie... Tylko jeszcze do końca nie wiadomo na czym będzie dokładnie polegał wałek?
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 13:00
      Wałek będzie polegać na tym, że za cenę wynajmu mieszkania w sensownej lokalizacji wynajmiesz mieszkanie o przaśnym standardzie, w lokalizacji typu teren postkolejowy na zadupiu . A jak ci dochody wzrosną, to cię szurną.
      • tiszantul Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 15:10
        > Wałek będzie polegać na tym, że za cenę wynajmu mieszkania w sensownej lokaliza
        > cji wynajmiesz mieszkanie o przaśnym standardzie, w lokalizacji typu teren post
        > kolejowy na zadupiu

O tak, z blokowiska frankowiczów 55 minut do centrum, a z zadupia "mieszkanie+" cała godzina
        • morekac Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 16:33
          Hm, tylko że teoretycznie, jeśli spłacasz kredyt, to mieszkanie będzie twoje. (BTW: przypominam, że to rząd Marcinkiewicza był przeciwko nieudzielaniu kredytów we frankach). Z wynajmowanego nie wywalą cię też, jeśli płacisz i wzrosną ci dochody. A tu dupa: nigdy nie będzie twoje, wypieprzyć mogą, a kosztuje tyle, co wynajem bez wypieprzu w lepszej lokalizacji). Zatem, zważywszy warunki - może być to oferta niezbyt atrakcyjna w stosunku do rynku.
    • araceli Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 13:32
      A to na pewno będzie dotyczyć wszystkich czy tylko Mieszkania+? Bo jak wszystkich to chyba pierwszy raz pochwalę PiS (choć wyszłoby to im rykoszetem) wink
    • starczy_tego Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 13:38
      wywalą z Mieszkania + i przeniosą jak chłopów pańszczyźnianych do PGR+ (był przecież taki koncept chyba niedawno)
      • issa-a Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 14:14
        >cryingbył przecież taki koncept chyba niedawno)

a juz upadl? to miały byc chyba "narodowe gospodarstwa rolne" zdaje sie... Czyli odbudowa starych PGRów.
        Nie no, a juz nadzieje miałam na te łąki zielone szeroko rozciągnięte, na te pola malowane zbożem rozmaitym, wyzłacane pszenicą, posrebrzane żytem....
        • anetapzn3 Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 15:07
          issa-a napisała:

> >cryingbył przecież taki koncept chyba niedawno)
          >
          > a juz upadl? to miały byc chyba "narodowe gospodarstwa rolne" zdaje sie... Czyl
          > i odbudowa starych PGRów.
          Co takiego????????????????
          • issa-a Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 15:56
            Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa, zapowiedział powrót do idei państwowych gospodarstw na wsi i reaktywację upadłych PGR-ów.
            Reaktywacją majątków mieliby się zająć sami rolnicy, jednak nie zostaną zostawieni bez wsparcia. Osoby, które przedstawią plan zagospodarowania części majątku po PGR, mogą liczyć na pomoc z programów rządowych.

Wojewodowie będą powoływać zespoły, które zdecydują na jakie inwestycje można przeznaczyć środki państwowe i wyodrębnią te, które nadają się do modernizacji w pierwszej kolejności.
            • anetapzn3 Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 15:58
              Dzięki. Czytam i nie wierzę.
              Może jeszcze czyny społeczne wrócą...
              • dyzurny_troll_forum Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 16:08
                anetapzn3 napisała:

> Może jeszcze czyny społeczne wrócą...

Trzeba będzie w sobotę przed południem wypucować pomnik Świętego Lecha!
              • kfugktru23 Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 19:48
                Raczej dokwaterowania...
              • taki-sobie-nick Czyny społeczne są od dawna 20.07.17, 21:17
                anetapzn3 napisała:

> Dzięki. Czytam i nie wierzę.
                > Może jeszcze czyny społeczne wrócą...

Nazywają się teraz "wolontariat".
                • anetapzn3 Re: Czyny społeczne są od dawna 21.07.17, 08:47
                  taki-sobie-nick napisała:

> anetapzn3 napisała:
                  >
                  > > Dzięki. Czytam i nie wierzę.
                  > > Może jeszcze czyny społeczne wrócą...
                  >
                  > Nazywają się teraz "wolontariat".

Bzdura. Wolontariat jest całkowicie dobrowolny, a czyny społeczne były obowiązkowe.
      • przeciwcialo Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 14:41
        PGR-y chcą odrodzic to ktoś tam musi pracować. Jeszcze pielęgniarki i reszte ochrony zdrowia nakazami pracy zagonia do szpitali i witaj PRL.
    • piepe Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 14:21
      To jest śmieszne, bo jedyną zaletą mieszkań typu TBS, mieszkanie + czyli wynajmowanego "od Państwa" jest brak eksmisji na bruk, dodam że jest to bardzo poważna zaleta. Z własnego na kredyt jak nie płacisz, to cie wywalają.
      Jeśli zrobią tu eksmisję na bruk to taka forma mieszkania nie będzie mieć żadnych plusów, pomijając oczywiste minusy typu zadupie w polu kapusty itd.
      • tiszantul Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 15:14
        > pomijając oczywiste minusy typu zadupie w polu kapusty itd.

widać, że doświadczenia kredytobiorców nie poszły na marne. Tyle że mieszkania w takiej samej lokalizacji na polu kapusty sprzedawano frankowiczom jako niezwykle atrakcyjne lokalizacje dla dumnej klasy średniej. Mieć za sąsiadów pisowską tłuszczę to musi boleć smile
        • piepe Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 16:09
          Brali te mieszkania na zadupiach, bo innych nie było w tej cenie. Nie wiem czy tzw frankowicze czują się "dumną klasą średnią", to raczej uboższa wersja prawdziwego kredytobiorcy złotówkowego, bo przecież na kredyt złotówkowy bez min nie było ich stać. To tylko GW razem z trollami bankowymi wciskała ciemnotę, że frankowicze to "tłuste koty". Bliżej im do PISu niż PO, przynajmniej bliżej było jeszcze nie tak dawno temu.
          • dyzurny_troll_forum Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 16:14
            piepe napisał(a):

> Brali te mieszkania na zadupiach, bo innych nie było w tej cenie.

Tiszantule wierzą, że teraz im towarzysz pierwszy sekretarz da przydział na lokal w samym centrum zupełnie za darmo....

... jedynie nie wiedzą jeszcze, że trzeba będzie poczekać jak dawniej 25-35 lat....
          • araceli Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 19:37
            piepe napisał(a):
            > Brali te mieszkania na zadupiach,

Nie brali - ludzie SPRAWDZAJCIE to o czym piszecie. Dajecie się podpuścić Pistrollowi i zaczynacie dyskusję na temat jego kłamstwa.
            • piepe Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 22:24
              araceli napisała:

> Nie brali - ludzie SPRAWDZAJCIE to o czym piszecie.

Nie wiem z czym dyskutujesz. Przecież to jest stwierdzenie neutralnego faktu, że ludzie kupowali taniej na zadupiach i robią tak do dziś, bo po prostu te mieszkania są tańsze. Ja tylko dyskutuję z poglądem, jakoby część tych, co brali kredyty na te zadupia czuła się lepsza od innych, np. tych, którzy dziś będą mieszkać obok w mieszkaniach +. To są ci sami ludzie i taka sama "klasa średnia" (a raczej niewolnicza) i jeśli wprowadzą eksmisję na bruk z mieszkań +, to niczym się to nie będzie różnić od mieszkania na kredyt. Może z ta różnicą, że z kredytowanego cię nie wywala, jak ci wzrosną zarobki.

• araceli Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 19:36
          tiszantul napisała:
          > . Tyle że mieszkania
          > w takiej samej lokalizacji na polu kapusty sprzedawano frankowiczom jako niezwy
          > kle atrakcyjne lokalizacje dla dumnej klasy średniej.

I po co tak prostacko łżeć? Wejdź sobie na Google Streetview i zobacz co jest w Gdyni-Kacze Buki przy Starochwaszczyńskiej 31A (miejsce pod mieszkania+). Jeżeli w promieniu kilometra zobaczysz te frankowe mieszkania to stawiam piwo big_grin
          • araceli Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 19:56
            araceli napisała:
            > I po co tak prostacko łżeć? Wejdź sobie na Google Streetview i zobacz co jest w
            > Gdyni-Kacze Buki przy Starochwaszczyńskiej 31A (miejsce pod mieszkania+). Jeże
            > li w promieniu kilometra zobaczysz te frankowe mieszkania to stawiam piwo big_grin

W sumie nie posądzam PiStrolla o używanie internetu w celu weryfikacji propagandy więc wrzucam sama:
            https://i68.tinypic.com/fdssn5.pn
            Gdzie te frankowe mieszkania? Gdzie JAKIEKOLWIEK mieszkania?
            • glowa_do_wycierania Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 22:37
              Czekaj, czekaj. A "rodzinny kompleks apartamentowców zielona laguna"? Coś mi się wydaje, że to jest zaraz za płotem www.investsarko.pl/oferta/zielona-laguna/lokalizacja.html
    • tt-tka Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 15:36
      Walek - praktykowany juz od dawna np w Minsku Mazowieckim - polega na tym, ze z mieszkania komunalnego eksmituje sie do barakow, a zwolnione mieszkanie puszcza sie na wolny rynek za dobra kase. Tym samym systematycznie zmniejsza sie liczba lokali komunalnych, bo nowych nie buduje sie. Tzn spoldzielcze, prywatne tak, ale nie miejskie.
    • zona_glusia Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 16:00
      Jestem przeciwna eksmisji na bruk.
      Nie ciesz się, bo zmiana nie będzie dotyczyć właścicieli prywatnych, tylko Mieszkanie +
      Przypomnę, że program miał być dla ludzi, których nie stać na kredyt z banku. I takich ludzi słabszych ekonomicznie, gdy podwinie im się noga będą wywalać na bruk.
      • lea.letizia Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 09:46
        Ja jestem ZA, jesli chodzi o wlascicieli prywatnych, pewnie podobnie jak kazdy wynajmuje swoje mieszkanie
        • zona_glusia Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 10:03
          Ok. Mamy inne zdania, ale co to zmienia.
          Z "państwowego" mieszkania+ będą wywalać na bruk a prywatny właściciel będzie się bujał z niepłacącymi.
          • dyzurny_troll_forum Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 10:09
            zona_glusia napisał(a):

> Z "państwowego" mieszkania+ będą wywalać na bruk a prywatny właściciel będzie s
            > ię bujał z niepłacącymi.

W normalnym państwie byłaby to "nierówność podmiotów wobec prawa" ale w nowej, odrodzonej PRL to oczywiście wszystko jest możliwe.
          • lea.letizia Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 10:14
            Dokladnie.
            Ale naprawde uwazasz, ze nie powinno byc tak, ze prywatny wlasciciel ma prawo wywalic ze swojego mieszkania nieplacacych wynajmujacych w tempie ekspresowym?
            • anorektycznazdzira Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 11:41
              Ja uważam, że sprawa jest banalnie prosta: tak, powinien mieć taką możliwość a zakichanym obowiązkiem gminy powinno być udostępnienie lokalu socjalnego, jeśli osoby wywalane znajdują się w tej sytuacji z powodu obiektywnych trudności życiowych (choroby, starość, małe dzieci etc).
              Jeśli państwo zakazuje wywalania, to powinna być możliwość przeniesienia na państwo zobowiązania, którego najemcy nie pokryli. Chętnie się powstrzymam w razie czego od wywalenia niepłacącej matki z dzieckiem, jeśli gmina pokryje mi straty, jakie z tego tytułu ponoszę. Dlaczego ja mam prywatnie sponsorować pokrycie ich braków w mieszkaniach socjalnych?!
              • dyzurny_troll_forum Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 11:46
                anorektycznazdzira napisała:

> Dlaczego ja mam prywatnie sponsorować pokrycie
                > ich braków w mieszkaniach socjalnych?!

Może zacznij od pytania dlaczego każdemu ma się należeć mieszkanie?
                • tt-tka Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 11:51
                  dyzurny_troll_forum napisała:

> Może zacznij od pytania dlaczego każdemu ma się należeć mieszkanie?

Bo w naszym klimacie nie da sie mieszkac pod golym niebem ?
            • zona_glusia Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 12:52
              Prywatny właściciel powinien mieć prawo wyrzucenia niepłacących szybko na zasadach mniej więcej takich jak pisze Anorektycznazdzira, czyli nie bruk.
              • tt-tka Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 12:55
                Tylko, bagatela - by wyrzucic nie na bruk, potrzebne sa lokale komunalne i socjalne. Ktorych nie buduje sie, gospodarujac starymi zasobami.
                • dyzurny_troll_forum Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 13:08
                  tt-tka napisała:

> Ktorych nie buduje sie, gospodarujac starymi zasobami.

I bardzo dobrze, że się nie buduje. Społeczeństwo ma ważniejsze cele niż fundowanie cwaniakom darmowych lokali!
                  • tt-tka Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 13:26
                    dyzurny_troll_forum napisała:

> I bardzo dobrze, że się nie buduje. Społeczeństwo ma ważniejsze cele niż fundow
                    > anie cwaniakom darmowych lokali!

Ani lokale komunalne, ani socjalne nie sa darmowe ! Sa nizej platne. Ale platne.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 13:34
                      tt-tka napisała:

> Ani lokale komunalne, ani socjalne nie sa darmowe ! Sa nizej platne. Ale platne

Naprawdę nie wiesz o czym mówię czy udajesz?
                      • tt-tka Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 13:48
                        Chyba nie wiem. JA mowie o eksmisjach do lokali niskoplatnych, ale z coraz zmiejszajacej sie puli i o tym, ze eksmisje owe pozwalaja wladzom miasta sprzedac lokum, dotychczas niskoplatne, po rynkowej cenie jeszcze bardziej owa pule zmiejszajac.
              • lea.letizia Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 13:10
                Masz racje, byloby dobrze gdyby gminy dysponowaly wystarczajaca iloscia lokali, ale tak nie jest i jeszcze dlugo nie bedzie. A trudno aby prywatni wlasciciele mieli z tego powodu ponosic straty.
                Teraz jestesmy zabezpieczeni, jak to tylko prawnie mozliwe, ale pamietam co sie dzialo jakis czas temu kiedy babci udalo sie odzyskac kamiennice odebrana jej rodzinie. Mielismy totalnie zwiazane rece, niemal w kazdej kwestii choc budynek wymagal pilnego remontu, ...acic dodatkowo nie chcieli, my mielismy mozliwosci podwyzszenia czynszów, a z nieplacacymi na dobra sprawe nie mozna bylo zrobic nic.
                Pozostawala sprzedaz, profesjonali czysciciele poradzili sobie spiewajaco. Smutne, ze chcac byc uczciwym i przyzwoitym nie ma sie zadnego pola manewru
                • dyzurny_troll_forum Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 13:22
                  lea.letizia napisał(a):

> Masz racje, byloby dobrze gdyby gminy dysponowaly wystarczajaca iloscia lokali,

Dobra rozdawanego za darmo nigdy nie będzie w wystarczającej ilości.
    • kfugktru23 Re: Eksmisja na bruk... 20.07.17, 20:00
      W sumie to dobrze! Miejsce tłuszczy jest pod mostem!
      • zona_glusia Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 08:16
        Jestem ciekawa, czy byś powtórzył to prosto w twarz 80-letniej, schorowanej kobiecie eksmitowanej na bruk.
        • dyzurny_troll_forum Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 10:08
          zona_glusia napisał(a):

> Jestem ciekawa, czy byś powtórzył to prosto w twarz 80-letniej, schorowanej kob
          > iecie eksmitowanej na bruk.

Schorowana 80 letnia kobieta ma prawo żyć za darmo na czyjś koszt? Interesujące, opowiedz na więcej, od jakiego wieku jest prawo żyć za cudze?
          • zona_glusia Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 13:00
            Pytałam się o to Kfugktru23 o to, czy powiedziałby jej prosto w twarz, że jest tłuszczą.
            Chyba nie chcę dyskutować o tym,
            "dlaczego każdemu ma się należeć mieszkanie?"
            • dyzurny_troll_forum Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 13:06
              zona_glusia napisał(a):

> Chyba nie chcę dyskutować o tym,
              > "dlaczego każdemu ma się należeć mieszkanie?"

Nie dyskutuj, tylko każdemu komu się należy opłać je. Ze swoich pieniędzy!
        • lea.letizia Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 10:15
          Starej schorowanej kobiecie jak najbardziej nalezy sie miejsce w DPS
    • anorektycznazdzira Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 11:37
      Kolejne cudowne rozwiązanie, w którym państwo może wszystko a obywatel g***.
      Jak ktoś się obywatelowi zabarykaduje w prywatnym lokalu i nie będzie płacił, to obywatel na własny koszt realizuje obowiązek państwa, czyli zapewnia dach nad głową najuboższym. Jak najuboższy nie płaci państwu- a to na ryj na ulicę.
      Powinno być DOKŁADNIE ODWROTNIE, a nie żeby prywatne osoby sponsorowały najuboższym to, co jest zakichanym obowiązkiem państwa.
      • zona_glusia Re: Eksmisja na bruk... 21.07.17, 13:01
        Tak. Powinno być dokładnie na odwrót.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka