Dodaj do ulubionych

Nawigacja samochodowa

25.09.17, 14:37
Słuchajcie, czy nawigacji samochodowej się jeszcze używa? Czy już zastąpiły ją smartfony?
Warto ją kupić? Przyda się?
Zastanawiam się nad prezentem, pustka w głowie i właśnie nawigacja mi wpadła w oko.

Garmin???
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: Nawigacja samochodowa 25.09.17, 14:51
      nie znam nikogo kto używa nawigacji. Większość smartfony a ci którzy mają używają nawigacji wbudowanej fabrycznie w samochód.
      No chyba że na baaardzo długich trasach - bo nawigacja jednak mocno eksploatuje baterię w smartfonach.
      • peonka Re: Nawigacja samochodowa 29.09.17, 00:40
        Ja używam nawigacji, i musi to być Garmin smile
        Smartfona nie lubię, bo źle mi go obsługiwać i zużywa baterię i dane, plus Garmin jest zawsze na miejscu i sam się włącza.
      • emka_uk Re: Nawigacja samochodowa 29.09.17, 13:02
        Zawsze sobie można telefon kabelkiem do usb podłączyć smile
        • peonka Re: Nawigacja samochodowa 29.09.17, 13:08
          Ale gigabajty kabelkiem nie lecą wink
      • 45rtg Re: Nawigacja samochodowa 05.11.18, 16:34
        beataj1 napisała:

> nie znam nikogo kto używa nawigacji. Większość smartfony a ci którzy mają używa
        > ją nawigacji wbudowanej fabrycznie w samochód.
        > No chyba że na baaardzo długich trasach - bo nawigacja jednak mocno eksploatuje

A po kiego w ogóle używać jakiejkolwiek nawigacji na baaaardzo długich trasach? Przecież są drogowskazy, a droga na baaaaardzo długiej trasie z reguły jest prosta.
        Nawigacja to ma sens jak się jest w obcym mieście i trzeba trafić ostatnie parę kilometrów.
        • majenkir Re: Nawigacja samochodowa 05.11.18, 16:51
          45rtg napisał:
          > A po kiego w ogóle używać jakiejkolwiek nawigacji na baaaardzo długich trasach?
          > Przecież są drogowskazy, a droga na baaaaardzo długiej trasie z reguły jest prosta.

Czasami za prosta. Ja ostatnio sie zagadalam przez telefon z mama, przejechalam moj zjazd o ponad 20 min. A jechalam z miejsca gdzie jezdze regularnie co miesiac od 3 lat, wiec droge znam tongue_out.
    • issa-a Re: Nawigacja samochodowa 25.09.17, 15:26
      ja uzywam nawigacji samochodowej bo;
      - jest czytelniejsza (większy ekran)
      - wygodniejsze manipulowanie jesli chcesz podejrzec cos w trakcie jazdy (wystarczy jeden dotyk palucha, nic ci nie ucieknie na inny folder, ekran startowy itp)
      - ekran nawigacji jest przystosowany do takiej wlasnie funkcji - ekrany smartfonow sa bardzo słabo czytelne w słońcu, na przyklad
      - aktualizacja map jest, teraz chyba wszędzie, bezplatna albo niewiele kosztuje
      - smartfon musi mieć łącznośc z siecią a to moze być kosztowne
      Nawigacja samochodowa ma takie sobie opinie. Cos tam kiedys czytałam, bez zagłębiania sie w temat, ale podobno sa jakies problemy z aktualizowaniem map?
      jesli to ma być prezent to jednak musiałabyś sie zorientować co o tym mysli potencjalny obdarowany.
      • issa-a Re: Nawigacja samochodowa 25.09.17, 15:27
        *Nawigacja samochodowa,
        w sensie ta wbudowana na stałe w samochodzie - bo nie wiem, czy jasno to wyrazilam
    • nangaparbat3 Re: Nawigacja samochodowa 29.09.17, 00:50
      Ja uzywalam, póki nie zgubilam i kończylam podroż na smartfonie - beznadzieja, bo za maly wyświetlacz (chociaż całkiem duzy) i niejasne polecenia.
      Wygodna, czytelna, sto razy lepsza od telefonu, chociaż mialam jakąs taka taniutką.
    • muchy_w_nosie Re: Nawigacja samochodowa 29.09.17, 02:14
      Ja używam google mapy, bo pokazuje dokładnie korki, blokady proponuje objazdy. Po polsce też często janosika bo inf o fotoradarach, patrolach, wypadkach. Na smartfonach dobrze się używa jak masz dobre mocowanie telefonu, ja nie mam i się męczę. Wogle i tak przed wyjazdem musisz ogarnąć trasę, bo szlak mnie trafia jak nie wiem przez co jadę, no muszę wiedzieć i już.
    • pawmala Re: Nawigacja samochodowa 29.09.17, 07:52
      Używa się, używa. Ja mam TomToma i jesteśmy bardzo zadowoleni. Na smartfonie nie widać tak dobrze jak na nawigacji. Polecam TomTom. Mamy dość stary model, ale skoro nasz stary jest świetny, to nowsze modele będą o niebo lepsze od naszego.
    • dorek3 Re: Nawigacja samochodowa 29.09.17, 13:42
      Odkąd nasze smartfony maja jakiś rozsądny rozmiar nawigacja się kurzy. Google maps rządzi.
    • 45rtg Re: Nawigacja samochodowa 05.11.18, 16:39
      kha1 napisał:

> Garmin jasne, jest lepszy niż google maps, chociaż to drugie też ma swoje atuty
      > (i jest darmowe tongue_out).
      > Ja swojego kupiłem na AliExpress, więc jak wciąż polujesz to sprawdź <a

Żesz w d*pę, znowu jakiś nurek śmietnikowy wygrzebał stary wątek.
    • koronka2012 Re: Nawigacja samochodowa 05.11.18, 16:44
      Moim zdaniem niezbyt przydatne. To, że ktoś ma i używa nie jest argumentem - używa bo ma, pytanie czy kupiłby teraz ponownie?
      te lepsze nawigacje są po prostu drogie, do tego jest to jednak dodatkowe urządzenie o którym trzeba pamiętać, a smartfona ma prawie każdy, i nosi przy sobie. Mieliśmy Garmina, poszedł w kąt, nie pamiętam jak było z aktualizacją map, tzn. czy było to w cenie i jaki był podział, coś mi się też kojarzy, że jak chcieliśmy dokupić jakąś mapę, to dość słono kosztowała.
    • lot_w_kosmos Re: Nawigacja samochodowa 05.11.18, 17:00
      Janosik i google maps.
      Nie znam korzystających z tradycyjnej nawigacji.
      Chyba, że wbudowanej w auto.
    • magazynka Re: Nawigacja samochodowa 05.11.18, 21:57
      Mam nawigację z mapą całej Europy kupioną wiele lat temu i jeśli jadę autem za granicę (np. Berlin), to programuję i używam, i choć bez aktualizacji - sprawdza się. Przydaje się przy zjazdach z autostrad i w dużych miastach. Auto stare, bez wbudowanej. Wygodny duży ekran na szybie, gada po polsku. Po Polsce bez, tylko na drogowskazach.

W tym roku w Macedonii (byłam samolotem) wypożyczyłam na miejscu samochód bez nawigacji. Jechałam 180 km bez mapy w obcym kraju do atrakcji turystycznej na zadupiu i pierwszy raz skorzystałam z GPS w smartfonie po załadowaniu mapy kraju. Sprawdziło się też, ale pierwszy raz nie byłam do końca pewna.

Teraz może częściej będę korzystać, choć w długiej trasie spada naładowanie baterii telefonu, a gniazda ładowania smartfona brak.
      Muszę jeszcze sprawdzić czy można ładować z gniazda zapalniczki tak jak nawigację (kwestia wymaganego prądu ładowania) takim samym przewodem - może się sprawdzić, ale jednak ekranik mały, choć zwykle słucham, a nie patrzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka