mamma_2012
15.04.18, 10:56
Od jakiegoś czasu śledzę stronę potencjalnej przyszłej szkoły rejonowej mojego dziecka.
Szkoła ma opinię najlepszej w bliższej i dalszej okolicy (jeśli chodzi o naukę), więc nawet się zastanawialiśmy nad zerówką, bo chciałam szkolną.
Strona prowadzona bardzo aktywnie, więc jest też oczywiście zakładka z konkursami. Bardzo długie listy aktualnych i zakończonych konkursów, szkolnych, powiatowych, wojewódzkich i krajowych, a nawet międzynarodowych. Niestety zdecydowana większość to konkursy religijne i patriotyczne.
Forma oczywiście rysunek, piosenka, recytacja.
Dziecko, które nie potrafi rysować, śpiewać, nie jest religijne, nie kręci go 100 rocznica czy żołnierze wyklęci, nie ma szans się wykazać. Zresztą, tak na marginesie, wykluczone jest z wielu szkolnych imprez, jeśli nie ma ulubionego świętego, nie chce zbierać/ dawać na misję, spotykać się z misjonarzem, brać udziału w spotkaniu z zakonnicą, która podpisuje swoją książkę itd.
Żadnych szkolnych czy międzyszkolnych konkursów wiedzy, matematycznych (poza jednym obejmującym 5 szkół), chemicznych, fizycznych. Zastanawiam się czy wszędzie tak to wygląda? Chciałam porównać z innymi szkołami w okolicy, ale tam strony zaniedbane. Jak to wygląda u Waszych dzieci?