Dodaj do ulubionych

Gitara 3/4 czy ukulele...?

20.04.18, 13:39
Co lepsze dla 8-10 latków? Po tutorialach internetowych mam wrażenie że początki z ukulele łatwiejsze, dzieciaki szybciej widzą efekt. Z drugiej strony - ja i mąż umiemy grać na gitarze, a na ukulele chwyty są zupełnie inne, więc będziemy musieli najpierw sami ogarnąć. Z trzeciej strony - gitara to gitara, ukulele trochę jak zabawka wygląda, ale też można je wszędzie zabrać (choć gitara 3/4 też wielka nie jest). A może i gitarę, i ukulele, i niech się bawią...?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 17:28
      Ktokolwiek...? Prooooszę....
    • kropkacom Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 17:36
      Niech córka przy wyborze gitary uważa aby gitara nie miała za grubego gryfu. Tyle ode mnie. W sumie w każdym domu powinna być gitara wink
    • pani-noc Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 17:40
      Gitara 3/4
    • piernicola Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 17:40
      JA bym wybrała gitarę. Ale moja córka (jedyne moje dziecko grające na instrumencie) wybrało go sobie wg klucza "najmniej podobający się mamie, krzywiący kręgosłup i ciężki w odbiorze".
      Ukulele chyba jest modne, ostatnio kupowałam coś w sklepie muzycznym i przeglądałam komentarze - najwięcej było za futerały do ukulelesmile
      A w ogóle na początek nauki to chyba jednak lepiej wypożyczyć instrument, bo na badziewiu z lidla raczej się nie da grać, a przecież nie kupisz lutniczej gitary/ukulele i "niech się bawią". Nawet lepszej fabrycznej szkoda do takich celów.
      • memphis90 Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 18:08
        Zawsze ja mogę pograć... Mam elektroakustyka, ale nie grałam od lat i żal mi teraz moich biednych paluszkow na metalowe struny...wink
      • memphis90 Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 18:09
        I- w Lidlu są gitary???
        • kochamruskieileniwe Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 18:40
          Bywają. Choć (podobno) różnie można trafić. I nie wiem, czy nie ma tylko 4/4....
        • little_fish Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 20:27
          Bywają. I gitary i ukulele
      • hosta_73 Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 20:22
        A na czym gra twoja córka? Na kontrabasie? 😊
        • piernicola Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 20:38
          Na skrzypeczkach.
          • hosta_73 Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 22:00
            Pięknie smile
      • asia_i_p Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 21:47
        Yamahy poziomu szkolnego są za 400 - 500 zł. Czyli 3 lepsze planszówki.
    • zle_emocje Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 18:31
      Ja bym zaczęła od gitary. Mimo ostatniej mody na ukulele, gitara to jest naprawdę popularny instrument - większa szansa, że na obozie, na ognisku itp. ktoś będzie miał gitarę i będzie można na zmianę pograć. Poza tym gitara daje większe możliwości, jeśli dziecko chciałoby grę potraktować poważnie. Z gitary łatwo jest przeskoczyć na ukulele, z ukulele na gitarę - trudniej. Kolędy grane na ukulele brzmią groteskowo smile

Oczywiście wszystko zależy od motywacji dziecka, jeśli trudno mu się zmobilizować do ćwiczeń a instrument ma być raczej muzyczną zabawką - bierz w ciemno ukulele. Chwytami się nie martw, jeśli umiesz grać na gitarze - opanujesz je w jeden-dwa dni. Nie ucz dziecka grać na dwóch instrumentach jednocześnie (przynajmniej na początku), bo mu się wszystko pomiesza. Jeśli zdecydujesz się na gitarę - dobrze jest chociaż na start wziąć kilka lekcji u profesjonalnego nauczyciela, który poprawnie ustawi rękę, przypilnuje, żeby dziecko nie nabrało złych nawyków (potem trudno jest je wyplenić), doradzi w wyborze instrumentu i strun. Ognisko muzyczne z fajnym nauczycielem to też nie jest zły pomysł.
    • kochamruskieileniwe Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 18:37
      Syn od dwóch lat uczy się grać na gitarze. Ma 3/4 właśnie (choć niektórzy mówią, że to 7/8, ale nie wiem, jak to zmierzyc), ale on wysoki (niespełna 8 lat, 141 cm).
      Daje radę. Nie chodzi do szkoły "regularnej"muzycznej (nie chcieliśmy go tam posyłać), chodzi na zajęcia do swojej szkoły, w której działa taka szkoła muzyczna, organizująca zajęcia dodatkowe.
      Mają tak ustawiony program, że dzieciaki uczą się grać ta - by efekty były szybko widoczne i zachęcające. Jednocześnie - uczą się nut, technik gitarowych, opanowują kwinty, kwarty i inne interwały - czyli teorię. Robią to przy okazji, niejako smile
      Ale to zależy, jak podchodzicie do gry - co chcecie osiągnąć. Czy chcecie muzyka "profesjonalistę", czy chodzi o umiejętność grania typu w towarzystwie...

Tyle, jeśli chodzi o "moje: doświadczenia gitarowe.

Ukulele też jest fajne, jednak gitara jednak jest popularniejsza... Chyba.

• rulsanka Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 20:46
      Pianino, może być keyboard. Wszystkie znane mi dzieci zrezygnowały z gry. Gitara niestety boli, jak sama zauważyłaś.
      • kochamruskieileniwe Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 21:02
        Hm. W tej szkole syna - zaczynali na strunach nylonowych E1, B2, G3. Tak były dobrane/przerobione pierwsze utwory. Stopniow włączane były metalowe D4, A5 i E6
        Dzieciak cwiczył codziennie (ale bez przesady z długością) i jakoś na palce nie narzekał (za bardzo).
        Może to jakaś metoda?
    • asia_i_p Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 21:43
      Chyba bym postawiła na gitarę jednak. Łatwiej znaleźć nuty/chwyty do różych utworów. Tylko że wcale nie jestem pewna czy 3/4, zależy jak wysokie masz dzieci. Córka w wieku 10 lat właśnie przechodziła z 3/4 na dorosłą. Więc może ukulele i standardową gitarę (chyba że już macie?).
    • berdebul Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 22:13
      Ukulele, jest masa chwytów na yt i to fajna zabawa. Chyba, że myślicie poważnie o nauce, to gitara.
    • biala_ladecka Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 20.04.18, 22:30
      To się wypowiem, bo u nas oba instrumenty.
      Córka dwa lata temu zaczęła od ukulele. Uku to koszt porównywalny do gitary. Z zabawką nie ma nic wspólnego. Efekty są szybko, ale nie ma biegłości bez sumiennych ćwiczeń. Po roku córka naturalnie zaczęła się przerzucać na gitarę. Teraz gra zamiennie. Są piosenki, że woli opracować na gitarę, są takie przy których chwyta za uku. Myślę, że moda na ukulele nie minie. Może spytaj dzieci, co wolą?
    • mama_zoli Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 11.03.19, 09:03
      Moim zdaniem jedno drugiemu nie przeszkadza. Wiadomo, że gitara jest znacznie bardziej wymagającym instrumentem, więc na początek może lepiej rozpocząć właśnie od czegoś łatwiejszego zwłaszcza, że ukulele jest wyjątkowo niedrogim instrumentem. Sama kupiłam jakiś czas temu córce bardzo ładnie brzmiące ukulele tanglewood za 149 zł. Jak dzieci złapią bakcyla i rzeczywiście będą chały grać, to można zainwestować już w poważniejszy i droższy instrument. Poza tym same dzieci będą miały już porównanie, że gitara ma to brzmienie jednak znacznie pełniejsze.
      • bistian Re: Gitara 3/4 czy ukulele...? 11.03.19, 09:15
        mama_zoli napisał(a):

> ukulele jest wyjątkowo niedrogim instrumentem. Sama kupiłam jakiś czas temu córce
        > bardzo ładnie brzmiące ukulele tanglewood za 149 zł

Też tak myślę, że kupi się dobre ukulele za takie pieniądze, za które nie kupi się dobrej gitary.
        Poza tym, ukulele jest bardzo poręczne, w przeciwieństwie do gitary, nawet tej mniejszej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka