Dodaj do ulubionych

przyczepa campingowa - która ma?

07.07.18, 20:25
chcemy kupić przyczepę campingową
raczej niskobudżetową bo to nie jako sposób spędzania całych wakacji ale jako dodatek -ewentualnych wyjazdów weekendowych

na co zwracac uwagę żeby nie kupić szrotu?

ps. ja mogę ocenić jedynie po mebelkach ale to troche za mało - jako wymierna wskazówka czy "warto"

dzieki za podpowiedzi

Obserwuj wątek
    • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 07.07.18, 20:50
      Ja mam. Przy mebelkach warto zwrócić uwagę na tapicerkę - bywa zbutwiala lub podpleśniała, tego gorzej się pozbyć niż ryski na szafce. Zapach - jak wejdziesz do przyczepy i czuć stęchliznę, nie kupuj. Czujność powinna wzbudzić też nadmierna ilość odświeżaczy powietrza/zapachów. Sprawność sprzętów - domagać się zademonstrowania. Sprawdzić czy elementy, które powinny być połączone nie rozłażą się - szafki odstające od ścian i sufitu, szczeliny w wyposażeniu łazienki. Ze spraw technicznych - warto sprawdzić stan zaczep, dobrze żeby miała coś, co nazywa się stabilizator jazdy. Wyposażenie - to już zależy od waszych wymagań
      • shalalu Re: przyczepa campingowa - która ma? 07.07.18, 22:01
        Tak , nie może być żadnych śladów pleśni ,zaciekow,powinnaś sprawdzić okna czy są szczelne i dobrze się zamykają . Sprawdż czy wyposażenie jest działające czyli lodówka,kuchenka i ogrzewanie , kran w zlewie i natrysk . Warto sprawdzić czy w wyposażeniu przyczepy jest niezniszczona przystawka namiotowa ze wszystkimi elementami a najlepiej obejrzeć ją zamontowaną do przyczepy . Najważniejsze by nie cuchnęła zgnilizną .
        • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 07.07.18, 22:11
          A jeśli przyczepa angielska to sprawdzić stan okien, przodu - angielskie przyczepy mają takie charakterystyczne okna, najczęściej potrójne, na przedniej ścianie. Uszczelki lubią kruszeć i okolice tych okien zamakają. Odsłońcie zaslonki i rolety (często są luźne lub ze śladami wilgoci/pleśni)
    • 1papryczka.chili Re: przyczepa campingowa - która ma? 07.07.18, 23:00
      I jeśli podłoga nie jest stabilna i twarda, a nawet delikatnie zapada sie to nie kupuj. Już takie widzieliśmy z mężem. Resztę napisały dziewczyny.
      • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 07.07.18, 23:19
        A i jeszcze, gadżety i sprzęty typowe kempingowe są drogie, więc zanim zdecydujecie się kupić przyczepę z jakąś usterką, sprawdźcie czy dany element jest dostępny i w jakiej cenie. Znajomy tak się nabrał kupując przyczepę z peknietym oknem - okazało się nieosiągalne. Kosztowne są również elementy wyposażenia kuchni i łazienki, które trudno zastąpić "niekempingowymi" - lodówki, elementy kuchenek czy systemu ogrzewania
        • taki-sobie-nick Re: przyczepa campingowa - która ma? 07.07.18, 23:25
          little_fish napisała:

> A i jeszcze, gadżety i sprzęty typowe kempingowe są drogie, więc zanim zdecyduj
          > ecie się kupić przyczepę z jakąś usterką, sprawdźcie czy dany element jest dost
          > ępny i w jakiej cenie. Znajomy tak się nabrał kupując przyczepę z peknietym okn
          > em - okazało się nieosiągalne. Kosztowne są również elementy wyposażenia kuchni
          > i łazienki, które trudno zastąpić "niekempingowymi" - lodówki, elementy kuchen
          > ek czy systemu ogrzewania

Nie chcę kupić przyczepy, ale dziewczyny, jesteście teamem fachowców.
          • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 07.07.18, 23:32
            20 lat zabawy w carawaning, piąta przyczepa 😊 plus doświadczenia znajomych
            • qs.ibidem Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 09:36
              A ja się zachęciłam. Kupujecie z drugiej ręki czy nowe?
              • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 09:39
                Na nową mnie nie stać niestety 😉
                • qs.ibidem Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 10:04
                  A zastanawiałaś się kiedyś nad camperem? Drogie są też, niestety, i mnożą się komplikacje (wyposażenie i sam samochód)
                  Ciągnie mnie ostatnio w te tematy. To jest takie prawdziwe podróżowanie, poznawanie...
                  A może zdarzyło Ci się wypożyczyć i masz porównanie?
                  • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 10:32
                    Oczywiście. Jechaliśmy wypożyczonym i był dramat, bo kamper był do luftu. Akurat ten.
                    A jeśli chodzi o chęć zakupu to tak : jeździmy w 4 osoby, duży wygodny kamper jest duuuuuzo droższy niż wygodna przyczepa, więc przekracza nasze możliwości, to raz. Dwa, jak jedziemy na wakacje to lubimy pojeździć po okolicy, czasem jesteśmy w miejscu, gdzie trzeba podjechać do sklepu itp - kamperem to niemożliwe (chyba, że ma się autobus, który z tyłu mieści auto), duży kamper nie wszędzie wjedzie, zdarzało nam się zostawić przyczepę na parkingu i jechać do jakiegoś miasteczka - duży kamper nie da rady.
                    Do tego wiadomo opłaty i utrzymanie dwóch samochodów.
                • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 15:34
                  W moim przypadki nie opłaca sie płacić kupe kasy za coś co będzie użytkowane przez 30 dni w roku (my na 1 -2 tygodnie gdzieś, moi rodzice na tydzień, moze brat z zoną na tydzień + my kilka weekendów)

może kiedyś dojdziemy do takiego etapu w zyciu że każdy weekend od maja do października będziemy poza domem ale sie nie zapowiada póki co

>Na nową mnie nie stać niestety
        • heca7 Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 14:38
          O tym chciałam napisać wink brat ma przyczepę i ojciec też. Nie należy wierzyć sprzedawcom- to okienko to se pani dokupi za grosze. Bzdura. Dokupić to sobie można firanki do okien.
    • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 08:14
      dzięki

bo po weekendzie jedziemy oglądać przyczepę

• little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 09:29
        Sprawdźcie też funkcjonalność, znajomi mieli taki wynalazek, że po rozłożeniu drugiego łóżka ledwo dało się wejść do przyczepy, a przejście do dalszej części i kolejnego łóżka było możliwe tylko po tym rozłożonym. Szału można dostać.
        • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 09:44
          I jeszcze jedna rada - czasem to umyka - sprawdźcie ile samochód może ciągnąć na haku i jaka jest dopuszczalna masa całkowita przyczepy i auta. Żeby nie trzeba było kupować nowego auta albo robić prawa jazdy 😉
          • shalalu Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 10:38
            oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa
            Zapodaję link wyjaśniający jakie uprawnienia trzeba mieć dociągnięcia przyczepy o danej wadze.
            Jak zauważyła little to też bardzo ważne bo na drodze policja może odczepić przyczepę i zapłacisz za odholowanie i będzie koniec wycieczki.No i trzeba zwrócić uwagę przy wyborze przyczepy czy macie prawo jazdy uprawniające do ciągnięcia przyczepy jedno czy dwuosiowej .
            • bigzaganiacz Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 10:56
              DMC jest wazne a nie liczba osi
              • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 14:46
                hak i masę auta + przyczepy ogarnia mój facet

dzięki za wszystkie rady i dugestie
    • bigzaganiacz Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 10:59
      Na jutubie jest masa porad o wiele wyzszej jakoaci niz to blublanie tutaj , kanal "kiki" koles wlasnie jezdzi z przyczepa , no i chyba lepiej pociagnac z anglii niz kupowac w polsce
      • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 11:04
        Pod warunkiem, że się chce angielską przyczepę
        • bigzaganiacz Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 11:13
          A jaka ina moze chciec skoro to najwuekszy ryneka karawaningowcow, o airstrima ani o niewuadow jej nie podejrxewam
          • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 11:19
            Miałam angielską, wolę niemieckie. Ludzie mają różne gusta i potrzeby
            • bigzaganiacz Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 11:29
              To jakie sa roznice
              Dlaczego wolisz niemiecka
              • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 11:39
                Design mi bardziej odpowiada,przede wszystkim. Większość angielskich ma te potrójne okienka z przodu i one zaciekają po jakimś czasie. Wszystkie angielskie z którymi miałam do czynienia miały zewnętrzny zbiornik na wodę (może są jakieś z wewnętrznym, nie szukałam).
              • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 14:57
                angielskie mi się nie podobają

design totalnie nie trafiony

szukam drewnianych mebli i "salonowego" łózka ze stołem w kształcie podkowy (+ drugiej sypialni)

Mieszkam we Wrocławiu więc do Niemiec mam blisko ale nie pojadę po... wystarczy, ze 2 razy oglądnę coś czego nie kupię i cena przyczepy mi podskoczy o 2 wycieczki na 700km
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 15:06
                  stara-a-naiwna napisała:

> Mieszkam we Wrocławiu więc do Niemiec mam blisko ale nie pojadę po... wystarczy
                  > , ze 2 razy oglądnę coś czego nie kupię i cena przyczepy mi podskoczy o 2 wycie
                  > czki na 700km

To jaki jest budżet na zakup skoro jakieś 500PLN rozbija biznes plan w drzazgi?!

Xsioonc
                  • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 15:35
                    do 12 tyś
                    najchętniej 10

i 500pln nie rozbije w drogiazgi ale jest 5% mojego budżetu
                    i zwyczajnie uważam, ze to nie ma sensu
      • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 14:58
        dzieki!
        popatrzę na pewno

>kanal "kiki
    • nie.bylo.wolnego.nicka Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 11:10
      A myśleliście o wypozyczeniu? Jak sie nie spodoba Wam ten sposob podrozowania, to straty finansowe nieporównywalnie mniejsze.
      • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 15:01
        żartujesz?
        całe zycie o tym marzyłam
        wink

jak sie nie sprawdzi troche odpicuję i sprzedam
        • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 15:12
          Tylko dobrze obejrzyjcie układ i funkcjonalność, bo jeżeli jesteś zdecydowana, to jedyne co może nie podejść. Powodzenia. Daj znać jak poszły zakupy
          • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 15:38
            o.k

jesteśmy umówieni na oglądanie po weekendzie
            jest jedna (teraz jest fatalny czas na zakupy - mam tego świaodmość)

nie spieszy się nam i nie mam parcia, ze musze już

a o wynajmie myślałam pod kątem wrzesnia (i polskiego bałtyku) jeśli do tego czasu nic nie znajdę
            • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 19:33
              Wynajem niestety odbiera jedną z fajniejszych rzeczy w przyczepie - nie jesteś u siebie. Ale to też jakaś opcja.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 12:04
      stara-a-naiwna napisała:

> chcemy kupić przyczepę campingową

Może mi ktoś wyjaśnić - to zupełnie pobocznie do wątku - ale kurna po co?
      Po co się ciągnie takie przyczepy ze sobą?
      Ja nie potrafię znaleźć jednego punktu za....

Xsioonc
      • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 12:11
        Skoro nie potrafisz, to nie kupujesz i nie jeździsz, proste. Ludzie lubią różne rodzaje wypoczynku - widać przyczepa nie dla ciebie
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 12:20
          little_fish napisała:

> Skoro nie potrafisz, to nie kupujesz i nie jeździsz, proste.

To ja doskonale wiem, ale lubię poznać i zrozumieć świat.

> Ludzie lubią różne
          > rodzaje wypoczynku

Chciałem właśnie ogarnąć co tam jest do lubienia.

Xsioonc
          • bigzaganiacz Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 12:49
            newatlas.com/best-of-2017-dusseldorf-caravan-salon/51092/#p480956
            Wszystko, bierzesz takie cos i jedziesz w gory na mazury czy gdzie tam chcesz
            • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 13:03
              Jedziesz gdzie chcesz kiedy chcesz. Nie musisz rezerwować noclegu z wyprzedzeniem, dowolnie zmieniasz ilość noclegów w danym miejscu, jeśli okaże się ciekawe. Jeżeli nie, to zwijasz się szybciej bez ponoszenia kosztów. Nocujesz w miejscach, gdzie nie ma ciekawej infrastruktury. Nie spotykają cię przygody z wątku obok czyli wszy na poduszce, czy pokój w piwnicy...
            • bigzaganiacz Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 13:25
              www.campingselection.com/ie/theme/5-star-campsites
              Kampingi to juz nie rozpadajacy sie kibel i kran z zimna woda
              • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 13:56
                A nawet jeśli przez przypadek trafi się na taki, to toaleta i ciepła woda są w przyczepie. A nazajutrz opuszczasz felerne miejsce
                • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 14:54
                  dla mnie przyczepa to taki luksusowy namiotdomek który stawiam gdzie chcę
                  (nie musze mieć / być na cempingu z 5* - chociaż nie powiem - byłam na takich i było miło - weekendowo mogę być w środku lasu i wystarczy mi nie oglądanie tłumów ludzi, cisza, spokój i kontakt z przyrodą)
                  co kto lubi

wolę swoją małą ciasną przyczepkę niż pokój na piętrze, kola mnie w oczy wystroje rodem z tanich salonów meblowych (płyta wiórowa, zero pomysłu na spójność stylu itp) Nie chce mi się użerać i prosić czy mogę zabrać psa (najspokojniejszego i najgrzeczniejszego na świecie), chcę mieć swobodę i zawszę czuć się u siebie smile
                  • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 08.07.18, 14:57
                    Zgadzam się ze wszystkim. Jeden wyjątek - przyczepa nie musi być ciasna. A jak jeszcze dołożymy przedsionek to już w ogóle 😉
    • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 09.07.18, 18:16
      dziękuję wszystkim za odpowiedź

przyczepe oglądał mój facet
      ja byłam w pracy

i co:

na wejściu podłoga miękka / pływająca
      w powietrzu czuć zapach środka przeciwgrzybowego i rozstawione 2 zapaszki / odświeżacze

to z głównych zarzutów i dla mnie mocno odstraszających i podejrzanych (tym bardziej, ze przyczepa stoi we Wroc. a tutaj nie padało praktycznie od maja)

NO i mebelki do renowacji

na wstepie trzeba by wsadzic w przyczepę minimum 3tyś co nam sie nie opłaca

BARDZO dziekuję za wszelkie rady i sygestie

ps. najbliższy weekend zamiast w przyczepie spędze pod namiotem
      i tak lepsze to niż siedzenie w domu
      wink
      • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 09.07.18, 18:50
        Jeśli jesteście zdecydowani, to poszukajcie po sezonie. Pod Poznaniem jest firma Wiórek, handlują przyczepami. Niestety większość anglików, ale i inne się trafiają. Jak pojedziesz w miejsce, gdzie stoi 100 przyczep, to jest szansa, że coś wybierzesz 😊
        • stara-a-naiwna Re: przyczepa campingowa - która ma? 09.07.18, 22:00
          ooo na pewno!
          dzięki
          Poznań to nie koneic świata
          i mój facet tam bywa w pracy
          • little_fish Re: przyczepa campingowa - która ma? 09.07.18, 22:05
            Mają stronę internetową, można poszperać wcześniej 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka