Dodaj do ulubionych

Mthfr- mutacja

13.07.18, 09:38
Dziewczyny zauważyłam u mojej córki żyłkę na nosie na wysokości oczu, dodatkowo ma delikatne znamię z tyłu głowy w kształcie trójkąta i ma taką dziurkę nad pośladkami. Zaczęłam czytać i ewidentnie wychodzi na mthfr-. Czy któraś się z tym spotkała wcześniej? Gdzie i u kogo to zdiagnozować? Będę wdzięczna za informację...matki zawsze wyczują
Obserwuj wątek
    • patir23 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 09:48
      Mój tez ma taką żyłkę. Badanie testdna ze sliny. Wyszła mutacja.
      • stolikowa Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:01
        I co z tym robicie?
    • katie3001 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 09:51
      Badania DNA. I uciekaj stad bo Cię zjadą i zaraz się dowiesz, że ta mutacja nic nie powoduje i nie ma znaczenia. I w ogóle wyolbrzymiasz itp itp itp...a jesli córka bedzie miała te mutację to się z ojciem dziecka przepadajcie bo ta mutacja ma zwiazek z zakrzepicą. I jesli potwierdzisz te mutację to uważaj ze szczepieniami. A przede wszystkim zbadaj poziom homocysteiny u dziecka i u Was. od tego zacznijcie. I nie pytaj tutaj o to bo mozesz zostac zaszczuta. szukaj informacji gdzie indziej. A lekarze w polsce mają bardzo małe pojecie o tem mutacji wiec jestes zdana na siebie.
      • 1matka-polka Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 09:53
        Zapomniałaś polecić chlorelle i jakiś zestaw witamin.
      • patir23 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 09:59
        Ze szczepieniami to prawda... ja zaszczepilam i były nopy... niestety.
        • katie3001 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:04
          Zaraz wejdzie Memphis i się dowiesz, ze nie masz racji bo nie ma czegoś takiego jak nopy i w ogóle ludzie, którzy uwazaja,że nop-y istnieją są głupi i należy ich wybic wink
          • katie3001 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:05
            A tak serio współczuje i trzymajcie się smile
        • ichi51e Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:41
          Jakie? Te co w ulotce czy inne?
        • bajgla Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 11:01
          No jeden przypadek to dowód na zależność przyczynowo-skutkową.
      • sanrio Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:17
        www.imma-polska.pl/mutacja-genu-mthfr/

nie siej paniki
        • stolikowa Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:27
          Dzięki link bardzo przydatny
          • sanrio Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:57
            kochana, z tą paniką to nie do ciebie było smile tylko do straszącej Katie
            • stolikowa Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 11:37
              Uff...😉
      • semihora Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 15:10
        Zapomniałaś dodać, że randomy z internetu umieją w medycynę lepiej niż lekarze.

#bigpharmamiplaci #jezusziebanaprezydenta
    • aguar Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:12
      Daj sobie spokój, nie szukaj dziecku chorób na siłę.
      • stolikowa Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:26
        Chcę po prostu to sprawdzić
        • katie3001 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:29
          Sprawdz bo ta mutacja ma wpływ na zdrowie. Wejdz na grupy MTHFR Polska ca facebooku.
          • kotoholiczka Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:33
            Grupy na facebooku podstawowym i jedynym źródłem informacji o zdrowiu! Lekarze guzik wiedzą!
    • spirit_of_africa Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:31
      Mam mutacje, córka ma również. Nie ma żadnych żyłek, dołków itp pie... Wyszło z badania. Moja mutacja wyszła niejako przy okazji długotrwałego leczenia niepłodności. Po badaniu konsultowalam wynik z lekarzem genetykiem, z hematologiem i z ginekologiem. Geberalnie konkluzja była taka ze jest to jedna z popularniejszych mutacji wśród naszej populacji, zwiększone jest i owszem ryzyko incydentów zakrzepowych ale nie jakos kosmicznie. Jesli będę sie starała o kolejne dziecko to mam brać kwas foliowy w postaci folianu i będzie znowu włączona heparyna bo to zadziałało ostatnim razem. Hematolog doradził żebym w przypadku długich lotów, podróży, zabiegów czy operacji pamietała o profilaktyce p.zakrzepowej. I tyle. O szczepieniach juz pisałam- jest jakiś artykuł o badaniach które wskazują na silniejsza reakcje poszczepienna u osób z mutacja w przypadku szczepienia na ospę prawdziwa ale tego szczepienia nie ma w kalendarzu wiec nie zaprzątam sobie tym głowy.
      • aguar Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:37
        No dobra, a jest etyczne rozmnażać się, jak się ma taką mutację i ją przekazywać następnym pokoleniom?
        • ichi51e Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:44
          Ale dlaczego nie? Zyje przrciez dala rade sie rozmnozyc etc w jaki sposob mutacja wplywa na jej zycie?
        • brenya78 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:44
          A coz to za mutacja, ktora ma polowa kaukaskiej populacji, ktora w dodatku dla zdrowia ma mimialne znaczenie? Mamy wszyscy sie przestac rozmnazac?
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 11:27
          Chcesz zabronić rozmnażania się 50% populacji?
          • aguar Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 11:37
            Nie, to akurat nie było na poważnie tylko ironicznie. Chociaż przy poważnych chorobach dziedzicznych mam takie wątpliwości.
      • katie3001 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:45
        W CHPL wielu szczepionek jest napisane,że nie badano wpływu szczepionek na polimorfizm genetyczny.
        • ichi51e Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 11:55
          Skoro tyle osob ma te mutacje to chyba jako ze w PL 98% jest zaszczepione cos by jednak wyszlo?
          • katie3001 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 12:52
            No wychodza NOP-y, które nie są rejestrowane.
            • ichi51e Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 13:16
              Ale zglaszacie je? Bo ja zglosilam i zostalo wszystko zarejestrowane. Co prawda dziecko mialo te z ulotki...
            • black-cat Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 15:40
              Nie są rejestrowane czy zgłaszane? Czy jeżeli objaw wystąpi kilka miesięcy po szczepieniu to też jest to NOP?
        • memphis90 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 20:04
          W jaki sposób szczepienie ma wpływać na polimorfizm genetyczny?
          • al_sahra Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 20:22
            memphis90 napisała:

> W jaki sposób szczepienie ma wpływać na polimorfizm genetyczny?

Ej, czepiasz się. Coś tam na coś wpływa i ma to na pewno związek ze szczepionkami.
    • brenya78 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 10:43
      Mutacji MTHFR jest kilka, w dodatku mozna byc homo albo heterozygota. W zwiazku z tym tylko niektore tak naprawde maja znaczenie. Maja znaczenie przy ciazy. Np. ja mam mutacje ktora ma 40% kaukaskiej populacji - wiec tak naprawde niewiele z tego wynika. Inne warianty, w wersji homozygotycznej sa bardziej znaczace.

Ale pierwszy raz slysze, ze osoby z mutacja maja zylki i znamiona.
      • stolikowa Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 11:47
        No właśnie z tymi żyłkami i znamionami ponoć tak jest zwłaszcza u niemowląt.moja córki jest grzeczniutka, uśmiechnięta i spokojna, a ponoć dzieci z tą mutacją źle śpią i są jak to określają w necie...niegrzeczne.
        • ichi51e Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 11:52
          Moze dlatego ze rodzice tych co spia grzecznie nie maja sie na co skarzyc wiec w necie nie siedza?
        • memphis90 Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 20:07
          Żyłka na grzbiecie nosa po prostu tam przebiega i jest bardziej /mniej widoczna u różnych osób. Naczyniaki płaskie karku ma mnóstwo dzieci (kiedyś mówiło się na nie "uszczypniecie bociana") z reguły zanikają w 1rz.
          • tsaria Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 21:03
            Z karku plamy łososiowe rzadziej znikają ponoć w 50% procentach, z twarzy (czoło, nos, powieki) w 90% do 3, a nawet 6 roku życia. Jednak one nie powodują żadnych dolegliwości, są typowe.
            Mój ma i na karku i na czole, z powiek już mu zeszły.
    • piernicola Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 11:47
      Zmartwię cię, że do poradni genetycznej jest kolejka na pół roku, przynajmniej u nas. Ale warto iść na NFZ, bo za darmo i jak już zaczną to zbadają wszystko. Pal sześć żyłkę, ale przecież lekarze zawsze sprawdzają to miejsce nad pośladkami, jak to przeoczyli?
    • tsaria Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 20:59
      Co co ma z tyłu glowy na karku w kształcie litery V to plamy łososiowe, ma je dużo dzieci, bardzo dużo.
    • stolikowa Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 21:57
      Właśnie sprawdziłam pod prysznicem, że mam nad pośladkami tak samo jak córka...zaczynam łapać mega doła.clCzy to aż takie poważne jest?p.s. w szóstym miesiącu w poprzedniej ciąży musiałam podjąć decyzję o terminacji ciąży. A teraz to. Podnieście mnie na duchu bo już zaczynam wariować i boję się, że może być autyzm. Chociaż w ogóle tego po dzidzi nie widać. Czy ja się nakręcam?
      • spirit_of_africa Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 22:00
        Co jest poważne? Dołek nad tyłkiem? I co ma autyzm do mthfr i dołka?
      • tsaria Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 22:18
        Weź ty dziewczyno przestań się nakręcać, znamię z tyłu głowy ma znakomita większość nowo urodzonych dzieci, wpisz sobie w wyszukiwarkę plamy łososiowe, albo z ang. salmon patches. Żyłki tez malutkie dzieci mają bardziej widoczne, bo mają najzwyczajniej w świecie skórę cieniutką, z czasem będzie robić się coraz grubsza i zyłki przestaną być widoczne.
        O dziurce nad pupą nic nie wiem, ale widzę, że nie potrzbnie się nakręcasz i siejesz panikę w sobie.
        • stolikowa Re: Mthfr- mutacja 13.07.18, 22:28
          Obyś miała rację. Dzięki za tego kopa
        • zetkaad Re: Mthfr- mutacja 14.07.18, 00:22
          Kopię jeszcze mocniej!!! Jak można się tak nakręcić??? !! surprised
          O co chodzi z dziurami nad pupą? To te sexowne dołeczki?
      • ichi51e Re: Mthfr- mutacja 14.07.18, 00:05
        Autyzm bo ma znamie zylke i doleczek??? Ty wez lepiej idz ze soba do lekarza...
        • stolikowa Re: Mthfr- mutacja 14.07.18, 05:57
          Naczytałam się za dużo nakręconych mamusiek...
          • ichi51e Re: Mthfr- mutacja 14.07.18, 10:55
            Autyzm to zaburzenie ze strony powiedzmy neurologicznej niemprzejawia sie fizycznie wink jakby sie przejawialo to latwiej by sie diagnozowalo
        • semihora Re: Mthfr- mutacja 14.07.18, 13:39
          ichi51e napisała:

> Autyzm bo ma znamie zylke i doleczek??? Ty wez lepiej idz ze soba do lekarza...
          >
          >

Mocno, ale to świetna rada. Kurczę, żeby aż tak sobie brać do serca to, co piszą jakieś anonimy w necie? Po pierwsze taka Ziuta może napisać wszystko - od tego, że jest królową Elżbietą do tego, że powiększa cycki hipnozą; po drugie - może nie tylko ordynarnie kłamać, ale wręcz trollować i czerpać satysfakcję z nabierania innych. Jest taka pewna zagraniczna grupa, która bawi się tym, że robi takie chore akcje - podrzuca baity, nakręca hejty, trolluje na maksa. A że głupich nie sieją, to wszystko pada na podatny grunt...

To jest net, tu nie wierzy się na słowo, tylko się weryfikuje. I nie, weryfikacja nie polega na tym, że się wierzy w to, co np. piszą dwa serwisy, które nie podają żadnych odnośników do badań, a jedynie linkują do siebie wzajemnie, bo tylko one znają prawdę objawioną, a reszta to spiski, ściemy i skorumpowani lekarze.

Serio, więcej dystansu i krytycyzmu do tego, co piszą ludzie na forach albo fejsbukowych grupach. A już szalone mamuśki, które autyzm wróżą nawet z koloru kupy, to naprawdę wyższa szkoła jazdy. Jak ci napiszą: "wrzuć dziecko w ogień i jak się nie poparzy, to ma autyzm", to wrzucisz? tongue_out
          • stolikowa Re: Mthfr- mutacja 14.07.18, 17:53
            Przywracasz mi równowagę😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka