Dodaj do ulubionych

Wanna vs prysznic

• frey.a86 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 09:17
      Ja muszę mieć wannę, kabin szczerze nie znoszę, bo jest w nich mało miejsca. Najbardziej nie lubię kabin w hotelach, bo często nie ma przewidzianej półki na kosmetyki i muszę je stawiać na podłodze. Poza tym trudno mi się goli nogi w kabinie, w domu w wannie opieram nogę o brzeg wanny i jest mi dużo wygodniej.

W domu mam małą łazienkę, a w niej niedużą wannę z pogardzaną na forum zasłonką. tongue_out Zasłonka porządnej jakości, absolutnie nie taka, co się przykleja do ciała. Jak sprzątam to zdejmuję zasłonę i wrzucam do pralki. Całość (zdjęcie i zawieszenie z powrotem) zajmuje mi ok. 5 minut i wolę to niż czyszczenie szyby, czego całym sercem nienawidziłam jak mieszkałam z rodzicami.
      • inka40plus Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 10:06
        Dzięki
        Tu nie chodziło tylko o rady. Ale i o poznanie Waszych opinii i jak to u Was wygląda.

Niestety ale moja łazienka jest naprawdę mała
        Mini mini w wersji mini.
        Jest oddzielna toaleta a między nimi ściana i szyb z całą instalacją więc nie ma mowy żeby połączyć.
        Mieszkamy tu kilka lat i do remontu nie dojrzalam bo może zmienimy mieszkanie i szkoda mi inwestować
        Pomalowalam tylko kafelki i podłogę
        I powiesiłam duża szafkę z Ikei na kosmetyki chemię i ręczniki
        I duże lustro żeby optycznie coś poprawić
        Niestety sad

• berdebul Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 10:05
      Mam jedno i drugie, osobno.
      Mieszkałam tylko z prysznicem i to nie dla mnie. Lubię siedzieć w cieplej wodzie. Jeżeli albo-albo, to wanna z opcją prysznica.
    • mamusia1999 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 11:03
      Nie ma takiej opcji żebym wybrała. Prysznic biorę w razie pośpiechu w 5min. Wanna to rytuał pielęgnacyjno-relaksacyjny. Albo leczniczy.
      • niennte Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 12:11
        mamusia1999 napisała:

> Nie ma takiej opcji żebym wybrała. Prysznic biorę w razie pośpiechu w 5min. Wanna to rytuał pielęgnacyjno-relaksacyjny. Albo leczniczy.

No i w tym rzecz. Najlepiej mieć to i to, ale jeśli trzeba wybierać, to najważniejsza jest codzienna higiena. Prysznic można wziąć natychmiast, kilka razy dziennie w razie potrzeby. Zużywa mniej wody.

Ja zlikwidowałam wannę na rzecz prysznica. Zyskałam trochę potrzebnego miejsca w łazience, zaoszczędziłam na wodzie, ale brałam też pod uwagę, że jestem coraz starsza. Pamiętam, jak kąpałam swoją mamę w wannie, bo po wylewie nigdy już nie odzyskała pełnej sprawności. A wystarczy choroba kolana lub biodra, żeby mieć problem z wejściem do wanny.
        Owszem, czasem brakuje mi relaksu w wannie, ale moja łazienka też była mini, więc wygrał prysznic.
        Kran nad umywalką mam na tyle wysoko, że mogę myć głowę.
        • berdebul Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 12:13
          Już od dawna są wanny z drzwiami. Wanna nie jest problemem na starość, tylko musi byc dopasowana.
          • niennte Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 13:19
            Wiem, że są. Pytanie, ilu niedołężnych emerytów na nie stać.
            • lodomeria Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 13:24
              I ilu tak naprawdę może z nich wygodnie korzystać. A przynajmniej wygodniej niż z zaprojektowanego pod osoby niepełnosprawne prysznica.
    • koronka2012 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 12:15
      Szczęśliwie nie musiałam wybierać, bo mam ustawną łazienkę i udało się zmieścić zarówno dużą wannę, jak i wygodny prysznic.

Gdybym teraz musiała wybierać, to wybrałabym prysznic. Z wanny korzystam niezmiernie rzadko, raz na kwartał może albo i to nie. Zwyczajnie szkoda mi czasu, prysznic jest szybszy, a relaksować wolę się w łóżku z książką niż mocząc.
    • kropkaa Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 12:35
      Wanna i prysznic.
      Wanna do leżenia i relaksu, prysznic do szybkiego, codziennego użytku.
      • lady-z-gaga Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 12:38
        W kilku zaprzyjaźnionych mieszkaniach czy domach, gdzie są łazienki z wanną i prysznicem, wanny stoją nieużywane.
        Sama mam tylko prysznic, najwyżej raz w roku zdarza mi się zatęsknić za kąpielą w wannie
    • escott Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 12:50
      Ja w ogóle nie używam prysznica takiego górnego, tylko wannowego w wannie, nie cierpię, jak się na mnie leje z góry. Więc gdybym miała z czegoś rezygnować, to z prysznica górnego, w ogóle nie zauważyłabym różnicy. Mąż i dziecko też wolą wannę, ale poniewaz chciał czasem brać taki odgórny prysznic, to zamontowaliśmy deszczownicę w wannie, ja tego dobrowolnie nie wypróbuję nawet, podobno jest OK.
    • ankanka3 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 12:57
      Mamy w domu wannę z parawanem nawannowym. Wanna była moim i męża wielkim marzeniem, bo w poprzednim mieszkaniu mieliśmy tylko kabinę prysznicową. A wychodzi na to, że korzystamy teraz głównie z prysznica. Jakoś nikt nie ma specjalnie czasu na długie kąpiele, a mnie - jak się okazało - fatalnie działają na skórę i prawie zupelnie z nich zrezygnowałam. Najwięcej korzystają dzieci.
      Gdybym miala jeszcze raz decydowac, to chyba wybrałabym jednak kabinę. Ta, która mieliśmy poprzednio miała głęboki brodzik i przy dziecku pełniła funkcję wanny - sprawdzało się to super.
      Parawan nawannowy jest ok, choć ma też swoje wady - nie da sie uniknąć zachlapania łazienki. No i w czasie prysznica nie jest tak fajnie cieplutko jak w zamkniętej kabinie (a my mamy dość chłodno w łazience).
      • volta2 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 16:07
        zauważyłam właśnie, że osoby niemające wanny marzą o niej i jak tylko jest już okazja to montują, używają miesiąc, rok, nie dłużej i potem służy do depilacji i obcinania paznokci u nóg.
        w zasadzie to właśnie do tych dwóch czynności mi wanny zabrakło gdy się swojej pozbyłam.
        • niennte Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 16:14
          Jedno i drugie z powodzeniem da się robić na WC.
          • berdebul Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 18:06
            Musisz mieć bardzo wysoki sedes. wink
            • niennte Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 20:23
              Akurat w sam raz smile
          • volta2 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 21:18
            wiemsmile
            nie mam wyboru
    • ewcia1980 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 13:49
      Dla mnie wanna mogłaby nie istnieć.
      Nie mam żadnej przyjemności z zalegania w niej.
      W domu mam i prysznic i wannę ale z wanny właściwie nie korzystamy.
      A pod prysznicem uskuteczniam i samo mycie głowy i podrywanie się.
      W poprzednim domu miałam tylko wannę i szczerze jej nienawidziłm.
      Natomiast moja siostra codziennie zalega w wannie i dla niej prysznic to jakaś pomyłka.
    • esperantza Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 14:23
      Mam i jedno i drugie w dwóch niezależnych łazienkach. Ja z wanny korzystałam raz w ciągu dwóch ostatnich lat, a mój mąż raz z prysznica w tym czasie. Jeśli nie może mieć każdy wg upodobań to stswialabym na wannę z parawanem i deszczownicą.
    • lalkaika Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 14:29
      Jak mozna nie miec wanny ? Wybieram wanne
    • anagat1 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 18:16
      Musi byc i to,i to. Jak nie ma mozliwosci, to wanna z dobrym prysznicem i porzadna szyba.
    • evee1 Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 03:41
      My mamy wanne z prysznicem i szklana szyba, taka 60 cm szeroka. Rozwiazanie bylo dobre dopoki dzieci byly w miare male i kapalo sie je w wannie. Teraz to rozwiazanie jest do bani, bo wanna sie brudzi cala, a prawie nikt sie w niej nie kapie. Przy najblizszym remoncie lazienki zamierzam zainstalowac wanne i prysznic oddzielnie, i jednak porzadna wanne, bo glownym powodem tego, ze nikt jej nie uzywa jest to ze mimo, ze niezbyt krotka (170cm) to jest dosc plytka i nie zacheca do kapieli.
      Poza tym wanna polaczona z prysznicem ma pewne wady "techniczne". Jak w zeszlym roku mialam zerwane wiezadla w kolanie i przez kilka tygodni mialam problemy ze stanieciem na tej nodze, to musielismy zdjac szybe, bo nie bylam w stanie sie do tej wanny z szyba dostac. Zamienilismy wiec szybe na zaslonke i tak juz zostalo smile.
      • alina460 Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 09:50
        Ja mam podobny dylemat. W sumie wole prysznic, ale opcja braku wanny powoduje we mnie natychmiastowe poczucie straty.
        dlatego chce miec wanne z szyba czy jakims panelem, zeby nie chlapac lazienki.
        Macie jaks pomysl na alternatywe do szyby?
        I jaka jest optymalna dlugosc wanny? 160 cm?
        • niennte Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 10:05
          Długość wanny zależy od wysokości domowników.
          My w rodzinie jesteśmy niscy, więc wanna 140 była wystarczająca, a 150 bardzo wygodna.
          Dla ludzi wysokich powinna być dłuższa.
        • aamarzena Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 11:44
          My mamy 170. Dla mnie mogłaby być i 10 cm krótsza, ale dla męża jest w sam raz. Patrz też na szerokość wanny w środku, żeby można było wygodnie usiąść czy położyć się i nie obijać o boczne ścianki.
          • alina460 Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 13:56
            Dzieki, wlasnie dlatego mysle o 160 cm, my mamy po 170 cm.
            • kurt.wallander Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 18:31
              alina460 napisała:

> Dzieki, wlasnie dlatego mysle o 160 cm, my mamy po 170 cm.

Ciekawa jestem, czy te długości podajecie wewnątrz wanny czy na zewnątrz. Ja mam wannę po zewnętrznej 170 cm i jest mała! Chętnie zmieniłabym na 180 cm, ale upatrzony model w tej długości ma 80 cm szerokości, a to dla mnie za dużo. No chyba, że te 170 cm, jakie podajecie, to wewnątrz wanny.

• tairo Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 18:59
            Szerokość oraz jak jest wyprofilowana wewnątrz - teraz modne są takie kanciaste, które są szerokie na całej wysokości, więc trzeba nalać dużo wody, a wcale się wygodnie nie leży, zwłaszcza jak ten kawałek pod plecy jest prawie pionowo.
            Ja wolę tradycyjne, zaokrąglone, znacznie wygodniej.
      • kurt.wallander Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 18:33
        evee1 napisała:

> My mamy wanne z prysznicem i szklana szyba, taka 60 cm szeroka.
        > Poza tym wanna polaczona z prysznicem ma pewne wady "techniczne". Jak w zeszlym
        > roku mialam zerwane wiezadla w kolanie i przez kilka tygodni mialam problemy z
        > e stanieciem na tej nodze, to musielismy zdjac szybe, bo nie bylam w stanie sie
        > do tej wanny z szyba dostac.

Jak to nie mogłaś się dostać, przecież, po pierwsze szyby są ruchome, po drugie i tak szyba 60 cm nie zasłania całej długości wanny.
        • evee1 Re: Wanna vs prysznic 17.07.18, 07:20
          Nasz parawan wlasnie nie jest (byl) ruchomy, tylko przytwierdzony na stale. Na dodatek po drugiej stronie wanny stoi "polscianka" oddzielajaca wanne od kibelka. Wiec jak usiadlam na brzegu wanny, albo nawet na plastikowym stoleczku w wannie, to musialabym noge podniesc niemal pionowo go gory, zeby ja do wanny wlozyc (nie moglam jej zginac) uncertain.
    • joanna_poz Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 09:44
      mamy i prysznic i wannę.
      przez 12 lat była tylko wanna, jak robilismy remont w drugiej łazience zrobilismy tez prysznic.
      byl w sporadycznym uzytkowaniu przez pierwszy rok, przez kolejne 2 lata z prysznica nie korzysta nikt.
    • landora Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 10:15
      Mamy tylko prysznic, taki bez brodzika. Dla mnie - ogromny komfort. Z wanny i tak nie korzystałam.
    • bialeem Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 10:38
      Kiedyś byłam wielką fanką wanien i myślałam, że nie mogłabym bez takowej żyć, ale przyszło mi przez jakiś czas mieszkać w mieszkaniu, które miało prysznic z podtynkowymi dyszami w ścianach. Takiego masażu (na zmianę zimnego i gorącego) mi żadna wanna nigdy nie zapewniła.. Właśnie planuję remont i choćbym miała tynk jeść - będzie taki prysznic zamiast kolubryniastej wanny
    • positronium Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 11:47
      Mam tylko prysznic, ale muszę przyznać, że dwa-trzy razy do roku tęsknię za wanna.
      Na szczęście sauna niedaleko, można się wygrzać tam. smile
    • aankaa Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 18:56
      dla pań, które na starość wink chcą zrezygnować z wanny wymyślono coś takiego
      www.dobrzemieszkaj.pl/lazienka/strefa_kapieli/116/mala_lazienka_tak_polaczysz_wanne_z_prysznicem,104955-181074.html
    • tairo Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 19:28
      Gdybym musiała wybrać tylko jedno, to zdecydowanie wanna ze składanym szklanym parawanem, najchętniej z dwóch paneli, wygodniej niż jedna szeroka szyba. Naścienna bateria ze słuchawką prysznicową na środku dłuższego boku, a nad kawałkiem zasłoniętym parawanem deszczownica.
      Wanna najlepiej z tych asymetrycznych 2 w 1: www.leroymerlin.pl/wanny-i-kabiny-prysznicowe/wanny-i-akcesoria/wanny-prostokatne/wanna-asymetryczna-wap-150-p-150-kerra,p266414,l2115.html - wtedy w części prysznicowej za parawanem jest więcej miejsca. Są też takie bardziej kanciaste, ale ja wolę zaokrąglone, mniejsza szansa na siniaki.
      Powody jak już wymienione: kąpanie dzieci i zwierząt domowych, możliwość łatwego umycia tylko części ciała lub samych włosów. Większa swoboda ruchów niż w kabinie, zwłaszcza małej - jednym krokiem wychodzisz spod wody do części bez parawanu, można się namydlić machając łokciami, wydepilować, wypeelingować i hop z powrotem pod wodę.

W ostateczności duża (minimum 90x90) kwadratowa lub prostokątna kabina z głębokim brodzikiem.

Idealnie: duży prysznic bezkabinowy, osłonięty szybą i osobna wygodna wanna.
    • solejrolia Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 20:19
      Wybiorę prysznic.
      Mam to i to. Korzystamy WYŁĄCZNIE z prysznica! Planuję remont łazienki i z wanny na pewno zrezygnujemy.
    • violett44 Re: Wanna vs prysznic 17.07.18, 13:43
      Mam prysznic, nie widzę sensu w siedzeniu przez godzinę w wannie, strata czasu. A co remontu łazienki to widziałam u koleżanki bardzo fajną deskę uspa. Montowana na toaletę, podmywa Cię, osusza i nie musisz używać już papieru. Jak tylko to zobaczyłam to się śmiałam, ale po głębszym zastanowieniu - podoba mi się to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka