Dodaj do ulubionych

(E)matka w kinie

26.07.18, 20:42
Jeden film wszedł na ekrany, drugi jeszcze jest. "Obietnica poranka", opowieść Romaina Gary o jego relacji z matką (w tej roli Charlotte Gainsbourg) i "Tully", macierzyństwo XXI w.
Jakie filmy o macierzyństwie poleca ematka?
Obserwuj wątek
    • nowel1 Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 20:50
      "Boyhood" Linklatera
      • koronka2012 Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 21:19
        nowel1 napisała:

> "Boyhood" Linklatera

Dla mnie to najlepszy film ever. Tylko czy o macierzyństwie...? matka tam w tle.

• fil.lo Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 21:08
      "Mama" Dolana. Choć to ciężki film.
      "Boyhood" super.
      Z tych dwóch, które wymieniłaś opis żadnego nie zachęcił mnie na tyle, by iść do kina.
      • nangaparbat3 Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 21:40
        Nie wiem, co to opis filmu, na obietnicy bylam 2 razy, po raz drugi niejako sluzbowo, ale nie żalowałam, piekny, głeboki film, wzruszający film.
        • fil.lo Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 21:42
          Opis dystrybutora filmusmile
          Skoro polecasz, to przemyślęsmile
          • nangaparbat3 Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 22:00
            Nie czytalaś powieści? ja ją czytalam w 1979 roku, a fragmenty pamietam do dziś. chociaz mojego najulubieńszego (o panu Piekielnym, który mieszkal w Wilni przy ulicy wielka Pohulanka 16) nie było.
            Tej Pohulanki szukalam potem (w roku 2000) , wyłącznie z powodu powieści czytanej 20 lat wczesniej. pieknie było smile
            • fil.lo Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 22:18
              Wstyd mi, ale (jeszcze) nie czytałamwink
              • nangaparbat3 Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 22:52
                Przepraszam, ale z drugiej strony nie ma czego w ogole, świat jest pelen nieprzeczytanych książek, ktore wg kogoś tam powinnyśmy były przeczytać. Ostatnio wciąz o tym myśle i troche mi szkoda tych, ktorych nigdy nie przeczytam, to znaczy doświadczam w ten sposób faktu, ze kiedyś umrę. Takie moje osobiste memento mori.
            • pani_tau Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 22:57
              Roman Gary... moja wielka literacka fascynacja "Korzenie nieba" było pierwszą jego powieścią, jaką przeczytałam i doznałam coup de foudre. "Obietnicę poranka" przeżywałam tygodniami, a "Życie przed sobą" nieodmiennie wywołuje czytelniczą ekstazę.
              A czytałaś wywiad-rzeke "Noc będzie spokojna"?
              • nangaparbat3 Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 23:50
                Nie. czytałam tylko "Obietnicę poranku", "Lęki krola salomona" i "Życie przed sobą". Życie czytam w kołko, przynajmniej raz do roku, i obdarowuje nim wszystkich w koło.
          • danaide Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 23:39
            Dystrybutor, który nie potrafi opisać dystrybuowanego przez siebie filmu? O czym to niby ma świadczyć i dlaczego ma to o czymkolwiek przesądzać, w szczególności o tym czy zobaczę film?
            • nangaparbat3 Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 23:51
              Moze swoj opis kieruje do innego targetu?
    • nangaparbat3 Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 21:41
      Ja to kocham "Wszystko o mojej matce", najpiekniejszy film o miłości jaki znam.
      • fil.lo Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 21:43
        Ooo, też bardzo go lubię.
    • fil.lo Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 21:52
      Przypomniał mi się jeszcze całkiem fajny film "Moja matka" Nanni Morettiego.
    • danaide Re: (E)matka w kinie 26.07.18, 23:46
      Dorzucę jeszcze "Babkę" Weitza. 3 pokolenia kobiet, 2 typy matek. Czy regułą jest, że w co drugim pokoleniu dochodzi do odwinięcia o 180 stopni?
    • maniaczytania Re: (E)matka w kinie 27.07.18, 08:37
      Dorzucę, choć nie widziałam, ale że zwiastunu wygląda, że może być bardzo w temacie 'Loveling'
    • janja11 Re: (E)matka w kinie 27.07.18, 08:51
      "Twarda sztuka" z Jane Fondą i Lindsay Lohan
      "Czułe słówka" z Shirley MacLaine i Emma Debra Winger
      Piękne proste wzruszjące historie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka