Dodaj do ulubionych

Makaroniki

10.10.18, 05:59
Pieczecie? Trudne to?
W mojej wiejskiej cukierki mają pyyszne ( zwłaszcza pistacjowe i solony karmel 😍) ale kurde drogie (10 euro za 8 ciasteczek ) i zastanawiam się czy da się toto w domowych warunkach wyprodukować?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Makaroniki 10.10.18, 06:34
      Da się, na mojewypieki popatrz, są przepisy. Nie robiłam, bo trudne się wydają.
    • kochamruskieileniwe Re: Makaroniki 10.10.18, 06:37
      Lubię. Kiedyś próbowałam sama robić według dokładnych instrukcji z forum Kuchnia i Galeria Potraw.
      Ciasto, o ile to można tak nazwać, samo w sobie nie jest trudne. Najtrudniej uzyskać taki ładny kształt. To wymaga staranności.
      • kochamruskieileniwe Re: Makaroniki 10.10.18, 06:39
        Na marginesie - skórka pomarańczowa w czekoladzie (nie lubię, ale mam w rodzinie amatora) - też jest droga. A w sumie bardzo łątwa do zrobienia, ponsząc koszty, oprócz cukru i samej skórki - czekolady.
      • same-old_mona Re: Makaroniki 10.10.18, 06:57
        Kształt nie jest dla mnie jakoś bardzo istotny suspicious
        • mamolka1 Re: Makaroniki 10.10.18, 07:05
          Nie są trudne tylko pracochłonne ( w sumie jak większość drobnych ciasteczek i to jeszcze z jakimś nadzieniem )
          Kształt też można ogarnąć - są specjalne maty do makaroników
          s.yimg.com/lo/api/res/1.2/4dkK1tNSy6NVJNevb.wOaw--~B/YXBwaWQ9eWlzZWFyY2g7Zmk9Zml0O2dlPTAwNjYwMDtncz0wMEEzMDA7aD00MDA7dz00MDA-/https://www.galerialimonka.pl/pics/prod/pavoni_mata_makaroniki.jpg.cf.jpg
          • kochamruskieileniwe Re: Makaroniki 10.10.18, 07:25
            No proszę smile Są i maty!
            Ja robiłam bez smile
            • b-b1 Re: Makaroniki 10.10.18, 07:38
              Robię przeważnie z tego przepisu, bo jest w miarę prosty:
              www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-makaroniki-z-kremem-z-nutelli

Dodaję barwniki i mam kolorowe, masę do przekłądania można zrobić z innych przepisów.
              Mam 2 maty do makaronów-jak jedne są w piecu , drugie odpoczywają wink
              • same-old_mona Re: Makaroniki 10.10.18, 07:49
                Znalazłam właśnie przepis na makaroniki z kremem z białej czekolady... no nic, trzeba kupić maty 😁
    • maaria33 Re: Makaroniki 10.10.18, 07:53
      Robiłam. Wychodziły pyszne tylko faktycznie kształt ( o ile to można było nazwać kształtem) straszny. Dobrze, że mi przypomniałaś, dawno nie robiłam.
    • bo1 Re: Makaroniki 10.10.18, 08:07
      Nie porwę się na robienie makaroników, o nie. Uważam je za jeden z najładniejszych wyrobów cukierniczych (dla mnie wygląd jest bardzo ważny). Jakiś czas temu widziałam w tv konkursowy program kulinarny, w którym makaroniki robiły startujące tam dzieci. Ileż to wymagało zachodu! Ile precyzji! Chyba dlatego gotowe są takie drogie. W cukierni Bliklego 1 szt. kosztuje 4 zł.
      • same-old_mona Re: Makaroniki 10.10.18, 08:13
        Jak czytam przepisy to faktycznie sporo z tym roboty, ale ja lubię kulinarne wyzwania. A jeszcze bardziej lubię makaroniki suspicious i nie lubię ich ceny. Więc chyba jednak spróbuję. Tylko zastanawia mnie sezonowanie białek. .. 3 dni w temperaturze pokojowej? Nie zaśmierdnie się?
        • b-b1 Re: Makaroniki 10.10.18, 08:19
          same-old_mona napisał(a):

Tylko zastanawia mnie sezonowanie białek. .. 3 dni w te
          > mperaturze pokojowej? Nie zaśmierdnie się?

Nigdy tak długo nie sezonowałam-przypominało mi się wieczorem, wyjmowałam z lodówki, robiłam następnego dnia, a jeśli wpadłam na pomysł tego samego dnia, białka były tylko kilka godzin poza lodówką. Zawsze wyszły.
      • b-b1 Re: Makaroniki 10.10.18, 08:22
        bo1 napisała:

> Nie porwę się na robienie makaroników, o nie. Uważam je za jeden z najładniejs
        > zych wyrobów cukierniczych (dla mnie wygląd jest bardzo ważny). Jakiś czas tem
        > u widziałam w tv konkursowy program kulinarny, w którym makaroniki robiły star
        > tujące tam dzieci. Ileż to wymagało zachodu! Ile precyzji! Chyba dlatego gotow
        > e są takie drogie. W cukierni Bliklego 1 szt. kosztuje 4 zł.

Uwierz, że wygląd generuje tacka/mata-wychodzą idealne, równe, okrągłe z kołnierzem. Trzeba tylko poćwiczyć nakładanie-nie za dużo, nie za mało-szybko dochodzi się do wprawy.
      • majenkir Re: Makaroniki 03.12.18, 01:51
        bo1 napisała:
        > Uważam je za jeden z najładniejszych wyrobów cukierniczych (dla mnie wygląd jest bardzo ważny)

A mnie sie podobaja cake pops, tak sie zbieram, zeby choc raz zrobic w domu (nawet juz mam wszystkie skladniki wink)
        s3-media1.fl.yelpcdn.com/bphoto/YZqSo7icUi19-g92EamxUQ/o.jpg
    • gryfna-frelka Re: Makaroniki 02.12.18, 16:09
      Same-old-mona, wyprobowalas juz pieczenie makaronikow? smile
      • same-old_mona Re: Makaroniki 03.12.18, 08:38
        Nie, nie miałam kiedy. Ale maty kupiłamwink
    • muchy_w_nosie Re: Makaroniki 02.12.18, 16:18
      Nie pomyślałam, że to trudne tylko szprtca/rękaw jest niezbędny.
      Kiedyś się piekło takie orzeszki laskowe i to było upierdliwe.
    • mrs.solis Re: Makaroniki 02.12.18, 16:25
      Heheheh, wlasnie probowalismy je tydzien temu zrobic. Tez je bardzo lubie i sa w cholere drogie. No, wiec maz poogladal filmiki na youtube jak zrobic znalazl przepis i porazka. Ciasteczka nie dosc , ze za mocno sie rozlaly to jeszcze nie szlo ich odkleic od blachy. Pisali zeby piec na macie silikonowej , ale nie mialam wiec uzylam tego papieru do pieczenia. Smak byl ok. ale byly zbyt plaskie. Dzis bedziemy probowac jeszcze raz. Mysle, ze za bardzo przemieszal ciasto, bo najpierw ciasto bylo za sztywne , a pozniej sie rozlalo.
      • gryfna-frelka Re: Makaroniki 03.12.18, 00:41
        Znalazlam taki przepis i przymierzam sie do niego choc zastanawiam jednoczesnie co mi wyjdzie :
        www.youtube.com/watch?v=MjVgIXccYXA
      • mrs.solis Re: Makaroniki 03.12.18, 16:14
        www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/69d80e6a90d98ff5

Nie sa tak idealne jak ze sklepu. Troche puste w srodku (maz podejrzewa,ze temp. tym razem byla za niska). Sa bardzo dobre rozpuszczaja sie wrecz w ustach, a moj poranny cukier poszybowal w gore😔
        • same-old_mona Re: Makaroniki 03.12.18, 16:35
          A krem jaki? Motywujesz, w weekend zrobię:p
          • mrs.solis Re: Makaroniki 03.12.18, 17:07
            Bez kremu. Same tez sa bardzo dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka