Dodaj do ulubionych

Przesyłanie paczek w Polsce

16.10.18, 07:36
Czy możecie polecić firmę kurierską, którą polecacie do przesyłania paczek na terenie Polski? Jest tyle tych firm, że naprawdę nie wiadomo, z której skorzystać. Chodzi o większą ilość przesyłek, bo jedną paczką nie zwracałabym sobie głowy. Cena jest istotna. Może ktoś ma doświadczenie w kwestii wysyłek paczek?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 08:24
      Ale to zależy czy jako firma czy osoba prywatna. Jak prywatna - to polecam zamawiać kuriera na sendit.pl.
    • 35wcieniu Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 08:29
      Jak cena istotna to wejdz sobie na strone kurjerzy pl i tam masz porownanie cen i od razu mozesz zamowic najtanszego. Pewnie sa tez inne strony tego typu.
      • alpepe Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 09:15
        naprawdę przez j?
        • z_lasu Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 09:44
          Naprawdę smile
        • 35wcieniu Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 21:02
          Tak.
    • alpepe Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 09:17
      nie wiem, my jako firma mamy podpisaną umowę z inpostem, ale to na małe gabaryty, są tani i z wyjątkiem może dwóch paczek, dotychczas niezawodni, naprawdę dostarczają na drugi dzień. Poza tym dpd ma dobre warunki. Nie wiem, co znaczy u ciebie większa ilość przesyłek, tym senditem nam z kolei niektórzy coś przesyłają.
      • z_lasu Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 09:44
        > naprawdę do starczają na drugi dzień

A to akurat zależy dokąd. Do nas w ogóle nie dostarczają, o czym jednak nadawcy nie informują. Gdy zamawiam przesyłkę kurierską na allegro rzadko mam informację jaka to firma kurierska. Jeśli okazuje się, że to inpost to przesyłki muszę szukać po całej gminie.
        • alina460 Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 10:38
          Dziękuję za porady. Też myślałam o DPD choć chyba nie są zbyt tani.
          • ira_08 Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 20:21
            DPD ma usługę, w której możesz dostarczyć im paczki sama do punktu i wtedy będzie taniej. Poczta ma też taka usługę, Envelo się nazywa. Nadajesz przez Internet a potem zanosisz na pocztę - tam już nakleja etykiety nawet, tylko wiadomo, kolejki. I trzeba sprawdzić czy sama placówka realizuje usługę.
        • taki-sobie-nick Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 21:58

> A to akurat zależy dokąd. Do nas w ogóle nie dostarczają, o czym jednak nadawcy
          > nie informują.

Do odbiorców prywatnych kurierzy nie dostarczają z zasady, przynoszą awizo, jakoby nikogo w domu nie zastali. Byłam świadkiem, jak typek usiłował dorwać się do skrzynki pocztowej zamiast dzwonić do klienta. Pytany, po co mu kod domofonu, odpowiedział, cytuję "Ja nie chcę robić dziwnych rzeczy z papieru i plastiku".

Sam inpost nie był w stanie dostarczyć dwóch rachunków za telefon pod jeden adres, najwyraźniej przerastał go fakt, że można mieć dwa telefony komórkowe pod jednym adresem.

Ogółem inpost to badziew straszliwy, firma z nim współpracująca automatycznie traci w moich oczach.

Gdy zamawiam przesyłkę kurierską na allegro rzadko mam informac
          > ję jaka to firma kurierska. Jeśli okazuje się, że to inpost to przesyłki muszę
          > szukać po całej gminie.
          • alpepe Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 23:51
            Cóż, biorąc pod uwagę twoją siłę nabywczą i pozycję na rynku pracy, śmiem twierdzić, że i tak naszą klientką byś nie była, piszę to bez złośliwości. Ja o inpoście się naczytałam złych rzeczy, ale jak długo widzimy, że przesyłki są dostarczane terminowo i klienci nie zgłaszają uwag, tak długo będę chwalić. Nie wiem, może przesyłki idące do osób prywatnych są traktowane po macoszemu.
        • alpepe Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 23:45
          Wiesz, my działamy b2b, może dlatego, nie wiem. Nie doszły też do nas żadne skargi, że to jest dostarczane gdzie bądź.
    • mika_p Re: Przesyłanie paczek w Polsce 16.10.18, 16:00
      Firm jest chyba mniej niż dziesieć: UPS, DPD, DHL, GLS, Fedex, Geis, Inpost, Poczta Polska.
      Te wszystkie sendit.pl, kurjerzy.pl i inne furgonetki, allekuriery, przesyłarki, epaki, to są brokerzy, czyli firmy, które deklarują duży obrót i dzięki temu mają niskie ceny za paczki i odsprzedają je potem osobom prywatnym i małym firemkom z zyskiem - acz nadal po dużo niższych cenach niż cennikowe czy dostępne dla firm z małym obrotem. Broker, poza udostepnieniem platformy, przyjęciem pieniędzy i ewentualnie obsługa reklamacji, nie robi nic, fizyczna droga paczki to rola którejś z firm kurierskich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka