Dodaj do ulubionych

Programy o metamorfozie mieszkań

26.10.18, 14:12
Oglądam czasem polskie programy o metamorfozach wnętrz, np.Nasz nowy dom. Ostatnio oglądnełam program Doroty Szelągowskiej. Ona tam narzeka, że sąsiedzi protestują przeciw remontowaniu w nocy. Puszcza oko do widzów, że ci sąsiedzi to takie nieużytki.
I tak się zastanawiam, że robienie remontu w bloku w nocy to jakiś koszmar, nawet jeśli trwa tylko kilka dni (nocy). Rozumiem tych sąsiadów. Jedna noc ok, ale kilka? Przecież ktoś może mieć ważny egzamin, ktoś może być chory. W bloku się niesie. A oni tam ściany rozwalają, robią hydraulikę. Robią syf na klatce. Wejść z ekipą tv i napieprzać kilka dni i nocy.. to raczej jest trudne dla sąsiadów.
Co myślicie? Też byście się domagały spokoju po 22?
Obserwuj wątek
    • nowi-jka Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:16
      jak mieszkasz w bloku to znasz swoich sasiadów i nagle ktos kto mieszka w syfie bo jestbeidny dostaje dar od losu czyli ekipe - przymknełabym oko cieszac sie ich szczesciem, gdyby robili za swoje to jednak nie bo wtedy maja wybór kiedy robia
      • mamablue Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:18
        Niekoniecznie znasz. Jak mieszkasz na 6 piętrze to nie musisz znać tych z 3. A słyszeć będziesz. I korzystać z tej samej windy.
      • milva24 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:21
        Mam małe dzieci, które mają lekki sen. Jedną noc ewentualnie mogłabym się przemęczyć, ale kilka z jakiej racji?
      • wilan.an Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 15:19
        Zaskoczę Cię ale oni płacą ciężka kasę. Mieszkanie u Szelagowskiej to w zasadzie od 1000 za metr w górę. W programie Zgłoś remont z Miruciem kuchnia 10m2 koszt 22000. Nie mam pojęcia jak działa program Dowbor, ale metamorfozy z Hgtv, domo+ czy TVN znam.
        • niu13 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 15:50
          Ale komu płacą? Sąsiadom!?
          • 35wcieniu Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 16:12
            A drzewko ogarniasz?
          • wilan.an Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 16:15
            Ty im😁
        • semihora Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 22:07
          Dowbor się nie płaci, serio. Od tego są sponsorzy. Info z pierwszej ręki.
          • 35wcieniu Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 22:13
            Nie pisała o Dowbor.
            Dowbor z założenia pomaga ubogim i żyjącym w skrajnych warunkach. Chodziło o programy tvnu i hgtv.
            • black_magic_women Re: Programy o metamorfozie mieszkań 27.10.18, 12:49
              35wcieniu napisał(a):

> Chodziło o pr
              > ogramy tvnu i hgtv.

I to dla mnie szok, tym bardziej, że nie masie wpływu na to co powstanie. Ciekawe tylko jak ustala się budżet?
              • 35wcieniu Re: Programy o metamorfozie mieszkań 27.10.18, 13:01
                Zależy od programu. W "Dorota was urządzi" płaci się podatek od darowizny. 10% tego co wydano na meble, produkty, artykuły budowlane itd. Nie płaci się za czas fachowców i ekipy.
                A że nie ma się wpływu na to co powstanie... Cóż... Po 1. zwykle wychodzi taniej niż gdyby robić samemu, po 2. niektórzy mają parcie na szkło no i po 3. często bohaterom odcinka jest bardzo na rękę z faktem że ich pokażą, bo np. wspomną o ich działalności.
                Przykład: pani, która szyje maskotki, o czym wspomniano w programie. Udział w programie opisała na blogu, tam właśnie podała kwestie finansowe. Pewnie nie mogę podać linka, ale łatwo znaleźć.
        • kropkaa Re: Programy o metamorfozie mieszkań 05.09.22, 14:46
          U Szelągowskiej płacą podatek od darowizny. Ale nie za remont.
        • mid.week Re: Programy o metamorfozie mieszkań 05.09.22, 14:56
          I te biedy z nedzom, żyją latami w rozpadajacych się wnetrzach kisząc te tysiące dla Szelągowskiej? Jakoś nie chce mi sie wierzyć, że byłoby aż tak dużo ochotników do tego całego remontowego zamieszania jeśliby mieli płacić stawki rynkowe za remont.
      • memphis90 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 19:55
        O ile jest biedny, bo zdaje się Szelagowska odnawia mieszkania na sprzedaż.
        • kurt.wallander Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 20:02
          Nie, to Semczyszyn robi home-staging mieszkań na sprzedaż lub wynajem.
          • memphis90 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 21:05
            I tak wolę Property Brothers 😋
            • kurt.wallander Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 21:53
              memphis90 napisała:

> I tak wolę Property Brothers 😋
              >
              To o tych bliźniakach? Mnie nie pasują wink
    • dziennik-niecodziennik Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:17
      No oczywiście...
    • tanebo2.0 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:17
      Marginalny problem. Prędzej ja zaliczę kobietę na ONS. Ale programy fajne. Mój ulubiony to dekoratornia...
    • zie.lo.na Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:17
      Być może budżet tych programów przewiduje "rekompensaty finansowe" dla sąsiadów.
    • iwoniaw Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:18
      Co myślicie? Też byście się domagały spokoju po 22?

Owszem. I jeśli faktycznie tak to wygląda i prowadzący na serio choćby aluzyjnie krytykują oburzenie sąsiadów, to bardzo nie w porządku.
    • milva24 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:19
      Oczywiście, że tak. Takie akcje, choćby kilkudniowe, to buractwo.
    • fomica Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:21
      Jak to, te remonty odbywają się w nocy? A to nie wiedziałam. Nie, nie przymknęłabym oka. W nocy ma być cisza.
      • mamablue Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:26
        Ja też nie. Ale jest taki odcinek, że są w niedoczasie, że muszą pracować w nocy i że się sąsiedzi nie zgodzili (czyt. remont się rypnie). Mówi też, że ekipa nie śpi.
        Ciekawe jak jest naprawdę, czy pracują w nocy i czy pytają o zgodę sąsiadów? Może to tylko show?
        • tanebo2.0 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:31
          Ciężkie prace można zrobić do 22. A potem choćby tapetowanie. Chyba nie będą głośno szeleścić tapetami?
        • sofia_87 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:32
          Może w nocy robia tylko ciche prace
          • iwoniaw Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:48
            I dlatego pytaliby sąsiadów o zgodę? Na te "ciche prace"?
            • profes79 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:59
              Podczas remontu mieszkania nie ma praktycznie czegoś takiego jak ciche prace (no może poza malowaniem). Nawet kładzenie płytek czy paneli generuje hałas (cięcie). A jak krząta się po mieszkaniu wyżej ekipa dwóch - trzech osób to o ciszy w ogóle można zapomnieć.
    • 21mada Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 14:34
      Obejrzała! Nie oglądnęła
    • eliszka25 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 15:05
      Doskonale rozumiem tych sąsiadów i w życiu nie zgodziłabym się na remonty w nocy. Mam dzieci chodzące do szkoły, które muszą się kiedyś uczyć czy odrabiać lekcje oraz iść do szkoły wyspane. Taka demolka, jaką oni najczęściej urządzają w tych programach, to jest praktycznie nieustanny hałas przez ileś tam dni. Sąsiadom należy się choćby kilka godzin odpoczynku w nocy. Po 22 mogą sobie np. malować ściany. Na machanie pędzlem czy wałkiem chyba zgody sąsiadów nie trzeba?
      • wilan.an Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 15:22
        Dodaj do tego ekipę, kilometry kabli, agregaty, kamery, ludzi jakieś 3 razy tyle ile pokazują po montażu. Przeżyłam.
        • bialeem Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 16:04
          Jezu ale te agregaty buczą. Parkuje mi ciężarówka pod oknem czasem, bo serial kręcą. Nie dość że chamy blokują słupkami i wykidajłami pół ulicy, to jeszcze całodniowy hałas i reflektory w okna. Nie wytrzymałabym tego w nocy i wezwała policję, a co dopiero kurde 24/7 remont
    • 35wcieniu Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 15:31
      Jestem wyluzowana w tematach miedzysasiedzkich wiec bym sie zgodzila ale ogolnie chyba rzecz nie jest jakos szczegolnie dyskusyjna -remont w nocy to remont w nocy, jego upierdliwosc jest oczywista i raczej lepiej unikac big_grin
    • grrru Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 15:35
      Gorzej. U nas regulamin bloku zakłada, że głośne remonty należy przeprowadzać między 8 a 18. Moja ekipa tego przestrzegała i od innych też bym się tego domagała. A po 22 to już w ogóle kwalifikuje się do wezwania policji.
    • fil.lo Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 15:38
      W czasach bezdzietnych przymknęłabym oko. Dzisiaj (mam trzylatka i mnóstwo roboty do nadgonienia co wieczór) zrobiłabym awanturę jak się patrzy.
    • koronka2012 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 16:16
      Szelągowską oglądam nagminnie i nie zauważyłam, żeby narzekała na protesty sąsiadów - chyba raczej stwierdza to jako fakt, że coś tam trzeba skończyć/czegoś nie zrobić, bo cisza nocna.
      • kurt.wallander Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 17:22
        koronka2012 napisała:

> Szelągowską oglądam nagminnie i nie zauważyłam, żeby narzekała na protesty sąsi
        > adów - chyba raczej stwierdza to jako fakt, że coś tam trzeba skończyć/czegoś n
        > ie zrobić, bo cisza nocna.

Był taki odcinek niedawno, kiedy wspomniała, że, sorki, ale sąsiedzi musza wytrzymac remont w nocy, bo im się spieszy. Powiedziane z głupim uśmieszkiem.
        • frey.a86 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 19:17
          Co za idiotka.
    • seaborgium Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 17:43
      W moim budynku głośne prace można prowadzić w godzinach 8-19 od poniedziałku do soboty. Moim zdaniem tak jest dobrze, bo wieczorem nie trzeba słuchać np upierdliwego wiercenia czy stukania u sąsiada, który od x lat sam robi remont i codziennie coś sobie stuka i puka.
    • iberka Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 18:06
      U mnie sąsiedzi non stop remonty robią i nie zważając na porę.....wiercenie o 23? No problem, cyklinowanie od 6 rano w niedzielę? Luzik
    • kosmos_pierzasty Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 18:48
      Uważam, że ekipa TV powinna się dostosować do przepisów i norm.
      A programy i metamorfozach wnętrz wolę jednak zachodnie - mają więcej swobody, ten "Nasz nowy dom" zobaczyłam ze trzy odcinki i mnie odrzuciło - epatowanie niezbyt fartownymi historiami życiowymi... a rozwiązania wnętrzarskie słabe, czyli sztywne, bez polotu, wręcz amatorskie jakieś takie. Może pechowo trafiłam na takie odcinki...
      Oglądałam m.in. przez jakiś czas coś takiego jak "Pokochaj lub sprzedaj - Vancouver" (na WP) - tam to projektantka wnętrz dokonywała cudów imo, naprawdę można się było zachwycić czy zainspirować.
      • kurt.wallander Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 20:12
        kosmos_pierzasty napisała:

> A programy i metamorfozach wnętrz wolę jednak zachodnie - mają więcej swobody,

ja jednak wole polskie, uwzględniające nasze realia.

Ostatnio najbardziej podoba mi się chyba "Zgłoś remont" z Miruciem, choć nie wszystkie jego pomysły zdecydowałabym się wcielić w życie.
      • helena31 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 27.10.18, 15:32
        "Nasz nowy dom " - to zazwyczaj pomoc ludziom w skrajnej biedzie. Myślę, że to co otrzymują , nawet bez polotu i szczególnego designu, jest dla nich rajem wnętrzarskim. Pewnie nie ma znaczenia i nie mają świadomości, czy tapeta jest z Castoramy czy W. Morrisa.
    • frey.a86 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 19:19
      W życiu bym się na coś takiego nie zgodziła, punkt 22:00 dzwoniłabym na policję. Zresztą w moim bloku jest zakaz głośnych prac remontowych już po 18:00, chociaż do 19-20 sąsiedzi raczej przymykają oko. W niedzielę to w ogóle nie można.
    • bo1 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 26.10.18, 20:00
      Dla mnie takie nocne hałasy to buractwo, egoizm i nieprzyzwoitość. Kiedy robiłam generalny remont, moje ekipy pracowały od 8 do 16. Na późniejsze prace nie pozwalałam, bo uważałam, że sąsiedzi mają prawo do ciszy, zwłaszcza po powrocie z pracy.
    • martishia7 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 27.10.18, 13:49
      Miałam panią Szelągowską w bloku we wrześniu. Remont był w klatce sąsiedniej do mojej, w pionie przylegającym, ja mieszkam na trzecim piętrze, remont był na pierwszym, więc bezpośrednio mieszkania się nie stykają. Tam było trochę głośnych robót, bo i wybijanie ściany między kuchnią a pokojem, oraz gruntowny remont łazienki. Nie było dramatycznie, ale pewnie sąsiedzi którzy mają bliżej mogliby mieć inne zdanie. Ja jestem tolerancyjna, ale ma to związek z faktem, że i mojemu dziecku i mnie jest stosunkowo wszystko jedno. Jak mi się wprowadzili do klatki studenci na pierwsze piętro i zrobili parapetówkę, to wcześniej przyszli, przeprosili z góry, bo widzą, że mam małe dziecko i poprosili, że jakby było nie do przyjęcia, to żeby zadzwonić do nich (zostawili numer) albo zapukać, a nie od razu na policję dzwonić. Impreza była i słyszałam ją ok. 4 jak się przebudziłam, ale ponieważ nie przeszkadzało ani mnie ani dziecku w spaniu, to nie zawracałam im gitary. Tym niemniej, ze względu na innych, uważam że w nocy należy dać sobie na wstrzymanie, w ostateczności robić prace typu malowanie. Z drugiej strony może czasami lepiej się przemęczyć i do późna wieczorem, i w weekendy (z niedzielą włącznie), a mieć ten remont z głowy szybciej.
    • asia06 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 27.10.18, 16:33
      Każdy remont jest zakłóceniem miru domowego. Ale oczywiste jest, że remonty robić trzeba. Wypada więc je robić w dzień, a nie w nocy. Zawsze będą uciążliwe, ale prawo do nocnego odpoczynku powinno być respektowane.
      Ja jestem raczej z tych ugodowych ludzi, więc remont bym pewnie przebolała, ale jeśli miałoby to wpływać na sen moich dzieci i musiałyby niewyspane do szkoły wstawać, to już nie byłabym taka tolerancyjna.
    • aqua48 Re: Programy o metamorfozie mieszkań 05.09.22, 15:33
      Nie widzę absolutnie ŻADNEGO powodu dla którego telewizyjna ekipa remontowa nie miałaby przestrzegać godzin w których można robić hałaśliwy remont. Prace można tak zaplanować żeby się z nimi zmieścić w terminie, nawet jeśli wypadną jakieś "niespodzianki".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka