Dodaj do ulubionych

Dziegieć brzozowy

14.01.19, 02:00
Macie doświadczenia z dziegciem stosowanym na skórę głowy? Właśnie umyłam głowę (mega swędzącą od ok. 2 tygodni) mieszanką szampon + dziegieć brzozowy (dodałam 3 krople). Śmierdzi niemiłosiernie, ale czy pomoże?
Po jakim czasie powinnam odczuć efekty?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 06:27
      Takie metody sa upierdliwe i wiekszosci nie przynosza efektow. Kup sobie szampon dla osob z AZS .
      • fil.lo Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 10:24
        Dzięki za odpowiedź, a masz jakiś konkretny na myśli?
        • peonka Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 11:17
          Neutrogena Tgel medicated coś tam - wlasnie z dziegciem, świetna na swedzącą skórę głowy.
        • jola-kotka Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 16:04
          Tak z mlekiem klaczy nie pamietam firmy biala butelka z niebieska etykieta. Rewelacja tez kiedys mialam podobny problem.
    • mamtrzykoty Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 09:32
      A od czego cię ta głowa tak swędzi?
      Wszy, uczulenie, grzybica...?
      • fil.lo Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 10:24
        Myślę, że to łzs. Miałam kiedyś (nie tak dawno) zdiagnozowane i wydaje mi się, że to nawrót. Nie chcę iść na razie (!) do dermatologa, bo zapewne dostanę sterydy i żadnej sensownej rady (przerobione u trzech dermatologów, nie mam na razie na to nerwów). Jestem też alergiczką, dopuszczam, że może to być uczulenie.
        • fil.lo Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 10:32
          A może podrażnienie tymi wszystkimi sls-ami? Wtedy najlepsza chyba byłaby rada Joli-kotki.
        • pade Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 11:28
          Mam tę samą przypadłość. Niedawno z rozpaczy kupiłam bardzo drogi szampon z Sesdermy, Sebovallis - rewelacja! Wreszcie mam spokój ze skórą głowy.
        • hanusinamama Re: Dziegieć brzozowy 04.12.24, 08:27
          Szukałabym szamopnu który nie uczula...
    • koronka2012 Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 11:35
      Niestety ten brzozowy jest słaby, a porządnego sosnowego już nie produkują.
      Mi pomaga szampon Pharmaceris taki niebieski.
      • memphis90 Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 19:57
        Produkują, ale trzeba szukać w sklepach jeździeckich...
      • jakis.login Re: Dziegieć brzozowy 04.12.24, 07:08
        koronka2012 napisała:

> Mi pomaga szampon Pharmaceris taki niebieski.

Absolutnie doskonały, pomaga zawsze, kiedy się "coś" dzieje ze skórą głowy.
    • umzak Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 11:35
      Mojemu synowi choremu a AZS mogłam głowę kuponem z iegciem ( ale chyba sosnowym) . Pomagało. Sama od czasu o czasu z używałam ( pomaga też na łupież).Żałuję ze zakazano sprzedaży
      • peonka Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 13:36
        A skąd info, że zakazano?
        • umzak Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 14:50
          Używałam Polytaru. został uznany za rakotwórcze i wycofany. Info z apteki
          • peonka Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 20:04
            Na angielskim ebayu pełno ich znajdziesz.
            • umzak Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 21:18
              Ooo.... dzięki...
    • chatgris01 Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 12:41
      Jeśli to łzs, to lepiej dodaj kroplę olejku eterycznego z drzewa herbacianego (tea three).
      I unikaj SLS, siarczanów itp. w składzie.
      • armamagedon Re: Dziegieć brzozowy 04.12.24, 08:23
        No właśnie jeśli to łzs, to niech domywa skórę głowy porządnie i niekoniecznie unika sls. To mocny detergent, ale spłukiwalny. U osób z tendencja do łojotoku używających łagodnych szamponów często to jest podstawowym problemem - za rzadkie mycie i niedomywanie. Przynajmniej 2-3xw tygodniu solidne umycie, w międzyczasie można się miziać szamponem dla dzieci.
        Dziewczyny polecały tu różne fajne szampony na swędzącą skórę głowy, one często zawierają nie tyle substancje łagodzące (to mają na przedniej etykiecie wielkimi literami), a przede wszystkim substancje grzybostatyczne/bojcze, przeciwzapalne, w podobnym celu stosowano dziegieć i olejki eteryczne smile i przyjrzeć się sobie, czy nie ma wtórnej przyczyny.
      • hanusinamama Re: Dziegieć brzozowy 04.12.24, 08:29
        Ja bym jednak z tym olejkiem uważała. Raz ze często uczula, dwa ze ma dość paskudną klasyfikację (będzie wycofywany z produktów kosmetycznych)
    • fil.lo Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 15:43
      Dziewczyny, bardzo dziękuję Wam za odzew! Odpowiem zbiorczo: też słyszałam o wycofaniu preparatów na bazie dziegciu, ale nie brzozowego (węglowego? sosnowego?), z tym że rakotwórczość dotyczy chyba nieoczyszczonych dziegciów o niewiadomym pochodzeniu.
      Po eksperymencie z dziegciem, gdyby okazał się nieudany, wypróbuję Wasze sposoby - dzięki serdeczne. Wyczytałam też w innym wątku o nieznanym mi dotąd oleju tamanu, może i to jest jakaś droga. W każdym razie dziękuję, że podzieliłyście się swoimi sposobami na świąd, to strasznie męczące. Cieszę się, że znalazłyście swoje sposoby na zwalczenie go, mam nadzieję, że i u mnie szybko się tak skończysmile
      • andace Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 16:07
        Jeżeli to ŁZS to polecam produkty marek aptecznych przeznaczonych dla osób z ŁZS. Np Bioderma ma serię Sensibio DS+ w skład której wchodzi żel do mycia twarzy i ciała (nadaje się też do mycia włosów) i krem, efekty są prawie natychmiastowe, po tygodniu stosowania skóra nie jest zaczerwieniona, nie łuszczy się i nie swędzi. Jest wysyp nowych produktów marek aptecznych przeznaczonych dla osób z ŁZS więc warto próbować.
        La Roche Posey ma krem Kerium DS (ale nie ma produktu do mycia), marki Oliprox, Ducray (w nazwie zazwyczaj jest DS) też mają różne specyfiki.

Można też próbować Nizoral do mycia głowy, wiem że też pomaga, ale moim zdaniem żel z Biodermy skuteczniejszy (w połączeniu z kremem).

Mam skłonność do alergii skórnych, zwłaszcza teraz zimą i najlepiej łagodzą swędzenie i nawilżają produkty Mediderm (tez z apteki), jest i szampon i płyn do mycia ciała i kremy do ciała, ale do ŁZS mogą być niewystarczające.
        • pade Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 16:19
          Próbowałam wszystkich, które wymieniłaś i nie tylko. Żaden mi nie pomógł.
    • nihil.novi75 Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 16:33
      Walczylam prawie rok z lojotokowym zap.skóry. ..twarz to byla masakra..próbowałam wszystkiego,nic nie pomagało. Dopiero clotromazolum w płynie stosowane na skórę wyleczylo mnie dosłownie w tydzień.
      Szampon z dziegciem o który pytasz też mam i jest ok.
      Rewelacyjne są też maseczki z błota z Morza Martwego...ogólnie tezeba mocno odtruc organizm m.in z metali ciężkich. U mnie to też był problem z wątroba:/.
      Mam nadzieję, że pomogłamwink
      Przepraszam za brak polskich znaków.
      • armamagedon Re: Dziegieć brzozowy 04.12.24, 08:26
        Clotrimazol działa przeciwgrzybiczo, oczywiście że pomógł na lzs, ale to „odtruwanie”z metali ciężkich…. Dziewczyno, gdyby coś takiego istnialo, dostałabyś Nobla.
      • hanusinamama Re: Dziegieć brzozowy 04.12.24, 11:31
        Odtruwanie z metali ciężkich to moze wodą strukturyzowaną?
    • bistian Re: Dziegieć brzozowy 14.01.19, 20:28
      Może to czapka uczula?
    • nick_z_desperacji2 Re: Dziegieć brzozowy 03.12.24, 23:53
      Mi na łuszczycę skóry głowy pomaga. Nie wiem, jaką sensowną radę chciałabyś dostać od dermatologa na łuszczcę. Dieta, olej z wiesiołka itp. niektórym pomagają, ale zmiany generalnie leczy się sterydami. Leki biologiczne, abstrahując od ceny, dają świetne efekty, ale mają tez skutki uboczne i nikt ich nie przepisze na śladowe zmiany na skórze (mam w rodzinie osoby z ŁZS i właśnie przez te stawy kwalifikują się do leczenia biologicznego).
      • nick_z_desperacji2 Re: Dziegieć brzozowy 03.12.24, 23:55
        Ok, sorry. Jestem tępa, ŁZS skojarzyłam z łuszczcą. Na łojotok może coś mają.
        Tak czy inaczej mi pomaga, ale nie po jednym razie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka