Dodaj do ulubionych

Pobudka na sikanie

14.01.19, 06:18
Sama nie wiem czy to jest normalne czy sprawa dla lekarza? Mam jedno dziecko. Po ciazy tak mi zostalo ze musze wstac okolo 5 czy 6 rano na siku. Nie pije przed snem, w ogole malo pije, tzn.rano to po tym moczu widac raczej odwodnienie. Wydaje mi sie ze w ciagu dnia chodzi czesto sikac, choc nie jest to dla mnie problemem poczekac bardzo dlugo gdy np.nie ma toalety. Czy to jest normalne? Sorry za tak obrazowy opis smile
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 06:25
      To chyba masz jak wiekszosc ludzi o ktorej sie kladziesz?
      • jematkajakichmalo Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 06:38
        Nie no, bez przesady. Ja musiałabym wypić chyba baniak wody, żeby obudzić się o 5 na sikanie...
        To jest niestety możliwe, że cos się stało, ale raczej jak już to przy porodzie, a nie po samej ciąży.
        Moja kuzynka od porodu ma ogromne problemy, dziewczyna 30 lat i prawie moczu nie trzyma sad
        • jola-kotka Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 06:41
          Podobno z tym sikaniem w nocy to sie zmienia z wiekiem smile.Pewnie ze jak cos niepokoi to nalezy to zbadac. Jednak jak mija 6 h po ostatnim oddaniu moczu to jest ok. Tylko tu tez mamy ze w ciagu dnia duzo sika.
          • zabka141 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:30
            Zdecydowanie wiecej niz 6 godz mija. Nie mam tez problemu z trzymanie moczu, wrecz jak nie chce mi sie wstac poczekam i z godzine do pobudki. Moj porod to byla cesarka.
            • jola-kotka Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:31
              Czyli wszystko jest ok . Niestety wraz z wiekiem czesciej bedziesz w nocy wstawac smile.
        • juuuu7 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 10:16
          A ja znam dziewczynę po cc, którą ma problemy z trzymaniem moczu. To kwestia ciąży a nie porodu.
          • jola-kotka Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 13:09
            Ale autorka nie ma problemu z trzymaniem moczu.
    • kochamruskieileniwe Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:16
      Powodów może być dużo.
      Ja bym tam poszła do lekarza, często różne objawy są bagatelizowane, a nie powinny.

Pewnie rada na wyrost, ale zmierzyłabym sobie poziom cukru (glukometrem). No, ale ja oststnio przeczulona na tym punkcie jestem uncertain
      • zabka141 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 09:19
        A jak sie to mierzy? U lekarza?

Przy nastepnej wizycie kontrolnej u ginekologa zapytam (kwiecien). Dla pytajacych - mam 34 lata, wiec starosc to jeszcze nie jest. Wiem ze nie mozna problemow z sikaniem bagatelizowac, wiele z nas niepotrzebnie zgadza sie na gorsza jakosc zycia zamiast pojsc do lekarza.
        • kochamruskieileniwe Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 13:01
          w gabinecie zabiegowym, zwłaszcza gdy w przychodni rzyjmuje diabetolog.Albo są różne akcje "na mieście" gdzie mierzą ciśnienie i poziom cukru.

Jestem przekonana, że u Ciebie wszystko ok. Ale sprawdzić nie zaszkodzi.
    • marianna1960 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:20
      Wstawanie w nocy na sikanie to jest normalne ja wstaję 3 lub razy.
      • jematkajakichmalo Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:24
        3 x? O matko, to chyba jednak tak całkiem normalne nie jest... ja nawet w zaawansowanej ciąży nie wstawalam, dopiero tak o 6 nad ranem.
        • marianna1960 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:26
          Znam bardzo wiele osób które tak wstają i nie są w ciąży
          • nangaparbat3 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 08:49
            To smutne, dobrze, kiedy człowiek przesypia całą noc bez wstawania.
        • jola-kotka Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:33
          Przeciez to sa osobnicze cechy to raz dwa tez zalezy od ilosci wypitych plynow.
      • pani_tau Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:34
        marianna1960 napisała:

> Wstawanie w nocy na sikanie to jest normalne ja wstaję 3 lub razy.
        To mi przypomina wywiad z lekarzem chorób wewnętrznych, któremu pacjent na pytanie o problemy z wypróżnianiem odpowiedział, że nie ma żadnych, wypróżnia się jak w zegarku. Sześć razy dziennie.
        • nangaparbat3 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 08:49
          big_grin
      • ficus_carica Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 19:33
        marianna1960 napisała:

> Wstawanie w nocy na sikanie to jest normalne ja wstaję 3 lub razy.

Nie jest normalne. A zwłaszcza kilka razy.
    • manala Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:26
      Norma osobnicza. ; )
    • 35wcieniu Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:32
      Chyba normalne. Ja tez wstaje w nocy. Nie o 6 rano bo wtedy juz mnie nie ma w domu big_grin ale tak kolo 2 czy 3 codziennie. Nigdy sie tym nie przejmowalam.
      • cauliflowerpl Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 08:18
        Ja tak samo. Aaaaa jak juz jestem w lazience.... to łyknę sobie wody z kranu, a co. Skutek: o 5 kolejna pobudka big_grin
        • frey.a86 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 10:05
          Ja też wstaję, z reguły ok. 3 w nocy. Zawsze tak miałam. A mój mąż wstaje jak mi budzik o 5:45 dzwoni, idzie połprzytomny do łazienki na sikanie po czym wraca spać dalej, bo on wstaje przed 8:00.
    • ichi51e Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:33
      Nie jest to normalne poszukam ostatnio czytalam wywiad z babka i tam bylo ze kobiety w ogole wstydza sie sikania czesto odkladaja wizyty u lekarza itd. Znajde to wkleje
      • jola-kotka Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:33
        Ze co?😀
      • 35wcieniu Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 07:49
        Jak ktos sie wstydzi sikania to faktycznie ma problem, ale to chyba sprawa dla psychologa. To ze ktos wstaje bo mu sie chce siku nie jest nienormalne. Zwlaszcza jak od poprzedniego sikania minelo wiele godzin.
    • e-ness Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 08:12
      Większość kobiet z problemami po ciazy i porodzie, to właśnie problem z trzymaniem moczu. Ty piszesz ze możesz poczekać jak nie ma toalety, wiec kwestie porannych pobudek zrzuciłbym na wiek, ale badania dla świetego spokoju zrobiła.
    • jematkajakichmalo Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 08:22
      A jeszcze napisz może ile masz lat,bo tu większość zrzuca winę na wiek. Mnie się zawsze wydawało, że takie problemy mają panie 60+, ale jak tyle masz to faktycznie może być normalne.
      • nangaparbat3 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 08:56
        Przyczyny mogą być najróżniejsze, z niewydolnością mięśnia sercowego włącznie. Mnie się wydaje, że wiele osób musi sikać w nocy, bo były w nocy wysadzane przez rodziców chcących przyspieszyć odpieluchowanie, i weszło w nawyk. Ale to nie ten przypadek, skoro wstawanie zaczęło się po ciąży. Poradziłabym się lekarza.
        • 3-mamuska Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 09:12
          Ja tez tak uważam, ze to wina wysadzania.
          Ale zostało po ciąży, może po prostu w ciąży wstawała i tez zostało nawykiem.
          Skoro w dzień nie ma problemów to raczej nie kwestie zdrowotne.
          Może za mało pije.
          • zabka141 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 09:22
            Pije faktycznie za malo. Ale jak mialoby to wplywac na pobudki? Wydaje mi sie ze wiecej picia to by bylo wiecej pobudek czy nie?
          • nangaparbat3 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 09:24
            >>>Skoro w dzień nie ma problemów to raczej nie kwestie zdrowotne.

Właśnie nie. To, że ktoś, kto wcześniej przesypiał całe noce, a teraz musi wstawać, może świadczyć o problemach.
    • kachaa17 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 09:00
      Ja też tak mam a nigdy nie rodzilam. Zdarza się też wcześniej 2 lub 3 w nocy. Uznaję to za normalne i nie analizuję tego.W dzień sikam często - od zawsze tak mam.
      • 3-mamuska Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 09:15
        Ja mam tak Wbjak się położę to tuż przed spaniem w ciągu 30-60 minut do zaśnięcie muszę iść siku 2-4 razy i to naprawdę na siku takie bo pożądane.tak jakby ogranizm przygotowywał się do snu.

W nocy czasem wstaje ale raczej jak mnie coś wybudzi dziekco pies, albo zegarek męża około 6.
        No chyba ze napije się przed snem to wtedy tak.
      • pani_tau Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 10:48
        Nie wyobrażam sobie budzić się 3 razy każdej (!) Nie byłabym w stanie funkcjonować za dnia.
        Sama myśl mnie przeraża.
        • 35wcieniu Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 11:00
          Ale to sie na nieswiadomce robi. Nie zdazysz dobrze pomyslec ze wlasnie sikalas, a juz znowu spisz. Nie rozbudzasz sie przy tym.
          • jematkajakichmalo Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 12:22
            Bzdura. Muszę wstać, przejść x metrów do łazienki, zasolić światło (to już wystarczy, żeby się rozbudzić), umyć ręce (kolejne wybudzenie), wrócić do łóżka... A jak się okaże, że ta czynność ma miejsce pol- do godziny przed budzikiem, to już w ogóle pozamiatane. I tak 3x? Nie, to nie jest normalne.
            • jematkajakichmalo Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 12:23
              *zapalić nie zasolić...
            • 35wcieniu Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 14:26
              3 razy to nie wiem bo sikam max 2 w ciagu nocy i za kazdym razem zasypiam ponownie w chwili przylozenia glowy do poduszki. Stad tez nigdy nie przyszlo mi do glowy ze to problem.
          • pani_tau Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 19:30
            Może gdy spisz obok łazienki to może faktycznie..., Żeby dotrzeć do łazienki musze przejść przez całą chałupę, nie ma szans na działanie w półśnie.
    • ofelia1982 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 09:20
      Niestety tak bywa po ciąży. Ja mam tak samo, nawet pisałam o tym kiedyś:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,161605005,161605005,Jestem_lejkiem_co_robic_.html

Byłam u urologa, mam zrobione badania. Fizjologicznie ok, tak chyba niestety bywa po ciąży. Boję się co będzie dalej...
      • aankaa Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 09:53
        Tena Lady i uśmiech na twarzy smile
    • juuuu7 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 10:19
      Nie wiem czy to normalne. Mam dwojke dzieci i jedynie w koncowce ciazy wstawalam w nocy na siku. Teraz nigdy nie wstaje.
      Starszy synek ma 5 lat i od momentu odpieluchowanja w nocy ( nie mial jeszcze 3 lat ), nigdy w nocy nie wstaje..
      Ale znam ludzi, ktorzy zawsze sie budza na siku...lepiej sie budzic niz nie budzic i zlac sie w lozko😂
    • muchy_w_nosie Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 10:19
      A ja piłam bardzo dużo i dopiero po 4 latach od urodzenia dziecka przestałam wstawać w nocy na siku.
    • koronka2012 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 11:58
      Miałam tak przez jakiś czas, doszłam do wniosku że to nawykowe. Wmówiłam sobie, ze nie muszę - i przestałam się budzić.
    • mae224 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 12:36
      Nikt nie pisze, że przy małym dziecku sen jest czujniejszy, co ułatwia pobudki, jak młody miał mniej niż 7 lat, częściej się budziłam. Może ktoś nawykowo musi po przebudzeniu do toalety... I nie jest to zależne od zdrowia. Nie zaszkodzi się przebadac, ale skoro w dzień nie ma żadnych innych objawów, nie myślałabym o tym za wiele.
      • joasia33 Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 12:58
        Ech, gdybym wstawała tylko o 5.00-6.00, byłabym szczęśliwa. Albo i nie...
        Gdy urodziły się dzieci, zaczęłam wstawać w nocy do nich, wiadomo. Czekałam z utęsknieniem, aż jedno i drugie podrośnie na tyle, żeby znów móc przesypiać noce. Jak synek wyrósł, nie minął rok, gdy zachorowałam. Mija sześć lat, gdy po 8-tygodniowej anurii znów zaczęłam oddawać mocz. Głównie w nocy big_grin Bo jak powiedziała moja nefrolog, gdy nerka wraca do funkcji, najwięcej moczu produkuje w nocy. I faktycznie. Moja widać nadal wraca. Ale, znowu, nefrolog mówi, że chyba lepiej, gdy te 3-4 pobudki zaliczę, a na dializie nie muszę się odwadniać, tylko się filtruję, zatem nie mam ograniczeń płynowych. Coś za coś big_grin
        Jednak marzę czasem o całonocnym śnie. Po cichutku. Bo jeszcze, nie daj panie borze szumiący, spełni się.
    • kaka-llina Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 13:13
      Kurcze wstać w nocy na sikanie muszę tylko po dużej ilości wypitego piwa przed snem... A jak bardzo mi sie nie chce wstawać to do rana przetrzymam, tylko potem muszę biegiem lecieć... Mam dwoje dzieci rodzone SN. Za to muszę uważać jak kicham i kaszle bo sie mogę posikać odrobinkę (nie wiem co gorsze).
    • czekoladazkremem Re: Pobudka na sikanie 14.01.19, 19:36
      Wstaję co najmniej raz, ale ja wypijam codziennie trzy - cztery litry wody plus dwie kawy i dwa koktajle warzywne dziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka