Dodaj do ulubionych

Zawroty głowy -diagnostyka

22.01.19, 12:50
Witam. Bliska mi osoba ma od trzech dni zawroty głowy. Kilkadziesiąt dziennie. Czuję się jak to nazwał jak na haju. Jak pójdzie do rodzinnego to co? Dostanie skierowanie na badanie krwi? Gdy będzie ok to da skierowanie do laryngologa gdzie na wizytę będzie czekał 2 ,3 miesiące? Z neurologiem jest podobnie? Oczywiście można iść prywatne ale badania obrazowe wtedy już są płatne. To nie jest ból brzucha gdzie po tabletce przejdzie tylko zawroty głowy od czegoś co trzeba ustalić. Funkcjnowanie z tym jest bardzo uciążliwe. Zastanawiamy się czy nie jechać z tym od razu do szpitala? Ale co wtedy? Będą kazali na drugi dzień zgłosić się do rodzinnego? Zrobią jakieś badania? Już parę razy w szpitalu byłam tak zbywana ale przyczyny były inne? Jak to wygląda w przypadku zawrotów bez innych towarzyszących objawów? Był ktoś w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • karola2122 Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 13:13
      Ja tak kiedyś miałam- nagle i mocno. Przestraszyłam się i pojechałam na SOR. Czekałam kilkanaście godzin i się męczyłam uncertain Ale potem to zlikwidowali szybko i skutecznie. Okazało się, że mam łagodne położeniowe zawroty głowy czy jakoś tak. Pomógł mi manewr Epley'a i jeszcze inne podobne manewry. Tym się zajmuje laryngolog.

Poczytaj sobie:

www.styl.pl/zdrowie/news-polozeniowe-zawroty-glowy,nId,1360742

Może to?
      • 3lato Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 13:26
        Dziękuję. Dzięki czyli nie do rodzinnego tylko od razu na SOR? Tam od razu zrobili Ci badania?
        • 35wcieniu Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 13:30
          Albo zrobią od razu albo wyślą gdzie trzeba.
        • karola2122 Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 21:33
          3lato napisała:

> Dziękuję. Dzięki czyli nie do rodzinnego tylko od razu na SOR? Tam od razu zr
          > obili Ci badania?
          >

Nie trzeba na SOR. Do dobrego laryngologa. Prywatnie, żeby było szybciej. Okazało się, że ja im w chwili rejestracji tak dobrze opisałam te przypadłości, że oni od razu zidentyfikowali problem. Nawet nie widziałam lekarza pierwszego kontaktu, od razu mnie skierował do laryngologa.

Na SOR pojechałam, ponieważ nie wiedziałam, co się ze mną dzieje, i myślałam, że może jakaś neurologia, wylew czy coś. No i czekałam przez kilkanaście godzin..
    • zadz.iora Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 13:36
      Moja rodzicielka ma tak od kilku dni. 60+, ogólnie zdrowa i aktywna. Po kilku dniach podobnych objawów zgłosiła się do rodzinnego - zajrzał do ucha, niczego nie stwierdził. Przeprowadził krótkie badanie równowagi, podczas którego wyraźnie przechylało ją w jedną stronę. Stwierdził lekkie zaburzenia błędnika i powiedział, że na tym etapie to może być X różnych rzeczy, nawet wirus. Dał jakieś leki do brania przez 3 miesiące (ma to chyba złagodzić objawy), skierowanie do otolaryngologa, skierowania na morfologię brak. Ma unikać gwałtownych ruchów, typu schylanie się i wychodzenie z wanny.

Generalnie, wszystko chyba zależy od tego, jak silne są te zawroty i czy/jak ta osoba daje radę funkcjonować. Moja daje, ale to uparta bestia jest, więc mam ją na oku. Laryngolog niestety dopiero za tydzień. Ale jeśli się pogorszy, to SOR.
      • kropka_kom Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 13:54
        neurolog, laryngolog i okulista...tak u mnie przebiegała diagnostyka, ale po latach jak mi się trafiały ( powracały) zawroty głowy np. w ciąży te położeniowe, to leciałam już tylko do laryngologa...
        • karola2122 Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 21:35
          kropka_kom napisała:

> neurolog, laryngolog i okulista...tak u mnie przebiegała diagnostyka, ale po la
          > tach jak mi się trafiały ( powracały) zawroty głowy np. w ciąży te położeniowe,
          > to leciałam już tylko do laryngologa...

A ja sama nauczyłam się robić ten manewr Epley'a. Nie od razu, ale poszło
          • kropka_kom Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 21:43
            tyle że manewr robi sie osobom ktore nie funkcjonują praktycznie mając zawroty...ja np.sama robiłam w domu rahabilitację błędnika...
    • dziennik-niecodziennik Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 13:54
      Ciezko powiedziec. Zawroty glowy maja wiele powodów - neurologiczne, krazeniowe, otolaryngologicznie i inne.
      Ja bym poszla do rodzinnego po skierowanie do neurologa...
      • straggly Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 13:59
        Tez wydaje mi die ze najszybciej neurolog zeby wykluczyć odważne przyczyny, ew okulista i badanie dna oka. Z dzieckiem bylam po prostu ma izbie - zajęli sie bardzo profesjonalnie, mial rezonans.
    • asia_i_p Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 13:58
      Przeważnie pierwsze kierunki badania to uszy i kręgosłup szyjny, do neurologa wysyłają raczej dopiero, kiedy laryngolog i rentgen kręgosłupa szyjnego nic nie wykażą. Jeżeli macie powody obawiać się, że to tętniak (np. historia rodzinna, jakieś skorelowane objawy - bóle głowy, zaburzenia widzenia) - to opłaca się zrobić rezonans prywatnie, jest drogi, ale warto.
    • rulsanka Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 14:05
      Ja się czułam w ten sposób przy zapaleniu zatok. Pomogło zastosowanie sterydu donosowego. Kluczowe jest określenie, czy zawroty powodują zaburzenia równowagi (warto stanąć na jednej nodze, przejść prosto z zamkniętymi oczami), czy jest to tylko subiektywne wrażenie odurzenia. W tym drugim przypadku można chwilę poczekać (dzień, dwa). Jeżeli są zaburzenia równowagi to migiem na sor.
      Zastanowiłabym się jeszcze, czy ta osoba nie brała jakichś leków? Różne bywają skutki uboczne.
      • 3lato Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 17:24
        Nie leków nie brała
        • 3lato Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 17:32
          Nie wiem jak się charakteryzuje się zaburzenia równowagi ale jak dzisiaj szedł to go zarzuciło na ścianę.
          • daniela34 Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 21:17
            U kogoś dla mnie bliskiego takie objawy trwające 4 dni (plus w ostatnim dniu doszły wymioty) jak się okazało były objawem udaru niedokrwiennego móżdżku. Udar wystąpił w nocy, nie było charakterystycznego porażenia kończyn czy ust, rano pojawiły się zawroty głowy, nie było nawet problemów z ciśnieniem. Po tym jak zawroty nie ustępowały i doszły wymioty pojechaliśmy na SOR. Nie było siedzenia i czekania, po opisaniu objawów praktycznie zaraz zabrano pacjenta na badania, czekaliśmy tylko na diagnozę i potem - na przyjęcie na oddział udarowy.
    • mum2004 Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 17:34
      Absolutnie nie chcę nic diagnozować, to może być 1000 rzeczy. Ale znajomy miał takie objawy przy boreliozie, długo nie mogli wykryć co to
    • mamablue Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 18:04
      Laryngolog.
      • 3lato Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 18:09
        Wszyscy tu jesteście super i naprawdę dziękuję za odzew. Ja na razie niczego nie podejrzewam bo wiem że przyczyn jest mnóstwo. Ja się zastanawiam czy nie jechać na SOR. Czy tam nas przyjmą i się zaopiekują czy odeślą na rano do rodzinnego.
        • rulsanka Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 20:52
          Ludzie z pierdołami jeżdżą na sor. Tu macie potencjalnie poważny problem (oby okazał się błahy, za co trzymam kciuki). Na pewno was przyjmą.
    • princesswhitewolf Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 18:14
      moze byc to wszystko od zmian zwyrodnieniowych kregoslupa w odcinku szyjnym i tutaj badanie usg Dopplera ( najczesciej) przez powazniejsze zmiany w mozgu ( odpukac) i tu tomograf pokaze, albo czynnosciowe powazniejsze sprawy rezonans pokaze
      do spraw blednika i laryngolog przebada....itd itp
    • mari.sol Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 18:20
      Mam tak co jakiś czas i w moim przypadku to problemy z błędnikiem.
    • klamkas Re: Zawroty głowy -diagnostyka 22.01.19, 21:26
      Ja bym zaczęła od wizyty u rozsądnego rodzinnego w dobrej przychodni.
    • b-b1 Re: Zawroty głowy -diagnostyka 23.01.19, 06:29
      U mnie obie "babcie"(czyli moja mama i teściowa) mają zawroty i obie diagnozowane były w taki sam sposób. Skierowane do szpitala-tam były ok tygodnia i przeprowadzono wszelkie badania(laryngolog, neurolog , krew itp )wraz z tomografem głowy. Nie stwierdzono przyczyny innej niż naturalna(wiek) - i obie są (zresztą na takich samych) na lekach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka