Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn z Anglii

21.02.19, 09:50
Mam kilka pytań, może pomożecie.

Syn jedzie na dzień aplikanta na Uniwersytet. Mamy już samolot, nocleg na kampusie. Ale z lotniska na stację kolejową musi dojechać. I teraz tak

1. Czy w Anglii funkcjonuje coś takiego jak UBER ( czyli aplikacja, przez którą zamawiasz transport i która podaje cenę z miejsca A do miejsca B ).

2. Czy autobusy są punktualne i czy stoją w korkach. W sensie czy jak mi w necie napisali, że odjeżdża co 12 minut i jedzie 36 minut - to to prawda, czy trzeba brać poprawki.

3.Czy bilety na autobus można kupić u kierowcy. Jeśli tak, to płaci się kartą czy gotówką?

4. Czy bilety kolejowe można kupić bezpośrednio ( na stacji, u konduktora w pociągu ) czy lepiej przez internet już teraz? Ale wtedy jaką różnicę w czasie zrobić pomiędzy przylotem samolotu a odjazdem pociągu, biorąc pod uwagę, że dojazd na stację to ok godziny. Czy ok 2h wystarczy?

Będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 09:58
      Bilety kolejowe lepiej kupić wcześniej co do zasady. Na pewno na większych stacjach są automaty biletowe, gdzie nie tylko można kupić bilet ale i wydrukowac taki kupiony wczesniej przez internet.
      Jak napiszesz z jakiego lotniska gdzie musi się dostać na pociąg i tym pociągiem dokąd dalej to coś sensownego poradzimy.
    • maaria33 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 09:59
      Pewnie ułatwisz odpowiedzi jezeli powiesz jakie lotnisko , jaki pociąg i jaki autobus wink
      • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:09
        Liverpool. Pociąg do Lancaster. Autobus z lotniska na stację kolejową Lime Street Station ( tak przynajmniej pokazuje internet )
        • boo-boo Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:05
          Co do biletu na pociąg- jest opcja, że kupujesz i podróżujesz pociągiem jakimkolwiek w podanym przedziale czasowym. To tak gdyby samolot miał opóźnienie- nie musisz jechać pociągiem o konkretnej godzinie.
    • rosapulchra-0 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:08
      W UK funkcjonuje coś takiego jak UBER. Autobusy też czasem stoją w korkach, mimo że mają wyznaczone pasy do podróżowania.
      • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:49
        aplikację można już sobie ściągnąć czy dopiero w UK? Możesz podać nazwę aplikacji?
        • sumire Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:56
          Uber. No błagam cię.
        • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:57
          Nazwa aplikacji to... uber
        • rosapulchra-0 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:02
          Uber.
        • ichi51e Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 16:50
          Aplikacja nazywa sie uber. To ta sama co w Pl ona ma zasieg globalny. Dziala tam gdzie jest czlowiek ktory sie zarejestruje jako kierowca ubera
        • rosa-fira Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 23:00
          Uber. Są też polskie taksówki, trzeba umawiać się czasami dzień wcześniej, ale ze względu na ceny warto.
          • profes79 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 08:52
            Uber z lotniska na Lime Street kosztuje jakieś 20 funtów (sprawdzałem wczoraj)...Zwykła taryfa pewnie niewiele więcej.
      • black.emma Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:17
        W PL też
    • obrus_w_paski Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:21
      Dzień aplikanta? Ile to dziecko ma lat?
      • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:23
        18. Maturę w maju pisze. Dzień aplikanta na studia. Dostał zaproszenie.
        • taki-sobie-nick Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 22:19
          arwena_11 napisała:

> 18. Maturę w maju pisze. Dzień aplikanta na studia. Dostał zaproszenie.

W tym wieku powinien samodzielnie poradzić sobie z opisanymi zagadnieniami. tongue_out
        • maaria33 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 22:27
          Zaproszenie? Zwykle nie są potrzebne (tzn na stronach i mailach jest kurtuazyjne "invite" )

Co do meritum- zakładam, że leci z bagażem podręcznym tylko. Niech wykupi miejsce blisko wyjścia przedniego (ale nie w 1 rzędzie) - syzbciej wyjdzie, mniejsza szansa spóznienia się na autobus/pociąg jeżeli jest nieduże opóźnienie. Jak jest większe - trudno, mimo wszytsko bilety to nie majątek, najwyżej straci. Wtedy może wziąć taxi/ubera.
          • tinywee Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 22:53
            Moze byc np list podpisany przez profesora z zaproszeniem do obejrzenia wydzialu (jak sie juz dostanie oferte).
            • maaria33 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 23:00
              Wczesnie na ofertę, ale może mam sklerozę
              • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 08:59
                No ofertę już dostał. Wszystkie 5 Uniwersytetów na jakie aplikował, dały mu oferty. Teraz musi wybrać dwa.
                • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 09:22
                  To dlaczego zaczyna od tego?
                  • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 10:40
                    Bo ten go najbardziej interesuje. Zastanawia się jaki drugi dobrać.
            • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 08:56
              Dostał na maila dwa dni do wyboru. Musiał potwierdzić, który wybiera.
              • maaria33 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 09:36
                To szybko. Poza tym u nas "dzień aplikanta" był przed wysłaniem ofert.

p.s. I tu dobiję wszystkich - pojechalismy we trójkę. I byli kandydaci z innych krajów też z co najmniej jednym rodzicem. Zresztą zrobił nam potem się mały "klubik" rodziców big_grin
                • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 09:47
                  To było coś jak otwarte dni, dzień aplikanta, przynajmniej na niektórych uczelniach jest po dostaniu wstępnej oferty.
                  • maaria33 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 10:30
                    To było imienne. Ofertę dostał od razu bezwarunkową , potem (tzn nie na skutek spotkania big_grin) - z tym, że jako olimpijczyk praktycznie spełnił większośc wymagań przed maturą. Ale to pewnie zależy od uczelni. (Finalnie historia i tak zupelnie inaczej się potoczyła-inne uczelnie -dwie-itd i powoli dociera do mnie, że te wszytskie rekrutacje, egzaminy itd to pikuś wobec tego co potem)
                    • tinywee Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 10:45
                      "(Finalnie historia i tak zupelnie inaczej się potoczyła-inne uczelnie -dwie-itd i powoli dociera do mnie, że te wszytskie rekrutacje, egzaminy itd to pikuś wobec tego co potem)"

no tak smile

Ale wiesz, to every thing there is a season ... smile
                      • maaria33 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 10:53
                        Interesującej, merytorycznie i finansowo, pracy jest zdecydowanie mniej niż miejsc na najlepszych uniwersytetach. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach. Z własnego doświadczenia wiem, że im lepiej zaczniesz tym łatwiej jest potem. Nic, pożyjemy zobaczymy.

p.s. ale czas leci, niedawno denerwowałam się rekrutacją do liceum.
                        • tinywee Re: Do dziewczyn z Anglii 25.02.19, 23:18
                          "p.s. ale czas leci, niedawno denerwowałam się rekrutacją do liceum."

fakt, że to jakby niedawno było...

Ech, zleciało, prawda?
                • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 10:26
                  Czy szybko? Wczoraj dostał z ostatniego - siedział jak na szpilkach czy dostanie. Wiem, że jeszcze kilka tygodni czasu mają. Pierwsze oferty przyszły już w jakieś dwa tygodnie po wysłaniu aplikacji
                  • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 16:27
                    Jeszcze tylko trzeba się pomodlić, żeby matury się odbyły😉
                    • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 16:32
                      Już wiem, że są robione plany B. Być może będzie można zdawać w szkołach, w których strajku nie będzie albo jakieś inne miejsce. Szykują procedury.
                      • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 17:34
                        Skąd masz takie rewelacje? Ja raczej słyszałam o ewentualnej zmianie terminu przez CKE dla całego kraju, a potem braku chętnych do sprawdzania, czego nikt nie przeskoczy.
                        • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 16:04
                          Z OKE, dzwoniłam do nich. Szykują procedury na ewentualność strajków.
                          • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 16:18
                            Czyli zbyli cię jak małe dziecko, a ty łyknęłas łatwiej niż się spodziewali😂
                • tinywee Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 10:44
                  Ech, ten wątek budzi wspomnienia… Też pojechałam – ale do tego miasta to ja mogę zawsze smile Delikwent miał imienne zaproszenie i poszedł sam, jak chciał, a ja cieszyłam się marcowym słońcem w przepięknej okolicy. To było dawno, natomiast ten błysk w oku po wyjściu pamiętam do dziś smile
                  • maaria33 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 10:48
                    Też pojechałam – ale do tego miasta to ja mogę zawsze

smile
    • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:37
      Jest uber, bilety na komunikację miejską można kupować w biletomatach, na stacji można trafić też na okienka z biletami, gdzie ktoś doradzi jaki wybrać. Generalnie zawsze jest jakiś punkt informacyjny, gdzie ktoś pomoże, powie gdzie kupić, wytłumaczy gdzie jest przystanek.
      Przy korzystaniu z pociągu radzę zwrócić uwagę czy bilet jest na tego przewoźnika (tak jak u nas bilet skm nie działa w pociągach km)
      Na stronie lotniska masz informacje jak się z niego wydostać.
      • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:48
        Za cholerę nie widzę. Tylko jak do centrum się dostać znalazłam. Ale nie o to chodzi.
      • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:06
        "Przy korzystaniu z pociągu radzę zwrócić uwagę czy bilet jest na tego przewoźnika (tak jak u nas bilet skm nie działa w pociągach km)"

Co Ty mowisz??? Gdzie tak jest i czemu robisz dziewczynie wode z mozgu?
        Chlopak kupuje bilet na stacji Liverpool do Lancaster, z tego co widze to sa dwa pociagi (przesiadka w Preston) i nie interesuje go jacy to przewoznicy. Bilet w Wielkiej Brytanii dziala na calej dlugosci przejazdu bez wzgledu na to kto przejazd obsluguje. To nie Polska!
        • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:56
          No właśnie - w Preston jest przesiadka czy czy pociąg tam stoi 12 min?
          • sumire Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:05
            Przecież to jest info do wyguglania w pół minuty. Dwie różne linie kolejowe i dwa różne perony sugerowałyby raczej przesiadkę...
          • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:07
            Sprawdz na google maps!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • claudel6 Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 01:06
            przesiadka. ale jeden bilet. bilet możesz kupić nawet w Pl przez internet.
        • krecik Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:23
          To nie do konca prawda, bo to zalezy od stacji. Mozesz miec roznych przewoznikow, ktorych trasy moga sie pokrywac odcinkami i bilety nie sa wzajemnie honorowane. Podobnie z autobusami, wszystko zalezy od miasta/regionu.

Ag
          • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:30
            Nie mac. Z Liverpoolu do Lancaster jedzie sie na jednym bilecie.
            • krecik Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:55
              Dlatego napisalam, ze to zalezy od stacji - jako odpowiedz na twoje "Bilet w Wielkiej Brytanii dziala na calej dlugosci przejazdu bez wzgledu na to kto przejazd obsluguje."
              No wiec nie wszedzie.

Ag
              • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 14:22
                Podaj przykład gdzie tak jest.
                • krecik Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 15:34
                  Birmingham.

Ag
                  • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 16:41
                    Birmingham gdzie? Na jakiej trasie?
                    Probuje kupic bilet z Birmingham do Lancaster i bez problemu wyskakuje na jednym bilecie.
                    • kosheen4 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 16:37
                      Londyn-Chatham, trasa obsługiwana przez dwóch przewoźników. Kupujesz w automacie na KingsCross a jechać możesz z Victorii, jeśli chcesz z StPancras, po sąsiedzku, musisz kupić bilet u innego przewoźnika albo dopłacić kilka dodatkowych funtów przy wejściu na peron.
                      • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 18:42
                        Co to znaczy kupic bilet u innego przewoznika? Przeciez automaty biletowe w calym Londynie sa jednego rodzaju i obsluguja wszystkich przewoznikow.
                        Nie za bardzo rozumiem co znaczy, ze mozesz jechac z Victorii? No albo jedziesz z KingsCross, albo z Victorii. Mozesz tez z Cannon Street. Sa rozne ceny biletow, ale to sa rozne stacje. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi.
                        • kosheen4 Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 12:32
                          W to samo miejsce możesz jechać Southeasternem, a możesz Thameslinkiem.
                          Tak, stacje są różne, co nie jest tak oczywiste jak mogłoby się wydawać, bo kupując bilet DO Londynu często masz opcję 'London Terminals', i cena do wszystkich stacji jest wtedy taka sama.

"Bilet w Wielkiej Brytanii dziala na calej dlugosci przejazdu bez wzgledu na to kto przejazd obsluguje."

No nie zawsze jak widać - w zależności który z 'terminals' wybierzesz, musisz mieć inny bilet. Możesz się upierać że to różne stacje, ale nadal w obrębie jednego miasta, i nadal połączenie Londyn-MiastoX obsługują różni przewoźnicy
                          • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 15:18
                            Co Ty mówisz? Trasa to trasa. Terminal ma znaczenie. Przewoźnik nie ma. Jak kupujesz bilet z kings cross do Chatham to nie obchodzi cię jaki przewoźnik to obsługuje. Kupujesz bilet na tej trasie i wsiadasz do pociągu który podjedzie. Nie musisz sprawdzać czy masz bilet na tego przewoznika. Victoria- Chatham to jest INNA trasa. Wiec nie pisz że ta sama trasa jest obsługiwana przez dwóch różnych przewoźników bo to nieprawda. To są dwie różne trasy.
                            Rozumowanie, że Londyn to jedno miasto, skoro stacji jest tu w ciul, odległych o N mil od siebie jest trochę niedorzeczne.
                            • kosheen4 Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 23:28
                              Świetnie że jesteś obyta i znasz się na rozkładach, ale w kontekście wątku rozmawiamy chyba o sytuacji w której trasę ma pokonać ktoś nieposiadający wiedzy, a tym samym narażony na pomyłkę.
                              Jeśli widzisz to inaczej, good for you, gratuluję biegłości w temacie.
                              • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 24.02.19, 01:01
                                Jaką pomyłkę? Kupuję bilet od stacji A do stacji B. Ktoś kto podróżuje chyba wie z której stacji ma jechać? Nic więcej nie musi robić ani wiedzieć. Post, na który odpowiadałam sugerował, że TA SAMA trasę może obsługiwać dwóch przewoźników i potrzebny jest INNY bilet, bo się nawzajem NIE honorują. A jest to oczywista nieprawda, bo w UK nie ma takich kwiatków. Kupujesz bilet w kasie i w dudzie masz kto obsługuje linie.
                                Ty natomiast podajesz przykład podróży ze stacji A do B oraz z C do B - to są dwie inne trasy, z kompletnie oddalonych od siebie stacji. To normalne że kupujesz bilet od konkretnej stacji a nie bilet z jednej a podróżujesz z drugiej. Jak kupisz bilet z London Bridge to będzie być może kosztował inaczej w Twójd był do bani.
                                • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 24.02.19, 01:03
                                  Jak kupisz bilet z London Bridge to będzie być może kosztował inaczej niż z Victorii, z Croydon, z Kings Cross albo Stratford. Ale to są inne trasy. Dlatego Twój przykład był z bani. Jak kupisz bilet z Kings Cross a pojedziesz z Victorii to chyba oczywiste że bramka cię nie przepuści.
                                  Tak czy siak zawsze bilet masz na takim samym blankiecie bez względu na przewoźnika - dlatego post na który odpowiadałam mówił kompletna nieprawdę.
    • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:42
      Proponuje zapytać Google maps.
      • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:47
        I google maps mi powie, czy autobusy są punktualne i gdzie kupuje się bilet? Jak dojechać na Uniwersytet wiemy. Teraz chodzi o szczegóły żeby dograć wszystko czasowo
        • cudko1 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:53
          na punktualnosc autobusow bym nie liczyla wink
          bilety mozna za gotowke kupic w autobusie, jest uber, pociagiem jechalam raz, na stacji byla kasa, nie wiem czy mozna kupic w pociagu
          • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:55
            No właśnie można kupić w necie - ale trochę się boję - co jak samolot się spóźni? Czy dwie godziny zapasu wystarczy?
            • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:07
              Jeśli samolot spóźni się o 3 godziny albo zostanie odwołany to nie wystarczy😂
              Mnóstwo rzeczy może pójść nie tak, jeśli gdzieś koniecznie musisz być o określonej godzinie to przylatujesz dzien wcześniej.
              • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:42
                No to przecież przylatuje dzień wcześniej.

Chodzi o to, że przylatuje np o 15, pociąg może mieć coś ok 16.40 lub po 17, a następny dopiero późnym wieczorem.
                Wolałabym aby do Lancaster przybył jednak za dnia - bo stamtąd na Uniwersytet jeszcze jakimś busem musi dojechać.
                • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:55
                  Wejdź na google Maps i sprawdź o jak wygląda komunikacja. Oszacuj o której będzie wychodził z lotniska (może to potrwać) wpisz sobie datę i godzinę i zobaczysz o której prawdopodobnie będzie na miejscu.
                • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:06
                  Pociagi zapewne jezdza co 20 minut. Sprawdz na googlu i przestan siac panike.
                • rosapulchra-0 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:29
                  www.wanderu.com/en-gb/depart/Liverpool%2C%20UK/Lancaster%2C%20UK/2019-02-21/?cur=GBP&dpid=ChIJUYcT0kFhe0gRibPAlZUI6gs&opid=ChIJt2BwZIrfekgRAW4XP28E3EI

www.thetrainline.com/train-times/liverpool-lime-street-to-lancaster

www.rome2rio.com/map/Liverpool-Airport-LPL/Lancaster-England

www.rome2rio.com/s/Liverpool-Airport-LPL/Lancaster-University

www.google.com/search?rlz=1C1CHBF_enGB823GB823&eishockJluXK_WEtib1fAPxc-xiA0&q=where+and+when+can+i+buy+tickets+from+liverpool+airport+to+lancaster&oq=Where+and+when+can+i+buy+tickets+from+Liverpool+aiport+to+Lancaster&gs_l=psy-ab.1.0.33i10.8097.15206..20552...0.0..1.117.681.4j3......0....1..gws-wiz.......0i71j35i39.90wsngTVLB0

Gwarancji punktualnego przyjazdu pociągu czy autobusu nikt ci nie zagwarantuje.
                  • krecik Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 14:07
                    Jane polecam Trainline - mozna sobie kupic bilet "anytime" pozwalajacy wsiasc do obojetnie jakiego pociagu danej linii. Dodatkowo mozna sciagnac bilet na komorke albo po prostu wydrukowac na stacji w automacie biletowym (Tu uwaga, bo w zaleznosci od maszyny, automat moze zazadac wlozenia karty - now ma zazwyczaj znaczenia jakiej).

Ag
                    • krecik Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 14:11
                      Mialo byc "ja polecam", oczywiscie. smile

Ag
            • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:29
              Nie ma sensu kupowac w necie biletu. W UK nie ma jakichs super promocji jak sie kupi wczesniej. Najlatwiej kupic w kasie przed zaladowaniem sie do srodka lokomocji. W ostatecznosci w pociagu, ale na wiekszosci stacji sa bramki, wiec bez biletu sie nie wejdzie.
              • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:40
                Tu nie chodzi o promocje, tylko o czas i pewność że ma się miejsce w pociągu. Żeby nie było tak, iż dojedzie na dworzec a do pociągu nie wsiądzie, bo miejsc nie będzie.
                • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:44
                  W pociągach są też miejsca stojące, najwyżej sobie godzinę postoi.
                  • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:29
                    Stanie to nie problem
                    • profes79 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:48
                      Przesiadka to też nie problem. Naprawdę, UK jeśli chodzi o koleje to mimo wszystkich swoich wad pełnia cywilizacji zwłaszcza, w porównaniu ze skansenem jakim jest PKP...
                    • profes79 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:49
                      Źle spojrzałem w drzewko; myślałem, że komentuję kwestię przesiadki/postoju w Preston.
                • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:01
                  "Tu nie chodzi o promocje, tylko o czas i pewność że ma się miejsce w pociągu. Żeby nie było tak, iż dojedzie na dworzec a do pociągu nie wsiądzie, bo miejsc nie będzie. "

big_grin big_grin
                  Haaaaloooo! To nie Polska big_grin big_grin big_grin
                  • annpierle Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:37
                    big_grin big_grin
                    Haaaaloooo! To nie Polska big_grin big_grin big_grin

dlatego wlasnie pyta. Gdyby wiedziala, nie pytalaby.
                    A Ty, zamiast jej odpowiedziec, po prostu pekasz ze smiechu...
                  • mmoni Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 22:36
                    brenya78 napisał(a):

> "Tu nie chodzi o promocje, tylko o czas i pewność że ma się miejsce w pociągu.
                    > Żeby nie było tak, iż dojedzie na dworzec a do pociągu nie wsiądzie, bo miejsc
                    > nie będzie. "
                    >
                    > big_grin big_grin
                    > Haaaaloooo! To nie Polska big_grin big_grin big_grin

Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek nie wsiadła do pociągu z braku miejsc. Pomijam sytuacje, które oglądam tylko w TV typu tysiące ludzi chcą wrócić jednym pociągiem z sylwestra w Zakopanem i tego typu katastrofy przyrodnicze. Nawet za komuny, gdy miejscówki były tylko w ekspresach (teraz są we wszystkich pociągach dalekobieżnych).
                    • profes79 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 08:51
                      Ale bilety bez miejscówek nadal są sprzedawane.
                    • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 11:17
                      A ja sobie przypominam. Kazda podroz w okresie swiatecznym, ktora odbywalam w Polsce w ostatnich latach, konczyla sie dzikim pedem pasazerow na peronie. Czesc z pasazerow zawsze zostawala na tymze peronie, bo sie nie miescili. Pozostali stali w scisku, albo w kiblu - jak za moich najlepszych czasow studenckich...
                      Poza okresem swiatecznym w Polsce rzadko jestem, wiec sie nie wypowiem.
                      • maaria33 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 16:14
                        Nie wiem jaka trasa u Ciebie. Ja od lat nie widziałam nie tylko nie wpuszczonych, ale i stojących. Nigdzie.
                        • sumire Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 19:55
                          Oczywiście, że w PL ludzie stoją w pociągach. Polecam trasę Kraków-Katowice w piątkowe popołudnia.
                          • maaria33 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 20:35
                            Kto wie? Może sprawdzę za parę miesięcy? big_grin

Z takich innych pociągowych historii niedawno - kupiłam sobie bilet przez internet, klasa 1. Na dworcu się okazało, że ten pociąg (numer się zgadzał) nigdy nie miał i nie ma klasy 1 big_grin Szczęście, że różnica w cenie specjalnie wielka nie była, bo chyba bym wyzwała konduktorkę.
                          • profes79 Re: Do dziewczyn z Anglii 22.02.19, 21:04
                            W UK też stoją; jeździłem lokalnym pociągiem Lichfield-Birmingham i jak się w godzinach szczytu wsiadało na trasie to lekko nie było; to samo dotyczyło dnia meczu na Aston-Villi - podwójny, ośmiowagonowy skłąd był nabity jak puszka sardynek.
              • claudel6 Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 01:10
                brenya, no proszę. są trasy, na których bilety są dużo tańsze jak kupisz wcześniej. DUŻO. są takie, gdzie taryfa się nie zmienia.
          • saskia44 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:58
            cudko1 napisała:

nie wiem czy mozna kupic w pociagu

Mozna
          • boo-boo Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:53
            "bilety mozna za gotowke kupic w autobusie"
            W Londynie w autobusie komunikacji miejskiej nie kupisz biletu za gotówkę już od kilku lat- tylko Oysrterka albo płacisz kartą bankową.
        • saskia44 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 10:56
          Punktualnosc autobusow zalezy od okolicznosci np roboty drogowe, zapsuty pojazd, wypadek itp. To przeciez jak wszedzie. Bedac na miejscu najlepiej sprawdzic na google maps i trase autobusu, opoznienia sa na czerowno z podanym czasem.
          Bilety mozna kupic w automatach, online czy kasie. Wasz wybor
        • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:10
          google powie Ci czy o tej godzinie sa korki i jak dlugo jedzie sie o tej konkretnej porze.
          • saskia44 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:12
            Dlatego napisalam ze sprawdza sie na miejscu.
            • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:27
              Zanim sie dojedzie na miejsce to chyba warto sprawdzic jaki jest orientacyjny czas przejazdu. Jesli na autostrazie jest przebudowa planowana to googiel bedzie o niej wiedzial.
        • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:41
          Powie Ci jak w danej chwili najszybciej czy najwygodniej dostać się na miejsce. Wyliczy czas z uwzględnieniem korków. Twój syn wie takie rzeczy jak sądzę. Wtedy w zależności od potrzeb kupi sobie bilet.
    • boo-boo Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 11:59
      Na jakie lotnisko leci i na który uniwerek musi się dostać ? łatwiej będzie coś konkretnego napisać.
      Uber jest- aplikacja Uber.
      Autobusy są w miarę punktualne- zależy na jakich trasach. Mają swoje pasy do jazdy ale wiadomo- roboty drogowe- pas nie jest przez całą trasę więc...na skrzyżowaniu można postać trochę.
      Biletu w normalnym czerwonym autobusie w Londynie nie kupisz u kierowcy- używasz albo Oysterki albo karty płatniczej.
      Bilet kolejowy kupujesz na stacji, przez net można i u konduktora też.
      • sumire Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:04
        Przecież pada w wątku, że chodzi o lotnisko w Liverpoolu...
        • boo-boo Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:06
          No tak...przegapić nie można.
          • tinywee Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:16
            Arwena, a Ty za przeproszeniem syna trochę nie upupiasz? Przecież on za pół roku Ci wyfrunie i będzie radził - będzie musiał - sobie sam. Może czas się z tym zacząć godzić i przestać się zajmować tym, co może (a może i powinien, dla wprawy) zrobić samodzielnie syn?

W każdym razie - osobisty delikwent w podobnym wieku ogarnął sam samolot, pociąg, autobus, a na koniec taksówkę (o którą się targował zresztą smile. Gdybym mu zaproponowała, że pomogę, by mnie wyśmiał chyba.

• arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:25
              No jak widzisz, moje dziecko woli mieć plan. Poradzi sobie jak plan nie wypali, ale jak plan jest - to zawsze jest łatwiej
              • betty_bum Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:40
                Jeśli chce mieć plan to niech go sobie ułożywink
                • afro.ninja Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:14
                  Po co, skoro mam mame, ktora chce mu pomoc? I nie, nie wyniknie z tego nic zlego, ani dobrego. Po prostu jej syn ma juz wszystko podane na tacy, wystarczy, ze sie bedzie uczyl i tyle. Może aż, bo nie kazdemu sie chce...
                • claudel6 Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 01:16
                  oj tam, nie rozumiem, jak ludzie (dorośli) do mnie przyjeżdżali do UK, to im dawałam szczegółowy plan: jak dojechać, bilety, godziny, linie. sharing is caring ;p
                  młody w swoim czasie wszystko ogarnie.
              • greenbutterfly Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:19
                I ty mu ten plan ukladasz? suspicious Sama ulozylam plan, dojechałam i wrocilam majac lat 17. Podroz byla na inny kontynent, miejscem docelowym niepopularne wies, lecialam sama z kotem smile. Uwierz w syna, toz to chlopak dorosly.
              • tinywee Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:48
                "No jak widzisz, moje dziecko woli mieć plan. Poradzi sobie jak plan nie wypali, ale jak plan jest - to zawsze jest łatwiej".

Jasne.

Ja mówię o dwóch sytuacjach:

a) Twój syn naprawdę za chwilę wyjedzie i tam będzie sam, bez domowego wsparcia. Rozumiem, że to jest jego pomysł, żeby wyjechać na studia. Skoro prosi mamę o pomoc przy tego rodzaju rzeczach, czy na pewno jest gotowy do tego rodzaju samodzielności? Tzn. nie wątpię, że da radę, - ale może byłoby łatwiej, gdyby sobie stopniowo dozował ogarnianie samemu?

b) Czy Ty aby jesteś gotowa na to, że syn wyjedzie? Że nie będzie Cię potrzebował na co dzień? Że będzie miał kompletnie własne życie? Krótko mówiąc, czy jesteś gotowa na to, że syn się lada moment wyprowadza z domu? Tzn. jasne, że nie jesteś – tego raczej nie można przerobić teoretycznie. Ale – pewnie można dozować stopniowe odstawianie się. (zastrzeżenie: to nie rada, nie czuję się uprawniona, raczej dzielę się swoim patrzeniem w perspektywie).

• majenkir Re: 22.02.19, 16:38
              tinywee napisała:
              > W każdym razie - osobisty delikwent w podobnym wieku ogarnął sam samolot

Ech, znowu to ematkowe porownywanie... uncertain
    • ficus_carica Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:17
      Ponoć w Chinach był sam. To dziwne, że musisz mu rozplanować trasę i czas w Anglii.
      • arwena_11 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:24
        W Chinach na lotnisku był odebrany przez organizatora.

Naprawdę dziwi cię, że pomagam dziecku znaleźć najlepszą opcję? Sam będzie musiał ogarnąć na miejscu, ale będzie miał na czym się oprzeć.

Jakoś nie dziwi cię, jak dorosłe kobiety pytają się na forum jak dojechać z miejsca A na miejsce B w mieście X? W końcu są dorosłe - więc powinny ogarnąć.
        • ficus_carica Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 23:07
          > Jakoś nie dziwi cię,

W dobie miliona pomocnych aplikacji, gugla i GPS bardzo dziwi.
        • claudel6 Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 01:17
          nie przejmuj się. imo to jest normalne.
    • profes79 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:20
      Dojazd z lotniska na Lime Street - autobus sprzed dworca na Liverpool South Parkway i stamtąd pociągiem na Lime STreet.
      Z Lime STreet do Lancaster pociągi jeżdżą co pół godziny max jak patrzę po rozkładach.
    • princesswhitewolf Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:23
      Easy Bus - tam masz tanie bilety z lotniska na autobus

albo National Express, nieco drozsze

jezdza tez pociagi

bilet mozna kupic na miejscu albo w necie.
    • mikams75 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 12:36
      tylko sie odniose do nr 4, bo nie mieszkam w uk, ale jak bywalam, to zawsze kupowalam bilet na pociag w okienku na stacji, na krotko przed odjazdem pociagu, zawsze bez problemow, zawsze mialam miejsce.
    • brenya78 Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:10
      Aha, w Anglii z reguly nie kupujesz biletu na konkretny pociag/godzine, tylko na trase. Liczyc sie nalezy jedynie z pociagami odjezdzajacymi w godzinasz szczytu. Wiec jak kupisz bilet przez internet to moze sie okazac, ze kupilas zly, wiec lepiej kupic w okienku juz na miejscu.
    • starczy_tego Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 13:25
      Serio? 18-letni kon nie ogarnie sobie dojazdu z lotniska i ubera?? 😂 mamusia musi załatwiać? Czemu on sam nie poszuka, nie popyta? Dramat
      • eukaliptusy Re: Do dziewczyn z Anglii 21.02.19, 23:03
        Tez tak uważam.
        Ale nic to. Mamusia się razem z nim przeprowadzi,, będzie mieszkać kątem w akademiku i wszystko za niego ogarniać. 😂
    • taki-sobie-nick Arwena - OT 21.02.19, 22:55
      W wątku o gejach wspomniałaś o trudnościach związanych z dostaniem miejsca w domu samotnej matki.

Napisz coś bliżej, proszę, jestem po prostu ciekawa.
      • wieczorny-motyl Re: Arwena - OT 22.02.19, 11:50
        Zadzwoń do dowolnego DSM i się zapytaj o orientacyjny czas oczekiwania na przyjecie.
    • claudel6 Re: Do dziewczyn z Anglii 23.02.19, 01:31
      to tak na zakończenie:
      1. oczywiście tak
      2. autobusy są punktualne i oczywiście stoją korkach, jak korki są big_grin no nie fruwają. ale są bardziej punktualne niż pociągi. pociągi są raczej na czas albo w ogóle ich nie ma (Cancelled Cancelled Canceled). dobrze mieć plan B (Uber)
      3. w liniach na długich trasach raczej tak. powinno być info na stronie przewoźnika. można też napisać maila i spytać... serio smile ja jednak kupiłabym online, żeby uniknąć niespodzianek.
      4. na stacji w biletomacie i w okienku (jak jest otwarte). jak brenya napisała - kupuje się na trasie, nie na przewoźnika. ale trzeba sprawdzić czy nie "przysługuje" nam przesiadka (np. na nationalrail.co.uk). wtedy jedzie się na jednym bilecie, ale trzeba przytomnie się przesiąść.
      co do ceny - są trasy, na których bilety wczesniej kupione (np. online) są o 50% tańsze niż krótko kupione przed wyjazdem. można to sprawdzić w necie (sprawdzając cenę na trasie na jutro i np. na za m-c - czy jest różnica).
      czy 2h wystarczy? jak samolot się nie spóźni - pewnie tak. ja zawsze kupuję bilety pociągowe wcześniej przez internet z opcją anytime.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka