Dodaj do ulubionych

Zaskakująco piękny zapach

• tryggia Re: Zaskakująco piękny zapach 19.04.19, 11:03
      I jeszcze gotujacego się prania!
      Teraz jeszcze pomyślałam, że pewna kombinacja zapachu papierosów, kosza na śmieci i smazonego mięsa uruchamia w mózgu przyjemne skojarzenie wakacji na Bałkanach.
      Trociny to 6 tygodni w górach (leczenie płuc w dzieciństwie).
      U jeszcze bardzo intymnie. Choć generalnie to na nie, jakiś kawałek mnie pozytywnie reaguje na papierosy i piwo na facecie, bo przecież pierwsze imprezy, pierwsze doświadczenia...
    • kagrami Re: Zaskakująco piękny zapach 19.04.19, 13:08
      Konie. I krowy.
      Oraz ok... kury.
      Żyję w mieście ale te zapachy znam.

Pasta do podlogi jednak chyba jeszcze bardziej i swiezo wyprane firanki.
      • mrs.solis Re: Zaskakująco piękny zapach 19.04.19, 15:32
        Hmmm, te kury , hehehee. Zapomnialam dodac , ze rowniez lubie zapach stajni z konmi, obory z krowami, stodoly z sianem, ale do kurnika zawsze brzydzilam sie wejsc, a jak widzialam i czulam kurzy obornik to mnie nadzieralo na wymioty.
        • kagrami Re: Zaskakująco piękny zapach 20.04.19, 13:18
          A ja jako dziecko przesiadywalam w kurniku, ale był mały i w miarę czysty. Ciocia mnie wyganiala, bo podobno kury mają jakies wszy czy coś. .. Ja po prostu od zawsze uwielbiam zwierzęta, szczególnie kregowce i moglabym je obserwowac, byc z nimi godzinami!
    • ponis1990 Re: Zaskakująco piękny zapach 19.04.19, 15:57
      Tak, lubie benzynę, zapach nowych butów i farbę olejna (ale nie w nadmiarze).
      • minniemouse Re: Zaskakująco piękny zapach 20.04.19, 02:57
        leciutki zapach skunksa, żywica, książki, pomidory na krzaku, zapach takiej jednej sklejki, świeży nowy piasek do akwarium...
    • chatgris01 Re: Zaskakująco piękny zapach 20.04.19, 12:56
      Zapach kociego brzuszka i poduszeczek kocich łapek.
      Zapach poduszek psich łap i amoniaczkowy chuch szczeniąt.
      Zapach letniego deszczu (ten mokry kurz).
      Zapach morza.
      Zapach tartaku.
      Zapach dawnych sklepów tekstylnych (kosmetycznych, drogeryjnych, meblowych i obuwniczych też).
      Zapach świeżo zmielonej kawy w dawnych delikatesach (takie wielkie elektryczne młynki mieli).
      Zapach wyprawionej skóry.
      I zapach u szewca również.
      • chatgris01 Re: Zaskakująco piękny zapach 20.04.19, 12:57
        Ooo, i mokre zielsko! Z nutą liści pomidorów. Jak Eau de campagne Sisleya smile
        • kagrami Re: Zaskakująco piękny zapach 20.04.19, 13:20
          Fajne skojarzenie smile
          • kagrami Re: Zaskakująco piękny zapach 20.04.19, 13:20
            Tak jak Parisienne YSL - lakier do paznokci!
    • rozwiane_marzenie Re: Zaskakująco piękny zapach 20.04.19, 16:27
      Cieszę się, że nie tylko ja mam takie upodobania smile. Najpiękniejszy zapach psich łapek, uwielbiam też rozgrzany smar w starych autobusach (kojarzy mi się z dzieciństwem smile ), kocham kleje, niektóre pasty do butów, starodawną pastę do podłogi "Agata". Rozmarzyłam się big_grin.
      • bazia8 Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 08:58
        No właśnie, te wszystkie cudowne zapachy biorą się stąd, że nasza pamięć węchowa jest najstarsza ewolucyjnie i najtrwalsza. Ona uruchamia wspomnienia. Kiedyś miałam schowany fragment bluzy (jakiś sznurek, czy gumkę, która się odczepiła) ukochanego chłopaka z dzieciństwa, pachniał intensywnie proszkiem do prania. Potem te relikwię zgubiłam, ale gdy czasem mignie mi gdzieś podobny zapach to od razu wiem, że to ten smile
        Ja nie wpiszę tu ulubionych zapachów, bo to zdecydowanie nie tylko są psie łapki.
        Z tych co wypada to dodam jeszcze zapach księgarni, ale z dawnych czasów, teraz farby drukarskie tak nie pachną.
    • klaviatoorka Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 11:32
      Dorzucę od siebie:
      Skórzana uprząż końska, zwłaszcza hucułów trzymanych cały rok na dworze (hucuły też mają najpiękniejszy zapach sierści za uszami)
      Asfalt przy leśnej drodze po nagłej, letniej burzy
      Pieczeń wieprzowa z czosnkiem, świeżo wyjęta z rondla
      nowy samochód ( w mercedesie ten zapach utrzymuje się najdłużej)
      Kiedyś kupiłam rolety materiałowe o tak pięknym zapachu, że byłam zafascynowana (świeży krochmal?). Trudno opisać
      Kadzidło w katedrze w Wiedniu
      Chorwacja latem- tam pachnie wszystko: rozmaryn z laurem za domem, lawendowe pola, jedzenie, owoce i warzywa z ogrodów, kamienie wyjęte z zatoki, woda, wino, rozgrzany taras i pranie wysuszone w godzinę na słońcu
    • kamien.na.dnie Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 12:20
      Cudny wątek. Zapach mułu rzecznego, małży(?), ślimaków rzecznych i kamieni prosto z dna najbliższej rzeki. Uwielbiam.
    • piekna_remedios4 Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 15:14
      Niezmiennie od urodzenia - zapach piwinicy. Zapach mokrej ziemi. Zapach letniego lasu po deszczu. Zapach na budowie, mokrego cementu.
      • chatgris01 Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 15:27
        Ooo, przypomniałaś mi (skojarzenie z piwnicą?)-zapach cmentarza wieczorem 1 listopada, te wszystkie znicze i świeczki.
        • piekna_remedios4 Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 21:22
          o tak! piękny jest
    • b.bujak Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 16:04
      pani_tau napisał(a):

> Zapach rozgrzanych słońcem gumowych wycieraczek. Dzisiaj było tak ciepło, że ud
      > ało mi się go poczuć.

to plastyfikatory smile
      polecam wizytę w chińskim sklepie a szczególnie takim sezonowym w namiocie, jakie pojawiają sie w wypoczynkowych miejscowościach

moje zapotrzebowanie na te zapachy w pełni zaspokajam w pracy, tak samo, jak wszelkie benzyny, oleje i smary smile
      • pani_tau Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 19:38
        Byłam w chińskim sklepie, ale to nie ten zapach. Te wycieraczki są jakieś szczególne i muszą się chyba nagrzać bezpośrednio na słońcu.
        • b.bujak Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 21:17
          pani_tau napisał(a):

> Byłam w chińskim sklepie, ale to nie ten zapach.

tam jest pełen bukiet smile

Te wycieraczki są jakieś szcze
          > gólne i muszą się chyba nagrzać bezpośrednio na słońcu.

są różne rodzaje substancji dodawanych do wyrobów gumowych; widocznie jeden z nich lubisz szczególnie...
          • pani_tau Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 21:19
            Zastanawia mnie źródło tego upodobania...
    • mayaalex Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 17:36
      Las w upalny dzien
      Deszcz spadajacy na zakurzone ulice
      Zapach chloru na basenie (pewnie juz teraz wszedzie ozonuja wode?)
      Zapach nowych wycieraczek gumowych w samochodzie
      Dermosan
    • ykke Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 20:42
      Uwielbiam zapach piwnic i starych garaży.
      • piekna_remedios4 Re: Zaskakująco piękny zapach 21.04.19, 21:24
        garaże takie blaszaki z PRL! Oraz zapach jaki panuje u mechaników samochodowych i taki, jak kiedyś można było czuć w Polmozbytach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka