Dodaj do ulubionych

WF pompki za karę

• ga-ti Re: WF pompki za karę 11.09.19, 17:07
      Karne pompki dla cwaniaczków, łobuzów, mających w d pana, znęcających się nad kolegami itp. mogę zrozumieć, zaakceptować a nawet poprzeć.
      Pompki dla przegranych - nie! Dziewczyny wyżej podały sporo argumentów.
      • xingxing Re: WF pompki za karę 26.09.25, 21:23
        A dlaczego dla nich nie? Konsekwencje za bójki ponoszą wszyscy i nie ma faworyzowania!
    • lacunalegis Re: WF pompki za karę 11.09.19, 19:20
      Uczeń, który najgorzej napisze dyktando nie jest wyciągany na środek sali, by przy wszystkich karnie literować. Nie widzę powodu, żeby odmienne zasady wychowawcze miały obowiązywać przy innych przedmiotach, a już na pewno nie na wuefie.
    • esperantza Re: WF pompki za karę 11.09.19, 21:29
      Ostatnio syn robił pompki za trzymanie rąk w kieszeni . Karmisk tez jest za brak znajomosci bieżących wydarzeń sportowych
      Był tym raczej rozbawiony niż wkurzony.
      Ja kompletnie nie mam z tym problemu, generalnie jestem za żeby towarzystwo się ruszało choć karniak za ostatni wynik jest słaby.
      • little_fish Re: WF pompki za karę 11.09.19, 21:36
        Brak karnych pompek nie wyklucza zwiększenia ruchu
        • esperantza Re: WF pompki za karę 11.09.19, 21:43
          Ok, niewyklucza. Ale taka forma dyscyplinowania dziubdziusiów tez nie budzi mojego sprzeciwu dopóki nie jest to wyzywanie się na małolatach.
          • little_fish Re: WF pompki za karę 11.09.19, 21:50
            Dyscyplinowania? Oni nie są w ten sposób karani za chamstwo, niesubordynację czy wygłupy na lekcjach. Tylko za to, że zbyt wolno biegli lub słabo rzucali piłką. A to jak dla mnie spora różnica. I ok, może tobie to odpowiada, że twoje dziecko robi pompki na oczach całej klasy no przybiegło ostatnie do mety. Mnie takie traktowanie ludzi nie odpowiada. Gdyby to była praca taki szef ( który pani Ziucie każe na oczach całego zespołu księgować faktury, bo jako ostatnia oddała raport) z miejsca zostałby oskarżony o mobbing
            • esperantza Re: WF pompki za karę 11.09.19, 21:59
              Ale ja już napisałam ze karanie za słabszy wynik jest beznadziejne. Forma jest wtórna.
              Natomiast dyscyplinowanie jak u mojego jest dla mnie ok.
              • piesfafik Re: WF pompki za karę 12.09.19, 03:21
                No ale wf powinien zachecac do aktywnosci fizycznej a ten kaze cwiczyc za kare. To sadyzm I glupota.
                A jak ma w klasie dziecko na wozku to co robi ? Kaze sie czolgac dookola sali za kare ze nie skacze ?
                • piataziuta Re: WF pompki za karę 12.09.19, 20:02
                  >No ale wf powinien zachecac do aktywnosci fizycznej a ten kaze cwiczyc za kare. To sadyzm I glupota.

Teoretycznie wszystkie lekcje powinny zachęcać do zgłębiania nauki. Tymczasem to zbiór obowiązków, które uczniowie odwalają z wielką niechęcią. Co więcej, śmiem twierdzić, że szkoła zbiera dużo więcej ofiar przemocy i mobbingu ze strony nauczycieli przedmiotów ważniejszych od wf-u.
                  Sadyzm i głupota.
            • boogiecat Re: WF pompki za karę 12.09.19, 17:59
              little_fish napisała:

> I ok, może tobie to odpowiada, że twoje dzi
              > ecko robi pompki na oczach całej klasy no przybiegło ostatnie do mety. Mnie tak
              > ie traktowanie ludzi nie odpowiada.

To, ze "na oczach calej klasy" jest rzeczywiscie problemem w twojej glowie- wychodzisz z zalozenia, ze pompki sa robione w atmosferze terroru, wszyscy sie z dziecka smieja, wuefista sie drze- ponizenie i zrazenie do sportu
              A mozna tez sobie wyobrazic, ze po prostu taka jest zasada na wuefie, rzecz odbywa sie normalnie i uczniowie sie jej poddaja gdyz, uwaga, szkola jest po pierwsze nauka zycia w spoleczenstwie - zaufajcie swoim dzieciom- nie sa az takimi ofermami jak wam sie wydaje i moga byc dumne z tych robionych pompek, w sensie ze im sie uda w koncu je zrobic, a klasa moze wrecz takiego kolege zdopingowac i wykazac sie solidarnoscia, a na koncu pogratulowac ze mu sie udalo
              • azalee Re: WF pompki za karę 12.09.19, 18:19
                No dokladnie, nie rozumiem skad ta wizja ponizenia i traumy. Sama wielokrotnie robilam karne pompki na wf, treningach czy na silowni i nikt nigdy mnie nie wysmial ani nie ponizal. Wszyscy traktuja to jako normalny element lekcji (czy treningu), ci ktorzy nie uczestnicza najczesciej sie nawet nie patrza tylko gadaja miedzy soba.
                Jak juz napisalam ponizej, cwiczenie jak kazde inne. To juz nieudany skok przez kozla moze byc bardziej ponizajacy i tez jest wykonywany na oczach wszystkich
                • droch Re: WF pompki za karę 12.09.19, 18:23
                  > Sama wielokrotnie robilam karne pompki na wf

Powoli. Robiłaś karne pompki, bo Twoja drużyna przegrała mecz i uważasz to za normalny element lekcji w szkole?
                  Masz objawy syndromu sztokholmskiego, co więcej powiedzieć.
                  • boogiecat Re: WF pompki za karę 12.09.19, 18:26
                    Ona po prostu nie jest przewrazliwiona na swoim punkcie i nie dramatyzuje o byle co
                    • little_fish Re: WF pompki za karę 12.09.19, 19:46
                      Ja też nie dramatyzuje. Uważam karanie za słabsze wyniki na WF za idiotyzm. Cieszę się, że ani ja, ani moje dzieci nie trafiają na takich nauczycieli
                      • boogiecat Re: WF pompki za karę 12.09.19, 22:31
                        Mozna oczywiscie uznac takie metody wuefisty za glupie i niczemu nie sluzace, ale pytaniem jest jak sie na to zareaguje- tutaj jest caly wachlarz mozliwosci

W calym watku natomiast jest mowa o znecaniu sie i ponizaniu (dramatyzowanie) i o dzihadowych reakcjach rodzicow
                        • little_fish Re: WF pompki za karę 12.09.19, 22:38
                          Ja przy głupich postępkach wuefisty (jeden się taki zdarzył) nie reagowałam, w sensie, że nie interweniowałam u nauczyciela. Pracowałam nad postawą dziecka. Niestety przez trzy lata szkoły słyszałam 4 razy w tygodniu "jezu, znowu dzisiaj wf" - jeśli o to chodziło panu wyefiscie to faktycznie osiągnął sukces
                  • azalee Re: WF pompki za karę 13.09.19, 10:25
                    LOL big_grin Dzieki za diagnoze ale to ostatnie co mozna o mnie powiedziec
          • piesfafik Re: WF pompki za karę 12.09.19, 06:38
            Ale to wlasnie jest wyzywanie sie na malolatach. Nauczyciel WF to tez nauczyciel a nie kapral
    • ajriszka Re: WF pompki za karę 11.09.19, 22:13
      Przecież to jawna przemoc (bullying) ze strony nauczyciela. Zgłosić te metody dyrekcji.
      • ajriszka Re: WF pompki za karę 11.09.19, 22:16
        Co za chamstwo. Typowe upokarzanie słabszego. Gdzie taka akcja ma miejsce?
        • ajriszka Re: WF pompki za karę 11.09.19, 22:19
          Pomiatać to sobie taki nauczyciel może miotłą - a nie dziećmi.
    • tojamarusia Re: WF pompki za karę 12.09.19, 07:01
      Moja 12-latka ma zaburzenia SI i dlatego ma kłopot z koordynacją Tuchów, utrzymaniem równowagi i chwytaniem przedmiotów. Nie jakoś tragicznie ale z wf zawsze miała słabsze oceny bo pewne rzeczy są dla niej nie do przeskoczenia, choćby i 100 pompek dziennie robiła.
      Na szczęście ma mądrego wuefistę, który docenia fakt, że córka chodzi na wszystkie rajdy szkolne. Wie, że to też jest rozwój aktywności sportowej i karne pompki chyba mu nawet nigdy do głowy nie przyszły. Debilny pomysł..
    • mama-ola Re: WF pompki za karę 12.09.19, 12:24
      Jeśli pan wuefista pilnuje, by były wykonywane, jak trzeba, to w porządku. Pompkami też można sobie krzywdę zrobić. Ćwiczenie samo w sobie jest ok. Jako kara też. Dużo lepsza niż np. siedzenie na ławce.
      Może nie jestem obiektywna, bo jestem przyzwyczajona. Chodziłam na karate i obaj moi synowie też, tam się ciągle robi pompki - i za karę, i nie za karę. Po prostu ciągle trzeba je robić, żeby się wzmacniać.
      • little_fish Re: WF pompki za karę 12.09.19, 14:15
        Może i ćwiczenie ok, nawet jako kara, pytanie jednak powinno brzmieć czy za słabszy wynik na lekcji WF należy karać?
        • mama-ola Re: WF pompki za karę 13.09.19, 14:14
          > czy za słabszy wynik na lekcji WF należy karać?

Jak pisałam wyżej, chodziłam na zajęcia karate, a wschodnie sztuki walki mają to do siebie, że panuje ostry reżim. Hierarchia, dyscyplina, brak dyskusji i kary za byle co. I brak kategorii, że komuś będzie przykro. Tak więc jestem przyzwyczajona albo znieczulona. Co nie znaczy, że zajęcia nie były fajne - bo były. Grupy dziecięce były bardzo liczne i było ich dużo. 10 pompek za spóźnienie, 10 pompek dla tego, kto dobiegł ostatni, 10 pompek za gadanie, 10 pompek dla tego, kto potrącił linkę (ćwiczenie polegające na wysokim kopnięciu; kto kopnął za nisko, trącał niechcący linkę), 10 pompek za złe wykonanie kata itd. itp. Można się przyzwyczaić. Może uczniowie wuefisty z postu startowego też się przyzwyczają.
          Uczniowie - wbrew pozorom - lubią zasady i dyscyplinę. Najważniejsza jest dla nich sprawiedliwość.
          • triss_merigold6 Re: WF pompki za karę 13.09.19, 14:42
            Ale rozumiesz, że karate to zajęcia dodatkowe i dobrowolne?
          • droch Re: WF pompki za karę 13.09.19, 14:46
            > Jak pisałam wyżej, chodziłam na zajęcia karate, a wschodnie sztuki walki mają to do siebie, że panuje ostry reżim.

W więzieniu też panuje ostry reżim.
            Jednak ani zajęcia dodatkowe, ani więzienie to nie lekcja w szkole.
          • little_fish Re: WF pompki za karę 13.09.19, 14:57
            Mojej dziecko chodziło na judo i owszem były kary (pompki, przysiady, dodatkowe ćwiczenia) ale ZA PRZEWINIENIA, a nie za to, że ktoś coś zrobił najgorzej. Nawet niekoniecznie słabo, tylko gorzej niż inni.
    • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 12.09.19, 14:29
      A moze bylo inaczej babelek przeszkazal podzas wf-u i za to te pompki.
      Zreszta2 jak patrze na 50% babelkow otluszczonych z cyckami miseczka B to jednak ruch nie zaszkodzi
      • little_fish Re: WF pompki za karę 12.09.19, 14:43
        I te karne pompki ich do ruchu zachęcą twoim zdaniem? No ja jakoś w to wątpię
        • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 12.09.19, 15:42
          Otluszczeni z natury ruszac sie nie chca wiec po dobroci i rak by z tego nic nie wyszło.niech wina rodzice opasów .
          • little_fish Re: WF pompki za karę 12.09.19, 15:50
            Kłopoty z WF mają nie tylko otłuszczeni. A dla tych otłuszczonych lepiej by było gdyby ktoś ich zainteresował sportem długoterminowo, pomógł znaleźć fajną dyscyplinę. Karne pompki mogą im co najwyżej uszkodzić stawy i zniechęcić do sportu na długie lata
            • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 12.09.19, 16:16
              Nie wierze w bajeczki ze osoba z najgorszym wynikiem robi pompki karne. Grupowo hest to ok i nie uspokajające
              • little_fish Re: WF pompki za karę 12.09.19, 16:21
                Dlaczego bajeczki? Autorka wątku taką sytuację przedstawiła i do niej właśnie się odnoszę. W warunkach szkoły, która jest obowiązkowa ,a nie w dobrowolnym klubie sportowym
                • pole_koniczyny Re: WF pompki za karę 12.09.19, 17:59
                  Pan od wuefu pewnie jest z siebie bardzo dumny, ze ma takie świetne metody motywacyjne.
                  Ja bym na wuefie te pompki robiła w kółko, miałabym bicepsy jak Choda. Zawsze byłam w przegranej drużynie, chociaż nie byłam ani otyła ani jakoś szczególnie niewprawna. Wuef mnie stresował do tego stopnia, ze przy grach zespołowych mnie łapał paraliż - bo znowu cos zepsuje, znowu drużyna przeze mnie przegra. Świetnie to działało na sprawność i szybkość reakcji. Niestety nikt nigdy się nie zorientował i mi nie pomógł bo przecież nie o to chodziło - chodziło o to, żeby jeszcze bardziej napiętnować łamagi, żeby zawsze były wybrane ostanie do drużyny. No i efekt jest taki, ze ćwiczę regularnie ale tylko sporty indywidualne. Nikt mnie nie zmusi do udziału w żadnych grach zespołowych.
                  • 35wcieniu Re: WF pompki za karę 12.09.19, 18:42
                    Spoko, ja porzuciłam taniec w szkolnym kółku tanecznym bo na widok tej sali gimnastycznej czułam obrzydzenie. big_grin Po skończeniu szkoły już żadnego sportu nie tknęłam, fuj.
                  • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 12.09.19, 19:19
                    Samo wybieranie przez kapitana drużyny jest stygmatyzowaniem
          • 35wcieniu Re: WF pompki za karę 12.09.19, 18:39
            O, no spoko, karajmy jeszcze publicznym robieniem pompek za bycie grubym, coraz lepiej.
            • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 12.09.19, 21:30
              Najlepiej rodziców.
              • aerra Re: WF pompki za karę 12.09.19, 22:47
                A kogo będziemy karać za obniżone napięcie mięśniowe?
                • little_fish Re: WF pompki za karę 12.09.19, 22:52
                  Obniżone napięcie mięśniowe to wymysł leniwych dziubdziusiów i ich pobłażliwych mamusiek. A pompki pomogą na wszystko.
                • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 13.09.19, 08:08
                  To trzeba było rehabilitowac to sie w XXI w leczy.
                  A otyke dzieci, wszystkie naja problemy z tarczycą, kiedys zrzucano odpowiedzualnosc na grube kosci 🤣
                  • little_fish Re: WF pompki za karę 13.09.19, 09:07
                    No doprawdy strasznie śmieszne...
                  • aerra Re: WF pompki za karę 13.09.19, 12:16
                    Szkoda, że mózgu nie możesz rehabilitować - pozostaje ci liczyć, że może dożyjesz do czasów, kiedy się da.
                    • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 13.09.19, 14:24
                      A slyszalas o rehabilitacji czy termin jest ci obcy... terapia SI?
                      Rodzice odpowiadają za rozwój dziecka
                      Ochoczo przytakujecie aby nastolatek sam sie ogarnal z jedzeniem kebab,pizza zapiekaneczka...to macie tlusciochow co pompki nie zrobią. Moj 9 latek robi plank na treningach i jakos to lubi mimo ze nie jeden dorosly nie da rady.
                      A o obnozonym napieciu co nieco wiem.tylko ze z tym robi się porzadek w niemowlęctwie lub wczesnym dziecinstwie a nie w LO.
                      Hodujecie dzieci ktore poca sie przy wejsciu na schody i zawsze winny jest ktos inny tylko nie wy....żal
                      • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 13.09.19, 14:26
                        Wypisz z wuefu...po klopocie🤣🤣
                        • little_fish Re: WF pompki za karę 13.09.19, 16:05
                          Wypisz z wuefu...po klopocie🤣🤣. Ale chyba chodzi o to, żeby wf był prowadzony w sposób zachęcający do ruchu i uprawiania sportu, a nie żeby pod wpływem działań nauczyciela pół klasy zwalniało się z WF
                      • little_fish Re: WF pompki za karę 13.09.19, 16:03
                        I każde, absolutnie każde obniżone napięcie da się wyrehabilitować... I wszyscy rodzice natrafiają na kompetentnych lekarzy, którzy zaburzenia odpowiednio wcześnie wychwycą... I jak obecni licealiści mieli 4 - 5 lat to na każdym rogu był gabinet si, świadczący usługi bezpłatne lub w cenach na które stać każdego rodzica...
                        • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 14.09.19, 13:43
                          Tu zazwyczaj pojawiają się te rzadkie przypadki....
                          SI raczrj rzadko jest refundowane chyba ze dla niepełnosprawny.
                          Mysle ze to gó...burza i playki sniegu sie topia bo poszly do LO
                      • aerra Re: WF pompki za karę 13.09.19, 16:38
                        Och, jednak twojemu mózgowi to nic nie pomoże, przykre, ale w zasadzie nawet mi cię nie żal.

Moje dziecko na terapię SI chodziło od 2 roku życia. Na rehabilitację chodzi nadal. I obniżone napięcie też ma nadal - postępy są, owszem, niewielkie.
                        Na wf za to chodzi chętnie, bo ma wuefistę, który nie jest debilem i nie karze dzieci za to, że są słabsze od innych. A oprócz wf chodzi też dwa razy w tygodniu na treningi sportowe - nie jest najlepszy, ale w obu przypadkach trenerzy też są na tyle mądrzy, żeby dziecko mobilizować, a nie karać i zniechęcać.
                        • magdzialena78 Re: WF pompki za karę 14.09.19, 13:46
                          Zawsze wierzysz slowu pisanemu na forum? Pan sie krzywo popatrzyl j tragedia roku...prześladowania, pompki.
                          Ciekawe co namusua zrjnila oprocz wysmarowania postu? Nic bo zapewne racja i fakty lezą po srodku.
    • anahera Re: WF pompki za karę 14.09.19, 01:01
      U mnie na karate jak ktos sie ociagal to cala grupa robila karne pompki. Motywuje. Nie wychowuj mimozy.
    • bazia8 Re: WF pompki za karę 14.09.19, 08:48
      U mojej bombelki karne przysiady/ pompki są karą dla dzieciaków za bicie, popychanie, potrącanie, gadanie na treningu. Nigdy nie służą motywowaniu.
    • xingxing Re: WF pompki za karę 26.09.25, 21:21
      Normalna sprawa. Nie wiem, po co zakładać temat z tego powodu?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: WF pompki za karę 26.09.25, 21:28
      To zależy, jak zawsze.
      To może być w formie zabawy, jako dodatkowe ćwiczenie, albo... jako maltretowanie najsłabszych, więc bez znajomości konkretów nie da się ocenić tego faktu.
    • bei Re: WF pompki za karę 26.09.25, 21:48
      U mojego bombelka pan od WF wybierał łamagi by to oni dobierali drużyny do gier zespołowych. Dzięki temu nie było sytuacji, że łamaga zostawał i nikt go nie chciał wybrać do zespołu. Doceniał też bombelki gdy poprawiały -poprawiali wyniki , gdy im coś dobrze wyszło. Dzięki temu wszyscy na te WF chodzili. Mój często dobierał zespół 😉, pompki teraz potrafi robić nawet na jednej ręce, mimo, że karnych nigdy nie robił. Karne ćwiczenia jednak były (biegali wokół sali, albo wokół boiska, była to kara nie są to, że byli „ słabi”, tylko , że rozrabiali.
      • amsterdama Re: WF pompki za karę 26.09.25, 23:02
        Cudowny wyjątek
    • bywalec.hoteli Re: WF pompki za karę 26.09.25, 22:58
      Zawsze tak było za moich czasów i wyrośliśmy na ludzi. Może zadbaj żeby bombelek mniej jadł słodyczy i zapychaczy i mniej przy kompie siedział, to i biegać będzie szybciej?
      • babcia47 Re: WF pompki za karę 27.09.25, 11:58
        Bzdury piszesz. Dobry nauczyciel potrafi z lamagowatego bąbelka zrobić członka drużyny reprezentującej szkole ale na to musi być dobrym nauczycielem w nie typem kaprala w wojsku
    • amsterdama Re: WF pompki za karę 26.09.25, 23:06
      Nie wiem o co chodzi z nauczycielami wf, ale coś jest na rzeczy. Wielu z nich nie nadaje się do pracy z dziećmi. Za to do psychoterapii owszem. Smutne jest to, że zniechęcają dzieci do najfajniejszego przedmiotu w szkole.
    • kk345 Re: WF pompki za karę 27.09.25, 11:45
      Rany, zapomniałam o tym świrze, walczącym że spódnicami😱
      • ponis1990 Re: WF pompki za karę 28.09.25, 10:02
        Chyba ze spodniami ;p Spodnie były zawsze fuj ;p
    • babcia47 Re: WF pompki za karę 27.09.25, 11:55
      Pana bym zwolniła w trybie dyscyplinarnym bo najlepiej mu wychodzi zniechęcanie do przedmiotu i przyjemności z wysiłku fizycznego a nie po to został zatrudniony i nie taki jest cel tych zajęć. Pozatym najzwyczajniej w świecie naraża zdrowie osób które do tego zmusza . Skoro sobie nie radzą to pomki też są wysiłkiem ponad możliwości a to już jest działanie na szkodę .
    • taje Re: WF pompki za karę 27.09.25, 13:30
      W ogóle nie podoba mi się koncept karania aktywnością fizyczną. Najlepszy sposób na zohydzenie tejże.
    • porzeczka_mocna2 Re: WF pompki za karę 30.09.25, 13:57
      Taaa, zmotywować. Bo oczywiście rywalizacja na szkolnym wf-ie jest bardzo uczciwa - szczególnie w sytuacji, gdy dziecko o wzroście 140cm jest porównywane z dzieckiem o wzroście 180cm. Co zazwyczaj oznacza, że dziecko bardzo wysokie nigdy nie będzie musiało robić pompek, bo ma dłuższe nogi i dłuższe ręce. Za to dziecko bardzo niskie będzie robić je prawie zawsze. Jestem mamą dziecka bardzo wysokiego - widzę, że na wfie ma niesprawiedliwą przewagę nad częścią dzieci. Jak słyszę, że nauczyciel wf chce karać kogoś, bo był ostatni, to nóż mi się w kieszeni otwiera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka