fabryka.lodow.napatyku 01.01.20, 09:07 W 2020 postanawiam jesc raz dziennie, acz tlusto i solidnie. Wyeliminowac nieaktywnych ludzi z zycia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 09:32 fabryka.lodow.napatyku napisał: > Wyeliminowac nieaktywnych ludzi z zycia. Terminator? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 12:58 aqua48 napisała: > fabryka.lodow.napatyku napisał: > > > > Wyeliminowac nieaktywnych ludzi z zycia. > > Terminator? Albo maleńki anihilator (czasami żałuję, że nie mam) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 09:49 A co to da, taka nierozsądna dieta? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 10:46 Lekkość, zarówno w kilogramach jak i samopoczuciu. Taka dieta jest bardziej zgodna z natura niż jedzenie odtłuszczonych produktów, które w zamian maja podwyższona zawartość cukru i przypraw, żeby były zjadliwe Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 10:56 A to nie jest Atkins czasem? Czyli docelowo więcówka? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 12:18 Mnie pytasz? Ja nie wiem co to Atkins, ale może przyjdzie ktoś kto wie, albo bedzie sie komuś dla Ciebie chciało Google przeszukać i sie wtedy dowiesz Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 14:07 Dieta Atkinsa - jesz raz a dobrze tlusto. Choroba wieńcowa po latach w pakiecie. Dość popularna jakieś 20 lat temu, bo paradoksalnie pozwala schudnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 11:22 jak_matrioszka napisała: > Lekkość, zarówno w kilogramach jak i samopoczuciu. Już widzę "lekkość" po zjedzeniu tłustego posiłku, którego kaloryczność odpowiada dobowemu zapotrzebowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 12:13 Nie sadzisz chyba, że ktoś jedzacy raz na dobe czuje sie obżarty przez non stop 24h? Ja jem dużo i tłusto 1-2 razy na dobe i przegryzam owocami (bo uwielbiam) za każdym razem jak je widze. Czuje sie o wiele lepiej niż kiedy próbowałam jeść mało a czesto, no i wreszcie schudłam. Chetnie jadłabym wiecej weglowodanów, ale jakoś mi nie wychodzi i analizy moich posiłków wykazuja przewage tłuszczy i białka. Wole zjeść jajko niż bułke, to mam. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 12:52 Jak przegryzasz owocami to jesz częściej niż raz na dobę. Owoc to też posiłek. I nie twierdzę, że po obfitym posiłku jest się ociężalym przez całą dobę, ale juz kilka godzin ciężkości to dla mnie zbyt dużo. Po zjedzeniu naraz dobowej ilości kalorii musiałabym się chyba położyć na resztę popołudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 14:26 Te kilka godzin cieżkości to tylko twoje wyobrażenia. Kilka minut to sie zgodze, 5-10 może. Ja nie wiem, czy to sie kwalifikuje jako kilka razy dziennie, skoro ja jem z 2-7 minutowymi przerwami. Każda mandarynka to osobny posiłek? To ja jem jakieś 12 razy dziennie, a latem to pewnie koło 100 razy, bo troche tych czereśni na sztuki wejdzie na kilogram Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 15:02 Skoro moje dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi jakieś 1800kcal, to jedząc raz dziennie musiałabym zjeść jednorazowo posiłek o tej kalorycznosci. A to np. kilogram pierogów ruskich. W zyciu nie uwierzę, ze po zjedzeniu tak obfitego posiłku po 10 minutach człowiek czuje się zdrowo, rzesko i lekko. Ja już po 1000kcal naraz muszę się położyć. Oczywiście, można zjeść mniej, ale wtedy to głodówka, a nie zdrowa dieta. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 16:09 frey.a86 napisała: > Skoro moje dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi jakieś 1800kcal, to jedząc > raz dziennie musiałabym zjeść jednorazowo posiłek o tej kalorycznosci. A to np > . kilogram pierogów ruskich. W zyciu nie uwierzę, ze po zjedzeniu tak obfitego > posiłku po 10 minutach człowiek czuje się zdrowo, rzesko i lekko. Ja już po 100 > 0kcal naraz muszę się położyć. Oczywiście, można zjeść mniej, ale wtedy to głod > ówka, a nie zdrowa dieta. Normalnie przypomniał mi się od razu kawał o tym krasnoarmiejcu niedowierzającym, że w armii amerykańskiej mają normę kaloryczną 4 tys. kcal dziennie: przecież tyle ziemniaków nikt nie da rady zjeść! 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 16:56 Może najpierw ustalmy, czy chcesz dyskutować, czy pieprzyć jak potłuczona. 100g kalafiora to jakieś 25kcal, czyli twoje dzienne zapotrzebowanie oznaczałoby zjedzenie na raz ponad 7kg kalafiora. Ja kalafiory lubie, ale nie wiem czy bym dała rade Tymczasem 100g pasty tahini to ok 600kcal, łyżka tego specjału dodana do pieczonego kalafiora to 90kcal, plus łyżka oliwy użyta do pieczenia to kolejne 90kcal. Te dwie łyżki pozwalaja "zaoszczedzić" zjedzenie jednego z 8 kalafiorów wchodzacych w "planowane" 7,2kg. Przy sobocie, jeśli planujesz coś słodkiego, to jeden mały 50g snickers pozbawi Cie z menu kolejnego kalafiora, wiekszego nawet niż ten co wypadł z powodu oliwy i tahini. Zakładam przy tym, że pijesz tylko wode, 0 kalorii. Ja nie namawiam do jedzenia 1800kcal na raz, ani wogóle do jedzenia raz dziennie, ja po prostu stwierdzam fakt, jest to możliwe i wielu ludzi bedzie sie czuło dobrze w takim rytmie. I nie oznacza to jedzenia kilograma pierogów na raz, tak samo jak jedzenie co trzy godziny nie oznacza że każdy posiłek to te same pierogi. W ramach 1800kcal jest mnóstwo możliwości pysznego i zróżnicowanego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 17:18 Ale doczytalaś, że te pierogi to tylko przykład? Wiem, że jest mnóstwo innych kombinacji, ale nadal uważam, że czego by nie wymyślić posiłek 1800kcal będzie albo zbyt obfity albo pełen pustych kalorii. Odpowiedz Link Zgłoś
miqotka Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 17:30 . W ramach 1800kcal jest mnóstwo możliwości pysznego i zróżnicowanego jedze > nia. Tak czytam i też ciężko mi uwierzyć że jeden posiłek dziennie to dobry pomysł. Ty napisałaś że jesz 1 lub 2 razy dziennie plus owoce. Każdy owoc zjedzony poza czasem gdy jesz posiłek to osobny posiłek. I każda czereśnia się nie liczy. Nie popadajmy w przesadę. Owoce/ przekąski powinno się jeść razem z posiłkiem i ta całość to jeden posiłek. Oczywiście nie mówię że to konieczność. Ty jeżeli jesz 2x to każdy większy posiłek po 600/700kcal jest do zrobienia bez problemu. Plus te owoce, kawa/herbata to 1800kcal się uzbiera. Ale w ogóle chyba nie napisałaś ile kalorii przyjmujesz. Bo te 1800 to chyba było przykładowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 19:00 I tak sie tworza plotki 1800kcal to nie ja, a moje posiłki to spokojnie 600 na śniadanie i nieco wiecej na obiad, plus to co znajde "pomiedzy" Czasem, jak znajde czekolade, to nie tylko 600 ale 1000kcal za jednym zamachem wpadnie Ile zjadam w owocach, to trudno powiedzieć, zależy od sezonu. W czereśniowym może być podobnie jak w mandarynkowym, ale daktylowy bije na głowe gruszkowy. Niemniej przy odpowiednim zestawie nie widziałabym problemu zjeść 1800kaloriowy limit frey.i na raz i to bez przejedzenia sie. I jak ktoś chce jeść raz dziennie, to widocznie mu to odpowiada, i to bliższe naturze niż dziamganie non stop cały czas kiedy nie śpimy. A ile kalorii chce jeść autor(ka) postanowienia, tego nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Postanowienia 2020 03.01.20, 05:12 twoj post o pierogach mnie tak rozbawil, ze nie moge sie przestac smiac Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Postanowienia 2020 03.01.20, 07:20 A ile to pierogów ten kg? 30? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 15:37 pewnie to polega na tym, ze nie da sie zjesc tyle na raz, wiec w dobowym rozrachunku zjada sie mniej i sie chudnie czyli czuje sie lzej. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 10:31 Moje postanowienie to nie robić postanowień. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 10:49 Ja w zeszłym roku postanowiłam, żeby nie zaczynać niczego od: pierwszego, poniedziałku ani od żadnej równej daty, tylko od razu. Działa bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 11:17 Nie robię takich postanowień. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 12:01 Schudnąć wreszcie te 11 kg choć. Znaleźć źródło dochodu dodatkowego. Ale najbardziej, to dożyć kolejnego sylwestra, bo wyniki mam coraz słabsze. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 13:01 Nie mam postanowień, jestem zadowolona z życia w dziedzinach, gdzie zależy to ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 13:16 Chciałam jak co roku rzucić palenie. Pierwszego szluga 2020 spaliłam o 2.20. Niech piekło pochłonie ten gówniany nałóg. Ile lat jeszcze dostanę w bonusie bez raka, uj knows. I tak mam jakieś mega geny, że przy swoim trybie życia jeszcze jakoś przędę. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 15:45 a czytalas ksiazke Allena Carr'a? Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 23:03 Nie, bo nie wierzę, że jakakolwiek książka moze wpłynąć na zmianę moich poglądów. Na starość robię się wybitnie krytyczna i wymagająca intelektualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Postanowienia 2020 03.01.20, 04:50 ja przeczytalam ksiazke, bo bylam juz bardzo zdesperowana, panicznie balam sie raka (przypadki w rodzinie, male dzieci, paczka dziennie) mija 10 lat (jestem jak alkoholik, z checia bym zapalila, z tymze nie mysle o tym na codzien) wiec pytanie do ciebie, co stracisz jak przeczytasz? ja wiem co, boisz sie ze rzucisz I juz wiecej nie zapalisz, a strasznie nie chcesz tego, dlatego tez nie przeczytasz tej ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
happy_end Re: Postanowienia 2020 03.01.20, 07:47 fabryka.lodow.napatyku napisał: > wiec pytanie do ciebie, co stracisz jak przeczytasz? ja wiem co, boisz sie ze r > zucisz I juz wiecej nie zapalisz, a strasznie nie chcesz tego, dlatego tez nie > przeczytasz tej ksiazki O rany. Ale fantastyczna klasyka próby manipulacji Piękne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Postanowienia 2020 04.01.20, 02:39 Tak niestety ględzą wszyscy wyznawcy tej książki, ergo wszyscy oni są jednostkami podatnymi na manipulację i propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
ck2 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 14:54 Być milsza dla ludzi (którzy na to zasługują) i bardziej cierpliwa, mieć bardziej pozytywne nastawienie. Chodzić na jogę lub pilates, a nie ciągle tylko intensywne treningi. Pójść do kosmetyczki, niech obejrzy i coś proponuje, bo 35 rok życia się zbliża. Podszkolić język obcy, z którym ostatnio się rozmijam. Pojechać do Nowego Jorku lub Buenos Aires. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 15:06 Moje postanowienia na 2020 (to już naprawdę jest ten rok??!!!) - przestać się przejmować swoim wiekiem, bo i tak nie mam na to wpływu - wyłączać się, kiedy dzwoni do mnie moja matka, będąca pod wpływem -więcej wychodzić wieczorami - bardziej nad sobą panować - przestać przejmować się tak bardzo szkołą syna, w końcu jakąś skończy - omijać szerokim łukiem toksycznych ludzi -raz w miesiącu do kosmetyczki -dwa razy w miesiącu dobre jedzonko, to, na co mam ochotę -częściej rozpieszczać przyjaciół niespodziankami -nie wrzeszczeć na psa, jak coś spsoci, w końcu to pies, coś robić musi -skończyć ze schematem - jedna spódnica i jedne buty na sezon, minimalizm też ma swoje granice -adoptować więcej pszczół - posadzić ile się da drzew - postarać się kochać męża -postarać się kochać siebie -dołączyć do wątku "Która godzina?" - jak mnie zechcą, rzecz jasna Listę mam otwartą, na pewno jeszcze coś napiszę. - Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 15:54 Przestać użalać się nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 17:13 Ogólnie pomysł jest taki, żeby utrzymywać dobre trendy z zeszłego roku szczególnie wysypiać się (nadal) i robić jakieś przerwy jak się przepracuję- dobrze mi się to sprawdzało w 2019, więc zamierzam kontynuować Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 17:14 W 2000 roku postanowiłam niczego nie postanawiać. Od dwudziestu lat trzymam się tego postanowienia konsekwentnie. Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 17:26 Może nie postanowienie, ale marzenie/plan to żeby wrócić do Polski i następne święta spędzić w domu. Nie, nie jestem tą od dzięcieliny po prostu mam już dość bycia z daleka od domu i bliskich. Mąż wróci ze mną trzymajcie kciuki, co? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 17:46 I tak nie dotrzymam, ale gdyby się dało - to podreperować zdrowie, tak na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 18:45 Mam bardzo konkretne. Muszę się przebranżowić, bo wykonywanie mojego dotychczasowego zawodu będzie po macierzyńskim niemożliwe ze względu na częste podróże. Zrobić olaplex na włosy. Dokończyć czytać 3 książki, które olałam, a które są mi potrzebne i właściwie mnie interesują, więc nie wiem jak to się stało, że je porzuciłam. Uszyć sowę do kolekcji maskotek dla córki (czekają koty, nietoperz, lalka uszyte jeszcze w ciąży). Pokonać lęk przed maszyną do szycia (przeszyte palce, morze krwi...) i nauczyć się szyć na łuczniku. Dokończyć urządzanie salonu. Oprawić 6 obrazów. Ogarnąć plener malarski z dzieckiem. Wziąć udział w 3 wystawach zbiorowych, a olać indywidualne. Kupić przyczepkę rowerową. Chodzić na tańce. Rozebrać choinkę zanim skończy się zima, bo zawsze mam z tym problem. Więcej bawić się z kotem. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 18:54 Ja mam same postanowienia ekologiczne w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Postanowienia 2020 01.01.20, 21:15 z takich konkretnych marzeń, to odwiedzić Argentynę i dotrzeć do Patagonii. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Postanowienia 2020 02.01.20, 01:06 A ja postanawiam w tym roku: - odzyskać qashqę, którą musiałam dopiero co oddać. No może nie tą konkretną, chociaż pan był gotowy się wymienić na moje auto, oczywiście z odpowiednią dopłatą. Ale qashqa i piękna dziewczyna po prostu pasują do siebie - zaliczyć Meksyk i Seszele - nabyć pieska dla kota - zabrać tatę na Zanzibar po uprzednim związaniu i wrzuceniu wierzgającego do samolotu Odpowiedz Link Zgłoś