asiairma Re: Książki o epidemii ;) 07.03.20, 22:29 lubimyczytac.pl/cykl/2524/przeglad-konca-swiata Czytałam jakiś czas temu, fantastyka, podobała mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Książki o epidemii ;) 09.03.20, 08:15 "Czarna Legenda" - "Exodus". Jest o epidemii czarnej ospy w średniowiecznej Hiszpanii. Niedawno czytałam i zauważam analogie do obecnej sytuacji Z tym, że jest to w zasadzie czwarta część większej całości (poprzednie warto przeczytać, ale nie są o epidemii). Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 08:35 Jeszcze mi się przypomniał "Ojciec zadżumionych" Słowackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 14:10 Jest jeszcze film Bastion wg Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 18:50 miłość w czasach zarazy Marquez Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 19:19 lubimyczytac.pl/ksiazka/4884093/pandemia Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 19:30 Grypa, Jeremy Brown, wydało to wydawnictwo UJ, polecam całą serię Mundus - to literatura faktu - genialna ja akurat czytam z tej serii Couchsurfing w Rosji, S. Ortha... Odpowiedz Link Zgłoś
smillla Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 19:31 Przepiękna opowieść Williama Goldinga "Proste modlitwy". Dzieje się na włoskiej wysepce na Morzu Śródziemnym. Czasy zamierzchle. Klimat poetycki i poruszający, ale język, fabuła, delikatne, czyste, z nutką legendy i baśniowości. Jest o miłości i śmierci, o niebie i ziemi, o życiu i umieraniu. Niezrownane. Czytając dotyka się nieskończoności. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 23:02 World War Z ( genialna!) I nie o epidemii ale o „apokalipsie” Wyspa Sigridur Hadarin ( jak to Islandia została odcięta od swiata i co z tego wyniknęło) Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 23:07 lily_evans11 napisała: > Polećcie, przypomnijcie coś w takich klimatach. Mi przychodzi do głowy oczywiśc > ie klasyka -Camus. Poza tym Robin Cook, Patricia Cornwell. Coś jeszcze? > > Biblia, stary testament. Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Książki o epidemii ;) 17.03.20, 06:08 "Narzeczeni" - Alessandro Manzoni. Właśnie sobie przypomniałam że tam jest też epidemia. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Książki o epidemii ;) 17.03.20, 07:39 Gdyby ktoś miał okazję dorwać (chyba tylko w bibliotece, niestety), bardzo polecam "Księgę Sądu Ostatecznego" Connie Willis. Odpowiedz Link Zgłoś