Dodaj do ulubionych

blogi nauczycieli

13.03.20, 15:11
U moich dzieci na razie faktycznie ferie. Już wczoraj porobili, to, co było zadane, raptem z 1-2 przedmiotów. Ale czekając na dalsze prace pomyślalam, że może czas na skierowanie ich ku youtubowi. Podobno są nauczyciele youtubowi, którzy prowadzą lekcje.
Ale przeszukuję rożne strony i znalazłam tylko chemię...

Czy macie coś do zaproponowania dla 4 i 6 klasy?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: blogi nauczycieli 13.03.20, 16:02
      Piszesz w piątek o piętnastej. Właśnie się zaczyna weekend. Daj dziecku i nauczycielom spokój do poniedziałku. A teraz może zrób z dzieckiem teatrzyk albo obejrzyjcie jakąś komedię, a potem bawcie się w naśladowanie bohaterów i odgrywanie najśmieszniejszych scenek. Lepiej to dziecku zrobi niż nauka.
      • rozwiane_marzenie Re: blogi nauczycieli 13.03.20, 16:28
        Bardzo mądra wypowiedź. Niektórzy rodzice to nieustannie "pchaliby" dzieci do nauki. Dziecku też się należy odpoczynek, co nie oznacza zmarnowanego czasu. Można ten czas doskonale spędzić na zabawie-nauce, tylko w to rodzic musiałby włożyć nieco wysiłku. W latach 70 moja mama w wolnym czasie organizowała mnie i bratu np. teatrzyk, szyliśmy ubranka dla kukiełek, a na kiju od szczotki zasłoniętym kocem mieliśmy scenę i wystawialiśmy Scenki do słuchowisk z płyt winylowych. Ech... wspomnienia. Tu podałam tylko jeden z przykładów naszej zabawy. A moja mama pomysłów miała moc smile. Tylko, że rodzicowi musi się chcieć, a nie zlecać naukę/opiekę innym.
      • joxanna1 Re: blogi nauczycieli 13.03.20, 17:11
        Piszę w piątek o 15, bo pracuję z trójką dzieci na plecach i po prawie całym dniu pracy zorientowałam się, że tak właśnie będą wyglądały moje dwa kolejne tygodnie, a ja pracować muszęsmile.

To wcale nie znaczy, że dziś zapędzę je do naukismile

Poza tym czy ja faktycznie 14-12 i 10 latków będę zabawiała teatrzykiem? Licealistkę też? Mamy swoje rozrywki, odpowiednie do wieku, ale też dzieci mają swoje zadania, dużo rzeczy robią same. My pracujemy, nie dostaliśmy urlopu na zabawianie dzieci. Poza tym dzieci nie muszą być cały czas zabawiane. Potrzebują i czas dla siebie i czas na różne innego typu wyzwania. Ale na naukę też.
        • nangaparbat3 Re: blogi nauczycieli 13.03.20, 17:17
          Sorki, oczywiście że dzieci w tym wieku się nie zabawia.
          Powinny wystarczyć książki - lektury lub dla przyjemności - oraz zbiory zadań do matematyki z wynikami.
          A potem na rowery, na przykład.

Na YT jest mnóstwo vlogów nauczycielskich, mnóstwo filmików poularnonaukowych, wykładów, różnej jakości, ale niektóre świetne. Wydaje mi się, że najłatwiej coś znaleźć szukając "po zagadnieniach".
          • nangaparbat3 Re: blogi nauczycieli 13.03.20, 17:17
            Może niech sobie szukają tego, co je interesuje?
        • aaa-aaa-pl Re: blogi nauczycieli 14.03.20, 11:34
          Mam licealistę- on nie potrzebuje tego, aby mamusia( czyli ja) szukała mu rozrywek/ zadań/ wypełniaczy czasu itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka