Dodaj do ulubionych

kot - jaka rasa? pytanie o pomoc

30.03.20, 17:06
dzień dobry,

mam pytanie o to jaką rasę kota wybrać.
syn od dłuższego czasu marudzi o kota, ja też od pewnego czasu myślę o zakupie zwierzaka, nie wiem tylko jaka rasa byłaby dla nas odpowiednia.
mieszkamy w domu jednorodzinnym z niewielkim ogrodem, w domu dwójka dzieci (8 i 6 lat) które często się kłócą więc spokoju nie ma. dwa razy do roku wyjeżdżamy na ok. 2 tygodnie urlopu, oprócz tego kilka razy do roku na weekendy. na co dzień od.7.30 do 15 nikogo w domu nie ma.
w domu kilka mebli, które niekoniecznie chciałabym mieć odrapane za kilka miesięcy, zwłaszcza jeden (rodzinna pamiątka, komoda sprzed dwóch stuleci) jest dla mnie szczególnie cenny.

biorąc pod uwagę powyższe - dzieci, wyjazdy, pusty dom kilka godzin dziennie, "nieskacząca" rasa - proszę o pomoc w wyborze rasy.
wiem, że można wziąć kota ze schroniska - ale szczerze powiedziawszy wolałabym kota a jakimiś określonymi cechami charakteru przynależnymi dla danej rasy.

dziękuję za wszelakie rady
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:24
      Pluszowy na baterie.
      • lellapolella Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:27
        albo martwy, sorry
    • jak_matrioszka Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:28
      Nieskaczaca to jeszcze by sie znalazla, ale niedrapiacej rasy nie ma. Kazdy kot moze podrapac komode, rasowy i nierasowy. Dorosly ulozony kot daje najwieksze szanse ma sukces, ale nie 100% pewnosc.
      • karen_ann Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:37
        Wasze koty drapią meble? Mój syberyjski ma 1 miejsce gdzie drapie, drapak i okolice i nie niszczy ogólnie nic w domu. No wiadomo więcej sprzątania.. taki kot w domu z ogrodem to się na zewnątrz wyszaleje..nic tylko brać nawet 2 koty
        • aerra Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:54
          Moje nie drapią mebli w ogóle, mają porządny drapak. Ale jeden próbuje obgryzać drzwi. Wygląda to przekomicznie, jak rozdziawia paszczę i ukosem próbuje obeżreć kant drzwi (głównie od łazienki).
        • jak_matrioszka Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 19:44
          Moj nie, ale to nie znaczy ze zaden kot tej rasy nie bedzie drapal mebli.
          Moj kot reaguje na polecenia, mozesz go jak psa posadzic przed szynka i nie ruszy jak mu nie pozwole. Szczerze watpie, zeby chociazby 10% tej rasy bylo tak posluszne wink
        • mysiulek08 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 19:53
          nasze tylko kanapy, poddalismy sie juz 😀
        • thea19 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 19:53
          moje drapią dywan i skaczą po zasłonkach, drapaki mają i pionowe i poziome i je też drapią
    • bywszy Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:30
      mark-jolka1 napisała:
      >
      > w domu kilka mebli, które niekoniecznie chciałabym mieć odrapane za kilka miesi
      > ęcy, zwłaszcza jeden (rodzinna pamiątka, komoda sprzed dwóch stuleci) jest dla
      > mnie szczególnie cenny.

Rada jest jedna - dwa koty. smile
      Poważnie - będą się tłuc między sobą, a mniej nie wyżywać na sprzętach.

Rasa - teoretycznie najlepszy ever jest kot syberyjski. smile
      • snajper55 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 19:54
        bywszy napisał(a):

> Rada jest jedna - dwa koty. smile
        > Poważnie - będą się tłuc między sobą, a mniej nie wyżywać na sprzętach.

Nic z tego. Moje się tłuką oraz drapią sprzęty.

S.
    • szafireczek Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:33
      Tak, szczerze powiedziawszy - każdy wirtualny - określonych cech charakteru przynależnych danej rasie mu nie ubędzie...
    • mamtrzykotyidwa Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:39
      Nie powinnaś brać kota, ani rasowego, ani ze schroniska, albowiem nie ma kotów, które w 100% by spełniły twoje oczekiwania. No i takie oczekiwania są krzywdzące dla kota.

Ale jeśli jednak się uprzesz, aby wziąć, kota, to weź starego, co najmniej powyżej 5 lat. Im starszy tym lepiej. Stary kot będzie głównie spał i będziesz miała spokój. Choć ukochaną komodę też może chcieć drapać, bo stara komoda jest z prawdziwego drewna, a to bardzo dobry materiał do drapania, o wiele lepszy niż wszystkie kocie drapaki.
      Może być kot ze schroniska, ale w schronisku w zasadzie nie wiesz na co trafisz, masz małe dzieci, więc lepiej żeby kot był prawidłowo oswojony, żeby ich nie gryzł i nie drapał. Dlatego dobry może być stary kot, który trafił do schroniska z powodu śmierci właściciela, a jeszcze lepiej dwa koty, które były ze sobą zżyte. Schronisko zamieszcza na stronie takie informacje o kotach, przynajmniej to na Paluchu w Warszawie, nie wiem, jak inne schroniska.
      Ale starych kotów dzieci nie powinny męczyć, więc jeśli twoje dzieci do tego jeszcze nie dorosły, to może się wstrzymaj z braniem kota.
      Możesz też poszukać kota z hodowli, takiego, który jest już wycofany z rozmnażania, bo jest za stary, hodowle czasem sprzedają, dużo taniej, albo nawet oddają za darmo takie koty. Jest tu jednak jeden haczyk, taki kot może znaczyć teren pomimo tego, że będzie wykastrowany, a to nie jest zbyt przyjemne zapachowo, jak kot będzie ci po meblach i ścianach sikał.
      To samo może też dotyczyć kotów, które zostały wykastrowane dopiero w schronisku. Może, ale nie musi, jednak powinnaś być na to przygotowana, że tak może być.
      W żadnym razie nie bierz małych kociaków. Wystraszą ci dzieci, będziesz miała armagedon w domu, a już na pewno nie jednego - będzie skakał na was, gryzł, drapał, walczył, bo tak małe koty zachowują się względem siebie. Jeśli nie będzie drugiego kota, to wy będziecie musieli spełniać tę rolę.
      • astomi25 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:43
        Zadnego.
    • aerra Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:55
      A co planujesz robić z kotem przez te 2 tygodnie urlopu?
    • aguha Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 17:59
      Bardzo chętnie mogę podesłać parę fotek mebli z zakoconego domu 🐱
      Odechce Ci się kotka błyskawicznie😁
      • mysiulek08 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 20:54
        a ja firan:
    • liliawodna222 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 18:00
      Przy takich wymaganiach, to chyba żółw bardziej by się nadał wink Wszystkie zdrowe i młode (nie tylko) koty skaczą, polują, niekiedy drapią. Taki ich urok smile
    • fitfood1664 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 18:00
      Kup sobie jakiegoś animatronica. Na 100% spełni twoje oczekiwania.
    • mysiulek08 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 18:14
      wyjatkowa zgodnosc, tak jak poprzedniczki, kot nie dla was ale jak juz bardzo chcesz marnowac koci zywot to dwa ragdolle kup, dwa bo to koty towarzyskie, wydasz mniej wiecej 5tys zlotych (dobra hodowla) to i bedziesz zwierzaka szanowac, mam nadzieje
      • nastjaa Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 18:44
        Potwierdzam. Mam Ragdola - zbyt wysoko nie skacze, jest spokojny, ale i bardzo z nami związany. Zle znosi rozłąkę. Raz (na tydzień) został u teściowej - 3 dni nie jadł i nie pił, zdarzało nam się, że zostawał sam na weekend - robił nam awanturę po powrocie, raz go zabraliśmy na wyjazd - całkiem nieźle znosi podróże i zmianę miejsca jeżeli tylko może być z nami). Wszędzie jest mnóstwo sierści. Poza tym chodzi za mną po domu krok w krok. Jest cudowny i ślicznie pachnie. Uwielbia rozsypywać (jak większość kotów) żwirek. Taką parę mamy:
        • mysiulek08 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 19:07
          nie skacze ale drapie tak samo jak inne tongue_out bo kot kotem jest smile i jak slusznie napisalas to rasa zle znoszaca samotnosc i brak czlowieka
          • nastjaa Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 19:29
            Tak, starałam się wskazać też wady 🙂 mebli akurat nie drapie, ale drapał za to tapetę w poprzednim mieszkaniu, wbija czasem pazury w kanapę jak gania się z psem i robi pazurami dziurki w nowych drewnianych schodach kiedy podczas gonitwy chce odbić się na jak najwyższy stopień. I jak już pisałam jest mnóstwo sierści i sypie żwirkiem. Codziennie rano biegam z odkurzaczem, jak już usunę cały rozsypany żwirek, to wtedy kot idzie do kuwety, żeby znów rozsypać. Potem do rana mam spokój. Taki mamy rytuał 🤦 W poprzednim mieszkaniu jeszcze wnosił żwirek do mojego łóżka w sypialni (teraz mamy kuwetę i łóżko na różnych piętrach).
        • claudel6 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 21:36
          to drugie zwierzę jako zabawka dla kota? wink
          • nastjaa Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 21:53
            Mniejszy jest mózgiem wszystkich operacji 😏
            • magata.d Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 11:19
              Zazdroszczę ci. Marzy mi się kot i pies - dwaj przyjaciele smile Póki co, mamy kota (wychodzący, nic nie drapie w domu, wyżywa się w ogrodzie) i obowiązków nam wystarczy.
        • miriam_73 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 11:08
          A Ciułek to chłopak czy dziewczyna? My mamy parę ciułków oraz dwie kocice smile
        • majenkir Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 19:54
          Nastjaa, jaka sliczna parka wink.
    • segregatorwpaski Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 18:38
      Rybki nie skaczą i nie drapią komód...
    • koko8 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 18:43
      Przykro mi to napisac, ale żadnego. Oszczędź sobie i kotu kłopotów.
    • tairo Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 19:21
      Rodowód to nie jest gwarancja charakteru.Tym bardziej brak rodowodu.

• fibi00 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 20:05
      Nie wiem czy mnie tu żywcem nie zjedzą co niektóre kociary za to co napiszę ale trudno. Ja też mieszkam w domku z ogródkiem i mamy kota zwykłego dachowca ale wychodzącego (i to jest to za co co niektóre mogą mnie pozreć). Kotkę mieliśmy od maleńkości ale nigdy nic nam nie zniszczyła,nie drapała mebli,kanap,nie skałała po firanach itp. Latem kot praktycznie całe dnie spędzął na podwórku (wiadomo,na samym początku przez jakiś tydzień czy dwa był tylko w domu i pierwsze wyjscia na podwórko były pod nadzorem). Zimą kot wychodzi z domu kiedy po prostu chce. Wydaje mi się,że taki wychodzący kot wyszaleje się na podwóku więc i w domu nie niszczy. No ale co też dosyć ważne nie mieszkamy blisko ruchliwej drogi. Droga jest ale nie pod samym domem i nie jakaś ruchliwa a kotka i tak najczęsciej obiera kierunek w stronę pól.
      • mark-jolka1 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 20:46
        serio?
        odradzacie?
        każdy kot to taki mały świrek?
        koleżanka miała kiedyś kota brytyjskiego, leżał całymi dniami na parapecie, nic jej nie zniszczył.
        nie znam się za bardzo na rasach kotów, nigdy nie miałam w domu zwierzaka ale zawsze koty mi sie bardzo podobały i myślałam że jak zmienimy lokum na jakieś większe to kupię kota...
        • stavros2002 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 20:56
          Masz racje, meduza, jak dzieci podrosną trzeba zmienić lokum na większe bo i zięciowie.synowe i wnuki.
        • mysiulek08 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 21:01
          mozesz trafic na spokojny egzemplarz, tego nigdy nie przewidzisz, ale u ciebie problemem jest co innego

w domu dwójka dzieci (8 i 6 lat) które często się kłócą więc spokoju nie ma. dwa razy do roku wyjeżdżamy na ok. 2 tygodnie urlopu, oprócz tego kilka razy do roku na weekendy.

koty z reguly lubia spokoj, okreslone rytualy daja im poczucie bezpieczenstwa, no i co zrobisz z kotem jak was nie bedzie? dochodzi kwestia zabezpieczen okniem balkonu zeby zwierze nie wypadlo i krzywdy sobie nie zrobilo, koszty zakupu rasowca to jedno, potem dobre jedzenie, zwirek, wet a nawet choroby, no i kot bedzie zyc nawet i 20 lat
    • leanne_paul_piper Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 30.03.20, 20:59
      Imho Maine Coon się dobrze nada. Są niskopienne, towarzyskie, to takie koto-psy. Powinien się dobrze u was odnaleźć. Jak będzie mieć wypasiony drapak, to meble powinien raczej oszczędzić. Moja nie zadrapała żadnego mebla. Czasem zdarza jej się zahaczyć tyłkiem o dzbanek albo kaktusa, ale zwykle porusza się z wyjątkową gracją mimo rozmiarów.
      Tylko musicie mieć kogoś do kota na czas wyjazdów. 2 dni może zostać sam.
      • mark-jolka1 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 08:22
        jesli chodzi o wyjazdy to sąsiadka chetnie by się kotem zajęła, sama ma kota i gdy oni wyjeżdżają to my doglądamy zwierzaka i widzę że mój syn ma fajne podejście do kotów i obecność zwierzęcia bardzo go wycisza.

nie wierzę też że każdy kot robi armagedon w domu, to że nie miałam wcześniej kota nie oznacza że nigdy nie byłam w domach gdzie tych kotów nie ma. znajomi mają głównie dachowce i tu rzeczywiście, jak sie trafi - jedne spokojne przytulaki inne skacząco/drapiące. ale jedna znajoma, ta od brytyjczyka nie wyobraża sobie życia bez kotów, wcześniej miała kota syberyjskiego i nie narzekała na zniszczenia w domu.

sama nie wiem, nie upieram się przy tym kocie, to że mam sentyment do komody to chyba nie jest grzech wielki (komoda przeżyła dwie wojny światowe, zajazd bolszewików którzy grabili i palili całe wsie wiec nie chciałabym żeby ostatecznie kot zakończył jej żywot...)
        • aguha Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 08:54
          Ja mam dwa dachowce i to nie są spokojne kotki. Nikt Ci nie zagwarantuje, że akurat kot wybranej rasy (uznanej za spokojną) na 100% nie będzie siał zniszczenia. Zależy jaki egzemplarz Ci się trafi.
          Znajoma ma brytyjczyka - twierdzi, że tylko je i śpi. To samo twierdzi mój brat, który ma kotkę balijską i syjama. Jeszcze jedno - koty naprawdę tęsknią. Zastanów się, czy nie szkoda zwierzaka, jak tak często wyjeżdżacie.
        • koko8 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 10:54
          Imo charakter i nawyki kota nie zależą od rasy. Moja przyjaciółka ma dwa brytyjczyki wyadoptowane (jest takie słowo?) z tej samej hodowli. Jeden jest żywą przytulanką, drugi dzikus i diabeł wcielony.
          • jak_matrioszka Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 12:25
            Zaadoptowane, zakupione, przygarniete lub oddane, koty które pochodza z tej samej hodowli. Możliwości jest dużo, wyadoptowane nie jest jedna z nich smile
            • koko8 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 14:26
              Bardziej wahałabym się na poprawnością "zaadoptować", raczej po prostu "adoptować"smile Niestety, nie oznacza ono tego samego, co w zamyśle miało znaczyć stworzone przeze mnie "wyadoptować", czyli czynnie przyjąć za darmo do adopcji wybrakowane (hmmmm..) zwierzę z hodowli.
              • jak_matrioszka Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 23:25
                To "przygarnać", czyli «dać komuś, czemuś schronienie lub wziąć pod swoją opiekę». Przygarniecie raczej sie nie kojarzy z wymiana handlowa i zwiazana z tym zapłata smile
                Wyadoptować skojarzyło mi sie raczej z oddaniem, czyli hodowla lub schronisko jako strona czynna, wydajaca zwierze. I nie wybrakowane, ale najcześciej wycofane z dalszego rozrodu, kilkuletnie (czesto champion, medalista, egzemplarz bez wad, wykastrowany) tyle że nie spełniajace kriterium "młody przychówek". Taki wczesny emeryt może mieć ok. 4-5 lat i długie lata życia przed soba smile

P.S. Zaadoptować - uznać prawnie cudze dziecko za swoje (za SJP), ale czesto używane w jezyku potocznym również w stosunku do zwierzat.
      • marta.graca Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 10:44
        Mam Maine coona, nie jest żadnym koto- psem, to dzikie stworzenie, dla którego człowiek mógłby nie istnieć, traktuje dom jak hotel i absolutnie nie jest towarzyski smile
        • leanne_paul_piper Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 12:57
          Moim zdaniem jest źle zsocjalizowany, MCO z dobrych domów pozwalają się dotykać i są towarzyskie.
          • marta.graca Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 13:50
            Niewykluczone. Zamiłowanie do całodziennego ganiania po chaszczach by przemawiało za tym, że nie pochodzi z dobrego domu smile
      • koko8 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 10:49
        leanne_paul_piper napisała:
        > Imho Maine Coon się dobrze nada. Są niskopienne,

Tja, no to moim nikt tego nie przekazał...
      • nenia1 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 12:33
        leanne_paul_piper napisała:

> Imho Maine Coon się dobrze nada. Są niskopienne, towarzyskie, to takie koto-psy
        > . Powinien się dobrze u was odnaleźć. Jak będzie mieć wypasiony drapak, to mebl
        > e powinien raczej oszczędzić. Moja nie zadrapała żadnego mebla.

U mnie jest dokładnie tak samo, ma wypasiony, solidny drapak (rufi) i niczego nie drapie, ani nie skacze po szafach, ale jakoś nie polecałabym autorce kota, jeśli dzieci są ruchliwe, hałaśliwe,
        do tego częste wyjazdy, to według mnie kot w pojedynkę będzie źle to znosił. Ogólnie MCO są spokojne, mój hałasów nie lubi i ceni spokój, ale jest też towarzyski, tyle że z zachowaniem dystansu i on decyduje kiedy ma ochotę na czułości, dwoje dzieci raczej by mu nie służyło, z jednej strony, zamieszanie, hałas, z drugiej wyjazdy i całkowita samotność, to nie warunki dla kota.
    • kanna Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 10:32
      Moja córka w wieku lat 11 postanowiła mieć psa. Przeprowadziła szeroko zakrojone poszukiwania w internecie i dowiedziała się mnóstwo rzeczy na tamta psów jako takich, wychowania, treningu, chorób, żywienia oraz ras. Po roku już wiedziała, jakiego psa chce. Kolejny rok to było nawiązywanie znajomości (mailowej, potem osobistej) z hodowcami tej rasy. Potem spotkałyśmy się z miła panią, żeby zobaczyć psy w naturze.
      Kolejny rok to było budowanie mojej gotowości.
      Potem czekałyśmy na mioty...

Mam wrażenie, ze moja córka wykonała kawał pracy, aby być gotowa na przyjęcie zwierzaka.

A Ty piszesz, że macie zabytkową komódkę....I szukasz inspiracji na ematce.
      Przyjęcie zwierzęcia pod dach to odpowiedzialność. jesteś gotowa?
      • mark-jolka1 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 19:42
        Jakbym nie była to bym nikogo o zdanie nie pytała. Czytam to forum od dłuższego czasu i zauważyłam parę wątków o kotach, wiec pomyślałam że zapytam skoro tyle tu specjalistek w tematach wszelakich. A komodke mam, dostałam i cieszę się z tego bo to rodzinna pamiątka
        • jak_matrioszka Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 23:28
          Ja mam fotel på prababci i kot go dostał wink Też bym nie chciała, żeby fotelowi coś sie stało, ale kotu ufam i na razie wszystko gra smile
    • anahera Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 11:04
      Koty sa przedziwne i nieprzewidywalne. Mam 3. Dwa syberyjczyki i dachowiec. Kazdy ma kompletnie inny charakter i temperament. Sa niewychodzace ale maja spory wybieg, 2 ogromne drapaki w domu i multum polek na roznych wysokosciach oraz dwa kolejne drapaki w wybiegu. Wszystkie 3 zgodnie niszcza tylko jedna kanape ktora stoi pod sciana w jadalni. Dwoch innych kanap, stojacych w salonie, nie ruszaja. A na tym miejscu w jadalni juz 3cia z kolei stoi i zawsze sie nad nia pastwia. Jesli zalezy Ci na jednym konkretnym meblu to dla pewnosci wstaw go np. do sypialni i niech to bedzie jedyny pokoj gdzke kot nie ma wstepu.
    • evee1 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 12:03
      Moim zdaniem do kotow, to masz za male dzieci. Koty lubia spokoj, a dzieci go kotu nie dadza.
      Poniewaz nie ma Was tak dlugo w domu, to lepiej juz dwa koty, zeby mialy towarzystwo.
      Co do drapania, to bywa roznie. Wsrod moich znajomych jest 5 rodzin z kotami. U nikogo koty nie drapia mebli, choc nasza brytyjka czasem sie "myli" i zamiast na drapaku, to wiesza sie na kanapie.
      Ale niestety skorzana kanapa i fotel maja slady kocich pazurow, ale to raczej od chodzenia i skakania na nie, niz swiadomego drapania.
      Wyjazdy, szczegolnie krotsze mozna ogarnac majac kogos kto kota bedzie odwiedzal, karmil i sprzatal mu kuwete. My tak robilismy i bylo OK. Ale my mamy kota niewychodzacego, to znaczy mieszka w domu, tylko wychodzi sobie na spacer do ogrodu.
      • aerra Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 12:32
        Ee, myśmy kupili nasze obecne koty jak młody miał 3 lata. Akurat na tyle, żeby zrozumiał, czego koty od niego chcą, więc mogły go sobie wychować tongue_out
      • thea19 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 19:56
        czy ja wiem? u nas koty pojawiły się w sposób zupełnie nieplanowany jak młodszy miał niecałe 2 lata, były mikre, karmiłam strzykawką, młodszy był zachwycony, do tego były całe pochody odwiedzających niskorosłych. Koty od początku przyzwyczajone, oba miziaki, kot wręcz namolny i musi mieć człowieka pod sobą. Dzieci kotom nigdy nie dokuczały, koty traktują je neutralnie bo puszki jeszcze nie otwierają.
    • nangaparbat3 Re: kot - jaka rasa? pytanie o pomoc 31.03.20, 14:33
      Kup bengala, koniecznie z najlepszej hodowli, z super rodowodem - będzie nadzieja, że w razie czego nie skrzywdzisz go, bo będzie Ci szkoda kasy.

Przepraszam, może niesprawiedliwie piszę, ale jedno trzeba wiedzieć: zwierzę w domu to kłopoty, wydatki i szkody, mniejsze lub większe, ale zawsze jakieś.

Nałkowska pisze, że bardzo się martwiła, że jej zajączek (króliczek?) obgryza tapety - bo były malowane w kwiatki i bała się, że farba mu zaszkodzi. Więc się zastanów, jak Ty byś zareagowała i co jest ważne w życiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka