Dodaj do ulubionych

olej arganowy, który..

04.04.20, 13:52
...nie pozostawia tłustej powłoki na włosach. Macie jakiś typ? ja taki znalazłam, idealny, ale niestety jest do dostania tylko w UK. Miała mi go przywieźć przyjaciółka, ale wiadomo - loty uziemione. Szukam jakiegoś zamiennika dostępnego w Polsce. Możecie coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: olej arganowy, który.. 04.04.20, 14:09
      Olej arganowy zostanie olejem arganowym o podobnych właściwościach, chyba, że zmieszasz go z czymś, co robi, że staje się przyjemniejszym w użyciu, np. z silikonami. I bardzo wiele olejów do włosów. to przede wszystkim mieszanka silikonów, co najwyżej z małym dodatkiem naturalnego oleju, np. arganowego, ale oczywiście "argan oil" na etykiecie wygląda bardziej zachęcając niż "cyclomethicone".
      Do włosów nadają się lepiej oleje tzw. suche. Jednym z najbardziej znanych jest chyba Nuxe Huile Prodigieuse. Ja używam suchego oleju francuskiej marki Cattier, tam w składzie jest oprócz innych też argan. Ale nawet w przypadku tych suchych trzeba uważać, bo szybko można zrobić tłuste strąki.
      • claudel6 Re: olej arganowy, który.. 04.04.20, 14:20
        tak, chodzi mi o kosmetyk z dodatkiem oleju arganowego, nie czysty olej arganowy. no bo czysty będzie zawsze taki sam. mi najlepiej pasował ten:
        www.arganiaspinosa.co.uk/store/product/argania-spinosa-light-treatment-oil-100ml-was-1499
        • snakelilith Re: olej arganowy, który.. 04.04.20, 15:16
          Skład tego kosmetyku:
          Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Dimethiconol, Argania spinosa Kernel Oil, Cannabis sativa Seed Oil, Macadamia ternifolia Seed Oil, Parfum, CI 47000.
          Jak widać, to ordynarna mieszanka silikonów, a argan i konopie, to tylko tak w celu upiększenia składu. Nazywanie tego olejem arganowym to skandal.

Coś takiego dostaniesz w każdej drogerii i to jeszcze o wiele taniej. Np. olejek do włosów Isana Rossmanna (w zielonej butelce). Nie ma arganu w składzie, ale konopie i makadamia jak ten twój, a braku arganu w tych silikonach i tak nie odczujesz.
          Skład Isany:
          Cyclopentasiloxane, Isododecane, Dimethiconcol, Cannabis Sativa Seed Oil, Macadamia Integrifolia/Tetraphylla Seed Oil, Parfum, Benzyl Salicylate, Limonene
        • snakelilith Re: olej arganowy, który.. 04.04.20, 15:25
          Acha, właśnie znalazłam na stronie Rossmanna, że Isana ma jeszcze inny olejek do włosów pod nazwą Professional i tam do silikonów dali arganu.
          www.rossmann.pl/Produkt/Serum-i-olejki/Isana-Professional-olejek-do-wlosow-pielegnacyjny-olej-arganowy-100-ml,196507,8661
          Skład:
          Cyclopentasiloxane | Dimethiconol | Helianthus Annuus Hybrid Oil | Helianthus Annuus Seed Oil | Argania Spinosa Kernel Oil | Parfum | Benzyl Alcohol | Limonene | Linalool | Hexyl Cinnamal | Citronellol | Benzyl Salicylate | Alpha- Isomethyl Ionone | Geraniol | CI 40800.
        • yva-na Re: olej arganowy, który.. 04.04.20, 15:39
          Tragiczny skład, kiepski olej... na pewno dostaniesz coś lepszego.
    • thank_you Re: olej arganowy, który.. 04.04.20, 14:23
      Ale jak olej arganowy nie miałby pozostawić tłustego filmu na włosach? Przecież to olej, do tego ciężki i gesty. smile Mam takie włosy, ze wcieram go po myciu, włosy sa tluste a rano śladu po nim nie ma. wink
      • claudel6 Re: olej arganowy, który.. 04.04.20, 15:51
        już snakelilith mnie pouczyła na górze (z charakterystyczną dla siebie wyższością)
        • thank_you Re: olej arganowy, który.. 04.04.20, 16:50
          A jakie masz włosy? smile Bo wiesz, ja np. przeprosiłam sie z silikonami i z premedytacja stosuje serum silikonowe na końcówki włosów. A od 3 tygodni w ogóle siedze z olejem na głowie, tylko Go codziennie dokładam i dokladam a po kilku dniach zmywam - tak mi fryzjer zniszczył wlosy, uch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka