Dodaj do ulubionych

Co robicie z kurek?

23.07.20, 22:53
Nie o drób mi chodzi.

Nigdy nie miałam problemu, kurki czasem znajdowałam, robiło się jajecznicę, jak było za dużo, to kilka słoiczków marynowanych.

W tym roku jest mnóstwo, ileż można marynować i jeść smażonych - jest okazja, żeby spróbować czegoś innego, materiał na eksperymenty można kosą kosić...

Makaron z kurkami raz jadłam - dobry był - robi ktoś?
A coś innego?
Obserwuj wątek
    • em_em71 Re: Co robicie z kurek? 23.07.20, 23:08
      Jadłam kiedyś pierogi drożdżowe z kurkami. Na zimno. Glodna bylam, to zjadłam, ale większość towarzystwa piała, że pyszne.
    • stephanie.plum Re: Co robicie z kurek? 23.07.20, 23:10
      zupa kurkowa

mniaaam!
      • kochamruskieileniwe Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 07:18
        jak się robi zupę kurkową?
        • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 09:50
          Podpinam się do pytania
        • stephanie.plum Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:03
          najpierw jedzie się do miejscowości Swornegacie, i tam w knajpie o niemal identycznie brzmiącej nazwie zamawia się zupę kurkową.
          jest to coś tak niebiańsko smakowitego, że pryskają zmysły, więc w swej głupocie nie zapamiętuje się składników.
          potem usiłuje się odtworzyć w domu to zjawisko. do ideału jeszcze trochę, ale na razie doszłam do czegoś takiego:

przygotowuje się rosół (chyba ten z kaczki dał najlepszy rezultat),
          osobno na patelni dusi się kurki z cebulą i chudym boczkiem wędzonym parzonym, kurki całe, jak malutkie, albo w kawałkach, jak większe, reszta pokrojona w kosteczkę,

rosół odcedza się, wraca do niego marchewka, wpada zawartość patelni plus spora ilość koperku.

zupa musi się porządnie, powolutku pogotować,

do porcji przeznaczonej na dany dzień, przed podaniem, wlewa się lane ciasto tworząc kluski.

najlepsza jest jednak następnego dnia.

jeśli smak kurek jest za słaby, można oszukać dodając kilka suszonych grzybów do gotowania.
          • fil.lo Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:08
            Ja robię wersję prostacką, gotuje zupę ziemniaczana (jarzynową z dużą ilością ziemniaków), pod koniec szkle cebulę, podsmażane na niej kurki i dodaje do zupy. Mniam
            • stephanie.plum Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 12:58
              w sumie "moja" zupa też wyrafinowana nie jest, ale też mniam.
              :~)
              • fil.lo Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 20:36
                Nie no, moja to z kategorii "szybka zupa", a u Ciebie brzmi jakby luksusowo smile
          • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:21
            Uff, już myślałam, że przepis skończy się na "i zamawia się zupę kurkową" smile

Dzięki!
          • anika772 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 21:55
            Stefaaaa, jadłam tam tę zupę, tak, pyszna!!
    • nickbezznaczenia Re: Co robicie z kurek? 23.07.20, 23:11
      Kopytka z kurkami.
    • hanusinamama Re: Co robicie z kurek? 23.07.20, 23:14
      Makaron z cebulą, białym winem kurkami (do tego smietana i duzo pietruszki).
      Albo bezmiesny krupnik na kurkach (jadłam kiedys u kolezanki i zakochałam sie w tej zupie).
      Robie tez gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami ( w tym kurki) w sosie kurkowo-śmietanowym.
    • panna.nasturcja Re: Co robicie z kurek? 23.07.20, 23:21
      Pierogi (ale farsz siekam, bo mielone robią się jak paćka), zupę krem i zupę ziemniaczaną z kurkami, sos kurkowy w śmietanie do makaronu, kopytek, do piersi indyka z piekarnika też pasuje i do dorsza lub sandacza z pieca. Jeszcze tartę kiedyś jadałam, ale przepisu nie mam a ten farsz mi jakoś nie wychodzi taki, jak ma być.
    • daniela34 Re: Co robicie z kurek? 23.07.20, 23:30
      Kurczak w sosie kurkowym: podsmażam kawałki kurczaka (piersi albo mięso z udek), osobno podsmażam cebulę, czosnek, na tym duszę kurki, jak już są miękkie dodaję kurczaka, wrzucam opakowanie mascarpone, do tego tymianek i gotowe, można zagęszczać śmietaną zamiast mascarpone ale ja wolę tak.
      • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 09:58
        Brzmi apetycznie, kurczak mógłby być.
        • daniela34 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:19
          Naprawdę to dobre jest. Zresztą podobny sos robię też z pieczarkami, ale wiadomo-w sezonie tylko kurki.
      • stephanie.plum Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:07
        genialne, zrobię!
    • kochamruskieileniwe Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 07:17
      Tartę kurkową. Na ciepło ni na zimno (zamiast knapki).
      Zawijańce z ciasta francuskiego z farszem kurkowym.

Makaron z sosem kurkowym; kiedys dodałam duszonych kurek z cebulką do tortilla de patatas. Dobre było...

A wogóle, do częśc kurek duszę i mrożę w porcjach. Miło jest w zimie zjeść coś z kurkami.
      • daniela34 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:20
        Tarta to też jest świetny pomysł.Pyszna wychodzi
    • berdebul Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 07:27
      Focaccia z kurkami.
      Omlet z kurkami.
      Faszerowana pierś z kurczaka.
      • berdebul Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 07:28
        Jeszcze zupa kurkowa jest pyszna. I pierogi.
    • jusytka Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 07:29
      Polędwiczkę wieprzową w tradycyjnym sosie kurkowym (cebulka i czosnek zeszklony na naśle, kurki, trochę śmietany posypane natką pietruszki)
    • vivyan Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 07:56
      Makaron z kurkami i tartę!
    • joanna266 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 08:48
      Najlepsza potrawa z kurkami to lin w śmietanie.to jest tak pyszne ze zajmuje jedno z czołowych miejsc na liscie moich top potraw.
    • 18lipcowa3 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 08:54
      ja robię sos do polędwiczek
    • sasha_m Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 09:05
      Kurki obgotować krótko, odcedzić i zamrozić w małych porcjach w torebkach śniadaniowych. Nawet do pełnej zamrażarki takie paczuszki da się upchnąć, dopasują się do każdego skrawka wolnego miejsca. W zimie jak znalazł do jajecznicy, sosu, pizzy czy zupy.
      • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 09:55
        Mrozić potrafię, ale nie posiadam przenośnej zamrażarki, a z miejsca, gdzie sie obżeram kurkami do miejsca, w którym spędzam większą częśc roku mam 4,5 godziny jazdy i to pod warunkiem, że pies nie chce sikać. Obawiam sie, że nawet poobkładane lodem w przenośnej lodówce mogłyby sie rozmrozić, mięso, zamarznięte na kość może nie, ale grzyby i warzywa rozmrażają sie szybko.
        Więc musi to być coś albo zapasteryzowanego, albo zjedzonego od razu.

Zastanawialam się, czy nie dałoby się zagotować kurek w słonej zalewie - robie tak warzywa, których potem używam do zup, sałatek, gulaszu, kurki są jędrne, może by sie dało?
        Ciekawe, czy ktoś robił.
        • kochamruskieileniwe Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:29
          ja pasteryzowałam (z podobnych przyczyn) duszone na maśle kurki w słoiczkach.
          Dobrze wyszly.
          • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 11:11
            A! Widzisz! To mi do głowy nie przyszło, dzięki!
          • mus_tang1 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 22:04
            Moja mama robi kurki i inne grzyby w sosie własnym, pasteryzowane w sloikach. Do zupy daję całość z zalewą, do sosu same kurki.
        • tairo Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 11:56
          Możesz zabrać po prostu surowe zebrane w ostatnie dwa-trzy dni.
          Surowe kurki schłodzone wytrzymują kilka dni, jak je spakujesz do tej przenośnej lodówki, to spokojnie dowieziesz w stanie nadającym się do zamrożenia w domu.
    • triismegistos Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 09:05
      Makaron, ale w sosie kurkowo- orzechowym. Jadłam w fafnastu wersjach. Najlepsza z pokruszonymi pistacjami, najłatwiejsza z masłem orzechowym. Przyprawiane oszczędnie, pieprzem i jakimś świeżym zielskiem pasuje pietruszka, szałwia, tymianek. Zamiast makaronu mogą być kopytka, albo nioki.
      Pierogi z młodą kapustą i smażone na maśle kurki na okrasę.
      Zupa kurkowa- lekki drobiowy rosołek i kurki. Z makaronem. Ociupinka masła orzechowego fajnie podkręca smak. Może być z kaszą zamiast makaronu. Sporo natki i pieprzu.
      Pizza! Bez sosu pomidorowego, tylko z beszamelem i wstępnie podsmażonymi kurkami. Na to mozzarella, a na upieczoną już, taką gorącą prosto z pieca natka pietruszki.
      Do mięs oczywiście pasuje cudownie, ale tylko tych jasnych i delikatnych, do kurczaka, indyka, cielęciny. Wyraziste i czerwone zagłuszą te delikatne grrzybki.
      O jajecznicy pisałaś, ale lubię też na śniadanie kiełbaski, takie cienkie z grzybkami. Zimą robię z pieczarkami po prostu, ale w sezonie zdarzają się kurki albo inne maślaki.
      Grzanki.
      Nie rekomenduję, bo jeszcze nie zrobiłam, ale w planach na dzisiejszą kolację mam zieloną fasolkę z kurkami.
    • bei Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 09:08
      Co innego- pizza tylko z kurkami i odrobiną natki, farsz do naleśników, do pierogów, kurki z kaszami, ryżami, zupa grzybowa z kurek...
      • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 09:57
        Pizza, że te ż nie wpadłam na to!
    • iwles Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 09:13

Udziec bez kosci z kurczaka lub indyka w sosie smietanowo-kurkowym. (zamiennie moze byc golonka). Mieso pokrojone na mniejsze kawalki, wychodzi z tego taka potrawka.
      Jadlam tez pierogi z kurkami, byly pyszne, ale sama nie robilam.
    • piataziuta Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 09:43
      cielęcina z kurkami w sosie winno-maślanym
    • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:00
      Bardzo dziekuję za sugestie, coś pewnie wykorzystam.

Ponawiam pytanie - czy ktos może próbował pasteryzować kurki w zalewie, na tej zasadzie jak np robi sie marchewkę, czy groszek?
      • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:00
        A, chodzi mi o zalewę z solą, ewentualnie przyprawami, bez octu, marynaty to rzecz oczywista smile
        • kochamruskieileniwe Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:30
          kurek nie, ale podgrzybki kisiłam. może i kurki da się?
          o pasteryzowaniu duszonych kurek pisałam wyżej.
          • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 11:15
            Nie, kiszonki nie, kisiłam kieduś rydze, nikomu nie podchodziły, kiszone to tylko ogórki i buraki u nas. No i kapucha.

Chodziło mi o taką zalewę jak groszek w puszkach - z powodzeniem tak pasteryzuję sporo gatunków warzyw, z marchewką, fasolką szparagową papryką na czele.

Na maśle - muszę spróbować.
            Moja mamusia kiedyś udusiła jabłka na maśle i nawet wszystkich szlag nie trafił (a nie psteryzowała).
      • panna.nasturcja Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 13:19
        Nie robiłam, ale jadłam takie. Dostałam od znajomej, która tak przetwarzala grzyby na urlopie, bo w occie nie lubiła. Dobre to było, nadawało się do wielu potraw. Czyli na pewno można, ale przepisu nie znam.
        • andaba Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 13:44
          E, przepisu to ja nie potrzebuję, bardziej mi chodziło o to, czy będzie jadalne.
          • mysz1978 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 18:26
            zupa i sos do makaronu smile
          • panna.nasturcja Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 20:21
            Było. Nawet bardzo smile
          • zoe1978 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 21:00
            Bedzie dobre. Malenkie kurki robie w occie, wieksze w zalewie solnej ( lyzka soli na litr wody). Pasteryzuje 20 minut. Idealnie sie nadaja potem do wszystkiego, sosow, zup. Mozesz tez je ususzyc- przed uzyciem namoczyc na pol godziny w goracej wodzie. Troche traca na smaku, ale daja rade
          • mus_tang1 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 22:10
            Jest jadalne, od lat jem i żyję.smile
            Pierwsza pasteryzacja 45min.
            po jednej dobie druga - 25min.
    • nenia1 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:09
      Jak ty, makaron z kurkami, boczkiem, czosnkiem, w sosie śmietanowym, trochę zieleniny, uwielbiam to danie. Kurki wykorzystujemy do jajecznicy, do omleta. Ciągnie mnie do kurkowej zupy krem, ale na razie wyjadam zupę krem z bobu, pychota.
    • lellapolella Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 10:34
      Makaron z kurkami pysznysmile Tudzież kurki podsmażone z tofu w kostkach i kasza gryczana.
    • ajr27 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 11:26
      Wrzuciłabyś przepis na marynowane?
      • sasha_m Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 19:31
        Mój przepis: kurki umyć, wrzucić do garnka, dodać sól (ja solę podobnie jak ziemniaki do gotowania), dodać cebulę obraną i przekrojoną na pół. Gotować przez 15 min., odcedzić, wyjąć cebulę, wyrzucić. Kurki powinny być ostudzone.
        Zalewa: 1 butelka octu, 2 butelki po occie wody, 15 ziaren ziela ang., kilkadziesiąt ziarenek pieprzu, 5-6 listków laurowych, 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy od preferencji, ja akurat lubię słodkawą zalewę). Zagotować, wyłączyć, zalewa musi trochę postać, żeby naciągnąć przyprawami. Niewykorzystaną zalewę można przechowywać przez kilka tygodni w zamkniętym słoiku, będzie wtedy jeszcze lepsza, bardziej aromatyczna.
        Kurki nakładać do słoików do 3/4 wysokości, do każdego słoiczka dodać po 3-4 ziarenka pieprzu z zalewy, po 1 zielu ang. i po kawałku listka. Zalać ciepłą zalewą, zakręcić. Nie ma potrzeby pasteryzować, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś się zepsuło.
        • ajr27 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 21:40
          Dziękuję!
          Ile % ocet? Ten najpopularniejszy, spirytusowy?
          • sasha_m Re: Co robicie z kurek? 25.07.20, 21:58
            Aż poszłam sprawdzić, bo nigdy na to w sklepie nie patrzę, kupuję, jaki jest. Tak, spirytusowy, 10%.
            • ajr27 Re: Co robicie z kurek? 26.07.20, 00:33
              Ok😀
    • tairo Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 11:53
      Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.
      Tarta kurkowa
      Biała pizza z kurkami i serem kozim.
      Halibut z kurkami i boczkiem.
      Gołąbki z kurkami.

Poza tym w zasadzie wszystko, co robisz z pieczarkami, przy takiej obfitości kurek można zrobić z kurkami.

• tilijka123 Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 12:27
      pyszna jest żółta szakszuka z kurkami z tej strony smacznapyza.blogspot.com/2017/08/pyszna-szakszuka-z-zoltymi-warzywami-i-kurkami.html
    • premeda Re: Co robicie z kurek? 24.07.20, 19:50
      Pizza z kurkami i placki ziemniaczane w sosie kurkowym na śmietanie. Tylko tyłek po nich rośnie 😋

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka