28.08.20, 09:12
Ostatnio w moim mieście pojawił się trawomat. Wg właścicieli substancje sprzedawane w automacie są w pełni bezpieczne i nie uzależniające. Mnie osobiście trochę to przypomina początki dopalaczy. Jestem przewrażliwiona? Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Trawomaty 28.08.20, 09:29
      obklej tęczą to zaraz je zniszczą, a ty będziesz "czysta"
      • rb_111222333 Re: Trawomaty 28.08.20, 15:04
        smile
    • swiecaca Re: Trawomaty 28.08.20, 09:41
      ??? a co tam sprzedają?
      • aquella Re: Trawomaty 28.08.20, 16:04
        Marihuane z thc
        • beneficia Re: Trawomaty 29.08.20, 17:36
          Tego THC jest 0,2%.
    • heca7 Re: Trawomaty 28.08.20, 09:43
      Podobne stoją w Austrii m.in na stacjach benzynowych. Z tego co mi dziecko wytłumaczyło to rodzaj trawki nieuzależniający.
    • andaba Re: Trawomaty 28.08.20, 09:56
      Słowo daję, pomyślałam, że chodzi o jakieś kontenery przerabiające skoszoną trawę na kompost. Wrzuasz dwa wiadra trawy, wyciągasz wiadro kompostu...
      • ichi51e Re: Trawomaty 28.08.20, 10:10
        Ja myslalam ze trawniki mozna kupic (tylko jakos mi sie wielkosc nie zgadzala)
        • z_pokladu_idy Re: Trawomaty 28.08.20, 11:41
          Mnie przyszły do głowy takie płachty trawy, żeby sobie dziury w trawniku załatać. Swoją drogą, ciekawi mnie, kto wpadł na pomysł nazwania maryśki trawą, toż to krzaczory są.
      • snajper55 Re: Trawomaty 28.08.20, 14:42
        andaba napisała:

> Słowo daję, pomyślałam, że chodzi o jakieś kontenery przerabiające skoszoną tra
        > wę na kompost. Wrzuasz dwa wiadra trawy, wyciągasz wiadro kompostu...

Takie coś to się koń nazywa. big_grin

S.
        • morgen_stern Re: Trawomaty 29.08.20, 09:22
          🤣
    • akn82 Re: Trawomaty 28.08.20, 10:02
      Nie wiem czy jesteś przewrażliwiona, ale na pewno nie masz wiedzy w temacie.
      Poczytaj sobie czym są THC, CBD, cannabinoidy, medyczna marihuana i inne pokrewne. Wtedy wyrobisz sobie zdanie i odpowiesz sobie na pytanie o to czy jesteś przewrażliwiona wink
      • princesswhitewolf Re: Trawomaty 28.08.20, 10:06
        no tak ale wiesz tak jak ze zwyklymi papierosami, wielu ludzi naduzywa... dlatego ja uwazam ze to powinno byc na recepte jak jest w wielu krajach a nie dostepne dla kazdego dzieciaka nawet
        • bigzaganiacz Re: Trawomaty 28.08.20, 12:33
          powinno byc na recepte jak jest w wielu krajach

A czemu nie tak jak w wielu innych krajach gdzie jest w sklepie do kipienia przez kazdego
        • spanish_fly Re: Trawomaty 28.08.20, 14:40
          To najpierw może niech papierosy zrobią na receptę. wink
          • maslova Re: Trawomaty 29.08.20, 11:23
            Jednak papierosy nie mają właściwości leczniczych 😏
      • maslova Re: Trawomaty 28.08.20, 11:36
        Czy medyczna marihuana dostępna jest bez recepty?
        • bigzaganiacz Re: Trawomaty 28.08.20, 12:31
          Nie ma czegos takiego jak medyczna marihuana
          • princesswhitewolf Re: Trawomaty 29.08.20, 11:20
            Jest np w USA wiwle lat w Kalifornii byla na receptę
        • spanish_fly Re: Trawomaty 28.08.20, 14:51
          Na receptę (i w Polsce tylko na receptę) jest marihuana z THC, które ma właściwości psychoaktywne.

Ale są odmiany konopi, w których THC prawie nie ma i je można sprzedawać bez recepty. Zawierają one CBD, składnik, który nie ma właściwości psychoaktywnych, ale może mieć pewne właściwości lecznicze.

Z wyglądu, zapachu susz z obu rodzajów jest praktycznie nie do odróżnienia.
          • maslova Re: Trawomaty 29.08.20, 11:21
            Dziękuję za wyjaśnienie 😊
    • rozwiane_marzenie Re: Trawomaty 28.08.20, 12:14
      A co to takiego?
      Wypadają nasiona trawy do siewu? XD
    • zamyslona_ona02 Re: Trawomaty 28.08.20, 14:32
      U nas też jest i nie bardzo wiem co to, po co i skąd się wzięło big_grin
    • spanish_fly Re: Trawomaty 28.08.20, 14:37
      To pewnie samo CBD - nie ma właściwości psychoaktywnych, nie ma co porównywać z dopalaczami.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Trawomaty 28.08.20, 14:37
      No ale tam tylko są z CBD a nie THC.
      • fredzia098 Re: Trawomaty 28.08.20, 15:14
        Według opinii użytkowników ta trawa sprzedawana w polskim trawomacie daje niezłego kopa, więc chyba jest THC. Działka kosztuje między 30-60 zł. Właściciel chce zrobić sieć w Kauflandach w całej Polsce
        • spanish_fly Re: Trawomaty 28.08.20, 16:04
          Nie ma takiej możliwości.
        • akn82 Re: Trawomaty 28.08.20, 17:01
          Ma THC w ilościach śladowych. Nie ma więc możliwości żeby dawało kopa.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Trawomaty 28.08.20, 20:17
          To jest niemożliwe. Może mieć THC w śladowych ilościach - nie powodujących żadnych efektów. Z dawką THC dającą kopa to by nie zostało dopuszczone do obrotu. Sorry. smile
      • aquella Re: Trawomaty 28.08.20, 16:06
        Ma thc widziałam taki trawomat w Malborku
        • spanish_fly Re: Trawomaty 28.08.20, 16:14
          Ma śladowe ilości thc. Nie tyle, żeby dawało to efekt psychoaktywny.
          • aquella Re: Trawomaty 28.08.20, 16:30
            Próbowałaś?
            • spanish_fly Re: Trawomaty 28.08.20, 16:33
              Próbowałam porównywalnych produktów.
            • akn82 Re: Trawomaty 28.08.20, 17:03
              Nie chodzi o to co kto próbował i jaki miał potem efekt, tylko o skład. W tam nie ma substancji psychoaktywnych.
              • aquella Re: Trawomaty 28.08.20, 17:17
                Czy thc to andzia? No nie do końca jeśli dziecko może to kupić i zażyć.
    • feel_good_inc Przy piwie bezalkoholowym też się tak podniecasz? 29.08.20, 00:52
      maslova napisała:
      > Ostatnio w moim mieście pojawił się trawomat. Wg właścicieli substancje sprzeda
      > wane w automacie są w pełni bezpieczne i nie uzależniające. Mnie osobiście troc
      > hę to przypomina początki dopalaczy. Jestem przewrażliwiona? Co sądzicie?

Konopie włókniste dopuszczone do obrotu w Polsce zawierają mniej niż 0,2% psychoaktywnego THC (ściślej podając THCA, ale to nie ma akurat znaczenia w tej dyskusji), natomiast mają dość sporo CBD (CBDA).

Powszechnie dostępne w bardziej cywilizowanych krajach odmiany Cannabis Sativa/Indica zawierają ok. 20% THC (i bardzo mało CBD). By osiągnąć efekt 1g skuna, trzeba by dokonać ekstrakcji THC z ponad 100g konopii włóknistych - w przypadku palenia to już małe ognisko i spora szansa na zejście w wyniku zatrucia czadem wink Do tego CBD częściowo moderuje psychoaktywny efekt THC, więc trzeba by tego wypalić chyba z kilogram. Nie polecam próbować, wstawić się piwem bezalkoholowym zawierającym 0,5% alkoholu jest zdecydowanie łatwiej - choć dalej niełatwo. Chyba trzeba by na klopie siedzieć i pompować w rekordowym tempie big_grin

No a ten cały wspaniały haj po wypaleniu konopi włóknistych, którym się tak podniecają młodociani (oraz ich ematki), to zwyczajny efekt niedotlenienia po trzymaniu dymu w płucach i uderzenie adrenaliny po wykonaniu tej wielce "nielegalnej" czynności.
      • maslova Re: Przy piwie bezalkoholowym też się tak podniec 29.08.20, 11:21
        Dziękuję za merytoryczną odpowiedź 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka