Dodaj do ulubionych

Jak płacić opiekunce

31.08.20, 18:49
Witajcie. Nie wiem jak płacić opiekunce. Musi ona ze swojego mieszkania pojechać po dziecko i odebrać je ze szkoły a potem posiedzieć z nim około 4 godzin az wrócę z pracy. Czy ten czas jaki potrzebuje na dojazd do szkoły dziecka około 20 minut wliczać do czas jej pracy? Dziecko kończy zajęcia o 14. Płacić jej od 13.30 czy od 14? Jak to wyglada?
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 18:52
      A Tobie pracodawca wlicza czas dojazdu do pracy do czasu pracy?
      • te_de_ka Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 19:38
        A co w przypafku, gdy pracodawca daje auto służbowe i płaci za paliwo albo udostępnia samochód z kierowcą?
        • koronka2012 Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 20:20
          To benefit który jednak nie wpływa na liczenie przepracowanych godzin.
        • trampki-w-kwiatki Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 21:03
          To nie delegacja, u licha
      • jak_matrioszka Re: Jak płacić opiekunce 03.09.20, 13:22
        Mój pracodawca nie wlicza dojazdu do pracy jako czasu pracy. Ba, jak pracuje domu i musze w zwiazku z tym coś zabrać z pracy, to jak z tym jade do domu, to też mi nie wlicza czasu przewozu. Czyli analogicznie: za opieke należy płacić dopiero od momentu wejścia do domu opiekunki z dzieckiem, bo wcześniej to ona sobie stanowisko pracy przygotowuje, a to powinna robić na własna reke.
    • aqua48 Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 18:52
      Jeśli dopiero na 14.00 musi być "w pracy" to rozsądne byłoby płacenie od 14.00. Do żadnego etatu czasu dojazdów nie wlicza się.
    • triss_merigold6 Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 18:55
      Od 14.
    • katiemorag Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 18:56
      Dzieki
      • malia Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 19:00
        A jak opiekunką jes sąsiadka mieszkająca dwa domy dalej, to dojazd do szkoły po dziecko wlicza się do tej pracy.
        • katiemorag Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 19:08
          No jest sąsiadka to coś zmienia?
          • laura.palmer Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 21:01
            Moim zdaniem bardzo dużo zmienia i zapłaciłabym od 13:30. Przecież ona nie dojeżdża do pracy w szkole. Szczerze to jakby mi ktoś zaproponował pracę polegającą na odbiorze dziecka ze szkoły, ale chciał zapłacić tylko za drogę powrotną, to olałabym i niech szukają kogoś innego.
          • malia Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 10:41
            Jak sąsiadka, to przychodzi do ciebie w dwie minuty a kapciach. A ty mówisz, pani sąsiadko -
            polecenie 1 - jechać po Jasia do szkoły 8 przystanków tramwajem i 5 piechotą, poczekać na Jasia przed szkołą aż wyjdzie teraz albo za 15 minut bo gada z kolegami
            Polecenie 2 - razem z Jasiem przyjechać do domu
            Moim zdaniem to ogromna różnica, i ty rozważasz jeszcze na forum czy zapłacić kobiecie za głupie 30 minut, jak ci szkoda, to sama dostarcz Jasia do domu a ona podejdzie na 14
    • bistian Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 19:14
      Nikt mniej nie zapłaci kobiecie, niż druga kobieta big_grin
      Taka moja osobista obserwacja wink

Zastanów się, jak ważna jest ta opiekunka dla dziecka, co traci, jakie ma możliwości innej pracy? Wtedy podejmij decyzję.
      Warto też pomyśleć, jaka kwota byłaby satysfakcjonująca w sytuacji odwrotnej?
      • triss_merigold6 Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 20:03
        Warto też pomyśleć, jaka kwota byłaby satysfakcjonująca w sytuacji odwrotnej?

znaczy, jak umawiam panią do sprzątania to powinnam się zastanowić, ile chciałabym dostawać na jej miejscu?!
        • bistian Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 20:12
          triss_merigold6 napisała:

> Warto też pomyśleć, jaka kwota byłaby satysfakcjonująca w sytuacji odwrotnej
          > ?

>
          > znaczy, jak umawiam panią do sprzątania to powinnam się zastanowić, ile chciała
          > bym dostawać na jej miejscu?!

Tak. Chyba to jest oczywiste? big_grin
          Ja wiem, jakie masz podejście do spraw finansowych.
          Ja zatrudniam do niezbędnych prac w czasie niezbędnym i z małym marginesem, ale płacę dobrze. Uważam, że w ten sposób nie generuję przykrych emocji u innego człowieka, ale również, wiem, za co płacę, więc kwotę przełknę.
          • triss_merigold6 Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 20:23
            Eeee... nie jest?
            Zapłacę mniej więcej uśrednioną kwotę powszechną na rynku za daną prostą usługę i tyle.
            • hanusinamama Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 10:20
              To ty. Inni widać chcą ludzi traktować tak jak sami chcieliby byc traktowani
              • m_incubo Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 10:53
                Jasne, jasne big_grin
                Na forum tradycyjnie nadreprezentacja przypadków, które zapłacą sprzątaczce potrójną stawkę rynkową, bo sami by tyle chcieli dostać.
                Ja np. nie sprzątałabym nigdy, nigdzie, za mniej niż 100zł/h, niestety nie wyrabiam standardów ematkowych (i nie będę) i pani od sprzątania płacę tylko 25zł/h sad
                • triss_merigold6 Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 13:55
                  Ja ostatnio też płaciłam 25 zł za godzinę sprzątania.
                  • m_incubo Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 08:41
                    A powinnaś zapłacić tyle, ile sama byś chciała dostać big_grin
                    • kokosowy15 Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 08:43
                      Będąc w sytuacji sprzątaczki.
                      • triss_merigold6 Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 08:48
                        Ale nie jestem w sytuacji sprzątaczki, tylko okazjonalnie daję pracę jednej czy drugiej pani do sprzątania.
                        • kokosowy15 Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 10:51
                          Płacisz więc tyle, na ile pracę wycenilyscie wspólnie.
                    • cosmetic.wipes Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 11:16
                      m_incubo napisała:

> A powinnaś zapłacić tyle, ile sama byś chciała dostać big_grin
                      >

To ja musiałabym płacić z 500 zł za godzinę 😂
          • mikams75 Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 10:31
            nie, nie jest, sa prace, ktorrych bym nie wykonala za kwote podwojna do moich zarobkow. Czy to oznacza, ze najmujac kogos do wykonania tej pracy mam zaplacic iles razy wiecej ze swojej pensji?
    • piszaca.zza.swiatow Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 19:56
      Ja bym nie wliczała, bo to opiekunka, czyli dostaje za pracę z dzieckiem, a nie dojazdy. Jednak jak znam życie i siebie to co jakiś czas na pewno dałabym cos ekstra (ale konkretnego) typu bon na benzynę czy tygodniowy/miesięczny bilet na autobus.
    • mia_mia Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 20:41
      Zakładam, że zatrudniasz osobę bez większych deficytów intelektualnych, więc o takich rzeczach można porozmawiać normalnie. Jeśli warunki będą kiepskie to w środę dowiesz się, że ob czwartku musisz sobie radzić sama, bo ktoś zaoferował lepsze.
    • mikawi Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 21:08
      Rozkminiasz na forum 30 min? A jak będzie korek i będzie jechać godzinę? Albo ktoś ja podrzuci w 15 min? Może po prostu umówcie się za usługę odbierania dziecka i opieki w ustalony wymiarze bez wyliczania ile to minut?
    • palacinka2020 Re: Jak płacić opiekunce 31.08.20, 21:10
      Moze po prostu plac miesiecznie, a nie za kazda godzine?
      • droch Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 09:19
        A to akurat może powodować trudności z rozliczeniem.
    • ichi51e Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 08:52
      Umowilabym sie na jedna stala sume nie za godziny. Dojazdow nie wlicza sie - ona pomprostu odbierajac dziecko zaczyna prace
      • kokosowy15 Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 10:17
        Przecież nie wprowadzisz karty zegarowej czy innej rejestracji czasu pracy. Trzeba umówić się na cenę usługi taka, jaką odpowiada obu stronom. Oczywiście, powinno się umowę zarejestrować i płacić składki i podatki.
        • ichi51e Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 10:35
          Nianie sie zatrudnia na inewi.pl/Blog/umowa-uaktywniajaca-dla-niani-co-warto-o-niej-wiedziec- i wtedy placi zus
        • hanusinamama Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 11:03
          Oj znam dziewczyne ktora wprowadziła kartę godzin. Rozliczała co 15 minut, czyli jak wróciła z pracy 17.45 to płaciła za 45 minut nie za godzine...zdzwiona, ze opiekunki uciekały
          • mikams75 Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 13:10
            czyli jak? placic za kazda napoczeta godzine?
    • mikams75 Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 10:33
      nie placilam opiekunce za dojazd do nas, to jak dojazd do pracy, u was jej praca zaczyna sie pod szkola.
    • gargamelja Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 11:50
      Nie placilam za "czas" tylko za usluge. Sasiadka odbierala moje dziecko i przyprowadzala ze szkoly, albo odprowadzala w zaleznosci od planu lekcji. Czasem posiedziala z nia chwile w domu. Placilam jej rowniez za dni kiedy corka z "naszej winy" nie szla do szkoly. Nie zaluje, sasiadka to "zlota" kobieta, punktualna i z mega cierpliwoscia. Zawsze moglam na nia liczyc w razie jakiejs zmiany planu np., choroby itp.
      Czasem warto nie rozliczac sie tak, co do minuty, zlotowki...
    • wrotek0 Re: Jak płacić opiekunce 01.09.20, 13:50
      Nie liczyć godzin tylko ryczałt za usługę. Pani może się teleportować lub dojść piechotą.
    • monique_alt Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 09:05
      Miałam trzy opiekunki, z pierwszą rozliczałam się tak jak ty tu proponujesz czyli miałyśmy stawkę godzinową i zapisywałyśmy o której godzinie przyszła i wyszła. Zupełnie nam się to nie sprawdziło. Opiekunka nigdy nie wiedziała ile w danym miesiącu zarobi, jak czasem wróciliśmy wcześniej z pracy to była niezadowolona bo dostała za dany dzień mniej pieniędzy. No samo zapisywanie czasu pracy i rozliczanie było bardzo uciążliwe.
      Z kolejną opiekunką umówiliśmy się już na stałą stawkę miesięczną niezależną od ilości dni w miesiącu i ilości jej godzin pracy (wyliczyliśmy sobie średnią z pensji poprzedniej opiekunki). Dodatkowo płaciliśmy jej też za tygodnie kiedy nie pracowała bo my mieliśmy urlop. Obie strony były zadowolone.

Radzę umówić się na stała kwotę miesięczną - to dużo wygodniejsze.
      • kokosowy15 Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 10:52
        Składkowe i podatkowo również wygodniejsze.
        • karme-lowa Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 12:39
          kokosowy15 napisał(a):

> Składkowe i podatkowo również wygodniejsze.
          Ale rozumiesz, że nie wszysykie opiekunki chcą umowę? Bo dorabiają po godzinach swojej pracy, są na emeryturze lub innych świadczeniach?
          To nie jest tak, że wszyscy zatrudniający są tymi złymi.
          • kokosowy15 Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 13:24
            Wyobrażasz sobie przedsiębiorcę, który przy kontroli mówi "ja bym chętnie zatrudnił moich pracowników na umowę o pracę, ale oni nie chcą". Czyim obowiązkiem jest sporządzenie takiej umowy?
    • agonyaunt Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 11:19
      Tak płacić, jak pani sobie zażyczy. To wykonawca usługi podaje cenę i sposób rozliczenia, nie zamawiający.
      • fitfood1664 Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 12:15
        płaca to wynik kompromisu między stronami, nie zaspokojenie widzimisię pracownika
        • kokosowy15 Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 13:26
          Pracownik nie ma "widzimisię". Podejmie pracę albo nie.
        • agonyaunt Re: Jak płacić opiekunce 02.09.20, 17:37
          Jak pani będzie miała etat, to będzie pracownikiem. Póki co, to autorka kupuje od pani usługę, więc może co najwyżej ponegocjować za ile i na jakich warunkach, ale absolutnie nie powinna sama decydować czy pojechanie po dziecko ma się wliczać do czasu wykonania tej usługi czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka