Dodaj do ulubionych

Okulary progresywne

03.10.20, 17:19
Pytałam Wastu kiedyś o korektę wzroku, odwiodlyscie mnie od tego pomysłu. Ale kurczę muszę coś wymyślić...Nie mogę ciągle zakładać i ściągać okulary....Gdzie uderzyć? Vision, brillen -ostatnio ciągle mi się wyświetla czy jednak optyk niesieciowy?
A może jeszcze jakieś inne rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • magata.d Re: Okulary progresywne 03.10.20, 17:32
      Po prostu idź do optyka. Jaki masz problem? Ja chodzę do niesieciowego, u mnie lokalnie. Nie widzę problemu.
      • magata.d Re: Okulary progresywne 03.10.20, 17:34
        Oczywiście najpierw okulista i/lub optrysta.
      • beata985 Re: Okulary progresywne 03.10.20, 17:44
        Może cenowo gdzieś atrakcyjniej ? Nie wiem...po zwykle poszłam do optyka Ale progresywne to już wydatek konkretny.
        • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 03.10.20, 17:50
          ale progresywne trzeba dokladniej ustawiac i tu doswiadczenie jest bezcenne
          • beata985 Re: Okulary progresywne 03.10.20, 18:29
            No właśnie dlatego dopytać wolę
            • mysiulek08 Re: Okulary progresywne 03.10.20, 19:18
              ja robilam u optyka, mojego kolegi z liceum zreszta (robilam w PL)
        • kk345 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 12:44
          >Może cenowo gdzieś atrakcyjniej ?
          Od lat robię okulary w sieciówce na fiell..., progresy mają też zdecydowanie najtańsze.
    • hexella Re: Okulary progresywne 03.10.20, 21:06
      a dlaczego właściwie korekta nie? Znam 4 osoby po zabiegu i są zadowolone. Sama się zastanawiam, bo wjeżdżają mi już plusy, co mnie nieco wkurza.
    • myelegans Re: Okulary progresywne 03.10.20, 22:19
      Ja mam soczewki progresywne. Najlepsza decyzja w zyciu
      • beata985 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 05:30
        Jaki jest koszt takich soczewek?
        Obawiam się że nie dam rady z zakładaniem...
        • b-b1 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 08:30
          Ja też drugi rok mam soczewki-nie wyobrażam sobie okularów na stałe(bóle głowy od oprawek-mam rozciągliwe nic nie daje). Mam oczywiście okulary do bliży i do dali i jak potrzebuję doskonałej precyzji(np szyję) ,to nie zakładam soczewek tylko okulary. W każdym innym przypadku soczewki.
          Nie reklamuję , ale spróbuj -finansowo teraz najlepiej w Vision ekspress-badanie masz to samo jak przy okularach -jak się zdecydujesz na soczewki , odliczą Ci za badanie-czyli badanie 150zł, płacisz, dostajesz kilka soczewek do wyboru do testowania w domu, jak któreś "klikną" wracasz, zamawiasz soczewki -dopłacasz różnicę(albo i nie).
          Potem zamawiasz gdzie chcesz, masz swoje parametry na pudełku.
          Moje "stare" czyli wcześniejsze ok 160zł za 30 sztuk, teraz po ponownym badaniu mam inne, trochę droższe, ale nie wiem czy "klikną". Ale ja mam 1 dniowe, podejrzewam, że tygodniowe, czy miesięczne będa tańsze.

Poradzisz sobie-ja też byłam świeżakiem- pierwsze wyjęcia to oko czerwone, ledwo coś widziałam, teraz ściągam na czuja bez lustra big_grin
          • b-b1 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 08:32
            I w soczewkach widzisz wszystko-nie masz zawężonego pola jak w okularach-to bezcenne np przy jeździe samochodem.
            • beata985 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 09:26
              Kurcze4...To mogło by być fajne, ja potrzebuję do czytania i w pracy ale widzę/nomen omen/że coraz częściej. Te które teraz zakładam już mi ciążą na nosie i uszach A nie noszę ich non stop. Akurat otwierają u nas Vision to zrobię rozeznanie...5zeta na dzień...Nie palę...Nie piję...Może mnie stać na odrobinę luksusu...
          • little_fish Re: Okulary progresywne 04.10.20, 09:36
            Ale to są soczewki progresywne?
            • b-b1 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 10:59
              little_fish napisała:

> Ale to są soczewki progresywne?

Tak ! Do bliży i do dali.
              • little_fish Re: Okulary progresywne 04.10.20, 11:17
                Super cena. U mnie niestety dochodzą cylindry i jak sprawdzałam ceny to były dość kosmiczne. Dodatkowo optometrysta mówił że cylindry +plus progresy nie jest tak łatwo dobrać
    • zuzia555 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 09:47
      Marki nie polecę, ale zdecydowanie polecę okulary progresywne. Przez kilka miesięcy musiałam się przyzwyczajać, ale potem już było świetnie. Tym wątkiem przypomniałaś, że muszę zrobić badania i nowe okulary.
      • b-b1 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 11:08
        I tu chyba przewaga soczewek - zakładasz i widzisz- nie musisz się przyzwyczajać. ( przynajmniej ja nie miałam żadnego problemu) .Nie ma widoczności ultra HD jak w okularach, jest tylko HD 😁 Czyta się bez problemu książkę , z ekranu komórki czy komputera.
        Zaleca się zakładanie na mniej więcej 8 h, ja nosze dłużej, ale raz/ dwa razy dziennie nawilżam oczy kroplami no hyalu żel, czy cokolwiek innego nawilżającego.
        • beata985 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 11:18
          A jeszcze dopytam...Te tygodniowe lub miesięczne to się do spania ściąga czy jak to działa?
          • little_fish Re: Okulary progresywne 04.10.20, 12:08
            Tak, zdejmuje się do spania. Choć są też takie, które można nosić kilka dób. Albo takie, jak pisała b-b1 - z zaleceniem zdjęcia po 8 godzinach. Dużo zależy od tolerancji oka.
          • b-b1 Re: Okulary progresywne 04.10.20, 13:54
            beata985 napisała:

> A jeszcze dopytam...Te tygodniowe lub miesięczne to się do spania ściąga czy ja
            > k to działa?
            >

Zdejmujesz i wkładasz do pudełeczka ze specjalnym płynem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka