Dodaj do ulubionych

Jezyk pis-u

13.10.20, 19:25
Zadne odkrycie, ale drażni mnie język jakim posługują się politycy partii rządzącej...np zamiast powiedzieć " wprowadzany kolejne obostrzenia " mówią " my dzis wprowadzamy ..." niby nic ale drażnią to "my"
Duzo słyszę takich wstawek...po co to?
Dziwna polityczna nowomowa...takie plebejskie gadanie.
Pewnie jest głebsze uzasadnienie tej stylistyki.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Jezyk pis-u 13.10.20, 20:46
      Państwo to JA!
      Państwo to MY!
      • lellapolella Re: Jezyk pis-u 13.10.20, 21:03
        A jak ktoś czuje, że MY go nie dotyczy, to zdradziecka morda i niech wyjeżdża!
        • marinette.wue Re: Jezyk pis-u 13.10.20, 21:08
          Ale ze oni mówią takim prostym językiem aby przypodobac się czesci elektoratu?
          • marinette.wue Re: Jezyk pis-u 14.10.20, 16:58
            Z dzisiaj
            Prof. Gut wyjaśnił, że "może dojść do kontaminacji (…), czyli z sąsiedniej próbki materiału od chorego odrobinka, mikrokropelka wpadła do tej, zawierała cząsteczkę i my ją wykryjemy.
    • mia_mia Re: Jezyk pis-u 14.10.20, 17:19
      Nic nie przebije debilnego uśmiechu i tego „ja jako prezydent”, na początku mnie to irytowało, od kilku lat śmieszy, coś jak patrzenie na małego pieska, który startuje do sznaucera olbrzyma.
      Co do reszty to jest żenada do potęgi, winny cały świat, Tusk, lekarze, w konfrontacji z którymi waleczny rząd nie daje rady.
    • buldog2 Re: Jezyk pis-u 14.10.20, 22:30
      Albo zamiast wiem, mówią mam wiedzę.
      Albo, w słowie nauka akcentują pierwszą sylabę, jakby to nie było słowo rdzennie polskie (słowiańskie), a zapożyczenie z greki. Kiedyś rozmawiałem z takim jednym, tłumaczę jak jest, a on, po zastanowieniu, odpowiada: jak nie słowo obce, to pojęcie. I mnie rozbawił, choć rzeczywiście, pojęcie "nauka" prawdziwym PISowcom jest z gruntu obce.
    • buldog2 Re: Jezyk pis-u 15.10.20, 18:44
      Бухарина МЫ любим, но истину, но партию, но Коминтерн любим МЫ еще больше.
      • buldog2 Re: Jezyk pis-u 15.10.20, 18:46
        To, oczywiście, Stalin, prawdziwy bohater PIS. Prezes powiedział: "Ludzie powinni się bać!"
        Choć są i inni, pomniejsi:
        "Przyjrzyjcie mi się, bo patrzycie na Łukaszenkę!" - J.Kaczyński.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka