dolcenera 26.10.20, 16:29 Macie jakies sprawdzone przepisy, bo na czosnek+cebula+miód już nie możemy patrzeć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ludma Re: Domowe syropy dla dzieci i dorosłych 26.10.20, 16:34 Sosna, ale młode pędy. Trochę za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Domowe syropy dla dzieci i dorosłych 26.10.20, 16:43 Imbir z cytryną. Z mlecza, z kwiatków bzu, z igieł sosny - robimy na wiosnę - mam. Soczek z malin, herbata z lipy. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Domowe syropy dla dzieci i dorosłych 26.10.20, 16:45 Dużo rumianku - jest odkażający. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcenera Re: Domowe syropy dla dzieci i dorosłych 26.10.20, 17:10 Jak robicie imbir z cytryną żeby to właściwości nie straciło ? I jak przechowujecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
australijka Re: Domowe syropy dla dzieci i dorosłych 26.10.20, 16:53 Imbir+ kurkuma ale świeża + miód + odrobina pieprzu cayenne (tam gdzie kurkuma tam cayenne ) Burak czerwony świeży+ miód Czarna porzeczka+ miód Cytryna+ maliny+ miód Napar z liści lipy działa napotnie. Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego Wszystkie te składniki działają na śluzówkę żołądka. Małym dzieciom i wrażliwcom nie powinno się podawać. U mnie my dorośli pijemy codzienne kilka dzbanków napoju ze świeżej jeszcze mięty marokańskiej i pieprzowej rosnące nadal w ziołowniku, melisy, talarków kurkumy i imbiru. Słodzę odrobina syropu klonowego. Pijemy mocno ciepłe. Potem będą grzańce z goździkami, cynamonem, miodem. To ja częstuję dzisiejszym napojem. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcenera Re: Domowe syropy dla dzieci i dorosłych 26.10.20, 17:12 Mam ziolownik, ale nie mam świeżej kurkumy. Porzeczka może być z mrożonki ? Mam dużo bardzo dobrych miodów, jak to rozrabiasz i jak przechowujesz ? Np słoik się trzyma tydzień w lodowce ? Odpowiedz Link Zgłoś
australijka Re: Domowe syropy dla dzieci i dorosłych 26.10.20, 17:56 Kurkuma jest już dostępna cały rok. Jeśli nie w części z warzywami to z kuchnią orientalną. czy tzw. kuchni świata. Używam miodu płynnego lipowego lub spadziowego. Na dno wyparzonego słoika daję miód, plastry cytryny, miód, plasterki imbiru i kurkumy i tak aż pod wieczko. Potem zamykam, do lodówki i po odczekaniu 12-20 godzin już można używać. Tak, trzymam 7 dni. Przeważnie krócej, bo szybciej zużywamy zawartość słoika. Tak, mrożonki zachowują woje wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcenera Re: Domowe syropy dla dzieci i dorosłych 26.10.20, 18:04 Ok, dzięki, wypróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Domowe syropy dla dzieci i dorosłych 26.10.20, 18:05 Ja do tego zestawu dodaję jeszcze sok wyciśnięty z połówki cytryny. Moje dzieci bardzo lubią. Odpowiedz Link Zgłoś